Diferente si Esente – Recuperarea ortopedica, neuromotorie si reumatologica
0Diferente si Esente – Recuperarea ortopedica, neuromotorie si reumatologica
Realitatea TV, 1 octombrie 2016
Invitati: Doamna doctor Veronica Banu, medic specialist in recuperare medicala, si doamna doctor Svetlana Popescu, medic primar reumatologie si recuperare
Emisiune sustinuta de Clinica medicala HIPOCRAT 2000
Cecilia Caragea: Limitarea capacitatii noastre de miscare reprezinta o trauma severa si poate conduce la schimbari majore in modul in care ne proiectam viata. De la o banala entorsa sau fractura si pana la un reumatism avansat, sunt nenumarate cauzele care ne pot aduce in aceste situatii. Recastigarea capacitatii de miscare este un proces dificil si de durata, pentru care avem nevoie de cadre medicale specializate si de o aparatura de ultima generatie.
Recuperarea medicala este un proces complex, care presupune colaborarea intre mai multe specializari medicale, pentru refacerea sau ameliorarea starii de sanatate a pacientilor. Recuperarea medicala presupune, de asemenea, implicarea activa a pacientului in programe care se desfasoara in clinici de specialitate. Iata, de exemplu, ce presupune recuperarea ortopedica!
Dr. Veronica Banu, medic specialist in recuperare medicala: Recuperarea ortopedica se adreseaza celor care sufera afectiuni ale aparatului locomotor, cum ar fi: fracturi, entorse, luxatii, leziuni ale partilor moi – ligamente, tendoane sau muschi, interventii chirurgicale, posttraumatice sau proteze. Obiectivele recuperarii ortopedice sunt profilaxia complicatiilor induse de imobilizarea la pat, adica tromboflebita, indoloritatea, recastigarea mobilitatii articulare si a fortei musculare, imbunatatirea echilibrului si a coordonarii, recuperarea mersului, combaterea unor factori care pot destabiliza zona afectata prin invatarea unor reguli de igiena pe care pacientul, in unele cazuri, trebuie sa le aplice toata viata si reintegrarea socio-profesionala.
In acest caz, este esentiala hidrokinetoterapia, exercitiile care au loc in bazine special amenajate, sub supravegherea specialistilor.
Dr. Veronica Banu, medic specialist in recuperare medicala: Un rol foarte important in recuperarea ortopedica, mai ales a articulatiilor membrului inferior, il au exercitiile in bazin. Baza noastra de tratament dispune de un bazin medical pentru copii, un bazin cu lift de scufundare, cu rampa pentru a facilita intrarea fotoliului rulant si cu baza in valuri. Hidrokinetoterapia, adica gimnastica in apa, are avantajul de a creste elasticitatea tesuturilor moi prin factorul termic, pentru ca apa este calda, si de a usura presiunea pe segmentul afectat, prin forta arhimedica, care se manifesta in apa. S-a constatat ca exercitiile fizice in bazin duc la recuperarea mult mai rapida a acestor afectiuni ale aparatului locomotor.
Bineinteles, exista multe aparate de kinetoterapie care pot fi folosite in recuperarea ortopedica, insa aceste programe trebuie recomandate de un medic specialist si desfasurate sub atenta supraveghere a unui kinetoterapeut.
Dr. Veronica Banu, medic specialist in recuperare medicala: Sala de kinetoterapie este prevazuta cu numeroase aparate pentru recuperarea afectiunilor ortopedice, a articulatiilor, de exemplu, ale membrului inferior si ale membrului superior. Alte aparate sunt Thera Balance, pe care il folosim pentru reeducarea echilibrului, banda Sprintex pentru reeducarea mersului, placa canadiana si placa de echilibru si, de asemenea, G-EO, un robot de ultima generatie, folosit pentru reeducarea mersului, aplicat atat in afectiunile neurologice, cat si in cele ortopedice.
Programele de recuperare ortopedica trebuie incepute la stricta recomandare a medicului.
Dr. Veronica Banu, medic specialist in recuperare medicala: In unele situatii, se incepe chiar din sectia de chirurgie, chiar de a doua zi recuperarea. In alte situatii, pot aparea diferite complicatii, deci nu putem incepe recuperarea daca remarcam anumite complicatii la zona respectiva. Iar cateodata se temporizeaza inceperea recuperarii sau, mai bine spus, a anumitor exercitii pentru ca pacientul nu trebuie sa solicite articulatia respectiva.
Recastigarea unei maxime independente a pacientului este scopul acestor programe complexe de recuperare, care necesita echipe multidisciplinare si aparate speciale, mai ales in cazul recuperarii neuromotorii.
Dr. Svetlana Popescu, medic primar reumatologie si recuperare: Miscarea este esentiala in cazul pacientilor cu deficit motor, care apare in diferite suferinte ale sistemului nervos, atat central, cat si periferic. Programele de recuperare neuromotorie cuprind o serie de actiuni active, centrate pe acest deficit de miscare al pacientului, punand la treaba partea de creier care este neafectata, obligand-o, intr-un fel, sa preia din functiile pierdute, pana la restabilirea echilibrului neurologic. In acest sens, avem o serie de aparate performante care ne ajuta la recuperarea pacientilor cu tulburari neuromotorii. Dintre acestea, robotul de recuperare a mersului G-EO Evolution este cel mai performant sistem robotizat pentru recuperare, destinat atat copiilor, cat si adultilor.
Iata cum se desfasoara un program de recuperare neuromotorie cu ajutorul acestui robot specializat!
Dr. Svetlana Popescu, medic primar reumatologie si recuperare: Acesta este suspendat cu ajutorul unor suporturi de preluare a greutatii si este ghidat de catre orteze robotizate. Practic, executa un antrenament de miscare si isi imprima o schema de miscare cat mai apropiata de cea a normalului. Este singurul dispozitiv robotizat care poate simula urcatul si coboratul treptelor. Pacientii care pot beneficia de acest tratament sunt cei cu sechele post-accidente vasculare cerebrale, post-traumatisme cranio-cerebrale, traumatisme vertebro-medulare, atrofii musculare sau oricare alta patologie neuromotorie in care mersul este pierdut.
Ritmul in care se desfasoara atat programul de recuperare in clinicile specializate, cat si efectuarea eventualelor exercitii care sunt de realizat acasa este esential pentru o recuperare de succes.
Dr. Svetlana Popescu, medic primar reumatologie si recuperare: Recuperarea pacientilor tine foarte mult de varsta si de cormobilitati, adica ce suferinte asociate mai are pacientul respectiv. Dar, nu in ultimul rand, conteaza foarte mult frecventa cu care isi executa, constiincios, exercitiile, pentru ca, atata timp cat face un program de recuperare o data la sase luni sau la trei luni, eficienta este mult scazuta. In general, in primele luni trebuie facut in fiecare zi, lucrat si la domiciliu. Gimnastica medicala este esentiala pentru a recapata forta musculara si pentru a creste calitatea vietii.
In functie de afectiunea si stadiul pacientului, in cadrul recuperarii neuromotorii, medicii recomanda anumite aparate si propun un anumit plan de tratament.
Dr. Svetlana Popescu, medic primar reumatologie si recuperare: Un alt aparat sau dispozitiv pentru recuperarea echilibrului este Thera Balance Trainer. Acesta este o etapa premergatoare recuperarii mersului, este destinat atat copiilor, cat si adultilor cu sechele post-afectiuni neurologice, posttraumatice, post-afectiuni cardiace si chiar ORL, dupa disfunctii cohleo-vestibulare. Are o serie de programe care tonifica musculatura membrelor inferioare si urmareste cresterea amplitudinii, rapiditatii, a fortei gestului analitic, adica creste coordonarea si echilibrul pacientului. Si atunci il pregateste pentru mers. Acest aparat sau dispozitiv este destinat, la fel, pacientilor cu sechele post-accidente vasculare cerebrale, boala Parkinson, distrofii musculare, scleroza multipla… Tot pentru recuperarea neuromotorie mai este folosita bicicleta computerizata, pentru pacientii aflati in scaunul cu rotile, numita si bicicleta Tigo. La acest dispozitiv se poate lucra si pasiv, adica el poate prelua din functiile pacientului, sau pacientul poate lucra el insusi daca isi recapata aceste functii. In plus, acest aparat mai are si un program Spasm, care poate detecta, dar si diminua spasmele musculare. Este foarte important pentru a creste mobilitatea articulara, pentru a creste forta musculara si a impiedica atrofia muschilor, precum si pentru a imbunatati perceptia si simetria acestor pacienti.
Din fericire, exista o serie de programe de recuperare si pentru o serie de afectiuni reumatologice, afectiuni care, din pacate, sunt extrem de dese.
Dr. Svetlana Popescu, medic primar reumatologie si recuperare: Din fericire, si suferintele reumatologice beneficiaza de tratament de recuperare. Cele care pot beneficia de acest tratament sunt cele care sunt degenerative, in special, sau suferintele inflamatorii cronice, dar in afara stadiului acut, acestea fiind, in special, afectiuni ale umarului, ale cotului… sold, genunchi, glezna, antepicioare sau maini, adica gonartroze, coxartroze, dureri ale coloanei lombare, tot felul de afectiuni ale aparatului locomotor.
Terapiile moderne pentru tratarea afectiunilor reumatologice au la baza undele de soc si laserele puternice.
Dr. Svetlana Popescu, medic primar reumatologie si recuperare: Pentru aceste tratamente, in afara de procedurile obisnuite, avem ca noutate terapia cu unde de soc, care este o terapie noua ce foloseste unda de soc pentru tratamentul durerilor cronice ale afectiunilor musculo-scheletale. Ea, de fapt, genereaza o unda de soc cu o intensitate foarte mare intr-un timp foarte scurt – aproape 10 milisecunde, iar aceasta unda patrunde si strabate tesuturile cu o viteza mai mare decat cea a sunetului. De acest tratament beneficiaza in special pacientii care au fie pinteni calcaneeni, fie calcifieri la nivelul umarului sau la nivelul soldului. Pot beneficia si sportivii care fac tendinita de genunchi sau tendinita ahileana. Un alt tratament in patologia reumatologica abarticulara, in special, este laserul 6000. Este un laser cu o putere mai mare de 50 de ori fata de laserul conventional. Cu o putere foarte mare antialgica si antiedematoasa, este folosit in special, la fel, in afectiuni reumatologice degenerative, gonartroze, coxartroze, dar si in afectiuni ale sportivilor: tendinite, fasceite, epicondilite…
Diferenta fata de tehnicile de recuperare mai vechi consta in faptul ca recuperarea are loc mult mai rapid, pacientul scapand de dureri mult mai repede. Programele de recuperare medicala beneficiaza, asadar, de tehnici moderne, de aparate speciale, de programe complexe, care aduc un plus semnificativ pentru pacienti.
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook si va invitam cu drag sa urmariti si urmatoare editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Clinica medicala HIPOCRAT 2000.