Diferente si Esente – Remedii ayurvedice pentru durerile de picioare
0Diferente si Esente – Remedii ayurvedice pentru durerile de picioare
Realitatea TV, 12 mai 2017, de la ora 17.40
Invitat: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda
Emisiune sustinuta de Star International Med, compania producatoare a brandului de remedii naturale ayurvedice Ayurmed.
Cecilia Caragea: Pentru foarte multi dintre noi, durerile de picioare reprezinta o problema neplacuta si grava. De foarte multe ori, aceste dureri sunt cauzate de functionarea deficitara a vaselor de sange si a sistemului limfatic. Avem nevoie sa ne sustinem sistemul venos, sistemul capilar si organismul in ansamblul sau, in actiunea de indepartare a toxinelor. Vom afla astazi de la doamna doctor Carla Fabian care sunt plantele medicinale indiene care ne pot ajuta in acest sens si care sunt recomandarile medicinei ayurvedice.
Cei care sufera de dureri de picioare in mod repetat stiu ca aceste dureri se accentueaza mai ales vara. Iata de ce!
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Odata cu venirea primaverii si a verii, cu totii ne pregatim de vacante, de drumetii… Dar, din pacate, trebuie sa mai ramanem si in orasele supraaglomerate, ceea ce presupune sa mergem mult pe jos sau cu mijloacele de transport in comun. Marea majoritate a femeilor stim ca, odata cu venirea verii, incepem sa avem o stare de disconfort la nivelul picioarelor. Din cauza faptului ca stam mult in picioare, din cauza ca mergem mult pe jos, din cauza ca este cald afara, din cauza ca purtam incaltaminte cu tocuri… acest disconfort se accentueaza, iar durerile noastre pot sa creasca. De asemenea, persoanele care sunt predispuse la a face varice, la nivelul membrelor inferioare, trebuie sa fie si ele foarte atente in aceasta perioada, pentru ca toate particularitatile pe care le-am accentual anterior predispun la accentuarea acestor probleme.
Pentru ameliorarea acestor dureri, medicii urmaresc doua directii: imbunatatirea calitatii sangelui si mentinerea sanatatii vaselor de sange.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Este bine sa tinem cont atat de calitatea sangelui care trece prin venele respective, cat si de calitatea peretilor venosi si de tot ceea ce trebuie sa facem pentru a mentine integritatea peretilor venosi. Se stie ca, spre deosebire de peretii arteriali, care au un strat muscular care asigura tonusul acestor vase, la nivelul venelor nu exista aceasta structura musculara si, tocmai din acest motiv, venele sunt mult mai predispuse la a se dilata mai mult decat este normal si, in felul acesta, pot aparea dilatatiile varicoase sau varicele, asa cum le stim.
Haideti sa aflam ce ajuta la mentinerea sanatatii vaselor de sange, care sunt suplimentele nutritive care ne pot ajuta in mentinerea flexibilitatii si elasticitatii acestora!
Dr. Carla Fabian, medic specialist: In structura peretelui venos predomina in principal colagenul si sinteza colagenului in fiinta noastra este foarte mult intretinuta si stimulata de concentratia de vitamina C pe care o consumam. Sinteza colagenului este foarte importanta, colagenul este extrem de sensibil la radicalii liberi si tocmai din acest motiv consumul ridicat de vitamina C, care are un efect antioxidant foarte puternic, dar de asemenea si alte componente care au acest efect antioxidant sunt foarte importante pentru buna functionare a aparatului nostru circulator si in special pentru integritatea peretelui venos. Bineinteles ca plantele medicinale care contin antioxidanti si principii care sa stimuleze sinteza colagenului si sa mentina integritatea peretelui venos, dar de asemenea si calitatea sangelui sunt indispensabile pentru un tratament corect, natural.
Unul dintre ingredientele de exceptie ale suplimentelor naturale pentru o buna circulatie venoasa este extractul de samburi de struguri, care este foarte bogat in antioxidanti.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Extractul de seminte de vita-de-vie (Vitis vinifera) contine proantocianidina, care este un antioxidant extrem de puternic si care are o activitate antioxidanta de peste 20 de ori mai mare decat a vitaminei C si de peste 50 de ori mai mare decat a vitaminei E, lucru care este foarte important… Este foarte indicat ca, vara, in momentul in care consumam struguri, sa-i consumam cu tot cu samburi, chiar sa-i zdrobim in timp ce mancam fructul respectiv, pentru ca in felul acesta sa beneficiem de efectele acestei substante care este proantocianidina din continutul lor. Bineinteles ca putem sa folosim suplimente care sa contina extractul acesta de samburi de Vitis vinifera si in suplimentul respectiv sa adaugam si alte plante care sa stimuleze sinteza de colagen, sa mentina structura peretelui venos, sa combata fragilitatea vasculara, sa asigure o buna permeabilitate a lumenului, a interiorului venelor, astfel incat circulatia sa se realizeze in mod corespunzator atat la nivel venos, cat si la nivel limfatic. Aceste doua componente ale sistemului circulator sunt cele mai vulnerabile, sa spunem, in perioada de caldura, din cauza vasodilatatiei si ortostatismului sau statului prelungit in picioare.
Iata si alte ingrediente naturale combinate in retete fitoterapeutice impotriva durerilor de picioare!
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Putem sa mai folosim extractul de ghimpe paduret, care de asemenea are un efect de stimulare a sintezei de colagen, de mentinere a permeabilitatii vaselor si de stimulare a circulatiei, inclusiv la nivelul capilarelor, atat arteriale, cat si venoase si limfatice. De asemenea, extractul de portocal este foarte important, datorita continutului mare de flavonoizi, care de asemenea mentin calitatea sangelui, a structurii peretelui venos. In felul acesta, noi reusim sa contribuim la bunul tonus, la buna functionare a sistemului venos, la mentinerea structurii membranei interne a venelor si a intregului perete venos in parametri optimi, astfel incat circulatia sanguina sa se poata desfasura corespunzator si sa nu apara tendinta la edeme, tendinta la umflarea picioarelor, picioarele obosite si tot disconfortul asociat cu acestea.
Un alt ingredient binecunoscut in India este turmericul, care este des utilizat in retetele medicinei ayurvedice, medicina traditionala indiana, veche de mii de ani. Este utilizat inclusiv pentru sanatatea vaselor de sange, pentru circulatia venoasa si pentru picioare usoare.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Extractul de turmeric (Curcuma) are un rol important pentru mentinerea calitatii sangelui si, de asemenea, este un foarte bun antiagregant plachetar, adica nu permite coagularea sangelui care este stagnant in special la nivelul dilatatiilor varicoase deja existente.
Dar, pentru a scapa de senzatia de picioare grele, umflate, obosite, dureroase, medicii fitoterapeuti recomanda si cure de detoxifiere, cure pentru purificarea sangelui. Una dintre plantele indiene recomandate in acest caz este Margusa. Dar, bineinteles, pentru efecte maxime, aceasta este combinata cu alte plante din fitoterapia indiana.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Este foarte importanta si calitatea sangelui, este important ca si sangele nostru sa fie mentinut in parametri normali. Si, tocmai din acest motiv, putem sa folosim si suplimentele pe baza de Neem si lemn-dulce, care sa mentina puritatea sangelui, sa ne ajute sa indepartam toxinele care exista la nivelul sangelui. In felul acesta, in momentul in care noi stimulam si buna sinteza de colagen, si functionarea sistemului circulator din punct de vedere al structurii peretelui, din punct de vedere al circulatiei sangelui, dar si sangele care circula prin acest sistem are o calitate corespunzatoare, putem sa reducem foarte mult disconfortul cauzat, asa cum spuneam, de edeme, varice, picioare umflate, obosite… Dar este de asemenea importanta alimentatia, este important ca alimentatia noastra sa contina multe legume, fructe, sucuri, salate – este anotimpul in care noi avem la dispozitie multe posibilitati de a ne procura alimentele, vegetalele si fructele de care avem nevoie… De asemenea, pentru persoanele care sunt predispuse la a face dilatatii varicoase este important ca, in momentul in care ajung sa se odihneasca, ajung seara acasa sau stau in fata televizorului sa isi pozitioneze picioarele putin mai ridicate in comparatie cu trunchiul, astfel incat sa ajute la intoarcerea venoasa si la drenarea limfatica din zona inferioara a picioarelor. Astfel, disconfortul generat de umflarea picioarelor este mult diminuat.
E important, asadar, sa stim si cum sa ne odihnim picioarele obosite, sa facem miscare, sa ne hidratam, sa mancam sanatos, sa apelam la suplimente nutritive pentru a ne mentine in forma. Si nu uitati bogatia pe care o reprezinta medicina traditionala, remediile naturale validate de-a lungul timpului, plantele medicinale!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe www.diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda, acorda consultatii in cabinetul din Bd-ul Nicolae Balcescu Nr. 35, Bucuresti. Pentru programari, puteti apela numerele de telefon 0787.534.609 sau 021.313.78.46.
Emisiune sustinuta de Star International Med, compania producatoare a brandului de remedii naturale ayurvedice Ayurmed.