Sanatatea Auzului – Tipurile de aparate auditive, prezentate de specialistii noului Cabinet Clarfon de pe Calea Rahovei, Bucuresti, Sector 5
0Sănătatea Auzului – Tipurile de aparate auditive, prezentate de specialiștii noului Cabinet Clarfon de pe Calea Rahovei, București, Sector 5
Invitaţi: domnul Ionuț Ștefănescu, director general Clarfon (www.clarfon.ro, www.facebook.com/clarfonro, 031 9111), doamna Roxana Rusu, director zonal Clarfon, și domnișoara Andreea Irimia, audioprotezist Cabinetul Clarfon București Rahova (Calea Rahovei nr. 291, București, Sector 5, 0773.887.440)
Dialog realizat de Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: S-a deschis un nou cabinet Clarfon în București, pe Calea Rahovei! Un bun prilej pentru noi de a discuta despre tipurile de aparate auditive și, bineînțeles, despre ofertele cu care Clarfon își întâmpină pacienții!
Ionuț Ștefănescu, director general Clarfon: Clarfon București! Ne reîntoarcem la București! Calitatea auzului tău! Și venim cu mai multe noutăți, pentru că este și normal, în București avem 13 cabinete de protezare auditivă. Acoperim foarte bine Bucureștiul, ca pacientul hipoacuzic din București să poată să ne găsească, să poată să acceseze serviciile noastre profesioniste și produsele noastre performante. Un nou cabinet în București: Calea Rahovei nr. 291, vizavi de Lidl, OMV. Un cabinet premium. Colega din Calea Rahovei are experiență în protezarea auditivă. Iar noutatea cu care venim odată cu deschiderea acestui cabinet, o noutate valabilă pentru toate cabinetele Clarfon, este conceptul Ajută-i să audă! și faptul că îndemnăm persoanele tinere să experimenteze. Avem un produs interesant, quiX, un aparat auditiv intraauricular gata confecționat. Se potrivește pentru tine, se potrivește pentru mine. Este un aparat auditiv gata confecționat, pentru hipoacuzia ușoară-medie. Poate fi achiziționat online și purtat în confortul căminului tău. Poți să vii cu el la cabinetul Clarfon, să-ți faci prereglaje sau reglaje gratuit. Este un aparat auditiv de calitate, cu 12 canale de reglaj, cu 4 programe de audiție, la un preț extraordinar pentru un aparat auditiv intraauricular. Persoanele tinere, în jur de 40 de ani, pot experimenta acest aparat auditiv. Este recomandat să-și facă o audiogramă, în cazul în care o astfel de persoană sesizează că are o problemă cu auzul, și să experimenteze acest aparat auditiv. Pentru că un auz mai bun înseamnă o atenție sporită și o integrare mai bună a pacientului hipoacuzic în mediul înconjurător. Îți recomandăm quiX, discret și invizibil, performant, un preț accesibil și calitatea cabinetelor Clarfon. Am adus acest produs în portofoliu pentru că vârsta persoanelor hipoacuzice este din ce în ce mai mică. Cu acest aparat auditiv poți să experimentezi un auz de calitate. Este prietenos și te încurajează. Încearcă-l! quiX!
Cecilia Caragea: Rețeaua Clarfon se extinde cu noi cabinete, din dorința de a fi cât mai aproape de pacienții hipoacuzici. În București, a deschis de curând două noi cabinete: pe Bulevardul Constantin Brâncoveanu și pe Calea Rahovei. Iar noi stăm de vorbă cu doamna Roxana Rusu, director zonal Clarfon, care se ocupă, printre altele, și de București.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Într-adevăr, am deschis două cabinete noi în București, anul acesta, unul pe Calea Rahovei nr. 291, unde ne și aflăm acum, iar celălalt pe Bulevardul Constantin Brâncoveanu. Vrem să fim cât mai aproape de pacienții noștri și intenționăm să avem cabinete… cel puțin două în fiecare sector din București.
Cecilia Caragea: Acum câte cabinete Clarfon sunt în București?
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: În acest moment, avem 13 cabinete în București. Urmează să mai deschidem în viitorul apropiat. Din dorința de a ajuta toți pacienții, vrem să fim cât mai aproape de toți pacienții care au deficiențe de auz.
Cecilia Caragea: Și nu neapărat cu cei care au deficiențe de auz, ci și cu cei care pur și simplu vor să-și testeze auzul.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Sigur! Noi îi așteptăm în cabinetele noastre pe toți cei care vor să își testeze auzul gratuit, pentru că la noi audiograma completă este gratuită. Pe lângă celelalte oferte pe care le avem, și avem cele mai bune oferte din piață, audiograma este în continuare gratuită.
Cecilia Caragea: Știu că în portofoliul Clarfon se găsesc foarte multe branduri de aparate auditive de top, de aparate performante. Prin ce se diferențiază aceste aparate performante de vechile aparate auditive, așa cum le știam de pe vremuri?
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: După cum spuneți și dumneavoastră, de pe vremuri… Pe vremuri, erau aparate foarte voluminoase, foarte grele și… ce credeți, nu se puneau la ureche, așa cum se pun acum!
Cecilia Caragea: Se puneau în buzunar.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Da. Și calitatea audio era foarte slabă.
Cecilia Caragea: Așadar, persoanele cu deficiențe de auz care purtau acele aparate nu auzeau, totuși, chiar atât de bine cât ar fi trebuit.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Exact. Dar în vremurile noastre, ca să spun așa, avem o gamă variată de aparate auditive. În primul rând, pentru toate buzunarele și, în al doilea rând, aproape că sunt insesizabile din punctul de vedere al designului.
Cecilia Caragea: Și se pun la ureche.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Și se pun în ureche și după ureche. Sunt aproape insesizabile. De exemplu, acesta este un aparat retroauricular, se pune după ureche. Vi se pare că este foarte mare?
Cecilia Caragea: Nu.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Acest aparat se adresează persoanelor care au hipoacuzii medii, severe, chiar profunde. Deci aceasta este partea electronică și în continuare vine piesa de ureche personalizată, care se realizează după mulaj.
Cecilia Caragea: Și aceasta înseamnă că această piesă de ureche se leagă de acest aparat care se pune după ureche. Și noi auzim sunetul în ureche prin această piesă.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Așa este. După cum vedeți acum, această piesă, care se numește și olivă, are un tub mai mare. Noi îl ajustăm în funcție de dimensiunea potrivită.
Cecilia Caragea: Adică acest fir care face legătura va fi scurtat mai mult sau mai puțin, astfel încât, la final, acest fir să fie potrivit pentru urechea purtătorului. Adică să nu fie nici prea lung, nici prea scurt.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Exact. După ce am făcut legătura între ele, desigur, punem și o baterie, pentru că aparatul funcționează cu baterie. Conform audiogramei, îl punem pacientului în ureche. Spun „în ureche”, pentru că punem piesa de ureche, oliva, în conductul auditiv extern, iar aparatul propriu-zis, după ureche.
Cecilia Caragea: Așadar, aceasta este celebra piesă de ureche, oliva, pe care Clarfon știu că o oferă gratuit pacienților atunci când are diferite oferte. Am înțeles corect?
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Exact. Pentru că noi venim întotdeauna în ajutorul pacienților, avem din când în când campanii și, în cadrul campaniilor noastre, de multe ori oferim și oliva gratuită.
Cecilia Caragea: Și această olivă se realizează personalizat, în funcție de conductul auditiv al pacientului. Și, atunci când își pune pacientul în ureche această olivă, i se potrivește la fix.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Exact.
Cecilia Caragea: Iar acest fir va fi scurtat în funcție de cât trebuie.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Exact.
Cecilia Caragea: Foarte interesant!
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Dar acest model de aparat, așa cum v-am spus la început, este pentru persoanele care au hipoacuzie medie, severă, maxim profundă. Pentru hipoacuzii ușoare, medii, maxim severe, avem și aparate mai discrete, cu receiver în ureche, cu receiver în ureche însemnând… fără ca piesa de ureche să fie confecționată după mulaj. Aici avem o parte electronică, receiverul, care se află direct în conductul auditiv extern al pacientului.
Cecilia Caragea: Foarte interesant! Și ceea ce constat este că acest aparat auditiv este și mai mic. Presupun că nu are nici baterie, tocmai de aceea este mai mic, nu?
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Acest aparat auditiv este reîncărcabil. Aici avem și un încărcător. Practic, se pune aparatul în încărcător și el se încarcă.
Cecilia Caragea: Seara îl pun în încărcător și a doua zi dimineața e gata încărcat, nu?
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Exact despre asta este vorba. Și, ca să vă demonstrez că nu se vede, am să-l pun chiar eu acum în ureche. Deci, practic, mi-am pus aparatul auditiv după ureche, iar receiverul, în conductul auditiv extern. Ia să-mi spuneți acum dacă se vede!
Cecilia Caragea: Nu! Și acel fir este și incolor și este și foarte subțire. Nici nu are cum să se vadă.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Exact! Mai ales în cazul doamnelor care au și părul lung, chiar nu se vede. Desigur, nu este adresat doar doamnelor. Avem și copii, adolescenți, tineri, chiar și persoane în vârstă.
Cecilia Caragea: Depinde de tipul de hipoacuzie, nu?
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Exact.
Cecilia Caragea: Și văd că aveți ceva și mai mic.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Avem ceva și mai mic, dar nu este neapărat pentru copii. Pentru că majoritatea zic: „Aaa, acela este pentru copil!”
Cecilia Caragea: Da, pentru că este foarte mic!
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Exact! Nu. Este un aparat mai discret. Desigur, sunt și alte culori, nu doar acest model.
Cecilia Caragea: Negru.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Și mai micuț. Acesta este pe baterie.
Cecilia Caragea: Pe baterie și totuși așa de mic!
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Exact!
Cecilia Caragea: Înseamnă că bateriile sunt foarte, foarte mici!
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Bateriile sunt destul de mici. Avem aparate, cum spuneam, și reîncărcabile, și pe baterii, destul de mici, aproape insesizabile atunci când le purtăm.
Cecilia Caragea: Există vreo diferență între aparatele pe baterii și aparatele reîncărcabile? Din punctul de vedere al întreținerii lor, de exemplu?
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Din punctul de vedere al întreținerii lor, nu. Trebuie să le întreținem la fel. Și, când spun „întreținem”, mă refer la partea care intră în conductul auditiv, pentru că trebuie dezinfectată. Iar receiverul, partea care intră, la fel, în ureche, are un filtru pe care noi trebuie să îl verificăm periodic și îl schimbăm la nevoie. Nu există nicio diferență din punctul de vedere al întreținerii, al performanței. Pur și simplu, fiecare cum preferă. Aș putea spune că este mai comod să îmi pun aparatul la încărcat decât să fiu stresată că nu mai am baterii și trebuie să merg până la cabinet. Poate sunt plecată la țară și, atunci, am încărcător.
Cecilia Caragea: Este la alegerea fiecăruia, de fapt, pentru că… comoditatea poate să fie definită diferit de fiecare dintre noi, nu?
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Așa este. Până acum v-am vorbit de aparate retroauriculare, cele care, ați văzut, se pun după urechi, dar acum am să vă arăt și un aparat intraauricular. Acesta este realizat după mulaj.
Cecilia Caragea: Deci este personalizat după fiecare pacient.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Exact.
Cecilia Caragea: Bun!
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Cum vi se pare?
Cecilia Caragea: Da, este foarte mic! Dar tocmai de aceea îmi apare o întrebare: cu un asemenea aparat, atât de mic, tu poți să auzi atât de bine ca și cum ai auzi cu un aparat retroauricular?
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Desigur! Nu contează că aparatul este mic, ceea ce v-a surprins și pe dumneavoastră, pentru că avem aparate performante și retroauriculare, și intraauriculare.
Cecilia Caragea: Și, în cazul acestor aparate, pun ceva doar în ureche, nu mai trebuie să pun nimic după ureche?
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Nimic după ureche. Toată performanța este în ureche, iar auzul dumneavoastră o să fie îmbunătățit cu acest aparat doar în ureche.
Cecilia Caragea: Și se face exact după conductul meu auditiv.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Exact! Specialistul din cabinet vă ia mulaj și acest mulaj îl trimitem în laborator, după care se confecționează carcasa aparatului auditiv. Deci, practic, este personalizat. După cum vedeți, este pe baterie. Poate să aibă și buton de reglaj.
Cecilia Caragea: Buton de reglaj ce înseamnă? Îl dau mai încet sau mai tare?
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Da, există un buton de dat mai tare sau mai încet volumul, intensitatea sunetului. Dar există un buton mult mai important. Dacă îl vedeți, este acesta, este destul de micuț. De aici, eu pot să îmi reglez aparatul în funcție de mediul în care mă aflu. De exemplu, dacă sunt într-un mediu cu mult zgomot, aparatul, oricum, își poate regla singur sunetul în funcție de mediul ambiant, dar e posibil ca eu să vreau un reglaj suplimentar. Și atunci eu pot să apăs pe acest buton, să îmi reglez aparatul în funcție de cum vreau eu să aud.
Cecilia Caragea: Adică aparatul se reglează el singur. De exemplu, dacă sunt afară și bate vântul puternic, aparatul sesizează acest lucru și face în așa fel încât zgomotul de fond să fie mult diminuat și eu să aud persoana de lângă mine care vorbește. Dacă eu nu sunt mulțumită, din diferite motive, de acel sunet, pot să schimb canalul de audiție, să spun așa, sau pot să dau mai tare aparatul.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Exact! Ce este foarte important… faptul că, atunci când avem două aparate auditive, nu va mai trebui să apăsăm pe buton pentru fiecare aparat auditiv.
Cecilia Caragea: Deci nu va trebui ca la ambele aparate auditive să acționăm acele butoane, ci doar la unul?
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Exact! Doar la unul!
Cecilia Caragea: Foarte interesant! Deci aparatele auditive comunică între ele!
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Da, aparatele auditive comunică între ele și ne ajută să avem un auz cât mai curat, aproape de auzul normal.
Cecilia Caragea: Așadar, un pacient care are nevoie de două aparate auditive, și pe urechea stângă, și pe urechea dreaptă, în momentul în care pleacă din cabinetul Clarfon, pleacă cu aparatele reglate și cu aceste aparate comunicând între ele. Și-atunci, dacă el vrea să facă un reglaj, poate să facă ori la urechea stângă, ori la urechea dreaptă, cu ce mână are liberă și aparatele se vor regla, de fapt, ambele în același timp.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Exact. Ambele se reglează în același timp. Ce nu v-am spus mai devreme la aparatele retroauriculare… le putem regla și din telefon! Există aplicație, aparatele se conectează la smartphone și noi putem să reglăm aparatele, fie pe intensitatea volumului sau mediului în care noi mergem.
Cecilia Caragea: Viața pacienților hipoacuzici este mult simplificată.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Este mult simplificată și nu trebuie să ne speriem de tehnologie. Tehnologia ne ușurează viața.
Cecilia Caragea: Corect!
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Și să știți că la aparatele intraauriculare avem și varianta de aparate intraauriculare reîncărcabile, nu doar pe baterii. Deci avem aparate reîncărcabile și retroauriculare, și intraauriculare.
Cecilia Caragea: Așadar, fiecare poate să aleagă aparatele cu care se simte mai confortabil.
Roxana Rusu: Exact! Pentru că tot vorbeam despre tehnologie și suntem în secolul vitezei, anul acesta venim și cu o variantă pentru persoanele supergrăbite, dar care au o hipoacuzie ușoară spre medie. Uitați!
Cecilia Caragea: Foarte mici!
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Am aici două aparate intraauriculare, quiX se numesc.
Cecilia Caragea: Văd că unul este albastru și unul roșu. De ce?
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Pentru că pe urechea stângă o să fie aparatul de culoare albastră, iar pe urechea dreaptă, aparatul de culoare roșie.
Cecilia Caragea: Ca să nu le încurc.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Exact! Ca să nu le încurcați!
Cecilia Caragea: Și aceste aparate sunt standard, nu sunt făcute pe conductul auditiv al pacientului.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Aceste aparate sunt standard, sunt Slim Fit, dar se personalizează reglajul după audiograma fiecăruia. Ce este foarte important, că spuneam de…
Cecilia Caragea: De oamenii grăbiți.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Exact! De exemplu, eu pot să îmi comand acum de pe clarfon.ro aparatele online… nu trebuie să merg în cabinet.
Cecilia Caragea: Aceste aparate! Dar, totuși, eu știam că este nevoie de audiograma pacientului pentru ca aparatele să poată să fie reglate de specialistul audioprotezist în cabinetul Clarfon.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Așa este. După ce mi-am comandat aceste aparate, ulterior, o să fiu sunată de către un angajat al firmei Clarfon, pentru a trimite audiograma pe email, ca să-mi poată regla aparatele conform necesităților mele.
Cecilia Caragea: Deci, oricum, trebuie să-mi fac audiogramă, dar nu mai contează unde anume îmi fac audiograma și important este să o trimit pe e-mail la Clarfon, ca să primesc apoi aceste aparate gata reglate. Și pot să le primesc prin curier, acasă, nu?
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Exact! Le puteți primi prin curier. Referitor la audiogramă, audiograma trebuie să fie realizată corect, nu contează unde este realizată, dar să fie realizată corect, ca să putem face un reglaj corect.
Cecilia Caragea: Pentru necesitățile fiecăruia.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Da.
Cecilia Caragea: Și, după aceea, eu primesc aceste aparate prin colet, prin curier, acasă.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Da, dumneavoastră primiți aparatele în colet, prin curier. Și în colet veți găsi trei domuri, trei dimensiuni diferite.
Cecilia Caragea: Ce sunt acelea domuri?
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Domurile sunt niște piese, cum ar fi aceasta pe care eu o am acum în palmă.
Cecilia Caragea: Deci este o piesă mică din plastic pe care, intuitiv, văd că trebuie s-o pun peste aparat.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Exact! Și veți avea trei dimensiuni, pentru că diferă puțin și dimensiunea conductului auditiv. Și… s-a rezolvat.
Cecilia Caragea: Bun, dar mai văd eu aici, la aceste aparate, ceva mic, ca o antenuță.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Acest ceva mic ca o antenuță… de fapt, este firul de extracție.
Cecilia Caragea: Adică?
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: De el prindeți atunci când vreți să scoateți aparatul din ureche.
Cecilia Caragea: Așadar, pun aparatul în ureche și apoi pot să prind de acel fir ca să-l scot. Ca să fie mai simplu!
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Exact! Dar trebuie să avem în vedere că, în afara faptului că aparatul este de culoare albastră și este pentru urechea stângă, firul de extracție trebuie să fie întotdeauna în jos.
Cecilia Caragea: De ce?
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Este mai simplu de extras, iar dumneavoastră aveți mai mult control asupra lui. Aceste aparate quiX intraauriculare le găsiți pe site-ul nostru clarfon.ro și le puteți comanda online. Sunt pentru persoanele care nu vor să-și mai facă o programare, să mai aștepte după mulaj, să se reîntoarcă la cabinet pentru reglaj. Practic, e comandat, ne trimite audiograma prin email, iar noi reglăm aparatele și le trimitem la adresa persoanei care le-a comandat.
Cecilia Caragea: Așadar, la Clarfon există variante chiar pentru toți pacienții hipoacuzici, în funcție de stilul de viață al fiecăruia.
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Exact! La Clarfon există aparate auditive în funcție de stilul de viață al fiecăruia, în funcție de buzunarele tuturor. Noi avem oferte pentru toate persoanele hipoacuzice, audiograma este gratuită în toate cabinetele, așa că vă așteptăm cu drag în toate cabinetele noastre din țară!
Cecilia Caragea: Și aveți și multe cabinete, așadar, pacienții care vor să vină în cabinete pentru că poate preferă un aparat care să fie făcut după conductul lor auditiv au și această variantă. Mie mi se pare extraordinar că aveți atâtea cabinete, în aproape toate județele României!
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: În acest moment, avem peste 80 de cabinete, suntem într-o continuă dezvoltare, pe care vrem să o susținem și în viitor și ne dorim să fim aproape de toate persoanele care au nevoie de noi.
Cecilia Caragea: Așa să fie! Felicitări!
Roxana Rusu, director zonal Clarfon: Mulțumim!
Cecilia Caragea: Suntem în noul cabinet Clarfon deschis în Calea Rahovei și stăm de vorbă cu domnișoara Andreea Irimia, pe care o găsiți de acum în cabinetul Clarfon din Calea Rahovei, dar care are experiență în domeniul protezării auditive. Cum ați ajuns dumneavoastră să lucrați într-un asemenea domeniu și care este experiența pe care o aveți?
Andreea Irimia, audioprotezist Cabinetul Clarfon București Rahova: Am început să activez în acest domeniu de patru ani, mai exact din 2020. Am făcut cursurile de tehnician acustician audioprotezist, iar în septembrie 2020 m-am angajat la Clarfon.
Cecilia Caragea: Deci a fost primul loc de muncă în domeniul protezării auditive, la Clarfon.
Andreea Irimia, audioprotezist Cabinetul Clarfon București Rahova: Da, din 2020, din septembrie, am început să activez în acest domeniu și, mai exact, la firma Clarfon.
Cecilia Caragea: Și înțeleg că v-ați găsit locul, ca să zic așa.
Andreea Irimia, audioprotezist Cabinetul Clarfon București Rahova: Da, în primă fază am fost întâmpinată de oameni cu suflet cald, bineînțeles, care m-au primit cu brațele deschise. Și, bineînțeles, fiind nouă în acest domeniu, am fost învățată foarte, foarte multe lucruri, cât să mă pot descurca cu pacienții și să găsesc soluțiile de care aceștia au nevoie.
Cecilia Caragea: Într-adevăr, suportul echipei este esențial, mai ales la început de drum.
Andreea Irimia, audioprotezist Cabinetul Clarfon București Rahova: Este foarte important. Practic, serviciul este o a doua familie pe care o ai. Pleci de dimineață de acasă, unde este liniște, și ajungi la serviciu, unde îți dorești să găsești aceeași liniște pe care o ai și acasă.
Cecilia Caragea: Corect. Asta ne dorim cu toții. Să ne găsim pacea și armonia și acasă, și la locul de muncă. Și atunci putem să dăm randament maxim, pentru că, dacă ne place ceea ce facem la locul de muncă, nici nu simțim că muncim.
Andreea Irimia, audioprotezist Cabinetul Clarfon București Rahova: Exact!
Cecilia Caragea: E o plăcere, e o bucurie pentru noi.
Andreea Irimia, audioprotezist Cabinetul Clarfon București Rahova: Da. Și, când lucrez cu pacienții, mă bucur foarte mult să văd că îi pot ajuta în a găsi soluții pentru problemele pe care le au aceștia, probleme cu auzul.
Cecilia Caragea: Într-adevăr, satisfacțiile de acest gen cred că sunt extraordinare, să știi că-i ajuți pe ceilalți să se bucure din nou de sunete, să se integreze, să se reintegreze în familie, în societate, la locurile lor de muncă.
Andreea Irimia, audioprotezist Cabinetul Clarfon București Rahova: Exact! În momentul în care închid ușa cabinetului, la sfârșitul programului, plec împlinită sufletește că am mai ajutat o persoană cu deficiențe de auz să se poată bucura de viață în continuare.
Cecilia Caragea: Într-adevăr, e o meserie tare frumoasă. Și la Clarfon am întâlnit oameni buni, empatici, profesioniști desăvârșiți, care știu să comunice cu pacienții și știu și să aleagă soluțiile potrivite de care ei ar avea nevoie.
Andreea Irimia, audioprotezist Cabinetul Clarfon București Rahova: Exact! Consider că fără empatie, dacă ești o persoană care nu empatizează cu celălalt din fața ta, consider că locul pe scaunul de la Clarfon nu este locul tău.
Cecilia Caragea: Corect! Și să știți că am sesizat și eu: la Clarfon, oamenii care discută cu pacienții dau dovadă de o empatie deosebită.
Andreea Irimia, audioprotezist Cabinetul Clarfon București Rahova: Da. Și această empatie, sincer, face pacientul din fața noastră să ne apropie cât să îl ajutăm să îi găsim soluția perfectă pentru acesta.
Cecilia Caragea: Corect! Pacienții simt și tocmai de aceea vin cu inima deschisă, să spun așa. Și revin de câte ori au nevoie, pentru că știu că este un loc unde sunt ajutați.
Andreea Irimia, audioprotezist Cabinetul Clarfon București Rahova: Exact! Găsesc persoana care i-a ajutat și persoana unde știu sigur că vor fi ajutați de fiecare dată când aceștia au orice problemă, de reglaj, de olivă și așa mai departe. Îi putem ajuta cu mare drag.
Cecilia Caragea: Da, pentru că relația dintre pacienții hipoacuzici și specialiștii în audioprotezare este o relație de lungă durată și atunci este nevoie de această empatie și de această bună comunicare pentru ca protezarea auditivă să fie una de succes.
Andreea Irimia, audioprotezist Cabinetul Clarfon București Rahova: Bineînțeles. Fără empatie, înțelegere, comunicare, nu există nicio șansă de a ne apropia de pacienți, dar nici pacientul de a se apropia de noi, ca specialiști.
Cecilia Caragea: Dar, pe lângă toate acestea, specialiștii audioproteziști trebuie să și țină pasul cu toate noile tehnologii, cu toate noile aparate, să se perfecționeze încontinuu, ca să poată să le recomande pacienților, într-adevăr, cele mai bune soluții.
Andreea Irimia, audioprotezist Cabinetul Clarfon București Rahova: Exact! De aceasta, noi avem gama Top de la Unitron. Moxi Vivante, așa se numesc aparatele de top pe care le avem noi, care au 20 de canale. Practic, au foarte multe beneficii și caracteristici care, bineînțeles, i-ar putea ajuta pe pacienții care sunt hipoacuzici. De ce am spus de aceste aparate? Aceste aparate sunt finuțe din punct de vedere estetic, iar noi știm că doamnele întotdeauna preferă esteticul, să se vadă frumos în ureche și să nu fie o proteză auditivă foarte mare.
Cecilia Caragea: Înțeleg că doamnele preferă mai ales acest tip de aparat.
Andreea Irimia, audioprotezist Cabinetul Clarfon București Rahova: Exact! Da. Domnii, bineînțeles, se gândesc să-și audă nepoții, nepoatele, să audă la televizor. Este foarte important acest lucru, pentru că o persoană vârstnică își dorește foarte mult să meargă prin parc, să audă o știre care este importantă. Și își dorește să fie ajutat cu adevărat. Și am constatat că domnii nu sunt atât de pretențioși din punct de vedere estetic, ci mai mult își doresc foarte, foarte mult să audă normal.
Cecilia Caragea: Merg mai mult pe partea de funcționalitate, pe partea de tehnologie. Dar și partea estetică are importanța ei, trebuie să recunoaștem.
Andreea Irimia, audioprotezist Cabinetul Clarfon București Rahova: Exact! Dar cel mai important lucru este ca specialistul din fața fiecărui pacient să îi recomande aparatul potrivit, în urma audiogramei făcute. Bineînțeles, avem o gamă foarte largă de aparate auditive, aparate retroauriculare, RIC, de la receivere cu firele acelea foarte micuțe și finuțe…
Cecilia Caragea: Care vin în ureche.
Andreea Irimia, audioprotezist Cabinetul Clarfon București Rahova: Da. Și mai avem și aparatele intraauriculare, acelea care nu au, practic, aparatul în sine după ureche, ci vine cu totul în conductul auditiv.
Cecilia Caragea: Sunt acele aparate mici, discrete, care nici nu se văd.
Andreea Irimia, audioprotezist Cabinetul Clarfon București Rahova: Exact!
Cecilia Caragea: Pentru că nu te uiți în urechea omului!
Andreea Irimia, audioprotezist Cabinetul Clarfon București Rahova: Bineînțeles. Și ele pot fi confundate întotdeauna cu căști. În ziua de astăzi, nici nu se vede că ai purta aparate auditive. Și, bineînțeles, la toate aceste aparate avem diferite oferte, în fiecare lună.
Cecilia Caragea: Ceea ce este foarte important, pentru că majoritatea, atunci când încep să aibă probleme cu auzul, atunci când le scade auzul, le scade pe ambele urechi și majoritatea are nevoie de două aparate auditive, pe ambele urechi.
Andreea Irimia, audioprotezist Cabinetul Clarfon București Rahova: Bineînțeles. Este foarte, foarte importantă protezarea bilaterală, protezarea pe ambele urechi. De ce? Întotdeauna, din două urechi care sunt la nivelul acesta, cu o hipoacuzie, dau un exemplu, hipoacuzie neurosenzorială medie, dacă noi mărim și punem aparat pe o singură ureche, practic, avem o ureche bună, sănătoasă, să-i spunem așa, iar cealaltă ureche este scăzută. Și întotdeauna, mai ales în mediile zgomotoase, persoana protezată își va întoarce urechea bună înspre persoana cu care discută, iar din partea cealaltă, e posibil… nu știu… să vină o mașină și să nu o poată auzi sau vine o altă persoană și n-o s-o poată auzi. De asta este important să protezăm ambele urechi, pentru a avea 360 de grade, nu să auzim cu o ureche, da, iar cu cealaltă, nu. Asta unu la mână. Doi la mână, este vorba și de echilibru. Întotdeauna, când avem două urechi sănătoase, avem și echilibru. Este la fel și cu ochelarii. Dacă vă scoatem o lentilă, dumneavoastră nu mai vedeți atât de bine. Iar la fel este și cu auzul. Trebuie să protezăm bilateral, pe ambele urechi. Asta, bineînțeles, dacă este cazul, pentru că sunt persoane care au hipoacuzie unilaterală, adică o scădere de auz pe o singură ureche, iar cealaltă este bună. Dar este foarte bine să fie protezare bilaterală acolo unde este cazul.
Cecilia Caragea: Și tocmai de aceea spuneam că sunt foarte binevenite toate aceste oferte de la Clarfon care se adresează exact pacienților care au nevoie de protezare bilaterală. Pentru că știu că există o serie întreagă de oferte pentru pacienții hipoacuzici care au nevoie de protezare pe ambele urechi.
Andreea Irimia, audioprotezist Cabinetul Clarfon București Rahova: Da, întotdeauna noi ne gândim foarte mult la persoanele care au hipoacuzii de tot felul, dar mai ales la persoanele care au o hipoacuzie bilaterală. Și, datorită acestui lucru, noi avem diferite oferte în fiecare lună. Și, da, acum pacienților care locuiesc în zona Rahova le este mult mai ușor să vină la cabinetul Clarfon, unde se pot testa și se pot proteza, acolo unde este cazul, iar eu o să-i întâmpin cu mare drag și cu mare căldură.
Cecilia Caragea: Sunt convinsă! Și cred că toți cei care au urmărit această emisiune s-au convins, la rândul lor, de acest lucru. Și, într-adevăr, Clarfon se extinde în întreaga țară, în încercarea de a fi alături de pacienții hipoacuzici, de a le oferi un real suport acestora. Și, cu specialiști de top, care știu să fie și empatici cu pacienții, cred că vor reuși, într-adevăr, să ofere ajutorul de care pacienții hipoacuzici au realmente nevoie!
Andreea Irimia, audioprotezist Cabinetul Clarfon București Rahova: Da. Și cred că reușim să facem acest lucru!