Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Apicolele si educatia pentru sanatate
0Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Apicolele si educatia pentru sanatate
B1 TV, 5 aprilie 2020, de la ora 9.30.
Invitati: doamna Alina Mates-Ochis, director marketing Apidava, doamna ing. industrie alimentara Simona Bisboaca, cercetator si inventator Phenalex, si domnul dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie.
Emisiune sustinuta de Apidava (www.apidava.ro, www.facebook.com/ApidavaRomania, Telefon: 0258.711.428).
Se stie ca produsele apicole sunt produse naturale care au multiple beneficii pentru sanatate. Studiile stiintifice au aratat ca apicultorii traiesc ceva mai mult, iar produsele apicole sunt astazi cercetate de medici si de profesionisti din diferite arii de cercetare din intreaga lume pentru a se vedea modul in care actioneaza acestea si cum ne sustin sanatatea.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Produsele apicole sunt foarte utile in tratamentul afectiunilor virale. Si incep cu o imagine de ansamblu: apicultorii traiesc mai mult decat restul populatiei, ajung la varste avansate trecand prin tot felul de viroze, tocmai datorita acestor produse apicole. Cum anume actioneaza ele: mierea este un produs care vine cu foarte multa energie si contine si foarte multe flavonoide, care ajuta in mod direct sistemul imunitar si care au si efect antiviral sau antibacterian direct. Deci sunt trei actiuni simultane la miere: imi da energie, ma protejeaza de virusi, distruge virusii si creste si sistemul imunitar local, pentru ca da forta acelor macrofage care sunt prezente in unitatea locala. Cum administrez mierea de albine? Pe toate caile anatomice. Si inghit mierea de albine, ideal e sa o tin sub limba 2, 3, 4, 5 minute inainte de inghitire. Pot sa o administrez si prin inhalare, prin nebulizare, prin aerosoli care sunt pe baza de miere. Propolisul este aproape un panaceu – sunt sute, mii de studii legate de propolis, enorm de multe studii care arata ca propolisul este foarte util si ca blocator de microorganisme patogene, si ca imunostimulator. Dupa aceea, avem laptisorul de matca. Este cu efect larg, cu spectru larg – antibacterian, antiviral, antimicotic si este o sursa extraordinara de hrana pentru sistemul imunitar, pentru ca laptisorul de matca este hrana predigerata de catre albinute, hrana data predominat la larve si la matca, la regina. Polenul poate sa inlocuiasca foarte bine acele surse de proteine pe care le foloseam in mod obisnuit – branzeturi, cascaval, urda, lapte dulce si asa mai departe, pentru ca vine cu aminoacizi esentiali si cu vitamine. Deci aceste patru mari grupe de produse apicole, mierea, propolisul, laptisorul de matca si polenul, luate in fiecare zi, pot sa ne ajute foarte mult, asa cum s-a demonstrat in foarte multe studii clinice, directe, concrete, si la noi in tara, si in strainatate. In Romania suntem peste 500 de medici care am facut specializarea in apiterapie, fitoterapie, aromaterapie. Sunt studii clinice facute la Cluj, la Targu-Mures, in diverse locuri si s-a aratat ca, daca se iau produse apicole, creste imunitatea generala. De exemplu, studiile facute pe copii au aratat ca mult mai rar se imbolnavesc copiii, erau copii care se imbolnaveau o data pe luna, faceau o data, de doua ori pe luna raceli din acestea intense si, dupa ce iau produsele acestea apicole, mai racesc o data sau de doua ori pe an.
Dar haideti sa aflam ce contin produsele apicole, ce le face sa fie atat de bune pentru sanatatea noastra!
Ing. Simona Bisboaca, cercetator si inventator: Produsele apicole sunt bogate atat in enzime, cat si in microelemente. Aceste microelemente fac parte din flora spontana, sunt recoltate de albine in procesul de colectare de polen si au un aport benefic pentru sanatatea noastra. Sunt studiate mai ales in ultimii ani, de cand s-a putut si sa se dezvolte metode de detectie a acestor microelemente. Si s-au studiat atat in vivo, ca sa se poate observa direct pe persoane cum actioneaza aceste elemente din natura.
Iar toate aceste vitamine si minerale din miere sunt usor asimilate de organismul nostru. In plus, mierea este un energizant natural cu totul si cu totul deosebit.
Ing. Simona Bisboaca, cercetator si inventator: Organismul nu depune un efort mare in a digera mierea; de aceea, este recomandata inclusiv persoanelor in varsta sau care sufera de o anumita afectiune. Este usor asimilata de organism, aduce un aport enzimatic foarte mare, aduce un aport de glucide de care are organismul nevoie, fata de zahar, de exemplu, care se digera mai greu…
In plus, astazi au fost elaborate diferite combinatii de apicole ale caror ingrediente isi potenteaza reciproc beneficiile. Mai multe, au fost elaborate si combinatii de miere cu diferite extracte, precum extractul din samburi de struguri, stiut fiind faptul ca acest extract este foarte bogat in antioxidanti.
Ing. Simona Bisboaca, cercetator si inventator: Avem nevoie de antioxidanti. Din pacate, ei nu se acumuleaza in organism. Sunt substante solubile in apa si toti acesti fitonutrienti din alimentatia noastra, care exista in legume si fructe, nu se asimileaza in organism. 24 de ore, cam acesta este timpul de tranzit in organism, dupa aceea se elimina prin excretie.
Nici vitamina C nu se acumuleaza in organism. De aceea, avem nevoie zilnic de un aport de vitamina C.
Ing. Simona Bisboaca, cercetator si inventator: Substantele care sunt solubile in grasimi se acumuleaza in organism, cum este si vitamina D. Dar compusii fitoterapeutici din plante nu se acumuleaza si, atunci, e nevoie sa-i luam zi de zi. Daca nu reusim sa avemo alimentatie echilibrata si sa avem un aport suficient de legume proaspete, crude, neprocesate termic (pentru ca acesti compusi tind sa se degradeze odata cu temperatura la care sunt expusi), atunci avem nevoie de a suplini acest deficit in organism. Si cel mai la indemana este tot cu ceva natural.
Iar mierea cu extract din samburi de struguri poate fi o buna sursa suplimentara de antioxidanti. De asemenea, propolisul si diferitele preparate cu propolis sunt recomandate in diferite situatii.
Ing. Simona Bisboaca, cercetator si inventator: Propolisul contine o varietate foarte mare de antioxidanti, polifenoli. In general sunt de tipul flavonoidelor, care se pot determina prin metode de laborator. Sunt si in Romania multe laboratoare care determina acest continut de flavonoide si acestea dau gradul de puritate a propolisului si de activitate antibacteriana, antivirala, antifungica. S-au facut foarte multe studii stiintifice pe extracte de propolis la nivel mondial si s-a demonstrat ca propolisul si extractele din propolis au aceste activitati antibacteriene, antivirale, antifungice.
Asadar, diferitele combinatii de produse apicole sau diferitele preparate de apicole si extracte naturale ne pot ajuta sanatatea.
Ing. Simona Bisboaca, cercetator si inventator: Sunt diferite studii realizate cu diferite combinatii de produse apicole, cum este mierea cu polen sau mierea cu laptisor de matca sau mierea cu polen si laptisor de matca, care au demonstrat stiintific ca ajuta la imunitate, stimuleaza imunitatea, in primul rand, si aduc si un aport de nutrienti sanatosi organismului.
Cu toate acestea, in Romania, consumul de apicole nu este foarte ridicat, spre deosebire de alte tari europene, in care acesta este de cateva ori mai mare decat la noi. Totusi, in mod traditional, noi eram recunoscuti ca producatori si consumatori de produse apicole sanatoase. Acestea nu mai fac parte din obisnuinta noastra cotidiana din ultimele decenii?
Alina Mates-Ochis, director marketing Apidava: Atunci cand isi fac cumparaturile la piata si cauta, de multe ori, rosii bune, fructe bune… nu cauta si miere buna, pentru ca mierea nu este inca in topul alimentelor sanatoase ale romanilor. Si cred ca de aici pleaca un consum redus in Romania fata tarile din Europa.
Dar de ce acest decalaj? De ce in alte tari europene se consuma mult mai multe produse apicole?
Alina Mates-Ochis, director marketing Apidava: Statele au investit si au facut campanii publice de promovare a produselor apicole, a consumului de miere in special, in randul prescolarilor si scolarilor, fiind cunoscut faptul ca mierea este un energizant natural si consumul zilnic de produse apicole imbunatateste sistemul imunitar al copiilor. Motivul pentru care tari ca Serbia, Slovenia au investit in astfel de programe este clar: trebuie sa ne educam copiii sa consume produse apicole, mierea fiind cel mai cunoscut produs apicol, pentru a avea un sistem imunitar mai bun.
Asadar, chiar si in tarile din jurul nostru, consumul de apicole este mult mai ridicat decat la noi. Sunt produse naturale, sanatoase si dulci, ceea ce le face sa fie preferate chiar si de catre copii, insa doar daca acestia sunt educati sa aleaga dulciurile sanatoase.
Alina Mates-Ochis, director marketing Apidava: Astfel de campanii publice sunt necesare pentru a avea copii sanatosi, pentru a evita obezitatea in randul copiilor, dar si al adultilor, pentru ca de multe ori consumul de dulciuri in randul copiilor poate avea aceste efecte. Un exemplu foarte bun este Slovenia, care a depus un proiect la Bruxelles care se numeste European Honey Breakfast. Si se doreste a fi o propunere pentru toate tarile Europei sa introduca obligatoriu in consumul copiilor mierea. Pornind, sigur, si de la proiectul romanesc Mierea in scoli, care urmeaza, probabil, sa fie implementat, acest trend este unul nu doar la nivel european, este un trend mondial, de a incerca sa introducem in alimentatia copiilor mierea si sa inlocuim altfel de indulcitori, care nu sunt benefici pentru organismul uman, nu aduc niciun alt aport. Mai mult decat atat, aportul de glucide si de zaharuri din miere este unul natural si sanatos, care aduce un aport in organism si ajuta sistemul imunitar al copiilor.
Astfel, promovarea unui stil de viata sanatos in randul copiilor se poate face nu numai in mediul familial, ci si in institutiile de invatamant, cu sprijinul statului, bineinteles. Avand copii sanatosi, vom avea si adulti sanatosi, ceea ce reprezinta un castig extraordinar!
Alina Mates-Ochis, director marketing Apidava: Sigur ca proiectul depus de Slovenia este un proiect care necesita implicare din partea statului, in primul rand, asa cum si proiectul Mierea in scoli vorbeste de un proiect in care statul sa sustina financiar acordarea de miere tuturor prescolarilor sau scolarilor de clasele I – IV, alaturi de alte alimente sanatoase, un mar sau un iaurt… si un produs dulce, natural. Fiindca copiii doresc dulciuri, este adevarat, dar trebuie sa le oferim dulce natural.
Bineinteles, si educatia de acasa, din familie este esentiala. De aceea, si parintii trebuie sa ajunga sa fie convinsi de importanta unui stil de viata sanatos, a unei alimentatii adecvate pentru sanatate.
Alina Mates-Ochis, director marketing Apidava: Proiectul in sine este de a-i ajuta pe copii sa consume produse sanatoase, dar, de fapt, copiii mananca acasa ce mananca parintii. Si acesta ar trebui sa fie unul din proiectele noastre de suflet, al celor din domeniul apiculturii, sa incercam sa educam si parintii sa consume produse apicole, pentru ca este mai usor sa inteleaga importanta dietei cu produse apicole decat un copil. Unui copil doar incercam sa-i impunem o alimentatie, dar unui om matur putem sa-i explicam beneficiile pentru organism ale consumului de miere si de produse apicole.
Si, bineinteles, consumand produse romanesti, sustinem economia romaneasca – in acest caz, apicultura romaneasca. Asadar, consumul actual scazut de produse apicole din Romania, pe termen lung va avea urmari pe care nu ni le dorim. Iar mierea romaneasca este o miere de exceptie, apreciata si premiata pe plan international, asa ca merita sa o alegem si sa o consumam si noi, mai ales ca este un produs atat de sanatos! Important este sa intelegem ca totul tine de o anumita educatie pentru sanatate. Trebuie sa ne informam si sa-i educam si pe cei mici sa faca alegeri sanatoase!