Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Tehnologiile digitale in implantologia orala
0Schimbă-ți Viața! Informează-te! – Tehnologiile digitale în implantologia orală
B1 TV, 7 septembrie 2024, de la ora 9.30
Invitați: dr. Mihnea Velisarato şi dr. Dragoș Popescu, medici specializați în implantologie și chirurgie parodontală, şi dr. Bogdan Burducea, medic specialist protetică dentară
Emisiune susținută de DentalMed Luxury Dental Clinic (www.dental-med.ro, www.facebook.com/DentalMedLuxuryClinic, www.facebook.com/DentalMedPrimaverii, 021 402 87 35, 0372 330 300).
Se vorbește mult în ultima vreme de intervențiile de reabilitare orală rapidă de tipul fast and fixed, all on 4, all on 6, ce pot conferi o dantură fixă pacienților care au rămas fără niciun dinte. Sunt intervenții curente, dar să fie oare chiar atât de simple? Care sunt provocările medicilor specialiști în chirurgie orală atunci când realizează asemenea proceduri de implantologie?
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie parodontală: Să n-ai niciun dinte în gură, niciun reper și să pui, totuși, 8-10 implanturi… nu-i un lucru chiar simplu. Dacă pun implantul și trebuie să-l pun în dreptul incisivului central și l-am pus între incisivul central și incisivul lateral, proteticianul o să facă dinții, așa, încălecați. Nu prea mai iese… Cu cât cazul este mai dificil și mai greu, cu atât experiența își spune cuvântul.
Este vorba, așadar, de experiența medicilor! Și, bineînteles, de lucrul în echipă! Dar tehnologiile digitale care au apărut în ultima vreme au schimbat radical modul de lucru în chirurgia orală. Sunt, indiscutabil, de un real ajutor, dar necesită specializări suplimentare și o atenție deosebită din partea medicilor.
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie parodontală: Aceste tehnologii digitale presupun suprapunerea unor tomografii, unor amprente digitale făcute de medic împreună cu tehnicianul care realizează acea gutieră, ghid chirurgical… Și există, pe lângă erorile de suprapunere, care sunt, clar, dacă mai există și o eroare medicală, că tu n-ai montat perfect ghidul în gură, e vorba de… nu trebuie să fie 1 metru, e vorba de o jumătate de milimetru, 1 milimetru, totul se schimbă local. Adică în loc să pui implantul pe poziția X și l-ai pus pe poziția X+1… totul se poate duce de râpă, pentru că avem și nervi prin oasele astea pe unde punem implanturi și nu avem voie să-i lovim… și așa mai departe.
Dar în reabilitarea orală a pacienților care au rămas fără toți dinții ce repere se folosesc pentru realizarea adecvată a acestor intervenții ce pot conferi dinți ficși?
Dr. Bogdan Burducea, medic specialist protetică dentară: Pacientul, când rămâne fără dinți, rămâne cu anumite repere, pe care le folosim în crearea machetelor viitorilor dinți. Buza superioară: știm că dintele trebuie să coboare sub buză cam 1 milimetru sau să se oprească la nivelul buzei superioare, astfel încât noi putem să știm dimensiunea lucrării superioare. Sunt informații care se transmit către tehnica dentară și, în funcție de acestea, noi plecăm de la niște simulări. Se trece, practic, prin niște etape care ne dau aceste înregistrări intermaxilare și putem să creăm o dimensiune adecvată dinților. Bineînțeles, mereu facem asta pe provizorii, foarte important. Indiferent de ce fel de lucrare se face, avem nevoie de lucrări provizorii cu care să confirmăm aceste înregistrări și să modificăm, dacă e vreo problemă, astfel încât la lucrarea finală să nu ajungem în vreo situație pe care să n-o fi controlat sau să n-o fi anticipat.
Care sunt aspectele principale pe care echipa medicală care va realiza o reabilitare orală completă trebuie să le ia în considerare pentru ca lucrarea finală să fie atât funcțională, cât și estetică, astfel încât pacientul să fie confortabil cu aceasta?
Dr. Bogdan Burducea, medic specialist protetică dentară: Când nu mai are dinți în gură, noi, în primul rând, trebuie să înțelegem cum funcționează mandibula în raport cu maxilarul și să-l facem să se simtă confortabil chiar și cu o lucrare provizorie, pe care o s-o aruncăm în momentul în care venim cu lucrările finale sau cu un al doilea rând de provizorii, cu care să facem modificările pe care le-am identificat împreună cu tehnicianul dentar.
Și alte elemente care se iau în considerare pentru stabilirea poziției viitoarelor implanturi?
Dr. Bogdan Burducea, medic specialist protetică dentară: În momentul în care pierdem dinți, există o creastă osoasă însoțită de mucoasă masticatorie, care ne dă nouă oarecum poziția foștilor dinți. Deci acolo va trebui să venim cu montarea respectivă. Apoi poziția buzelor: cum facem să păstrăm acest echilibru între estetică și funcționalitate? Pentru că protezele dentare… în momentul în care pacienții au o resorbție mare, vorbim și de o prăbușire a elementelor estetice, a orbicularului buzelor. Și pacienții vin cu acest aspect îmbătrânit dat de pierderea dinților, care e foarte important și e unul dintre elementele-cheie de pe checklist-ul acesta protetic. Aspectul acesta îmbătrânit se reechilibrează de la provizorii, vedem îmbunătățirea respectivă, e unul dintre aspectele care trebuie modificate la provizorii, astfel încât noi să putem bomba suficient acele lucrări, astfel încât să corectăm acele șanțuri apărute și să confirmăm cu pacientul, bineînțeles, care este aspectul facial dorit. Există o limită până la care putem face asta și, la fel, și expunerea roșului de buză. În momentul în care împingem buzele în afară, apare mai vizibil roșul de buză. Bineînțeles, vin la pachet cu acel aspect mai tânăr al pacientului.
Așadar, planificarea inițială și toate aceste probe care se fac cu lucrările provizorii sunt esențiale!
Dr. Bogdan Burducea, medic specialist protetică dentară: Practic, cum îmi place mie să spun, cazul e rezolvat în momentul în care avem niște proteze provizorii sau lucrări provizorii funcționale care bifează tot acel checklist estetic. În momentul în care avem niște provizorii care arată ca lucrările finale sau foarte aproape de ele, în momentul în care pacientul îmi spune: „OK, mă simt foarte bine, mușc foarte bine, arăt foarte bine, zâmbesc normal”, acela e momentul în care ne gândim să facem tranziția către lucrarea finală. Iar lucrarea finală nu e altceva decât o transformare într-un material definitiv a provizoriilor.
Dar, ținând cont de toată această evoluție digitală, de toate aceste tehnologii digitale, în ce măsură mai este necesar ca medicii să aibă experiență în tehnicile clasice de chirurgie orală?
Dr. Dragoș Popescu, medic implantologie orală: Noi, mai seniori, suntem cu mustățile mai albe, mai zâmbim… Adică suntem și noi pro digitali, dar știm care e limita. Cei tineri au impresia că totul poate fi digital. Da, dar nu e chiar totul! Deci e complicat. Însă lucrurile au evoluat extraordinar, din an în an. Am ajuns să avem scanere de zeci de mii de euro aproape, pentru că așa se lucrează. Este o investiție mare, dar care îți aduce și beneficiile: scanare extraordinară, poze digitale… E extraordinar! Câteodată, ne scoate din zona de confort, pentru că noi, fiind medici, nu avem neapărat skills-urile unui IT-st sau ale unui matematician sau ale unui inginer. Noi nu suntem ingineri, noi suntem medici. Și-atunci noi fugim, oarecum, de tehnologie, dar, de fapt, în realitate, ea e făcută simplu. Adică poți să ai un minim de inteligență practică… ca să aplici informațiile, dar există această reticență la nou a celor mai în vârstă. Și aceste biomateriale sunt făcute de biofizicieni, de bioengineers, noi doar le utilizăm, ați înțeles? Bineînțeles că aceste biomateriale, aceste tehnici sunt făcute și cu medici, dar fără acești ingineri medicali nu s-ar putea face. Pacientul tot timpul îi mulțumește medicului, dar să nu uităm că există și mulți alții în spatele medicilor care au creat aceste implanturi. Că doar nu medicii fac implantul, nu turnăm noi titanul. Sunt niște mașinării speciale, cu lasere, adică este o întreagă industrie, care este fantastică și care e subterană, nu se vede. Și oamenii ăia trebuie și ei lăudați și apreciați. Noi punem implantul, dar nu noi am făcut implantul. Noi doar dăm niște sugestii: „Uite, fă spira mai așa!” Sunt studii… Dar este o inginerie acolo care trebuie apreciată.
Dar, dincolo de toate aceste biomateriale, tehnologiile digitale evoluează de la zi la zi, schimbând nu numai felul în care au loc intervențiile de chirurgie orală și realizarea lucrărilor protetice, ci și modul de diagnosticare! De exemplu, au fost realizate scanere intraorale, numite 4D, pentru că înregistrează și analizează mișcările maxilarului și mandibulei în timp, în dinamica acestora!
Dr. Bogdan Burducea, medic specialist protetică dentară: Un scaner 4D, care înregistrează mișcările mandibulei față de maxilar, bazate pe niște scanări în prealabil făcute cu un scaner normal. Și e o tehnologie care ne ajută să înțelegem, să diagnosticăm corect patologiile articulare, pentru că ceea ce realizează ele este o clonă digitală, o replică virtuală a pacientului. Practic, noi știm în mediul digital exact cum mișcă, cum funcționează pacientul. El realizează, totodată, o hartă ocluzală, deci o hartă masticatorie, pe care noi o vedem în mediu digital și o putem analiza foarte, foarte precis. Adică putem vedea unde a tocit dinții pacientul, unde i-a spart în trecut, ce s-a întâmplat cu el, unde are traume și așa mai departe. Deci asta este foarte important: diagnosticarea corectă și planificarea, pentru că rezultatul e unul în care toate aceste fișiere se duc către tehnica dentară, către tehnicianul dentar și, împreună cu medicul, poate să realizeze un proiect personalizat, customizat pentru pacient.
Astfel, noile tehnologii digitale sunt determinante în planificarea cazului, în a ști de la bun început care trebuie să fie rezultatul final, iar acesta poate fi validat de pacient încă din fazele inițiale ale tratamentului.
Dr. Bogdan Burducea, medic specialist protetică dentară: Planificarea este esențială, ea e cea care ne dă nouă protocolul de tratament următor, ea e cea care, practic, ne ajută să plecăm cu acel rezultat din start, fie că e unul implantar, fie că e unul pur protetic sau ortodontic. Adică realiniem dinții dacă e cazul, punem implanturi dacă pacientul a pierdut dinți sau reabilităm dinții tociți pe care îi are pacientul, care nu necesită alte tipuri de tratament.
Analiza inițială a situației pacientului se realizează astăzi cu ajutorul acestor tehnologii digitale, care apoi determină parcursul tratamentului și ușurează comunicarea medic-pacient, dar și colaborarea între medici și tehnicienii dentari.
Dr. Bogdan Burducea, medic specialist protetică dentară: Totul începe de la niște înregistrări inițiale, fotografii, radiografii… Aceste înregistrări, scanări… deci trebuie să avem toate elementele pentru ca noi să putem realiza acest proiect virtual sau clasic. După care se face o simulare, care poate fi făcută în mediu digital, fără ca pacientul să fie prezent, în care, pur și simplu, luăm dinții într-o galerie digitală. Foarte important este să avem această confirmare a pacientului și să avem validarea cazului, adică și noi să fim mulțumiți de ceea ce se va întâmpla apoi. În felul acesta, se alege și opțiunea protetică. Ce fel de lucrări facem? Că sunt din ceramică, că sunt lucrări compozite, că trebuie șlefuit sau nu e în funcție de proiectul ales împreună cu pacientul.
Dar în cazul pacienților care au rămas complet fără dinți și care au nevoie de o reabilitare completă și rapidă cum se desfășoară lucrurile?
Dr. Bogdan Burducea, medic specialist protetică dentară: În cazul pacienților edentați total, sunt mai multe variante de tratament. Aș zice două categorii mari. Cele în care punem implanturi și oferim variante, de la proteze mobilizabile, care se scot seara și de care pacientul trebuie să aibă grijă, dar care au o fixare mixtă, adică și pe implanturi, și pe gingia pacientului. Iar dacă numărul de implanturi crește, de la 4-6 implanturi în sus până la 8-10, se poate vorbi de o protezare fixă prin lucrări de diferită natură și pe care pacientul nu trebuie să le scoată.
Ce sunt aceste lucrări mobilizabile pe un număr mai mic de implanturi?
Dr. Bogdan Burducea, medic specialist protetică dentară: Lucrările mobilizabile pot fi și pe 4 implanturi, și pe 2 implanturi, pe 3 implanturi. Vorbim de situațiile în care pacientul nu are un suport osos adecvat, numărul de implanturi nu poate fi foarte mare.
Dar în cazul pacienților cu boală parodontală se recurge la aceste intervenții de reabilitare orală rapidă?
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie parodontală: Un pacient care este parodontopat, care are boală parodontală, asta nu înseamnă că noi ne dorim, gata, e cu boală parodontală, îi scoatem toți dinții și facem implanturi all on X, să spunem, indiferent că sunt 4, 6, 10, 8 și așa mai departe. Noi încercăm să păstrăm dinții. One Stage Surgery, în cazul nostru, constă în realizarea și de operații parodontale pentru dinții care pot fi salvați. Pentru că niciun implant din lume nu știe să facă ce face un dinte natural… și cât ține un dinte natural. De aceea, ne luptăm pentru dinți. În cazul în care nu se mai poate, când se ajunge la final, atunci scoți dintele și pui implant. Deci, cu cât putem să ne păstrăm dinții în gură mai mult, cu atât mai bine.
Dar dinții îi mai pierdem… De ce este însă atât de important să nu amânăm înlocuirea dinților pierduți?
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie parodontală: Atunci când pacienții pierd un dinte, să-l și înlocuiască. Indiferent de metoda prin care îl înlocuiește, că-l înlocuiește printr-un implant, atunci când se poate, sau printr-o punte, e bine să-l înlocuiască, deoarece păstrezi spațiul ăla, dinții nu migrează, nu se înclină, înclinare care poate duce la pierderea altor dinți, în timp, și așa mai departe. Deci, în clipa când iei de la început totul, poți primi niște lucrări mai ușoare, niște lucrări care au predictabilitate mare și financiar scapi mai bine.
Astfel, este mult mai simplu, mai ușor și mai puțin costisitor să-ți înlocuiești la timp dinții pierduți!
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie parodontală: Atunci când scoți un dinte și nu ai nevoie de proceduri de adiții osoase mari, teoretic, în 2-3 luni postextracțional poți să începi cu inserarea implanturilor. De multe ori, pacienții nu vin la noi să-și scoată dintele, să fie totul ușor și frumos, ci vin după perioade în care au stat fără dinte 10 ani, în care osul este resorbit, atrofiat, subțire, să zicem. Atunci nu mai poți imediat să intri să pui implant. Faci procedură de adiție osoasă și poți aștepta 4 luni, 6 luni și abia după aceea pui un implant, din nou cu adiții osoase și-așa mai departe… Se stă iarăși, se așteaptă… Dar toate aceste proceduri suplimentare pot scădea rata succesului, de aceea e bine să vii la timp!
Prin urmare, nu amânați vizitele periodice la medicul dentist! Pentru sănătatea și zâmbetul vostru!