Strategia Mea de Sanatate – Siropul de sfecla rosie, indulcit cu Stevia reubadiana, de la Hypericum Plant
0Cecilia Caragea: Știați că împăratul roman Tiberius, unul dintre groaznicii împărați romani, a stabilit ca anumite triburi nordice să plătească tributul în sfeclă roșie? Pentru că sfecla roșie era considerată un aliment de excepție încă din antichitate. Țin minte că și bunicii mei îmi spuneau să mănânc salată din sfeclă roșie, ca să cresc mare și puternică. De fapt, îmi spuneau să mănânc salată de sfeclă roșie pentru sânge. Bine, nu aveau nevoie de foarte mare putere de convingere în acest caz, pentru că salata de sfeclă roșie este foarte bună și are o culoare atât de apetisantă, nu?
Această culoare intensă, cu totul și cu totul deosebită, spectaculoasă, aș putea spune, se datorează conținutului de betalaine din sfecla roșie. Și acum lucrurile devin foarte interesante. Ce sunt betalainele? Sunt niște antioxidanți, tot așa cum sunt și antocianinele, despre care noi am mai discutat. Pentru că antocianinele sunt acei pigmenți, acei coloranți naturali care au o culoare roșu, roșu intens, înspre albastru, înspre albastru închis. Antocianinele dau culoarea afinelor, coacăzelor, zmeurei, căpșunilor, vinetelor și așa mai departe. Dar betalainele se găsesc mult mai rar. Se găsesc doar în sfeclă roșie și în fructele anumitor cactuși. Nu se știe încă pe deplin care este rolul acestor substanțe, rolul betalainelor, în cazul acestor plante, dar s-a constatat că acționează ca niște fungicide. Apără plantele, altfel spus. Și acești pigmenți, acești coloranți naturali, sunt niște antioxidanți care sunt mai puțin cunoscuți. Abia de curând lumea medicală a început să îi studieze. Betalainele, după cum spuneam, sunt niște antioxidanți care dau această culoare cu totul și cu totul deosebită. În cazul sfeclei, este vorba de betalaine care-i dau această culoare de un roșu intens, Bordeaux. În cazul acelor fructe de cactus de care vă spuneam că au și ele betalaine, culoarea este de un galben intens, înspre oranj, înspre portocaliu.
Și, după cum spuneam, în vechime se considera că sfecla roșie este bună pentru sânge, iar astăzi studiile medicale arată că sfecla roșie este bună pentru creșterea hemoglobinei, într-un mod foarte complex și foarte interesant. Mai demult, vă dați seama, era o presupunere. Probabil această presupunere venea din faptul că sfecla roșie are o culoare atât de intensă, asemănătoare cu a sângelui, dar și din faptul că după ce mănânci o salată de sfeclă roșie te simți mai sprinten, mai ager, mai plin de energie, pentru că ajută la oxigenare. Dar, ca să revenim la studiile actuale, trebuie să spunem că s-a constatat că sfecla roșie este bună pentru creșterea hemoglobinei și, în plus, are efecte antioxidante, antiinflamatorii, că este recomandată în caz de dislipidemii, adică ajută scăderea colesterolului rău. În plus, este indicată și în cazul aterosclerozei. De fapt, sfecla roșie este recomandată pentru bolile de inimă și pentru cei cu tensiune arterială, pentru că ajută vasele de sânge, sănătatea vaselor de sânge. Ajută ca acestea să se relaxeze, să se lărgească și, atunci, bineînțeles, presiunea scade.
Și, mai mult, sfecla roșie s-a constatat că este indicată și persoanelor în vârstă care încep să aibă probleme cu memoria. Știți, pe măsură ce înaintăm în vârstă, începem să avem probleme cu memoria și chiar să avem dificultăți în luarea deciziilor. Și s-a realizat un studiu în urma căruia s-a constatat că sfecla roșie ajută la luarea deciziilor, ajută memoria. Cum anume? S-a făcut un studiu cu două grupe. O grupă a primit în fiecare zi, timp de două săptămâni, câte 250 de mililitri de suc de sfeclă roșie și celălalt grup nu a primit suc de sfeclă roșie. Și, după două săptămâni, s-au făcut o serie de teste și s-a constatat că persoanele din grupul care a primit suc de sfeclă roșie au luat mult mai repede anumite decizii la acele teste. S-a constatat, de fapt, că acest suc de sfeclă roșie, ajutând circulația sanguină, ajută și circulația cerebrală și ajută, de fapt, lobul frontal, care, așa cum știm, este lobul gândirii superioare, gândirii raționale, este centrul luării deciziilor, ca să sunem așa, centrul memoriei.
Așadar, lumea medicală a constatat că sfecla roșie și sucul din sfeclă roșie ajută inclusiv sănătatea creierului. Și s-a mai constatat că are și efecte antitumorale. Cum anume? Inhibă proliferarea celulelor tumorale. Este vorba, așadar, de un aliment de excepție pentru sănătatea noastră. Și cui nu-i place, să fim sinceri, o salată de sfeclă roșie? Recunosc, este preferata mea! Dar vă mai recomand ceva: siropul din sfeclă roșie de la Hypericum Plant! Este un sirop care este îndulcit cu Stevia rebaudiana. Așadar, aveți ceva bun, sănătos, dulce, fără zahăr și puteți să îl luați oricând. Puteți să aveți o sticlă de asemenea suc de sfeclă roșie chiar și la birou. Și acasă, și la birou, puteți să aveți, din când în când, un răsfăț bun, dulce, sănătos, după cum spuneam. Aceste siropuri de la Hypericum Plant puteți să le comandați online de pe site-ul doctorulnaturii.ro, dar le găsiți și în magazinele tradiționale Doctorul Naturii, iar pe site-ul doctorulnaturii.ro puteți să vedeți și lista acestor magazine fizice, a acestor magazine tradiționale. Și, dacă nu există magazin Doctorul Naturii în orașul dumneavoastră, să știți că aceste siropuri de la Hypericum Plant se găsesc și în alte magazine cu produse naturale.
Eu vă mulțumesc tare mult pentru că urmăriți Strategia Mea de Sănătate! Nu uitați de toate aceste alimente fantastice, de toate aceste sucuri, de aceste siropuri! Ne pot ajuta foarte mult sănătatea! Vă mulțumesc tare mult și nu uitați că mă găsiți și pe Instagram și pe TikTok cu sfaturi scurte de sănătate! Aveți grijă de voi și nu uitați: sănătatea poate fi dulce!
Mai multe despre siropul de sfeclă roșie, dar și despre alte produse, cosmetice şi remedii naturale – pe Hypericum Plant (www.hypericumimpex.ro).