In Arena – Alegorii teritoriale (secolele XVII-XVIII), conferinta online la Muzeul Hartilor
0In data de 17 martie 2022, la ora 18.00, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi va invita la conferinta online Alegorii teritoriale (secolele XVII-XVIII), sustinuta de dr. Cosmin Ungureanu, istoric de arta, doctor in istoria arhitecturii, expert acreditat in pictura si grafica europeana din secolele XVI-XIX. In campul artei, alegoria este un mod de figurare larg raspandit in modernitatea timpurie, cu un solid substrat literar, filozofic, mitologic si religios. O imagine alegorica combina varii elemente figurative – personificari, obiecte, elemente naturale sau arhitectonice etc. – in vederea codificarii vizuale a unor concepte sau entitati. Tot in modernitatea timpurie, reprezentarea continentelor devine o tema foarte atractiva pentru artisti (si comanditari deopotriva), stimulati de numeroase descrieri ale teritoriilor extraeuropene in curs de colonizare, precum si de ample posibilitati ilustrative.
Prin urmare, extrasa din regimul abstract al cartografiei, reprezentarea continentelor amalgameaza creaturi si artefacte exotice, dar si personificari mai vechi, cum ar fi spre exemplu zeitatea fluviala. Despre o asemenea arta combinatorie va fi vorba, ilustrata de tablouri, fresce si sculpturi realizate de artisti precum Jan van Kessel, Giovanni Battista Tiepolo si Gianlorenzo Bernini.
Acest webinar face parte dintr-o suita de trei conferinte online, sub titlul Geografii ale artei europene (secolele XVI-XX), care tematizeaza, din mai multe unghiuri, reprezentarea teritoriala in arta europeana a modernitatii timpurii si clasice. Titlul comporta o dubla interpretare, ce evoca atat tematica de ansamblu, cat si diversitatea regionala a ilustrarilor ei, operele de arta in discutie provenind din Tarile de Jos, Italia si Franta.
Cosmin Ungureanu este istoric de arta, doctor in istoria arhitecturii, expert acreditat in pictura si grafica europeana din secolele XVI-XIX, lector al Fundatiei Calea Victoriei si referent/curator de arta europeana in cadrul Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR). A tinut cateva sute de prelegeri pe teme de istoria artei si arhitecturii, in cadrul Fundatiei Calea Victoriei si la MNAR, si a publicat peste 170 de articole stiintifice, cronici, eseuri si recenzii in periodice nationale si internationale.
Evenimentul face parte din seria Atlas. Conferintele MNHCV. Webinariile se adreseaza publicului pasionat de aventura cunoasterii si descoperiri din domeniile istoriei, geografiei, istoriei artei, psihologiei etc.
Desfasurare: online, pe platforma ZOOM. Linkul pentru logare va fi furnizat in preziua conferintei celor care au achizitionat bilet.
Pret: 10 lei, prin achizitionarea unui bilet on-line: https://eventbook.ro/online/bilete-alegorii-teritoriale
Acces: pe platforma Zoom. In preajma evenimentului, cei care au achizitionat bilete vor primi pe adresele de e-mail un link de acces (de verificat si in spam).
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro
Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (MNHCV) din Bucuresti este printre putinele institutii culturale cu acest specific din lume. MNHCV isi propune ca, prin grija pentru patrimoniu si interpretarea lui, prin activitati destinate specialistilor si comunitatii, sa devina o institutie relevanta pentru public si pentru cultura, promovand cercetarea, interactivitatea, educatia pe tot parcursul vietii, dialogul si angajarea creativa.
Esri Romania este partenerul MNHCV in realizarea de produse si activitati educationale, promovand astfel cartografia si educatia pe tot parcursul vietii. Esri Romania este membru al Grupului de Companii Esri si promoveaza in Romania politica si solutiile GIS ale firmei mame Esri Inc. Esri Romania este o prezenta de necontestat in domeniul GIS, avand o experienta fructuoasa de peste 20 de ani si un numar mare de clienti din toate domeniile, oferind o gama completa de solutii si servicii destinate implementarii sistemelor GIS Enterprise.