Academia de Ayurveda – Postul si mesele de sarbatori
0Academia de Ayurveda – Postul si mesele de sarbatori
Proiect susținut de Ayurmed.
Invitat permanent: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda.
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Dragii nostri, pentru ca ne apropiem de sfarsitul anului si asteptam cu nerabdare sarbatorile, ne-am gandit ca, in cadrul emisiunii noastre Academia de Ayurveda, sustinuta de Ayurmed, sa discutam despre cum am putea face ca aceasta trecere de la perioada de post la perioada meselor de sarbatori sa fie cat mai sanatoasa. Ca de obicei, stam de vorba cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda. Inainte de toate, as vrea sa discutam despre cateva recomandari in privinta postului.
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Postul este o practica ce a inceput sa devina din ce in ce mai prezenta in viata oamenilor. In momentul in care vorbim de post, vorbim in general de o restrictie alimentara. Aceasta restrictie alimentara poate sa fie totala, iar in acel moment vorbim de postul negru, doar cu apa, poate sa fie doar o restrictie alimentara in care sa predomine lichidele, adica putem sa tinem o dieta hidrica, in care putem sa consumam sucuri de legume sau de fructe, putem consuma ceaiuri sau macerate de plante, putem consuma fierturi de legume, dar vom consuma doar lichidul, doar apa in care am fiert respectivele legume. De asemenea, putem sa vorbim de diete hipocalorice, adica diete in care consumam maximum 500 – 600 de calorii, adica aproape un sfert din cat ar fi necesarul de calorii zilnice pentru un adult de greutate normala si activitate fizica medie. De asemenea, pot sa fie posturile crestine, in care exista restrictii doar la anumite tipuri de alimente, cum ar fi postul catolic, in care nu se mananca carne, dar se mananca oua si lactate, si postul crestin, in care nu mancam absolut nimic ce provine de la animale, adica nici carne, nici oua, nici lactate.
Cecilia Caragea: Dar, bineinteles, postul are si niste valente spirituale, in primul rand niste valente spirituale si abia apoi aceasta perioada in care este vorba de restrictii alimentare si asa mai departe… Dar, astazi, foarte multe persoane simt aceste posturi in ideea de a face, in acest fel, o cura de detoxifiere sau o cura de slabire. In timpul postului, te detoxifiezi, slabesti…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, bineinteles, in conditiile in care este un post in care ne hidratam corespunzator, fie cu sucuri de legume, fie cu apa sau macerate din plante, procesul de detoxifiere este unul intens, iar aceasta face foarte bine corpului. Din aceasta cauza, chiar se recomanda ca, in conditiile in care avem o stare de sanatate buna si in conditiile in care stilul de viata si constitutia personala ne permit, sa tinem macar o zi de post negru pe saptamana, adica post negru cu apa sau cu macerate de plante daca nu putem doar cu apa sau, eventual, cu sucuri. In felul acesta, noi reusim sa ii dam corpului ragazul – si in special sistemului digestiv – sa faca putina curatenie. Sistemul digestiv se curata si, in felul acesta, tot corpul nostru are aceasta posibilitate de a se curata, de a elimina excesul de toxine pe care, din pacate, il acumulam in corp. Ca sa putem vorbi mai mult despre aceste procese de detoxifiere, trebuie sa pornim de la nivel de celula si sa spunem ca principala uzina, ma rog, multiplele uzine care exista in corpul nostru sunt mitocondriile, care sunt niste organite intracelulare la nivelul carora au loc toate procesele de producere de energie, procesele de ardere in urma carora rezulta energia. Aceste motoare, sa le spunem asa, functioneaza la parametrii optimi in momentul in care noi le dam combustibilul corespunzator. Asa cum stim ca, in momentul in care punem in rezervorul unei masini o motorina de calitate sau o benzina de calitate, masina respectiva va merge bine, va polua mai putin, puterea motorului si randamentul lui vor fi mai bune sau, daca, de exemplu, intr-o soba punem un lemn de calitate, nu un lemn care arde repede… un lemn care sa fie o esenta tare, care sa fie uscat (toata lumea stie aceste lucruri), in momentul acela noi beneficiem de un aport mare de energie si de mult mai putine reziduuri. Exact asa se petrece si in organismul uman. In momentul in care noi dam celulei, si in special mitocondriilor, combustibilul cel mai bun, aceste mitocondri vor functiona intr-un mod optim, vor produce o cantitate maxima de energie si, foarte important, vor genera o cantitate foarte mica de radicali liberi. Pentru ca radicalii liberi… reziduurile pe care le intalnim (gaze de esapament sau funingine de la soba) in organismul uman inseamna radicalii liberi. In momentul in care mitocondriile noastre nu primesc combustibilul corespunzator, noi generam foarte multi radicali liberi, care, asa cum stim, au un efect extrem de daunator asupra celulelor, pentru ca ele oxideaza mult mai rapid mediul intracelular si apoi tot mediul intern al corpului si produc acele ravagii pe care le combatem, in ziua de astazi, cu remediile antioxidante.
Cecilia Caragea: Cu toate acestea, am intalnit persoane care spuneau ca au inceput sa tina post si se simt din ce in ce mai obosite. Cum, atunci, daca, totusi, ne hranim corpul cu o hrana curata, care ar trebui sa ne curete corpul in ansamblul lui si sa ne dea energie, persoanele respective se simt obosite?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Senzatia de oboseala care apare la aceste persoane semnalizeaza procestul de trecere de la folosirea combustibilului predominant, care, pentru noi, in ziua de azi, este reprezentat de glucide, glucoza, in special, la combustibilului care este mult mai eficient din punct de vedere energetic si care e reprezentat de corpii cetonici, care rezulta in urma digestiei lipidelor. Pentru ca organismul nostru are doua surse de combustibil: glucidele si lipidele. Dar glucidele sunt un combustibil de calitate mai proasta in comparatie cu lipidele, pentru ca, prin arderea unui gram de glucide rezulta 4,5 calorii, pe cand prin arderea unui gram de lipide rezulta 9,1 calorii. Deci dublu! Pentru ca metabolismul nostru si corpul nostru este adaptat in mod preponderent sa foloseasca glucide pe post de combustibil, intr-o prima faza in care tinem acest post… faptul ca noi tinem post nu inseamna neaparat ca ne alimentam cu energie, ci noi, in acel moment, urmarim, prin post, sa reducem tot aportul caloric, care vine in special din glucide. In momentul acela, reducand acest aport, noi consumam toata glucoza, rezerva de glucoza, ne scade glicemia si atunci organismul este obligat sa caute alta sursa de energie. Dar noi putem avea sursa de energie nu numai din ceea ce ingeram, puteam sa avem aceste glucide si din depozitele de glucide, cum ar fi, de exemplu, glicogenul hepatic si glicogenul muscular, care, in aceste situatii, este descompus in glucoza si este folosit pe post de combustibil, sau putem sa realizam sinteza de glucoza de la nivelul aminoacizilor (in ficat se realizeaza aceasta, pentru ca el este uzina metabolica, acolo se fac toate procesle metabolice), din aminoacizi se poate realiza, de asemenea, glucoza. Si, atunci, pana cand noi nu reducem pana la limita corespunzatoare aceste rezerve de glucoza, astfel incat corpul nostru sa inceapa sa consume lipide pe post de combustibil si sa apara starea de energizare, pana atunci avem aceasta stare de oboseala. Este o stare de tranzitie.
Cecilia Caragea: Deci este o stare normala!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, este o stare normala, care arata clar ca persoana respectiva este obisnuita sa consume preponderent glucide pe post de combustibil.
Cecilia Caragea: Dar exista persoane care tin posturile crestine, insa le tin pentru a slabi. Dar, dupa cum spuneam, exista situatii care se ingrasa. Ce se intampla acolo? Poate ca mananca mancare de post, adica cartofi, fasole, mazare… Dar ce se intampla de se ingrasa dupa un post?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Problema este urmatoarea: persoanele care sunt obisnuite sa manance foarte multe proteine animale au o senzatie de satietate mai intensa dupa aceste proteine, pentru ca acestea necesita un efort digestiv mare. Si, atunci, in momentul in care am mancat, sa spunem, la masa principala carne, deci un aliment, o masa care contine carne, stiu ca, o bucata de vreme, n-o sa-mi fie foame, pentru ca m-am saturat, “ma simt satul”, spune omul. Dar aceasta senzatie de satietate se face cu un efort digestiv extraordinar de mare din partea corpului si cu un consum foarte mare de energie. In momentul in care nu mancam genul acesta de proteine vegetale care sunt continute in leguminoase, in naut, in soia, in fasole, avem sentimentul, de multe ori (este o problema psihologica), ca… “trebuie sa mananc mult ca sa ma satur daca nu mananc carne”. Pentru ca efortul digestiv al corpului nu este atat de mare.
Cecilia Caragea: E o senzatie pe care o ai!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Este pur si simplu din punct de vedere subiectiv senzatia ca trebuie sa mananci mai mult, dar, de fapt, nu trebuie sa mancam mai mult. Este foarte important sa asiguram un aport de lipide corespunzator. O alimentatie care sa ne ajute sa digeram preponderent lipide inseamna sa reducem la o proportie foarte mica ponderea de glucide si sa mancam foarte multe lipide, lipide sanatoase. In situatia in care tinem post, aceste lipide inseamna uleiuri, in special. Uleiuri care trebuie sa fie presate la rece. Nu se recomanda absolut deloc folosirea uleiurilor rafinate, deoarece, prin procesul de rafinare, acestea devin extraordinar de nepotrivite cu structura noastra si creeaza foarte multe neajunsuri. Aceste neajunsuri se datoreaza faptului ca, prin procesul de rafinare, aceste uleiuri sunt in general uleiurile vegetale care, fiind rafinate, devin polinesaturate, iar aceste multiple legaturi de nesaturare le fac foarte vulnerabile fata de actiunea radicalilor liberi. Si atunci ele se oxideaza in corp si au un efect extrem de daunator. Daca tinem postul crestin, o sa consumam mai multe lichide si o sa folosim mai mult ulei presat la rece – de floarea-soarelui sau de masline… o sa folosim mai mult ulei de cocos, o sa folosim fructe de avocado, o sa folosim seminte – seminte de avocado, seminte de dovleac, nuci, migdale, care trebuie folosite crude, adica nu prajite si sarate, asa cum le gasim in general. Trebuie sa fie crude si trebuie inmuiate, pentru ca in felul acesta devin mult mai usor asimilabile, si, dupa ce le inmuiem, le scurgem de apa si putem sa facem paste, pateuri, diverse sosuri pentru salate din aceste paste din seminte. In felul acesta, mancarea noastra devine mai hranitoare si mult, mult mai sanatoasa, pentru ca este mai calorigena – asa cum spuneam, un gram de lipide aduce mai multe calorii si nu mai simtim nevoia sa mancam atat de mult.
Cecilia Caragea: Asadar, si postul, daca vrei sa-l tii, trebuie sa te informezi cum sa-l tii.
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles! Si mai este un aspect, asa cum spuneam, pe aceasta componenta spirituala a postului: in general, oamenii au tendinta sa isi caute o stare de securitate si de echilibru emotional prin alimente. Sa tii post (indiferent de forma de post pe care o tii), intr-adevar, presupune un proces de autocontrol, un proces in care este implicata foarte mult vointa noastra si motivatia noastra. Daca am o motivatie: „Vreau sa ma purific in interior”… aceasta purificare fizica este in legatura si cu purificarea energetica, si cu purificarea emotionala, si cu purificarea spirituala. Posturile care se tin inaintea acestor sarbatori principale, cum ar fi, de exemplu, Postul Craciunului si Postul Pastelui, nu au ca scop sa le genereze oamenilor o stare de frustrare maxima care apoi sa ii faca sa compenseze, in zilele festive, in zilele de sarbatoare, toate dorintele pe care si le-au refulat in timpul postului, ci, pur si simplu, ne ajuta sa ne purificam pe toate nivelurile, astfel incat sa fim mai receptivi fata de incarcatora energetica si spirituala a sarbatorii propriu-zise. Si, atunci, este normal si firesc – o stare de post inseamna si o stare in care eu sa ma controlez, sa-mi controlez aceste dorinte, aceste pofte, sa fiu atent la corpul meu si sa-mi dau seama ca, de fapt, nu am nevoie sa mananc doua farfurii de mancare in conditiile in care imi ajunge una, ca nu am nevoie sa exagerez… Pentru ca este un proces de pregatire interioara, de disciplina, un moment in care ne intoarem mai mult catre divinitate, catre spiritualitate, ne recentram, cumva, si ne repozitionam in aceasta relatie a noastra cu divinitatea. In momentul in care ai aceasta motivatie spirituala, chiar daca nu este, sa spunem, foarte intensa… nu trebuie sa fii un practicant spiritual consecvent (de multe ori habotnic) ca sa poti sa duci un asemenea post la bun sfarsit. Pur si simplu, trebuie sa iti dai seama de motivatia pe care o ai in momentul in care tii postul. Decat sa tii un post crestin in care toata ziua sa te gandesti „N-am voie asta, n-am… vai, ce frustrat sunt ca nu pot sa mananc nu stiu ce friptura sa nu stiu ce frisca sau nu stiu ce tort de ciocolata sau omleta…”, mai bine nu-l tii, pentru ca o asemenea practica, care genereaza stari de frustrare la nivelul emotional, nu ne aduce niciun beneficiu.
Cecilia Caragea: Asa cum spuneti foarte bine, posturile nu trebuie sa fie perioade in care ne incarcam de frustrari ca nu putem sa mancam asta, asta… ci perioade care sa ne ajute sa ne recentram, sa ne pregatim pentru sarbatorile care urmeaza. Dar trebuie sa spunem ca postul ne ajuta si sanatatea. Ne ajuta la detoxifiere, ne ajuta chiar si sa slabim, ne restarteaza, cumva…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Este foarte adevarat! In momentul in care postul este tinut corespunzator cu tipologia constitutionala, ne ajuta foarte mult. De asemenea, actiunea purificatoare si detoxifianta a postului poate fi foarte mult amplificata in momentul in care noi, in post, luam anumite remedii pe baza de plante care vin sa stimuleze aceste procese de detoxifiere. De exemplu, putem sa luam suplimente care sa ajute ficatul, sa faca o regenerare si purificare a ficatului, pentru ca, asa cum stim, ficatul este uzina metabolica a corpului, care, in momentul in care este foarte incarcat cu tot felul de toxine si nu are posibilitatea sa le gestioneze, recurge la o solutie de compromis – le imbraca in grasimi si le depoziteaza in interiorul lui, in ideea „Ma ocup de voi mai tarziu”. Iar acest „mai tarziu” nu prea apare. Si, atunci, in momentul in care noi tinem un post (sa spunem postul restrictiv cu apa sau postul restrictiv cu remedii pe baza de plante, adica macerate de plante, sau cu sucuri), putem sa il ajutam, putem sa stimulam efectul de purificare al acestui post cu remedii. De exemplu, cu Livecom de la Ayurmed, care ajuta foarte mult ficatul sa se regenereze, sa se goleasca de aceste depozite lipidice (steatoza hepatica sau ficatul gras) si, in felul acesta, starea de usurare pe care o avem la nivelul corpului – ne trezim dimineata mult mai bine, vedem ca nu mai avem cearcane in jurul ochilor, nu mai avem starea aceea de sfarseala, ca mai repede ne-am culca din nou decat sa mergem la serviciu – ne ajuta foarte mult. Chiar daca efortul pe care noi l-am facut in momentul in care am aplicat aceasta dieta hidrica sau restrictia alimentara (faptul ca nu mai mananc dimineata o omleta cu sunca si cu branza, ci aleg sa mananc, de exemplu, o pasta din seminte de floarea-soarelui sau altceva) a fost mare, aceasta o sa ma ajute foarte mult. Ficatul meu va fi extrem de multumit pentru faptul ca ii dau acest ragaz sa-si faca putina curatenie in interior.
Cecilia Caragea: Deci aceste suplimente nu numai ca se pot lua si in post, dar, daca le luam in post, au un efect mai mare!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles, pentru ca, in momentul in care noi suntem in post, mare parte din energia pe care corpul o consuma pentru digestia alimentelor o directioneaza pentru purificare. Si aceste remedii vin sa sustina aceste procese de purificare.
Cecilia Caragea: Si stiu ca Ayurmed mai are un supliment foarte bun pentru purificarea sistemului digestiv, pentru reglarea sistemului digestiv, un supliment nutritiv, Trifyla, de care noi am mai discutat in seria noastra de emisiuni Academia de Ayurveda. L-am incercat si eu, pot sa spun, si, intr-adevar, este foarte indicat – eu, personal, l-am incercat dupa mesele mai copioase si am avut o senzatie de usuratate. Acest supliment se recomanda si in post sau doar la mesele bogate?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Suplimentul Trifyla poate fi administrat inclusiv in post (posturile restrictive sau posturile crestine, deci in care ne alimentam), pentru ca acest supliment regleaza toata peristaltica tubului digestiv, incepand de la esofag pana la colon. De asemenea, este un supliment care ajuta foarte mult la detoxifierea in special a colonului. Persoanele care au predispozitie catre constipatie pot sa se ajute foarte mult cu acest supliment, in momentele in care tin post. Am avut de foarte multe ori surpriza ca anumite persoane care mi-au cerut sfatul vis-a-vis de post si de remediile pe care sa le ia sa spuna ca, chiar daca in momentul in care au tinut postul crestin tranzitul lor intestinal s-a reglat, in momentul in care au folosit si Trifyla procesul de purificare digestiva si in special a colonului a fost mult mai intens si senzatia de curatenie generala in corp a fost mult mai intensa si mult mai binevenita…
Cecilia Caragea: Asadar, si acest supliment nutritiv este recomandat in post si chiar are efecte mai puternice, ajuta la detoxifierea organismului, Inteleg ca, in privinta detoxifierii, sunt importante detoxifierea ficatului si detoxifierea colonului…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, bineinteles! In ceea ce priveste tubul digestiv, pentru ca putem sa facem o detoxifiere cu remedii care sa se adreseze preponderent sangelui. Dar, avand in vedere ca alimentatia este unul din aspectele cele mai importante ale vietii noastre si una dintre cele mai importante surse de toxine, este foarte important sa avem grija la remediile pe care le luam pentru tubul digestiv in momentul in care facem un proces de purificare.
Cecilia Caragea: Si, cand trece perioada de post si revenim la regimul alimentar normal, ba, mai mult, urmeaza mesele de sarbatori, continuam cu aceste suplimente?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles, este foarte important sa continuam cu ele, pentru ca, in felul acesta, adaptarea de la dieta restrictiva, indiferent ca a fost hidrica sau cu alimente mai usor digerabile, cum este postul crestin, sa se faca mult mai usor. Pentru ca, dupa o anumita perioada in care corpul a primit o anumita categorie de alimente, sistemul lui enzimatic a suferit mici ajustari, mici modificari. Si, atunci, pana cand sistemul enzimatic reuseste din nou sa se adapteze la noul tip de alimentatie la care urmeaza sa revenim si care este alimentatia noastra preponderenta, este foarte bine sa ne ajutam cu remedii care sa sustina acest sistem enzimatic si tot procesul digestiv, incepand de la stomac pana la intestinul subtire si apoi pana la intestinul gros.
Cecilia Caragea: Intr-adevar, aceasta trecere de la perioadele de post la perioadele cu mese bogate, cu mese de sarbatori te gandesti, fara sa ai prea multe cunostinte de medicina, ca nu are cum sa fie ceva foarte sanatos… aceasta trecere brusca. Nimic care trece brusc dintr-o parte in cealalata nu are cum sa nu produca un soc, pana la urma!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Asa este! Tocmai din acest motiv, ar fi foarte indicat ca trecerea de la orice fel de perioada de restrictie alimentara, indiferent ca este o restrictie hidrica majora, adica post negru cu apa sau trecerea de la un regim in care nu am mancat carne si produse lactate sau orice fel de produse care provin de la animale la alimentatia care contine acest produs, sa se faca oarecum gradat. Adica n-are sens sa recuperam in 3 zile ce n-am mancat 6 saptamani… sau cat dureaza o perioada din aceasta de post… Este important ca, in functie de nivelul de restrictie alimentara sau gradul de restrictie alimentara pe care l-am avut, noi sa facem anumite treceri gradate. De exemplu, daca am tinut un post negru, numai cu apa, chiar daca, de exemplu, tinem acest post doar pentru 24 de ore (pentru ca este foarte indicat sa acordam corpului aceasta perioada saptamanal), dupa un post de 24 de ore n-o sa mananc o pizza… chiar daca tot postul am visat sa mananc pizza! O sa urmaresc sa imi fac un suc de fructe sau un macerat de plante sau o supa. Imi fac o supa de legume, simpla, fara carne sau alte lucruri, si mananc, sa zicem, la prima masa doar un bol de zeama. Dupa care, la masa urmatoare, pot sa mananc si legume, iar mai tarziu inca ceva… Adica sa fac o trecere gradata. Este foarte important, pentru ca, in felul acesta, noi prelungim efectul purificator al postului si nu producem un soc la nivelul sistemului digestiv. nu-l obligam, nu-l fortam… pentru ca el nu are cum sa reactioneze corect.
Cecilia Caragea: Si-a pierdut din obisnuinta…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact! Si o sa vedem ca, in momentul in care o sa ajungem la acest obicei, perioada de revenire dupa post se va face foarte usor. Adica o prima masa care sa fie un lichid un pic mai consistent decat apa pe care am baut-o 24 de ore, adica sa mai contina ceva – putem sa facem smoothie-uri din fructe, putem sa facem, asa cum spuneam, supe sau supe-crema… Daca perioada de restrictie alimentara, adica post cu apa, a fost mai lunga, este indicat, asa cum spuneam, sa se iasa doar cu o fiertura de leguma si abia dupa aceea introducem si legumele. Este o trecere gradata. Si, in momentul in care noi suntem atenti la nevoile corpului nostru, chiar o sa simtim. Corpul nostru, inteligenta naturala a corpului chiar ne spune ce este mai indicat, dincolo de pofte, atentie, nu confundam inteligenta naturala cu poftele. Sunt doua lucruri total diferite. In situatia postului crestin, in care alimentatia, totusi, a existat (adica ne-am alimentat, dar nu am mai mancat alimente atat de consistente si atat de solicitante din punctul de vedere al digestiei), este important ca, in momentul in care trecem la alimentatia de sarbatoare, sa spunem asa, fara restrictii, sa urmarim sa nu mancam cantitati mari de alimente, daca se poate, sa nu fie extrem de consistente alimentele la toate mesele pe care le vom lua, sa avem grija sa nu mancam inainte ca masa anterioara, alimentele consumate la masa anterioara sa fi fost digerate complet… Pentru ca, in momentul in care peste o masa venim cu o alta masa… se face un mare haos acolo, in sistemul digestiv, si producem foarte multe toxine in acel moment. Si, dincolo de toxine, persoanele care oricum au probleme la nivel enzimatic sau au probleme… dischinezie biliara sau probleme de genul acesta ajung, marea majoritate, la urgente. Deci sarbatorile lor se fac la sectia de urgenta, pentru ca au facut criza de bila sau nu stiu ce… Nu are sens. Nu trebuie sa mancam toata mancarea preparata intr-o zi sau la o masa. Avem timp suficient sa mancam si, din aceasta cauza, indiferent cat de mult ne dorim sa sarbatorim, sarbatoare nu inseamna sa facem 15 feluri de mancare extrem de complicate si de consistente pe care trebuie sa le mancam in 2 zile… Oamenii trebuie sa invete acest lucru. Este foarte important.
Cecilia Caragea: Daca nu, ajung sa invete pe pielea lor…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Daca nu, ajung sa invete pe pielea lor… Si, atunci, in momentul in care aleg sa mananc un aliment mai consistent, pe care un anumit interval de timp nu l-am mancat, este bine sa ma ajut cu suplimente, inainte de masa si chiar dupa masa, in conditiile in care simt ca, totusi, nu mi-a picat foarte bine. Nu mananc o cantitate foarte mare, urmaresc sa nu fac un amestec de foarte multe alimente… Este foarte logic. Am mancat o cantitate mica dintr-un aliment, dintr-un anumit preparat pe care mi l-am dorit, l-am digerat corespunzator, totul a fost ok, las o pauza corespunzatoare… Ajungem sa mancam, de sarbatori, de 5-6 ori pe zi, pentru ca tot timpul gasim ceva de ciugulit, totul ne face cu ochiul…
Cecilia Caragea: Oferta este foarte mare…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact, oferta este foarte mare, avem si acasa, avem si la prietenii la care mergm in vizita… Peste tot primim numai mancare. Si ajungem, pur si simplu, sa ne imbuibam, ca acesta este cuvantul, si sa mancam mai mult decat este necesar.
Cecilia Caragea: Si chiar am intalnit persoane care, asa cum spuneti, mananca prea mult si apoi spun: „Vai, mi-a cazut greu! Vai, parca imi vine inapoi!” Au un reflux gastro-esofagian…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Normal, pentru ca, in momentul in care stomacul este prea plin si nu are capacitatea sa digere tot ce a primit, tot ce a fost introdus in el, incearca sa evacueze. Si, pentru ca sfincterul dintre stomac si esofag este ult mai slab reprezentat decat sfincteul dintre stomac si duoden, care conduce catre intestinul subtire, automat apare senzatia de reflux… Adica pe undeva trebuie sa scoti preaplinul…
Cecilia Caragea: Si pentru aceste persoane aveti vreo recomandare? Exista remedii care le pot ajuta daca au ajuns in aceasta situatie?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles! In primul rand, ar fi foarte important sa iei aceste remedii inainte de masa. Mai ales persoanele care stiu ca au probleme cu digestia, au ales sa tina acest post crestin si stiu ca nu se pot controla in momentul in care vor relua alimentatia normala ar fi bine sa aiba in casa si sa foloseasca remedii care sa le stimuleze focul digestiv, secretia gastrica si secretiile enzimatice de la nivelul intestinului. Si pot sa apeleze la suplimentul Gascure Tab de la Ayurmed, care contine foarte multe plante picante, care vor ajuta aceasta secretie acida de la nivelul stomacului si secretia enzimatica de la nivelul intestinului. De asemenea, faciliteaza si buna secretie de bila de la nivelul vezicii biliare. Astfel, ei se pot bucura de alimentele pe care le consuma. Totusi, dincolo de remediile pe care le luam, atentia noastra si buna masura in alimentatie sunt fundamentale pentru evitarea acestor situatii.
Cecilia Caragea: Dar, daca nu ai fost atent si ai avut o masa mult prea copioasa, te poate ajuta Gascure Tab!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles! Acest supliment poate fi luat si dupa masa (chiar daca este mai indicat inainte de masa, el isi face efectul si dupa masa), pentru ca va ajuta secretiile digestive sa proceseze si sa integreze in mod armonios toate alimentele consumate, dar este extraordinar de important sa acordam corpului ragazul necesar sa poata sa termine procesul digestiv. Deci, daca nu avem o senzatie normala de foame si de nevoie de alimentatie, trebuie sa urmarim sa evitam sa ne supraincarcam corpul cu alimente.
Cecilia Caragea: Dar vad ca exista si Gascure Sirop. Are o actiune diferita fata de Gascure tablete?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, Gascure Sirop este un supliment adresat in special persoanelor care se confrunta cu hiperaciditatea gastrica si cu starile de arsura la nivel gastric, cu regurgitatiile acide care pot sa apara la nivel gastro-esofagian. Secretia lor este mai abundenta, in schimb nu este suficient de eficienta petnru digestie si, atunci, aceasta secretie abundenta are tendinta sa stagneze in stomac si sa nu digere alimentele, in schimb produc eroziune la nivelul mucoasei. Si, pe langa plantele picante, care ajuta la digestia alimentelor, acest sirop contine si Aloe, care are un efect cicatrizant si reparator, o actiune antiinflamatoare extrem de eficienta asupra mucoasei tubului digestiv. In felul acesta, aceste senzatii de arsura, de pirozis, sunt atenuate, sunt chiar eliminate daca se foloseste constant suplimentul. De asemeneam aceste mici eroziuni se pot vindeca cu succes.
Cecilia Caragea: Deci acest sirop Gascure il iau persoanele care se confrunta cu arsuri la stomac, atunci cand au aceasta senzatie de arsura, dar pot sa il ia si dupa un anumit program, astfel incat sa scape cu totul de aceasta problema. Si care ar fi, atunci, regimul de administrare a acestui supliment nutritiv?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Administrarea acestui remediu se particularizeaza in functie de persoana care are aceste probleme. Exista persoane care au arsuri la stomac si inainte sa manance, adica dincolo de senzatia fiziologica de foame apare aceasta senzatie de arsura. Si atunci este important ca, initial, sa calmam aceasta arsura. Si se poate administra remediul inainte de masa si, dupa un anumit interval de timp, venim si cu alimentatia – 15-20, maximum 30 de minute. Exista, in schimb, persoane care se plang de arsuri la un anumit interval de timp dupa ce mananca. Si atunci administram acest sirop dupa masa. Intotdeauna, in Ayurveda, este foarte important sa se particularizeze modul de administrare in functie de pacient, in functie de persoana care solicita tratamentul. Nu exista scheme standard. Intotdeauna trebuie sa avem aceasta abilitate de a modula schema de tratament pe nevoile persoanei care solicita acest tratament.
Cecilia Caragea: Da, bineinteles, cu atat mai mult Ayurveda, care este cea mai veche stiinta si arta medicala din lume, are asemenea abordari. Adica abordeaza persoana, bolnavul si nu, la modul general, o boala cu un regim standard. Dar ceea ce mi se pare mie deosebit este ca in cadrul acestei emisiuni am inteles faptul ca exista suplimente care sunt indicate in post si chiar au un efect mult mai puternic daca le luam in post. Cum ar fi suplimentul Livecom, care ajuta la detoxifierea ficatului, si suplimentul Trifyla, care ajuta la detoxifierea colonului.
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact!
Cecilia Caragea: Asadar, dupa perioadele de post putem sa fim mult mai sanatosi daca luam aceste suplimente naturale. Si, bineinteles, ar trebui sa fim atenti ca la iesirea din post sa avem, totusi, un echilibru atunci cand incep mesele de sarbatori si, si in aceste situatii, la mesele de sarbatori, avem suplimente care ne pot ajuta.
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles! Remediile naturale au fost si vor ramane intotdeauna un mare sprijin pentru sanatate. Si, intotdeauna, un om care vrea sa aiba grija de sanatatea lui, va folosi cu intelepciune remediile date din natura, pentru ca, asa cum se stie din vechime, este foarte importnat sa folosim plantele pe post de alimente si alimentele pe post de plante, ceea ce arata o mare dovada de intelepciune din partea noastra.
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare mult pentru toate aceste sfaturi sanatoase!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Multumesc si eu pentru ca mi-ati dat ocazia sa ofer oamenilor aceste sfaturi si sa speram ca le vor si aplica cu mult folos pentru ei!
Cecilia Caragea: Multumim!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Cu drag!
CONCURS
Asa cum v-am obisnuit, va invitam si la concursul emisiunii Academia de Ayurveda, sustinuta de Ayurmed. Cinci dintre dumneavoastra vor putea castiga cate o cutie de Livecom Tab de la Ayurmed. Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru: la prezenta emisiune online, va invitam sa inserati un comentariu cu textul „Post sanatos cu suplimentele nutritive Ayurmed” si, peste trei zile, in 17 decembrie 2019, noi vom extrage la sorti cei cinci castigatori.
Noi va multumim tare mult si… aveti grija de voi!