Academia de Ayurveda – Prediabetul si remediile naturale, precum Daitab de la Ayurmed
0Academia de Ayurveda – Prediabetul și remediile naturale, precum Daitab de la Ayurmed
Proiect susținut de Ayurmed (www.ayurmed.ro, www.facebook.com/ayurmed.ro, 0757 012 588, 0722 750 111)
Invitată: doamna doctor Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda (Centrul Ayurmed Universitate – Bd. Nicolae Bălcescu nr. 35, București, Sector 1, 0744 222 922)
Realizator: Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: La Academia de Ayurveda, ne-am gândit să discutăm astăzi cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda, despre diabet, dar și despre prediabet, pentru că, sincer, am auzit în ultima vreme foarte multă lume că s-ar afla în faza de prediabet. Înainte de toate, ce înseamnă acest lucru, că te afli în faza de prediabet, cum am auzit eu multă lume?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Această fază de prediabet se caracterizează, în general, prin creșterea rezistenței periferice la insulină. Asta înseamnă că, chiar dacă pancreasul nostru secretă insulină, ea nu mai reușește să își facă efectul, adică să ajute glucoza să pătrundă în celule și să fie folosită pe post de combustibil. Și-atunci, celulele noastre, neavând acest combustibil, strigă după energie, noi avem tendința să mâncăm din ce în ce mai mult și, în general, dulce, pentru că suntem obișnuiți că în momentul în care mâncăm dulce avem energie. Dar acest dulce nu reușește să intre în celulă și atunci glucoza rămâne în sânge, crește glicemia, încet-încet, încă nu la faze la care să putem să considerăm că avem diabet, dar avem anumite simptome prin care putem să ne dăm seama, adică nu trebuie neapărat să ne facem analize.
Cecilia Caragea: Dar ce simptome ne pot face să ne gândim la prediabet?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Putem să ne gândim la acest prediabet în momentul în care avem tendința să ne îngrășăm, chiar dacă mâncăm așa cum mâncam înainte. Această îngrășare se face în special prin depunerea grăsimii pe burtă și în zona taliei, acestea sunt locurile predilecte în care grăsimea se depune atunci când avem această rezistență periferică la insulină. De asemenea, simțim nevoia să mâncăm mai mult dulce decât altă dată, exact așa cum vă spuneam, din cauza faptului că simțim celulele noastre, că această nevoie este dictată de celule… celulele se simt lipsite de energie și atunci ele tot cer energie. Și noi spunem: „Hai să mâncăm dulce, ca să avem energie!” Problema este că acest dulce nu ajunge la celulă.
Cecilia Caragea: Deci pofta de dulce ar fi un semn.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da! O poftă nejustificată de dulce poate să fie un prim semn. De asemenea, în momentul în care, încet-încet, glicemia noastră începe să crească, poate să se amplifice și senzația de sete. Nu atât de mult ca la persoanele care au diabet, pentru că, în momentul în care vorbim de diabet, vorbim de niște glicemii mai mari, de 150-180 de miligrame pe decilitru și care sunt constante pe parcursul zilei. Și această creștere a glucozei în sânge, această glicemie crescută, ne face să simțim nevoia de a bea mai multă apă. Și, automat, trebuie să ieșim și mai des la toaletă și, de multe ori, se petrece lucrul acesta noaptea și ne perturbă somnul, ne simțim lipsiți de energie… Și-atunci, în momentul în care avem aceste simptome și nu le putem lega neapărat de, știu eu, un efort mai mare pe care l-am făcut la un moment dat, putem să ne gândim și la acest lucru. Și ar fi bine ca, în acest moment, să ne facem niște investigații din care să ne dăm seama dacă suntem în prediabet, dacă avem deja diabet sau să sperăm că nu le avem pe niciunele și a fost doar un episod.
Cecilia Caragea: Așadar, dacă ne simțim obosiți, dacă ne îngrășăm, dacă ne e poftă de dulce mult mai mult decât ne era înainte și dacă simțim nevoia să bem mult mai multă apă decât simțeam nevoia înainte…
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, da, cam așa este!
Cecilia Caragea: Și-atunci, când avem aceste simptome, ar trebui să mergem să ne facem analizele. Bine, de fapt, analizele ar trebui să ni le facem periodic.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Așa este!
Cecilia Caragea: O dată pe an sau de două ori pe an…
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Măcar o dată pe an, da.
Cecilia Caragea: Și ce analize trebuie să ne facem ca să vedem dacă suntem în prediabet sau dacă nu cumva avem deja diabet?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Bineînțeles că setul de analize pe care noi o să-l facem o să ne fie recomandat de medicul care ne consultă și de la care cerem sfatul. Dar, în principiu, ar trebui să facem, clar, o glicemie și, dacă ea este la limita superioară, este foarte important să facem și testul HOMA. Prin acest test HOMA putem să identificăm dacă avem această rezistență periferică la insulină, care poate să justifice această glicemie la limita superioară a normalului. Deja în momentul în care avem glicemiile foarte mari și suntem încadrați, să spunem, la diabet clinic, este foarte important să facem și dozarea de hemoglobină glicozilată. Pentru că această hemoglobină glicozilată ne dă indicații despre cum a variat, de fapt, glicemia noastră în ultimele trei luni. Glicemia pe care o măsor, la un moment dat, îmi dă o indicație pentru acel moment. Hemoglobina glicozilată îmi spune dacă în ultimele trei luni eu am avut variații foarte mari de glicemie, pentru că, de fapt, în cazul diabetului, acestea sunt periculoase. Variațiile mari de glicemie sunt cele care determină, în timp, apariția complicațiilor acestei boli. De asta i se spune „ucigașul tăcut”. Diabetul nu doare, diabetul se dezvoltă și evoluează insidios. În schimb, din cauza acestor variații foarte mari de glicemie și, la un moment dat, a menținerii unor niveluri mari de glicemie, apar complicațiile la nivel neurologic, la nivel vascular, la nivel renal și așa mai departe. Și bineînțeles că nu dorim să ajungem acolo, ci dorim să facem un tratament cât mai timpuriu.
Cecilia Caragea: Într-adevăr, am auzit multe persoane că au descoperit că au diabet întâmplător, mergând la stomatolog. Stomatologul punându-le să își facă niște analize, ca să le poată face o intervenție de chirurgie orală, au descoperit cu surprindere că au diabet!
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, din păcate se petrece asta în special la persoanele care, din cauza ritmului de viață foarte stresant, foarte aglomerat, nu sunt atente la simptomele pe care corpul lor le are. Și-atunci, nefiind atente la ele, nu își pun problema: „Măi, dar de ce sunt obosit?” sau „De ce am tendința să mă îngraș?”. Este foarte important să fim atenți la noi. Adică nimeni, în afară de noi, nu are cum să-și dea seama de aceste lucruri. Și nu trebuie să cădem în extrema cealaltă, în care suntem ipohondri și ni se pare, la fiecare cârcel sau la fiecare zbatere de ochi, că avem cine știe ce mare problemă. Dar, în momentul în care eu sunt atent la mine și observ că mă trezesc dimineața fără energie, observ că am luat niște kilograme în plus, observ că am devenit, să spunem, dependent de un dulce, ceva, și în special este un dulce nesănătos, pentru că am nevoie să îmi aduc repede energie, chiar ar trebui să îmi pun niște întrebări și să îmi fac niște analize înainte să ajung la situația gravă în care să trebuiască să fac, știu eu, Doamne ferește!, insulină sau așa mai departe. Diabetul poate fi tratat din timp, poate fi prevenit la persoanele care au predispoziție și la persoanele care au această tendință de a face rezistență periferică la insulină.
Cecilia Caragea: Și ce anume ar trebui să facem dacă ne-am afla într-o fază de prediabet, să spunem?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Dacă ne-am afla într-o fază de prediabet, ar fi extrem de important să ne ajustăm puțin dieta și, de asemenea, ar fi foarte important să lucrăm un pic pe nivelul nostru de stres. Pentru că stresul este cel care împiedică corpul să se autoregleze, iar dieta este cea care poate să producă foarte multe deșeuri în corp, foarte multe toxine care pot să blocheze acești receptori celulari și să ducă la apariția rezistenței periferice la insulină. Ar fi extrem de indicat să practicăm postul intermitent, care este foarte eficient pentru reducerea rezistenței periferice la insulină și, la fel de important, chiar dacă am pus pe locul trei la enumerare, să luăm suplimente pe bază de plante, care ne pot ajuta în această situație. Pentru că trebuie să reducem această poftă de dulce, trebuie să avem grijă, trebuie să curățăm acești receptori periferici de insulină, ca această insulină să poată să își facă efectul și glicemiile noastre să scadă corespunzător. Să luăm suplimente pe bază de plante, pentru că ele ne pot ajuta foarte mult.
Cecilia Caragea: Cum ne pot ajuta?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: În primul rând, aceste suplimente care ajută la prevenirea diabetului ar trebui să intervină tocmai asupra acestor mecanisme incipiente. Și anume, să ne reducă pofta dizarmonioasă de dulce, pentru că sunt foarte multe persoane care au tendința să mănânce și pe fond psihomental și emoțional. Unii nu mănâncă atunci când sunt stresați emoțional, alții, în schimb, se aruncă în punga de bomboane și de ciocolată. Și, de multe ori, nu avem nevoie de asta. Și-atunci, este important să controlăm acest aport de dulce. Apoi este foarte important ca în situația în care, totuși, avem tendința să mâncăm foarte mult dulce, foarte mulți carbohidrați, să reducem absorția de la nivel intestinal a acestor glucide, a glucozei, în speță, ca să nu apară această creștere de glicemie. Apoi este extrem de important ca respectivul supliment să conțină ingrediente care să se comporte ca o insulină vegetală și care să ajute insulina produsă de corpul nostru să-și facă mult mai bine efectul. Și spun asta pentru că, dincolo de această rezistență periferică la insulină, la un moment dat, pancreasul nostru ajunge să se epuizeze și să nu mai poată să secrete cantitatea optimă de insulină de care noi avem nevoie. Și-atunci trebuie să venim și cu acest aport de insulină vegetală sau plante care conțin componente insulin-like, care, în felul acesta, ne ajută să ne menținem nivelul de insulină bun care să ne ajute să scădem nivelul de glicemie și, în felul acesta, să ne putem desfășura activitatea și viața în condiții optime. Un asemenea supliment care conține toate aceste ingrediente este produsul Daitab de la Ayurmed, care este extrem de util atât în situațiile acestea de prediabet, cât și în situațiile de diabet în stadiu incipient, în care ni se recomandă doar medicație antidiabetică orală și schimbarea dietei. Dar, de asemenea, și în cazul pacienților care au diabet de mai mult timp, care deja au nevoie să ia insulină și, în momentul în care asociază acest supliment, ei pot să reducă foarte mult dozele de insulină de care au nevoie pe parcursul unei zile.
Cecilia Caragea: Să înțeleg că acest supliment Daitab de la Ayurmed ajută să nu îți mai fie atât de poftă de dulce?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Exact!
Cecilia Caragea: Și cum anume face acest lucru?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Acest efect al controlului apetitului pentru dulce este dat de combinația sinergică a tuturor plantelor. Adică nu iau o plantă anume, pentru că, oricum, nu sunt disponibile să le luăm separat. Dar, în momentul în care folosim acest supliment, ni se modifică și nevoia de a lua dulce, și percepția asupra gustului dulce, care ne ajută să conștientizăm că nu avem nevoie, în acel moment, de dulcele respectiv. De asemenea, el ajută la toate celelalte procese, la toată cascada de procese și reacții care au loc în corpul nostru și care ne ajută să avem niște glicemii normale.
Cecilia Caragea: Și, pe lângă faptul că mă ajută să îmi controlez pofta de dulce, să nu mai mănânc atât de mult dulce, înțeleg că are în compoziție o plantă care funcționează ca o insulină vegetală?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, este vorba de Momordica charantia, castravetele amar, pe care toți cei care suferă de diabet îl cunosc. Dar este foarte important să știm că, în momentul în care facem o combinație de plante care să se adreseze tuturor mecanismelor prin care diabetul apare, este mult mai eficient să luăm așa decât să luăm fiecare plantă separat. Pentru că, în felul acesta, noi acționăm sinergic și rezultatele apar mult mai rapid.
Cecilia Caragea: Normal, sunt suplimente alimentare realizate de specialiști în fitoterapie, combinațiile plantelor sunt gândite…
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Exact!
Cecilia Caragea: Concentrațiile plantelor sunt gândite așa cum trebuie.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, da, așa este.
Cecilia Caragea: Și care ar fi, pe scurt, recomandările medicului specialist în apifitoterapie și Ayurveda pentru acești pacienți?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: În primul rând, este foarte important ca acești pacienți să fie atenți la ei. În momentul în care sesizează anumite simptome, să-și facă analize și, după ce au analizele și au clar un diagnostic, știu exact ce au, întotdeauna este foarte important ca pacientul să își asume procesul lui de vindecare, procesul terapeutic. Și nu facem automedicație, este important să ne consultăm cu un medic specialist care să ne facă o schemă personalizată de tratament. Pentru că fiecare dintre noi suntem unici. Mecanismul prin care noi am ajuns la această situație este diferit de la om la om, contextul în care noi am ajuns este diferit. În momentul în care alegem să mergem pe această cale a fitoterapiei, trebuie să știm că avem de integrat mai multe transformări în viața noastră. Și de asta este foarte important să primim niște indicații clare, competente, de la o persoană care ne poate particulariza tratamentul. Nu mă apuc să iau un supliment din farmacie pentru că am văzut la televizor sau într-o reclamă. În momentul în care am o schemă stabilită de un medic specialist, care funcționează bine, din acel moment, da, eu pot să continui. Dar, într-o primă fază, ar fi bine să apelez la ajutorul unui medic specialist pentru asta.
Cecilia Caragea: Așadar, după ce ne-am făcut analizele, am văzut că nu stăm foarte bine, că suntem într-o fază de prediabet sau chiar am ajuns la diabet, trebuie obligatoriu să urmăm un tratament și, dacă vrem să completăm tratamentul alopat cu un tratament de apifitoterapie, de Ayurveda, trebuie să venim neapărat la un medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles, pentru că doar acel medic ne poate face o schemă personalizată. Pentru că nu se potrivește aceeași la toți. Chiar dacă lucrăm, în principiu, cu aceleași produse, trebuie să le combinăm diferit, în funcție de omul din fața noastră. Și-atunci persoana care nu are aceste informații, aceste cunoștințe nu știe să-și particularizeze singură schema de tratament. Da, dacă este dispusă să studieze singură și să învețe, poate să o facă, dar în timpul acesta boala ei avansează. Și-atunci mi se pare mult mai potrivit să te duci la un medic specialist, să îți facă o schemă de tratament. El te urmărește, te monitorizează și, în felul acesta, în momentul în care ajungi la schema care ți se potrivește, o poți continua fără niciun fel de problemă. Asta este părerea mea, dar, bineînțeles, fiecare om are libertatea să aleagă ceea ce își dorește.
Cecilia Caragea: Da, este normal, este firesc să apelăm la persoane competente, la specialiști care au studiat ani și ani ca să poată să îi ajute pe pacienți într-o specialitate sau alta. Pe dumneavoastră pacienții știu că vă găsesc la Centrul Ayurmed de la Universitate.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, așa este!
Cecilia Caragea: Și, bineînțeles, ar fi indicat să vină și atunci când nu îi doare nimic, ca să vadă în ce tipologie constituțională s-ar înscrie din punct de vedere ayurvedic și să le faceți recomandările de rigoare. Pentru că, în funcție de cum sunt ei, pot să fie predispuși la anumite afecțiuni sau la alte afecțiuni. Și acest lucru se poate determina.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles, în urma determinării tipologiei constituționale, omul află exact la ce fel de boli este predispus și știe clar ce fel de măsuri poate să ia pentru prevenirea acestora.
Cecilia Caragea: Da! Suntem unici, suntem diferiți, avem nevoie de tratamente personalizate și ar trebui să înțelegem că sănătatea noastră depinde, în foarte mare măsură, de noi înșine.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Absolut! Sănătatea noastră este responsabilitatea noastră. Suntem cei care, prin diferite mecanisme sau prin diferite reacții pe care noi alegem să le avem, ajungem la stări de boală. Dar aici este o poveste mai lungă, pe care eu întotdeauna o lămuresc cu pacienții care vin în cabinet și care este important să înțeleagă importanța acestei adaptări, acestei personalizări a tratamentului lor, indiferent că este preventiv, indiferent că este curativ, indiferent că este pentru prediabet, diabet și așa mai departe sau pentru orice altă afecțiune.
Cecilia Caragea: Vă mulțumim tare mult!
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Cu mare drag!