Dialoguri pentru sanatate – Apifitoterapia si cosmetica
0Apifitoterapia si cosmetica
Invitat: Domnul dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri speciale companiei Apidava pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Daca in acest week-end doriti sa va relaxati, sa va odihniti si sa faceti cu adevarat ceva pentru sanatatea si frumusetea dumneavoastra, daca doriti sa aflati cum sa va ingrijiti cu produse naturale, cu apicole de calitate, urmariti o noua editie a emisiunii Dialoguri Pentru Sanatate, in care Cecilia Caragea a discutat cu domnul dr Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie despre beneficiile apicolelor pentru frumusete.
Daca doriti sa aflati cum sa va faceti singuri acasa masti de frumusete cu miere si alte ingrediente apicole, masti antirid, antiacneice, hidratante si cate si mai cate, va invitam sa urmariti aceasta emisiune!
Cecilia Caragea: Dragii nostri, suntem din nou in gradina domnului doctor Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de apiterapie, iar astazi va invitam la un dialog extrem de interesant, credem. Vom vorbi despre cum ne pot ajuta apicolele sa ne mentinem frumusetea.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, este o tema foarte interesanta, de asemeni. Este conceptul de apicosmetica sau de apiestetica, in care putem folosi produsele apicole, desigur, pentru prevenirea problemelor legate de frumusete si pentru tratarea lor, sa spunem asa. Desi cosmetica nu se ocupa de tratamente, se ocupa de frumusete, dar preventie si tratament este totusi ok, sa spunem.
Cecilia Caragea: Intelegem, asadar, ca apicolele ne pot ajuta nu doar daca le consumam intern, ci si extern, in tot felul de masti cosmetice. V-as ruga sa luam pe rand aceste produse apicole si sa vedem cum anume actioneaza ele si cum ne pot ajuta in mentinerea frumusetii.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, ati spus foarte bine, frumusetea vine de obicei din interior, este si frumusetea psihica, sa spunem, nu doar cea fizica… Si trebuie sa luam produsele apicole atat pe cale externa, cat si pe cale interna. Acum, apropo de preventie: cum spuneam inainte, este foarte bine ca parintii (viitorii) care vor sa aiba un copilas, bebelus, inainte de a-l concepe, 2-3 luni de zile cel putin, si pe perioada sarcinii, sa ia si produse apicole. De ce asta? Pentru ca unul dintre elementele importante este acela ca frumusetea noi o consideram cand la nivelul fetei exista simetrie. Orice asimetrie la nivelul fetei sau la nivelul corpului nu este acceptata biologic de catre ceilalti, deci se considera o imperfectiune si, atunci, automat, nu este bine. Or, produsele apicole pot sa corecteze aceste riscuri genetice.
Cecilia Caragea: Nimeni nu este simetric perfect, ar si fi de speriat sa fie cineva simetric perfect, dar mici asimetrii pot sa fie cu farmec, frumoase. Vorbiti, inteleg, de mariile asimetrii.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, binenteles, cele medii sau mari. Intr-adevar, daca iau jumatatea fetei, dreapta si stanga, le suprapun, nu este o suprapunere perfecta, dar, totusi, sunt asimetrii din acestea: pozitia ochilor mai sus, mai jos, nasul care e un pic stramb, urechile mai jos, mai sus… Apar astfel de asimetrii la nivelul corpului. Deci ideea este, o data, ca pentru frumusete trebuie sa prevenim problemele – si nu numai inainte de nastere, inainte de sarcina si dupa procesul de nastere, ci si de-a lungul vietii. Hai sa luam, asa, pe rand, cam care sunt problemele la nivelul pielii. Deci pot sa fie, o data, probleme de hidratare, in sensul ca pielea devine mai uscata, iar aici sunt utile in special mierea de albine, in special mierea de tei, care are niste substante care ajuta la hidratarea si mai buna. Se foloseste in masti foarte simplu, fara niciun fel de complicatie, pur si simplu spalata fata cu apa si dupa aceea adugata un sfert de lingurita de miere si pusa pe toata pielea, lasata 5-10-15 minute, dupa care spalata din nou cu apa. Daca sunt, in schimb, probleme cu prea multa grasime la nivelul pielii, atunci avem nevoie de niste produse apicole care pot sa reduca din acele grasimi, iar aici intra si laptisorul de matca, care este mai acrisor si permite si el emulsionarea grasimilor. Si mierea de albine, care de data aceasta ar fi o miere de rapita mai buna sau o miere de salcam. De asemenea, propolisul este cunoscut pentru efectul lui contra grasimilor. Sunt masti, sunt preparate, sunt extracte (fara alcool, pentru ca alcoolul ar usca sau poate sa aiba un efect un pic nociv) care se pot aplica in masti.
Cecilia Caragea: Dar cum se face o masca in care este inclus si propolisul?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, mereu trebuie, intotdeauna trebuie pormit de la care este exact problema acolo. Ce este? Prea multa apa, prea putina, prea multa grasime, prea putina? Este o cicatrice, este o acnee? Care este problema? Deci trebuie mers la un specialist de apicosmetica. Si avem in Romania niste specialisti foarte, foarte buni! Specialistul in apicosmetica o sa spuna: „Pentru aceasta problema, trebuie sa fie un amestec din aceste produse apicole, in aceste doze.”
Cecilia Caragea: Deci sa faca o analiza a tenului mai intai si apoi sa vina cu o reteta personalizata…
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! Reteta personlizata. De exemplu, acneea. Foarte multa lume, adolescenti, chiar adulti au acnee… Acneea este o infectie la nivelul pielii. Acolo sunt niste microbi, stafilococ auriu sau alte tipuri de microbi, care se inmultesc in piele si dau acest aspect tipic de acnee. Deci, fiind o bacterie acolo, trebuie in primul rand sa vii cu ceva antibacterian. Si aici e propolisul foarte bun. Si laptisorul de matca, chiar si mierea este bun antibacterian. Dar nu ajunge doar sa distrug bacteria. Pentru ca sunt antibiotice care se folosesc de dermatologi, care administreaza antibiotice in diverse forme si nu rezolva, totusi, problema. Trebuie, pe langa acea distrugere a bacteriilor, sa ma gandesc de ce s-a inmultit bacteria acolo, de ce sistemul imunitar local, acele leucocite, a permis ca acele bacterii sa fie acolo… Si, atunci, mergi la cauzele cauzelor. Se poate sa fie acel sistem imunitar mai slabit si, atunci, e bine sa-i dau pe gura pacientului toate produsele apicole, dar si local sa administez un cocktail din produsele apicole, care sa sustina imunitatea. Foarte important e ca acele leucocite au nevoie de deplasare foarte rapida, au nevoie de un sange fluid, mai fluid, iar limfa, acel lichid care trece printre celule si pe canale, sa fie cat mai fluid. Deci trebuie alimentatia sa fie foarte corecta, sa beau mai multe lichide si sa am grija sa fie temperatura suficienta acolo – daca este frig, stim de la fizica, apa la frig ingheata, grasimile se strang si asa mai departe… Deci trebuie ca temperatura sa fie suficient de mare.
Cecilia Caragea: Dar, pentru ca vorbeati de acnee, in general, adolescentii se confrunta cu aceasta problema si se spune ca este, de fapt, o cauza hormonala, un dezechilibru hormonal.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, este si din cauza hormonala. Intotdeauna, la orice boala, la orice problema, la orice accident, sunt mai multe cauze. Partea aceasta hormonala este una dintre ele, dar nu este numai ea, pentru ca, daca ar fi doar ea cauza principala, toti adolescenti ar putea sa aiba acnee…
Cecilia Caragea: Ceea ce nu este asa…
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Ce se intampla… La adolescentii mai moderni, acum, din ultima vreme, sa spunem, o cauza importanta este alimentatia gresita. Se mananca alimente care sunt mult mai bogate in radicali liberi – prajeli, alimente uscate, cartofi prajiti, pizza, tot ce este uscat, biscuit, napolitane si asa mai departe… Sau alimente concentrate in proteine, care duc la la constipatii. Alimentele uscate sug apa din sistemul digestiv, iar alimente foarte bogate in proteine (carnea, lactatele, branza si asa mai departe), la fel, sug foarte multa apa si creeaza constipatii. Daca se creeaza aceste constipatii, atunci sistemul imunitar nu mai poate sa functioneze bine, este intoxicat cu tot felul de reziduuri si, daca nu se pot elimina bine aceste reziduuri prin intestinul gros via ficat, singura posibilitate pe care o are corpul sa le elimine (nu poate sa elimine nici prin rinichi, pentru ca sunt grasimile acestea care nu se elimina in apa, care nu sunt volatile) este sa le elimine prin piele… Si atunci apare acel miros neplacut al pielii, halena, miros neplacut a gurii si asa mai departe… Si pielea devine mai murdara, daca o vad, asa, de aproape, chiar daca ma spal. Este un aspect mai murdar al pielii, pentru ca trebuie sa se elimine cumva aceste toxine.
Cecilia Caragea: Deci o detoxifiere este esentiala.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Absolut necesara! Deci tubul digestiv trebuie sa functioneze perfect. In momentul in care tubul digestiv este perfect, este curat, este dens, nu apar acei pori care permit trecerea bacteriilor, deja este primul pas pentru o piele curata, sanatoasa.
Cecilia Caragea: Asadar, daca ne dorim o piele frumoasa, stralucitoare, trebuie sa facem periodic cure de detoxifiere, inteleg.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, periodic cure de detoxfiere si, mai ales, chiar si intre cure sa nu facem „prostioare”… Fac o saptamana si dupa aceea trec din nou la niste alimente care sunt nocive. Am dat totul peste cap… Sunt doi pasi inainte, trei inapoi.
Cecilia Caragea: Se si spune ca, daca manci prea multe dulciuri nesanatoase, faci cosuri.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, se poate ajunge la prea multe dulciuri. Cand ajung la nivelul ficatului, ficatul nu poate sa lase prea multe dulciuri in corp, pentru ca asa ar creste foarte mult glicemia si s-ar muri prin coma hiperglicemica. Si, atunci, ficatul este fortat sa transforme aceste dulciuri in grasimi. Cand s-a umplut si el de grasime, nu mai are cum sa absoarba, pentru ca are si el o limita, ca un burete care absoarbe pana la o anumita limita… Si, pana la urma, nu mai poate sa mai absoarba si le lasa in sange. Le da drumul mai departe, in sange. Si atunci ajung si la nivelul pielii, devine pielea mai grasa si, automat, este mai expusa la acnee si la celelalte…
Cecilia Caragea: Dar, totusi, exista persoane care ajung sa se confrunte cu aceasta problema – acnee, cosuri prea multe si asa mai departe. Si, atunci, inteleg ca primul pas este sa puna acolo propolis, un extract alcoolic de propolis, sa spunem.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exista produse pe piata care au extractul de propolis in doze foarte bine stabilite si care se pot aplica direct, local. Dupa ce se face dezintoxicare generala in corp, se ajunge la o alimentatie curata, frumoasa, naturista, se spala pielea fetei si apoi este ideal sa punem miere, o masca cu miere, 10-15 minute, pentru ca sa se deschida porii. Mierea are efectul acesta emulsionant. Si este lipita de fiecare celula a corpului, inclusiv de celulele din piele si, atunci, este absorbita. Se deschid porii mai bine si atunci se poate aplica acest propolis. Dar recomand sa fie un propolis in amestec cu miere, ca sa stea mai usor, pentru ca propolisul are un efect mai dur, mai astringent si poate sa irite pielea la anumite persoane.
Cecilia Caragea: Dar o alta problema care ne deranjeaza, pe masura ce ne inaintam in varsta, este aparitia ridurilor. Impotriva ridurilor cum ne pot ajuta produsele apicole?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, in primul rand din preventie, pentru ca trebuie sa le administrezi inca din frageda copilarie si sa ne dam cu ele de-a lungul vietii… Dupa aceea, trebuie sa ne gandim la cauzele ridurilor. Principalele sunt deshidratarea locala, lipsa celulelor stem locale, imunitatea locala mai slaba, colagenul, elastina, ca substante, se reduc in cantitate in acea zona… Toate aceste lucruri le putem corecta cu produsele apicole. Hidratarea se face prin miere de albine, care da drumul la circulatie. Dar si laptisorul matca, si propolisul si mai ales veninul de albine sub forma de crema, care se poate aplica dupa ce am pus miere pe piele in zona cu riduri. Astepti 5-10 minute si, dupa, pun peste o crema cu venin de albine. Urmeaza sa actioneze, ideal, seara inainte de culcare sau chiar si pe timpul noptii, dupa care se spala. Si propolisul, si polenul, si pastura, si laptisorul de matca ajuta la regenerarea acelor fire de colagen si de elastina si, atunci, se restructureaza. Ideal este sa se reactiveze si celulele stem locale, si aceste celule care restimuleaza reintinerirea pielii, biologica, locala. Si aici e veninul de albine, deci se poate aplica… Sunt cabinete unde se pot aplica ace, cu intepaturi de albina sau cu injectari sau cu mezoterapie se cheama… niste microinjectari foarte fine cu venin diluat.
Cecilia Caragea: Da, se vorbeste in ultima vreme din ce in ce mai mult de celulele stem si as vrea sa explicam putin ce sunt celulele stem si, asa cum spuneati, cum putem sa ne ajutam corpul in acest sens.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Celulele stem sunt acele celule primordiale, sunt acele celule care au in interior informatia completa a intregului organism. Sa ne aducem aminte: cu noua luni inainte sa ne nastem, avem pe jumatate celule de la mama – ovulul, si jumatate celule de la tata – spermatozoidul. Acelea s-au unit, au facut acel ou primordial, sa spunem, care are in el toate informatiile legate de fiinta noastra. Acel ou s-a multiplicat dupa aceea in zeci de milioane de trilioane de celule. Acum, fiecare dintre noi suntem un corp aglomerat de peste 50-100 de trilioane de celule. Este un numar imens! Dar revin: aceasta informatie a fost prezenta in aceste celule initiale, celule-architect, sa spunem, sau celule care au baza de date cu tot ce trebuie sa existe in corp. Pentru ca, pe masura ce s-a multiplicat, acea celula se diferentiaza, se specializeaza. De exemplu, celulele care se transforma in celula ochilor ca sa vada, cele puternice de la nivelul oaselor si asa mai departe. In tot corpul sunt raspanditi acesti arhitecti, sa le spunem asa, care stau in rezerva cu toate tesuturile corpului, inclusiv la nivelul pielii, si, in cazul in care este o leziune, o taietura, o zgarietura, o arsura, orice, o acnee, cand exista o lipsa de substanta intr-o anumita zona, arhitectii din zona, daca au hrana suficienta, buna, oxigen, conditiile sunt ideale, acesti arhitecti se reactiveaza, vin in zona unde e dezastrul, craterul, sa spunem, si spun: „OK, avem nevoie de materialul cutare, de caramida, ciment, lemn, asa, toate materialele… fier-beton si tot ce trebuie…” Atunci ei fac diagnosticul local si dupa aceea iti spun care sunt aceste materiale si cum trebuie procedat ca sa se regenereze. Iar regenerarea se face, atentie, cu materiale noi, nu cu materiale vechi. Daca am o casa veche la care a cazut un perete, sa spunem, cand vin si repar acel perete n-o sa folosesc caramizi vechi. Deci vin cu caramizi noi, proaspete si atunci fac aceasta reparare – practic, o intinerire a casei respective. Deci, cu cat am o stimulare mai buna a celulelor stem locale, cu atat am o intinerire biologica mai buna. Si asta fac acele microintepaturi de albina. Asa patesc apicultorii, pentru ca sunt intepati, pentru ca se stimuleaza acele celule… Si, acum, ca sa revenim la celulele stem… Celulele stem sunt celule foarte pretentioase. Ele au nevoie de toate conditiile necesare pentru a fi fericite – de oxigen, de hrana, de informatii, de molecule foarte proaspete si asa mai departe. Avem nevoie nu numai de o hrana foarte buna, foarte curata, ci si de o viata psihica foarte linistita, pentru ca, daca stam incruntati, daca avem griji, suntem deprimati, tristi, melancolici, suntem fricosi, suntem foarte nervosi, se afecteza functionarea organelor interne si, atunci, acele organe interne nu mai participa la frumusetea corpului.
Cecilia Caragea: Da, pur si simplu vezi, din cand in cand, niste oameni care pur si simplu radiaza! Nu stii… ceva din interiorul lor ii face, asa, sa fie stralucitori, luminosi!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, asa este, chiar sunt persoane care nu neaparat la nivel fizic arata foarte bine, dar care au o luminozitate interioara extraordinara. Iar asta vine din bunatate, din generozitate, din partea spirituala, mult mai important, de fapt, decat partea fizica.
Cecilia Caragea: Dar, ca sa ajungem la acest mod natural prin care ne putem noi ingriji frumusetea acasa si la mastile cosmetice pe care noi ni le putem face, de la ce varsta ati recomanda aplicarea unor asemena masti cosmetice?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Sa spunem, de pe la 15-16 ani deja, mai ales daca la adolescentii respectivi apar formele de acnee usoara. Deci se pot aplica de la o varsta frageda, nu sunt niciun fel de probleme, pentru ca, chiar daca e la o varsta frageda, nu sunt probleme de tip acnee sau altele de genul acesta… Acestea vor actiona, produsele respective, ca o hrana pentru piele, deci produsele apicole se iau si ca aliment, si ca cosmetice, si medicament, deci sunt multiple functii ce se pot lua de la varste mai mici. La cei mici, merge foarte bine nu neaparat ideea cosmetica, dar, de exemplu, copilul e mic, te duci in parc cu el si alearga prin parc si cade si s-a julit la genunchi si face o leziune pe piele. Se spala acolo foarte bine, cu apa, foarte rapid, si dupa aceea se pune miere de albine, eventual propolis, iar vindecarea se face perfect, fara cicatrici. Deci si acesta ar fi un element, sa spunem, de estetica.
Cecilia Caragea: Da, intr-adevar, pe langa faptul ca trebuie sa ne ingrijim fata (si in primul rand suntem preocupati de a ne ingriji fata!), vrem sa ne ingrijm si corpul. Evident, atunci cand ne julim si asa mai departe, imediat, propolis, putina miere si rezovam problema. Dar pentru alte probleme, gen calcaie, piele intarita, coate cu o piele inestetica, ce masti ati recomanda?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Atunci cand pielea este foarte intarita, un produs, tot natural, sa spunem, este uleiul de cocos. Deci metoda pe care o folosim noi in apiterapie: se pune ulei de cocos in acea zona, in acea batatura, sa spunem, si se inmoaie batatura respectiva si, dupa aceea, se poate veni peste cu venin de albine. Crema cu venin de albine sau mici intepaturi. Si acest venin va activa circulatia locala si va duce la disparitia usoara a bataturii. Sau mai este o metoda traditionala, folosita in multe tari: pe batatura direct se pune un plasture de propolis. Se ia propolis brut de la apicultor, se incalzeste, usor, usor, la 45-50 de grade, se face ca o plastilina moale, dupa care se aplica exact pe batatura si se fixeaza cu un leucoplast si se lasa acolo. Si in fiecare seara se tot repeta operatiunea aceasta. Daca batatura s-a desprins, cam dupa o luna, o luna si jumatate, cade batatura respectiva.
Cecilia Caragea: Si, pentru ingrijirea corpului in general, pentru ingrijirea pielii corpului, stiu ca se recomanda, din cand in cand, masaje cu miere sau produse de ingrijire sau de curatare cu miere. Adica am tot vazut geluri de dus cu miere, sapunuri cu miere si asa mai departe… Dar niste retete preparate pe care ni le putem face singuri acasa, cu miere in loc de gel de dus, putem gasi?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Sfatul meu cel mai bun este folosim geluri de dus sau sampoane sau sapunuri pe care le folosim de obicei si stim ca nu se intampla nimic si nu vedem nicio reactie adversa. Dupa ce m-am spalat, m-am curatat de celule moarte si asa mai departe, dupa aceea putem sa aplicam direct mierea sau mierea cu propolis sau mierea cu laptisor de matca pe care le-am verificat inainte, sa nu fim alergici. Deci facem un test de toleranta pe antebrat. Si pur si simplu asta e cea mai simpla metoda. Deci pur si simplu spalat parul si asa mai departe, cu samponul pe care il folosim clasic… e pielea perfect curata si, dupa aceea, pot sa vin cu aplicatia locala, de exemplu miere cu propolis, miere cu laptisor de matca, miere cu polen si asa mai departe, pe zona care ne intereseaza.
Cecilia Caragea: Plus ca in toate produsele pe care le gasim in mod normal in marile magazine si care sustin ca sunt cu miere, cu propolis, cu laptisor de matca, nu stim exact cata miere, cat laptisor de matca, cat propolis este in ele…
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Asa este. De obicei, sunt doze foarte mici. Initial, cand firmele respective fac produsele, respecta doza, deci micocentrul care ar trebui sa fie acolo, dar, din experienta mea, in multe tari am vazut ca, dupa o perioada de timp, incepe sa se reduca cantitatea de produs apicol.
Cecilia Caragea: Da, pentru ca produsele apicole, totusi, costa.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, sunt mai scumpe si, atunci, pentru profitabilitate, se reduc, dar pe eticheta ramane mereu scris propolis, mare, iar aici este o mica capcana, intr-adevar.
Cecilia Caragea: Pe langa toate aceste aspecte legate de sanatatea pielii, ne intereseaza foarte mult si cum arata parul nostru – sa fie frumos, stralucitor si sa creasca cat mai lung, pentru ca asta da senzatia de vigoare, de vitalitate, de putere.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, aici sunt, pe langa produse naturiste cu plante medicinale, de exemplu cu urzica, produsele apicole sunt foarte bune. Poate fi un cocktail de produse apicole. Regula de baza, de inceput, pentru cei care ne vad acum este sa incepi cu produse apicole foarte blande si dupa aceea te duci catre cele mai puternice. Produsul apicol cel mai bun este mierea de albine, deci ar trebui cateva zile la rand, dupa ce te-ai spalat pe par, dupa aceea aplicata miere de albine – 2-3 lingurite de miere ar fi suficiente…
Cecilia Caragea: Doar miere? Fara nimic? Nu este prea lipicioasa aceasta masca?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: … doar miere. Se poate pune aceea protectie ulterior si se asteapta 10-15 minute. Nu e nici o drama ca o sa fim dulci dupa aceea, mai pica un pic de miere pe…
Cecilia Caragea: Si dupa aceea ne clatim?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Si dupa acea ne clatim. Deci asta ar fi primul contact cu mierea, de cateva ori la rand, iar dupa acea vedem cum reactionam la miere. Daca mierea este foarte buna, ne da o senzatie de prospetime, ne simtim mai bine, atunci poate ramane doar cu miere. O miere buna ar fi mierea de mana, pentru ca e mai bogata in minerale si are mai multi polifenoli, componentele acestea care sunt antioxidante, si se poate folosi. Dar, repet, orice alt fel de miere care este utila, care ajuta corpul poate sa fie folosita. De exemplu mierea poliflorala, din mai multe flori. Dupa ce am facut testul cu mierea si am vazut ca este in regula, putem sa facem testul cu alt produs, separat, cum ar fi laptisorul de matca. Si exista laptisor de matca pur sau crud pe piata, care se gaseste. Se aplica un pic pe antebrat, sa vedem daca nu cumva avem o alergie si dupa aceea se pune, la fel, dupa dus, la nivelul pielii capului. Se vede ca este bine, facem urmatorul test, cu polenul de albine sau cu apilarnil sau cu pastura. Si, la fel, il aplicam in cantitate mica si, daca la fiecare din aceste teste este ok, dupa acea cel mai grozav si cel mai simplu ar fi sa cumparam (si exista pe piata) coktailuri, amestecuri din toate aceste produse apicole, care actioneaza la nivelul pielii cu foarte multe mecanisme diferite.
Cecilia Caragea: Atunci, acele coktailuri nu doar le mancam, ci le punem si pe piele, pe fata, pe par…
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact, cu conditia sa testam toleranta la fiecare dintre ingrediente inainte.
Cecilia Caragea: Adica sa fi incercat si mierea, si polenul, si propolisul si pe urma punem coktaillul cu totul.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! Si se aplica pe pielea capului, in cazul de fata, iar dupa aceea se asteapta 15-20 de minute, iar dupa se clateste. Asta este!
Cecilia Caragea: Si aceste tratamente pentru frumusetea parului cat timp trebuie sa le aplicam ca sa vedem rezultatele?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Cel putin 2-3 luni. Trebuie perseverenta si trebuie rabdare pentru a astepta ca celulele batrane, sa spunem asa, sa fie inlocuite de cele proaspete, tinere. Si asta inseamna cam 2, 4, 5, 6 luni. Ideea este ca, daca ne-am invatat cu ele si daca vrem sa vedem rezultatul, sa ajungem la un rezultat optim, atunci putem continua tot restul vietii. Si se pot, din cand in cand, schimba formulele, ingredientele de acolo.
Cecilia Caragea: Si ne ajuta si sa scapam de o cadere exagerata a parului…
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Si asta, in primul rand, dar si torsul firului de par, stralucirea firului de par se amelioreaza. Deci asta este clar: creste circulatia sangelui pielii capului, iar de aici se afecteaza indirect chiar si ce este sub pielea capului, adica creierul!
Cecilia Caragea: Am inteles, dar, ca sa revenim putin, tot asa, la ingrijirea corporala cu produse apicole si la acel masaj cu miere, care stiu ca se practica in anumite cabinete, putem sa-l facem si noi acasa… Si ce miere ar fi recomandata, mierea cristalizata? Si cum sa facem un asemenea masaj acasa?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Sfatul meu este sa mergem la un cabinet specializat in masajul cu miere, in masajul de detoxifiere cu miere sau masajul terapeutic sau cosmetic. Sa faca acolo 5-10 sedinte, sa mearga impreuna cu membrii de familie – sot, sotie si asa mai departe si sa vada cum se face, metoda. Dupa aceea se poate aplica foarte bine si acasa. Deci nu e nicio problema, oricine poate sa faca si acasa.
Cecilia Caragea: Dar poti sa iti faci un automasaj cu miere?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, dar sunt 5-6 tipuri de miscari ale mainilor care se fac in timpul masajului cu miere. Si, asa, ca sa explicam pe scurt… avem multa grasime in piele. Grasimea este foarte ok la nivelul pielii, pentru ca ne protejeaza de factori exteriori, dar la un moment dat se acumuleaza multe toxine in aceasta grasime din piele. Sunt acele toxine sau reziduuri sau substante care sunt solubile in grasime. Bun! Deci trebuie sa le scoatem daca sunt excesive, iar ca sa scot grasimea din piele imi trebuie caldura, primul lucru, ca sa fluidizez grasimea. Exact cum untul, la frigider, este solid, iar daca il pun la tigaie si s-a incalzit s-a facut lichid, tot asa si aici trebuie „sa ne punem pe foc”. Cum fac treaba asta? Vin cu mierea de albine, mierea de albine o intind pe suprafata respectiva si cam asta este miscarea de baza: un fel de rulare, asa, a mainilor. Si, pentru ca mierea are o cantitate de apa, iar pielea este mai uscata decat mierea, pielea va absorbi intr-o prima faza apa din miere. Si atunci mierea devine foarte densa si seamana, mai mult sau mai putin, cu ceara care se foloseste la epilare. Deci, practic, mierea aceasta pe care am pus-o pe piele devine din ce in ce mai densa, mai lipicioasa si incepe si trage de firele de par. Daca ma trage un pic de par in zona asta, sa spunem, zona respectiva se va irita, adica vine acolo mai mult sange, vine sange din interiorul corpului, sange cald, 36-37 de grade Celsius. Prin aceasta incalzire, grasimile devin mai fluide. Si manevrele care se fac, aceste manevre speciale au rolul de a suctiona, de a trage de a grasime din exterior. Pentru ca, daca ne uitam la nivelul mainii, avem multe zone din acestea cu concavitati intre falange, aici este o zona mare de concavitate si, practic, cand vin si fac manevrele acestea, suctionez acea grasime prin porii care vin de la glandele sebacee.
Cecilia Caragea: Deci este un masaj detoxifiant la nivelul pielii si, atunci, automat, pielea va arata mult mai frumoasa.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Mult mai frumoasa! Deci este o piele de bebelus, pentru ca toata lumea este entuziasmata dupa acest masaj. Sa elimine toxinele, de exemplu, cei care sunt fumatori… cu nicotina, care au si un miros foarte neplacut… Se deschid si porii un picut, iar rezultatul este formidabil.
Cecilia Caragea: Normal, pentru ca trebuie sa fie facut masajul de un profesionist! Eu intrebam de un automasaj in sensul in care poti, de exemplu, acasa sa aplici niste masti mai mult pe baza de miere, poate pentru picioare, poate sa mai atenuezi celulita… Mierea are un asemenea efect?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, cum sa nu ajute si aici? Daca aplic miere pe zona, de exemplu, cu celulita, va patrunde miere, usor-usor, in piele si va avea un efect foarte bun de hranire, de protectie antibacteriana si asa mai departe. Dar, daca vreau sa scot toxinele din piele, am nevoie de aceasta manevra, deci trebuie neaparat sa fac manevra respectiva. Sa spunem care sunt manevrele! O data sunt cele mai simple, cele cu degetele, cum as canta le pian, iar asta merge foarte bine la nivelul pielii fetei. Deci posibil asa, in genul acesta, cu cate 2 degete, se mai face, asa, foarte profesionist, dar ating foarte usor pielea. Deci aceasta este intr-o zona sensibila, o piele sensibila – vin cu o metoda foarte fina. A doua faza este in care pot sa unesc degetele, sa le fac asa, creez un vacuum, un fel de gol, iar atunci vin cu ceva in genul acesta, cum ar fi ciugulitul unei pasari… Ciuguleste, eu stiu, graunte, asa. Si creez o suctiune un pic mai puternica decat cea cu pianotaj. Dupa care folosesc doar falangele din zona respectiva si fac un fel de extensie a falangelor, cat se poate, nu folosesc banda de aici, din mijloc si ating pielea in stilul acesta. Si folosesc aceste depresiuni dintre falange, care creeaza si ele un efect de suctiune mai intens decat acesta de aici. Dupa aceea, faza urmatoare este cand folosesc si concavitatea din palma si, atunci, fac rulajul acesta… cum era pe vremuri, in cancelarii, acea sugativa semirotunda, care usca cerneala care era pe hartie… Deci aceasta este manevra pe care o fac si am deja o suctiune si mai puternica. Daca este nevoie chiar si de mai multa forta, atunci pot sa aplic si asa, iar dupa aceea sa vin in lateral, iar aceasta este o manevra pe care ar trebui s-o facem mai des, ca si cum as deschide o carte in doua. Dupa aceea, este situatia in care fac ventuza, adica creez nu doar concavitatea aceasta pe care o am aici, ci o largesc facand din palma cu totul mai mare decat aceasta de aici. Si, atunci, practic, fac unu, ridic din articulatiile acestea metocarpofalangiene, creez un vacuum pe interior, trebuie sa tin foarte bine degetele lipite pe piele si dupa acea revin. Deci 1, 2, 3 – 1, 2, 3… Practic, este, foarte grosier spus, ce se face, de exemplu, la bucatarie cand se infunda chiuveta si nu am acea pompa cu care s-o desfund, dar pot sa folosesc foarte bine si palma.. deci pun si ridic si dupa aceea incep sa desfund…
Cecilia Caragea: Asadar, nu e vorba doar de produse apicole, ci si de o tehnica anume pentru a obtine rezultate. Si aceste rezultate presupun ca nu se refera doar la o detoxifiere a organismului, ci presupun ca pot sa duca si la o slabire.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da! Si la slabire se ajunge, indirect, pentru ca se ia grasimea din piele. Daca se repeta metoda de doua ori pe saptamana sau o data pe saptamana, apare un fel de degresare, pentru ca se tot scoate grasimea din corp. Desigur, foarte logic, nu inseamna ca scot grasimea pe partea asta si dupa aceea o bag pe partea cealalta, cu carnaciori sau cu alte lucruri care ingrasa, ca dulciurile concentrate… Deci trebuie sa am grija si de alimentatie. Pe langa efectul de detoxifiere, de spalare, de curatare a pielii, apare un efect foarte interesant la masajul cu miere, anume acela in care se activeaza circulatia sangelui. Si sunt foarte multe afectiuni care stiu ca apar la nivelul oraganismului pe circulatia sangelui slaba si, atunci, dand drumul la circulatie este un lucru pozitiv. Si se mai intampla un alt lucru: chiar manevrele respective, acele microsuctiuni subtiaza si sistemul nervos local. Deci, daca vorbim de sistemul nervos local, acela care trebuie sa coordoneze functionarea organelor interne in sectorul respectiv, am si un efect in sistemul nervos si, indirect, mai au un efect foarte bun la sistemul imunitar local, acele leucocite care sunt sub piele, care ne protejeaza de invazia de bacterii, de virusuri si la care sistemele locale sunt mai bine sustinute…
Cecilia Caragea: Asadar, de la sanatate am ajuns la frumusete si, dupa ce am vazut ca produsele apicole ne pot sustine sanatatea, vedem ca ne pot ajuta si frumusetea.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Asa este. Va pot povesti doua cazuri care m-au impresionat foarte mult pe mine, apropo de frumusete si produsele apicole. Unul dintre ele a fost in 1998. Am fost in Statele Unite invitat la niste conferinte si cel care m-a invitat avea 53 de ani, avea varice la nivelul picioarelor, ceea ce e mai mult sau mai putin normal la varsta respectiva, dar avea o fata de adolescent. Si nu i-am zis din prima: „Mai, aici ai varice si ai o fata de adolescent!”, dar l-am intrebat dupa cateva ore: „Cum se explica ca ai o fata asa de frumoasa?” Si mi-a spus ca nu e niciun fel de secret, nicio problema: „In fiecare dimineata, dupa ce ma barbieresc, folosesc o masca speciala cu produse apicole.” Si i-am spus ca sunt interesat sa pot sa folosesc si eu aceea masca, ca dupa vreo 7 zile aveam conferinta propriu-zisa, dar am fost mai devreme acolo ca sa pregatesc conferinta si materialele si am stat in fiecare zi la acest prieten al meu, la Charlie Andrews. Am folosit si eu masca respectiva, incepand cu a doua zi dimineata. Si, dupa cateva zile, totusi, am observat ca au aparut niste pete de culoare pe piele. Si m-am speriat, am zis… ce s-a intamplat, poate acel amestec nu a fost bun, nu era corect conservat sau ceva de genul… Si l-am intrebat, asa, un pic suparat pe Charlie ce s-a intamplat, de ce mi-au aparut mie petele. El mi-a zis: „Nu inteleg, si eu folosesc acelasi produs in fiecare dimineata, ca si tine!” Care a fost greseala mea: eu am pus si am lasat foarte mult timp, deci am lasat 3-4 ore, de dimineata pana la pranz, iar polenul care era in formula are niste pigmenti care se dizolva in grasimi, in grasimea din piele… Si, atunci, incet-incet, culoarea din polen a trecut in piele. S-a produs astfel un fel de tatuaj naturist biologic – foarte sanatos, pentru ca in acei pigmenti exista si betacaroten, si substante antioxidante, dar era aspectul neplacut. Si el m-a lamurit care este greseala si mi-a spus: „Stai linistit, nu mai folosi cateva zile acel preparat si o sa iasa din nou aceea culoare naturala in exterior si o sa fie totul ok!” Deci secretul este sa folosim mierea cu polen – acesta era preparatul. Si, ca sa le dau informatia de un million de dolari telespectatorilor, amestecul era de jumatate – jumatate, 50% miere – 50 % polen proaspat, amestecat foarte, foarte bine si, dupa, se si aplica masca. Exista aici un mic derivat, apropo de apicosmetica: se pot folosi acele culori ale polenului, dar nu a fost o experienta negativa. Orice lucru negativ are si un element pozitiv. Elementul pozitiv este ca, daca ai un polen care este, de exemplu, albastru, cum ar fi polenul de Facelia, doamnele pot sa il foloseasca, sa-si puna aici, sub sprancene, pentru ca atunci ochi par mai profunzi, mai hipnotizanti pentru barbati… Daca, tot asa, doamnele au nevoie sa fie pometii mai rosiatici, pentru ca si rosul in zona asta inseamna energie multa si semnalul biologic este de forta, atunci se poate folosi un polen care este rosiatic, polen de papadie sau polen de Lamium album – este un tip de urzica care da un polen rosiatic. Deci se poate folosi si cromatica polenului. Deci acesta a fost cazul cel mai spectaculos, sa spunem, din Statele Unite. Efectiv, masca de miere cu polen intinereste. Iar celalalt caz foarte interesant, legat de veninul de albine, a fost in Taiwan. Am fost acolo la un curs si cei care au organizat cursul… o doamna care organiza cursul, atunci cand ne prezenta o pacienta care avea o problema cu spatele… pacienta avea si ea 53 de ani (intamplator, exact ca Charlie din Statele Unite), dar avea o fata de 20-23 de ani. Toti cursantii care eram acolo am ramas stupefiati. Nu se poate, nu avea absolut niciun un rid pe fata, totul era perfect. Si ne-a explicat doamna respectiva ca ii facea tratament pentru dureri de spate si, pentru ca tot venea la tratament de spate, ii facea microapicultura la nivelul tuturor ridurilor. Deci cu micropuncte foarte, foarte fine, foarte, foarte putin timp. Practic, e o miime din doza de venin de la o intepatura obisnuita, dar suficient ca sa activeze toate mecanismele de intinerire locala.
Cecilia Caragea: Asadar, in loc sa iti faci injectii cu botox, cu acid hialuronic, poti sa te duci sa iti faci injectii cu venin de albine.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, botoxul este un produs care paralizeaza nervul, respectiv veninul de albine este exact invers: stimuleaza, regenereaza, activeaza sistemul nervos si circulatia locala.
Cecilia Caragea: Asadar, produsele apicole ne pot ajuta sa fim frumosi in mod natural si, chiar mai mult, sa avem, daca dorim, si niste produse de make-up, de machiaj naturale.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, asa este! Si e la indemana tuturor. Trebuie sa trecem intai pe la specialist, sa luam sfaturile cele mai bune, individualizate, personalizate, iar dupa aceea se pot aplica acasa, foarte usor, la indemana tuturor.
Cecilia Caragea: Noi va multumin tare mult si, cu siguranta, cred ca publicul este incantat de asemenea sfaturi pentru frumusete si pentru sanatate in acelasi timp!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Asteptam feedbackul lor!
Cecilia Caragea: Multumim!