Diferente si Esente – Despre atacul vascular cerebral
0Diferente si Esente – Despre atacul vascular cerebral
Realitatea TV, 2 aprilie 2017, de la ora 10.40
Invitat: Dr. Iosif Balint, medic specialist
Emisiune sustinuta de HRI Vitalion.
Cecilia Caragea: Atacul cerebral reprezinta una dintre principalele cauze de mortalitate din lume, iar Romania se plaseaza pe locul trei in Europa. Ingrijorator este faptul ca din ce in ce mai multe persoane tinere sufera un accident cerebral. Exista, de fapt, doua tipuri de accidente vasculare cerebrale (pe scurt, AVC) – hemoragia cerebrala si ischemia cerebrala. Haideti sa aflam impreuna care sunt factorii de risc si ce putem face pentru a preintampina accidentul vascular cerebral, de la domnul doctor Iosif Balint.
Atacul cerebral are loc atunci cand fluxul sanguin este brusc intrerupt catre o parte a creierului, ceea ce duce la moartea celulelor cerebrale.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Atacul cerebral sau accidentul vascular cerebral poate sa fie de doua tipuri, poate sa fie ischemic si hemoragic. Ce inseamna acest lucru? In ambele situatii, vorbim de stoparea irigarii cu sange a creierului. Accidentul vascular cerebral inseamna ca acele artere care iriga, care transporta sangele catre creier sufera un blocaj sau o ruptura de artera.
Exista doua tipuri de accidente vasculare cerebrale: hemoragia cerebrala si ischemia cerebrala. Atacurile ischemice sunt cele mai frecvente. Iata in ce consta ischemia cerebrala!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Ce inseamna ischemic? Ischemic inseama ca un cheag de sange, de exemplu, care s-a format altundeva, intr-o alta locatie in organism, ajunge intr-o artera care duce sangele catre creier si, la un moment dat, poate sa infunde aceasta artera. Ajunge intr-o artera mai mica, in care se opreste si blocheaza total circulatia sangelui in artera respectiva. Si atunci zona respectiva, zona adiacenta acelei artere nu mai primeste sange. Stim ca, daca neuronii, celulele creierului, nu primesc oxigen timp de patru-cinci minute, pot muri, deci pot suferi ireversibil. Putem sa pierdem definitiv acele celule. Dar poate sa fie ischemica si din cauza aterosclerozei. Se depun grasimile pe peretele vaselor, se formeaza un dop in interiorul arterei, tot asa, nu avem flux de sange in zona respectiva si astfel apare atacul cerebral ischemic.
Iata in ce consta si atacul cerebral hemoragic!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Inseamna ca peretele vascular s-a spart din anumite cauze. Fie din cauza unei hipertensiuni, a unei cresteri de tensiune care a aparut brusc, putem sa zicem, fie din cauza slabiciunii peretelui arterial, un anevrism care s-a rupt… Deci sunt mai multe motive, iar asta inseamna ca acea artera s-a rupt, s-a format o hemoragie in cutia craniana. Si noi stim ca creierul este asezat in cutia craniana, care este ca o casca pentru creier. In momentul in care apare o hemoragie, nu se poate dilata, oasele, craniul nu se dilata. Atunci, fiindca volumul creste, hemoragia creste, sangele curge, pata, sa zic asa, de sange creste, iar oasele, craniul nu se dilata, toata presiunea va fi pe creier. Si, atunci, pe de o parte nu avem irigatie pe acei neuroni, pe acele celule ale creierului, iar pe de alta parte vine si o presiune cauzata de aceasta hemoragie, care poate sa duca la o suferinta si mai mare a creierului.
Atacurile cerebrale reprezinta un pericol major, cu atat mai mult cu cat ele au loc brusc, subit.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Atacul intervine subit. Cu cateva minute inainte, poate ca am putea sa ne dam seama… Sau pot aparea, de exemplu, dureri mari de cap. Totusi, de foarte multe ori, pacientii nu dau o importanta atat de mare, fiindca e foarte rar sa ai dureri de cap cu doua zile inainte sa faci un atac vascular cerebral. Ideea este ca e foarte important timpul de interventie, fiindca avem patru-cinci minute pentru celulele nervoase. Ca sa ne dam seama care este situatia, putem sa facem cateva lucruri foarte importante, care pot duce chiar la mentinerea in viata a pacientului. Deci, daca intalniti pacienti care isi pierd cunostinta sau cad fara niciun semn prealabil, atunci primul lucru care trebuie facut este sa chemati salvarea, ajutoare. In al doilea rand, exista cateva manevre pe care le puteti face pentru a va da seama daca este vorba, intr-adevar, de o hemoragie sau de un accident vascular cerebral. Care sunt acestea? Daca pacientul este constient, intrebati-l daca stie cum se numeste, stie cine este si asa mai departe… In momentul in care va raspunde, puteti sa observati daca gura se misca normal. Daca este o hemoragie sau daca este un accident vascular cerebral, poate sa apara pareza pe o parte, sa-i „fuga” gura, sa nu se miste normal. Puteti sa-l rugati, apoi, sa incerce sa-si ridice mainile – vedeti daca ambele maini se ridica la fel. Daca este un accident vascular cerebral, atunci una dintre maini nu o va putea ridica sau nu o va putea ridica la inaltimea celeilalte. Deci sunt niste semne concrete. Puteti sa-l rugati sa-si miste ambele picioare in sincron, puteti vedea daca functioneaza normal si in acelasi timp. Daca nu, si acesta ne poate duce cu gandul la un accident vascular cerebral. Toate acestea se deruleaza in cateva secunde – important este ca trebuie intervenit foarte repede la acesti pacienti.
Iata si care sunt factorii de risc, factorii favorizanti!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Avem aceleasi probleme ca la un infarct miocardic. Alimentatia necorespunzatoare… Trebuie sa stim ca fumatorii au un risc crescut si la accidentul vascular cerebral, nu numai la infarctul miocardic. Grasimile care se acumuleaza si se depun in sange pot duce la formarea acestor placi aterosclerotice si la aparitia acestor blocaje pe traseul arterelor. Toate acestea sunt riscuri crescute pentru accidentul vascular cerebral. Hipertensiunea. Diabetul – stim ca in diabet peretele vaselor, arterelor se distruge mult mai accentuat, mult mai repede decat la cei care nu au aceasta boala.
Trebuie stiut ca riscul de recidiva este foarte mare, ceea ce inseamna ca persoanele care au avut un accident vascular cerebral risca sa mai treaca printr-un asemenea episod.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: De obicei, pacientii fac unul, dupa aceea inca unul, apoi inca unul… Deci riscul este foarte crescut. Atunci, in primul rand celor care au avut deja le putem administra si este recomandat sa le administram aceste tablete, pentru a incerca sa prevenim un al doilea sau un al treilea accident vascular cerebral, prin faptul ca aceste tablete pe de o parte curata arterele din interior, dizolva aceste placi aterosclerotice, pe de alta parte ajuta la reconstructia peretelui vascular si ajuta la redarea elasticitatii peretelui vascular. Si atunci aceste vase se vor rupe mult mai greu fata de o artera care nu a avut acest ajutor.
Bineinteles, trebuie sa luam in considerare toate aceste remedii si preventiv. Pentru ca, pana la urma, preventia si stilul de viata adecvat sunt esentiale.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: De la varsta de 35-40 de ani, deja putem sa ne gandim sa incepem sa luptam impotriva acestor boli. Vorbim de bolile vasculare, iar accidentul vascular cerebral este una dintre aceste boli.
Suplimentele nutritive naturale ne pot fi utile si pentru sanatatea vaselor de sange, ajutandu-ne sanatatea, ceea ce nu inseamna, totusi, ca pot inlocui un stil de viata adecvat, o alimentatie sanatoasa, miscarea si exercitiile fizice.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Aceste tablete contin vitamina A, vitamina C, fier, magneziu, mangan, cupru, calciu si extracte din mar, vita-de-vie, floare de soc, coaja de portocala, hibiscus. Deci contin destul de multe minerale si vitamine si extracte din plante. Combinatia aceasta are menirea, in primul rand, de a regenera tesutul arterelor. Ajuta, de fapt, la reconstruirea peretelui vascular.
Putem, asadar, sa ne ajutam, alegand suplimentele nutritive de calitate si o alimentatie adecvata, facand pauze de relaxare, incercand sa eliminan, in masura posibilului, stresul, alegand sa facem miscare si sa renuntam la o viata mult prea sedentara. Avand sanatate, putem sa ne implinim visele, sa muncim pentru a le transforma in realitate, sa avem succesul dorit. Sanatate, ca-i mai buna decat toate!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe www.diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de HRI Vitalion.