Diferente si Esente – Despre aditia de os
0Diferente si Esente – Despre aditia de os
Realitatea TV, 1 aprilie 2017, de la ora 10.40
Invitat: Dr. Ionut Leahu, medic dentist – Clinicile Dr. Leahu
Cecilia Caragea: Aditia osoasa are un rol important in implantologie, dar nu numai. Osul maxilar se retrage odata cu inaintarea in varsta, dar mai ales atunci cand suferim de parodontoza, de o infectie sau in urma extractiilor dentare. Dar, astazi, osul se poate reface cu aditiile de os. Haideti sa aflam impreuna ce inseamna acestea si cum ne pot ajuta.
Pierderea osoasa este un proces frecvent, pe care, din pacate nu il prea sesizam, deoarece se intampla sa nu simtim niciun disconfort. Dar are cauze multiple si este extrem de grava.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist: Atunci cand avem un dinte care este infectat, chiar daca nu ne doare nimic, la un simplu control radiologic, putem sa observam ca exista pierdere osoasa in jurul dintelui. De cele mai multe ori, acelea sunt infectii cronice, care evolueaza lent si care nu dau semnale ca ar fi vreo problema decat atunci cand este prea tarziu. De foarte multe ori, cand vine vorba de boala parodontala, de asemenea, observam la pacienti ca au pierdere osoasa generalizata, cu toate ca pacientul nu simte niciun disconfort. Adica, abia atunci cand percepe pacientul ca i se misca dintii si vine la un control stomatologic, noi observam ca dintii i se misca atat de grav incat nu mai putem pastra niciun dinte. Si, desigur, vorbim de pierderi osoase de cativa milimetri, care sunt foarte greu de refacut. Cel mai important lucru, cand vine vorba de aditie osoasa, este sa prevenim pierderea osului de la bun inceput.
Probleme majore apar imediat dupa o extractie dentara. Atunci are loc o pierdere osoasa semnificativa si, pentru a contracara acest proces, este indicata efectuarea unui implant dentar imediat dupa extractie.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist: Dupa ce scoatem un dinte, incepem imediat sa pierdem os, pentru ca, fara dinte, osul nu mai este stimulat sa ramana pe loc. Pentru ca asta se intampla: in momentul in care avem masticatie pe acea zona, transmisa in os, automat osul ramane si este foarte rezistent. Prezenta unui volum de os suficient este foarte importanta pentru estetica finala… Deci pentru zambetul nostru nu conteaza doar dintii, nu conteaza doar gingia, ci suntem foarte dependenti de prezenta unui os intr-un volum suficient.
Iata cum poate un implant contracara pierderea osoasa!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist: In momentul in care scoatem dintele, avem ca optiune, in functie de situatie, ori sa punem imediat un implant – asta ar fi solutia ideala, pentru ca putem sa punem imediat un implant, putem sa umplem, practic, golul ramas in urma extractiei cu implant si cu material de aditie osoasa si cu factor de crestere obtinut de la pacient. In felul acesta, putem sa inlocuim, practic, imediat dintele cu un dinte nou si atunci este situatia ideala, pentru ca avem pierderea osoasa minima.
Atunci cand se opteaza pentru o punte, in acel loc in care ne lipseste un dinte pierderea osoasa continua.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist: In momentul in care decidem sa nu punem un implant si alegem sa facem mai degraba o punte dentara, atunci cu siguranta ne vom afecta volumul osos pe termen lung. Pentru ca… ce se intampla: in momentul in care am scos dintele, deja in trei-patru luni pierdem cel mai mult os posibil. Dar, apoi, aceasta pierdere osoasa continua pe tot parcursul vietii. Deci in momentul in care nu inlocuim cu un dinte, acolo, cu un implant dentar, ci facem o simpla punte in locul lipsa, acolo vom pierde in continuare os si se va vedea urat si din punct de vedere estetic. Adica in momentul in care o sa zambim, dintele, care este punte, de fapt, dintele caruia ii lipseste radacina si care nu are niciun implant dentar dedesubt… acolo se va vedea o zona gri, se va vedea o zona neagra atunci cand zambim, pentru ca efectiv este un relief infundat, deci, practic, fata de profilul de pe ceilalti dinti, care este bombat, aici se va vedea infundat.
Daca, in trecut, pentru aditiile osoase necesare in stomatologie se folosea os recoltat din alte zone ale corpului, astazi se foloseste un material sintetic de aditie osoasa si factorii de crestere din sangele propriu al pacientului.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Lucrurile au evoluat foarte mult in ultimul deceniu, au evoluat de la a folosi ca material de aditie osoasa propriul os al pacientului, care de multe ori era recoltat din coxal, adica din piciorul pacientului se lua o bucata de os care apoi se introducea in zona in care aveam os la nivelul cavitatii orale. Studiile au aratat ca acel os care este luat din orice alta parte din afara gurii nu este un os care este gandit sa ramana acolo. De cele mai multe ori, la trei-patru ani, osul care era luat din picior disparea din cavitatea orala. Pentru ca nu era locul lui acolo. Lucrurile au evoluat – se foloseste si material de aditie osoasa sintetic. De cele mai multe ori, este un material de aditie osoasa care porneste de la un os de origine animala care trece printr-un lung sir de procese tehnologice si chimice prin care este indepartata absolut orice componenta biologica si ramane doar componenta minerala, adica, cum ar veni, doar schela osului. Pentru ca de asta si avem nevoie – trebuie sa construim o schela care sa fie stabila, unde celulele organismului pot sa construiasca, sa umple acele goluri cu celule osoase sanatoase.
Iata in ce consta, mai exact, acest proces de aditie osoasa!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: In momentul in care vrem sa construim os, de orice fel de forma, pur si simplu trebuie sa-i dam forma stabila. Si asta o facem cu materiale de aditie osoasa, folosind de multe ori si suruburi care sa ranforseze aceasta schela pe care o construim. Iar apoi organismul produce vascularizatie, incep sa apara niste vase de sange in interiorul acestei structuri pe care am construit-o. Iar intr-o perioada de pana la sase luni organismul vine cu celule proprii, umple spatiile libere din aceasta schela, din aceasta structura si formeaza celule osoase sanatoase, formeaza un os sanatos, pe care putem sa ne sprijinim sa inseram implanturi. Si cel mai important este ca va fi acolo si peste foarte multi ani.
Iata si in ce consta utilizarea acestor factori de crestere!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Folosim, de exemplu, factorii de crestere cu orice fel de aditie osoasa. Pacientul vine inainte de interventie cu o jumatate de ora, ii recoltam putin sange, intre 4 si 8 eprubete, iar din acest sange obtinem ceea ce il vindeca pe pacient, obtinem factorii de crestere proprii ai organismului, care, amestecati cu substantele pe care le utilizam in aditia osoasa, devin, practic, substantele aditiei osoase a pacientului. Astfel, organismul stie ca acela este un os pe care trebuie sa-l creasca in zona respectiva. Si cel mai important lucru este ca se si vindeca de pana la sapte ori mai repede in primele saptamani. Astfel, cel mai important lucru in aditia osoasa este sa se inchida gingia cat mai repede, ca sa nu se contamineze din exterior, sa nu cumva sa facem vreo infectie.
Exista proceduri diferite pentru aceste operatii, care se fac fie pentru dintii de sus, fie pentru dintii de jos, fie pe maxilar, fie pe mandibula, de multe ori fiind necesara si o operatie de sinus lift.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Cand vine vorba despre diferenta dintre partea de sus si partea de jos… cand vorbim de maxilar, de partea de sus, acolo, de cele mai multe ori, in urma pierderii dintilor in zonele laterale… aici exista sinusul maxilar, care se mareste si ocupa tot volumul care era ocupat inainte de osul in care stateau radacinile. Deci, in momentul in care vrem sa inlocuim radacinile naturale cu implanturi dentare, nu exista suficienta inaltime in care sa facem acest lucru. Si atunci se face o interventie destul de uzitata, este o interventie foarte des utilizata si in practica noastra de zi cu zi. Se numeste elevarea sinusului maxilar, de fapt se eleveaza membrana sinusului maxilar. Daca e sa ne imaginam sinusul maxilar, care este o cavitate umpluta cu aer, exista acolo o membrana care e ca un fel de balon – acela e umplut cu aer. In momentul in care vrem sa ridicam aceasta membrana, se face o mica gaura la nivelul osului maxilar prin care se introduce materialul osos sub aceasta membrana, sub acest balon. Astfel, acolo, organismul va produce os, pentru ca asta ne si dorim. Se folosesc materiale care sunt inlocuite, sunt resorbit de organism. Organismul resoarbe materialele de aditie utilizate si lasa in urma un os sanatos, natural, in care putem sa inseram implanturi dentare cu succes.
Mai dificila este, insa, aditia de os in partea de jos, pe mandibula.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Cand vorbim de mandibula, aici avem cateva probleme. Pentru ca, in momentul in care pacientul sta fara dinti foarte multi ani si pierde din inaltimea mandibulei, acolo este o situatie in care putem sa crestem inaltimea foarte greu, pentru ca nu exista suficienta vascularizatie. Trebuie sa ne imaginam ca vascularizatia este jos, iar noi trebuie sa punem ceva pe deasupra. In momentul in care punem ceva pe deasupra, este foarte greu ca vascularizatia sa vina de jos in sus.
Pacientii care au optat pentru o asemenea operatie sunt multumiti de faptul ca s-a reusit aceasta reconstructie si au putut beneficia intr-un timp scurt de implanturile de care aveau nevoie, astfel incat sa poata avea dintii ficsi doriti.
Iuliana Ena, pacienta: Am avut nevoie de un implant dentar, iar in urma radiografiei s-a constatat ca osul maxilarului era micsorat in volum, retras, din cauza pierderii a doi dinti. Si atunci a fost neaparat necesara o aditie osoasa pentru a se putea umple golul acela, pentru implantul dentar care trebuia efectuat. Astfel, atat aditia osoasa, cat si implantul dentar s-au facut in aceeasi operatie.
Realizarea unor implanturi dentare la foarte scurt timp dupa extractiile dentare si o buna igiena orala ne pot feri de pierderile osoase.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: In momentul in care avem inserate implanturi intr-un os sanatos si tinem igiena, atunci pierderea osoasa nu mai exista. Nu mai exista niciun motiv ca osul sa plece din acea zona, pentru ca implantul dentar functioneaza destul de asemanator cu un dinte natural.
Toate aceste noi tehnici si proceduri ne pot ajuta sa avem dintii ficsi doriti si sa ne pastram un anume aspect al fetei, pentru ca pierderea osoasa afecteaza foarte mult si estetica faciala. Trebuie insa sa intelegem ca este mult mai simplu si nici nu ne costa atat de mult daca mergem din timp la medicul dentist. De noi depinde, in mare masura, sa nu ajungem la o serie intreaga de operatii mai complicate. Pentru ca sa previi e mai usor!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Trebuie sa venim din timp la medicul stomatolog, chiar daca nu am pierdut niciun dinte, chiar daca consideram ca nu avem nicio problema. Pentru ca problemele dentare nu dor decat atunci cand este prea tarziu.
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe www.diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.