Diferente si Esente – Recomandari pentru post si vegetarieni
0Diferente si Esente – Recomandari pentru post si vegetarieni
Realitatea TV, 2 aprilie 2017, de la ora 17.40
Invitat: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda
Emisiune sustinuta de Star International Med, compania producatoare a brandului de remedii naturale ayurvedice Ayurmed.
Cecilia Caragea: Postul sau alimentatia de tip vegetarian pot sa fie foarte sanatoase in unele situatii, mai ales ca ajuta la detoxifierea generala a organismului. Dar atunci cand ne hotaram sa urmam un asemenea regim alimentar trebuie sa fim atenti si la suplimentele nutritive la care apelam, pentru ca, in aceste perioade, riscam sa avem deficiente de vitamine, de minerale, de calciu, de fier, de acizi grasi omega 3, de coenzima Q10… Haideti sa aflam impreuna care sunt suplimentele nutritive la care este bine sa apelam atunci cand ne hotaram sa urmam un asemenea regim alimentar!
Posturile sunt perioade speciale, in care ar trebui sa avem grija sa ne curatam sufleteste si trupeste. Postul impune anumite rigori, pe mai multe planuri, printre care si o serie de restrictii alimentare.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Unul dintre cele mai importante posturi din traditia crestina, si anume Postul Pastelui, este suprapus exact pe aceasta perioada de debut a primaverii, iar asta ne ajuta sa ne purificam. Pentru ca stim ca semnificatia acestui post, rolul acestui post este atat o purificare fizica, cat si o purificare mentala, astfel incat noi sa fim pregatiti din punct de vedere spiritual pentru sarbatoarea care urmeaza. Dar foarte multe persoane nu stiu exact cum sa tina acest post, astfel incat acesta sa nu fie un motiv de slabiciune sau un motiv de a ajunge la anumite deficiente si carente alimentare.
Haideti sa aflam care sunt suplimentele nutritive utile celor care tin perioadele de post sau care au optat pentru un regim vegetarian!
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Persoanele care opteaza pentru genul acesta de regim vegetarian temporar, cum ar fi postul, sau de lunga durata, persoanele care tin cure de slabire si, din cauza aceasta, regimul lor este mai restrictiv, persoanele care au un regim de viata dezechilibrat, dizarmonios, a caror alimentatie este haotica si necorespunzatoare sau persoanele care au deficiente din cauza faptului ca depun eforturi mai mari, cum ar fi, de exemplu, oamenii care fac munci fizice grele sau sportivii de performanta, categoriile de varsta cu nevoi mai speciale, cum ar fi, de exemplu, varstnicii si batranii, toti acestia pot sa beneficieze de aportul nutritiv exceptional al spirulinei. Aceasta alga, care este un adevarat aliment, ne ajuta sa compensam foarte multe din deficientele de minerale si vitamine pe care le putem avea la iesirea din iarna sau in timpul acestor regimuri alimentare mai restrictive.
Spirulina este considerata un superaliment, un supliment de care avem nevoie pentru energie si vigoare.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Spirulina este o alga care contine aproximativ 65% proteine si aminoacizi, care sunt extrem de importante pentru structura corpului nostru, pentru masa musculara si tot ceea ce inseamna tesuturi care trebuie sa se reinnoiasca si sa pastreze tonusul corpului nostru, dar anumiti aminoacizi pe care ii contine sunt extrem de importanti si pentru buna functionare a sistemului nervos. De asemenea, spirulina contine si foarte multe saruri minerale si oligoelemente, care sunt si ele indispensabile in aceasta perioada. De asemenea, vitamine, cum ar fi vitamina A, vitamina D, vitamina K si vitamina B12. Vitamina A, de exemplu, este prezenta in spirulina intr-o concentratie de zece ori mai mare decat in morcov. Spirulina este una dintre putinele surse vegetale, sa spunem asa, de vitamina B12, o vitamina extrem de importanta pentru buna functionare a sistemului nervos si, de asemenea, pentru sinteza globulelor rosii – stim ca exista anumite forme de anemie care se pot instala in situatia carentei de vitamina B12.
Spirulina, celebra alga de culoare verde-albastruie, contribuie si la detoxifierea organismului nostru.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Ea are doi pigmenti, care dau si culoarea acestei alge, si anume clorofila si ficocianinul, acesti pigmenti avand un puternic rol detoxifiant, atat pentru ficat, cat si pentru sange in general. De asemenea, acesti doi pigmenti au capacitatea de a fixa si de a elimina din corp substantele toxice.
Pentru un plus de energie, spirulina poate fi combinata cu o planta indiana binecunoscuta pentru efectele ei excelente asupra sanatatii noastre. Este vorba de Ashwagandha, care mai este cunoscuta si sub numele de ginseng indian.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: In momentul in care noi combinam spirulina cu un remediu care este puternic regenerant, revitalizant, de asemenea cu efect antitumoral si antioxidant, cum ar fi, de exemplu, Ashwagandha sau Withania somnifera, beneficiem, in felul acesta, de un remediu echilibrant global, atat pe plan fizic, cat si pe plant psiho-mental, deoarece stim ca Withania somnifera sau Ashwagandha are un puternic efect antianxios si antidepresiv. Toata lumea cunoaste clasicele astenii si depresii care apar primavara, care se datoreaza si starii de devitalizare cu care iesim dintr-o iarna mai grea, dar care sunt cauzate si de scaderea concentratiei de minerale si de vitamine in urma alimentatiei mai putin bogate in alimente crude, legume si fructe. In aceasta situatie, mai ales daca vom opta si pentru post sau pentru un regim de purificare, este foarte bine sa consumam suplimente care sa contina aceasta combinatie de spirulina si Ashwagandha, pentru ca in felul acesta ne reechilibram din punct de vedere nutritiv, din punct de vedere energetic si, de asemenea, din punct de vedere al starii emotionale.
Pentru starile de slabiciune, de astenie si de anemie, care se intalnesc mai ales primavara, sunt recomandate si suplimente care sa aduca un aport de fier si de vitamina C.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: In situatia in care, la iesirea din iarna, ne confruntam cu o stare de slabiciune care e cauzata de o anemie, stiut fiind ca alimentatia din timpul iernii este mai saraca in vitamine si in fier, putem sa folosim, pentru compensarea acestei deficiente, un supliment care sa contina plante care sa aduca un aport mai mare de vitamine, in special vitamina C si fier. Se stie ca fierul se absoarbe mult mai bine in prezenta vitaminei C. Exemple de asemenea plante grupate intr-un remediu eficient pentru aceasta situatie sunt, de pilda, pulberea de rodie (Punica granatum sau Dadima in limba sanscrita), Tinospora cordifolia sau Guduchi, Amalaki… Astfel, daca grupam genul acesta de plante intr-un remediu, beneficiem de un aport vitaminizant puternic si, de asemenea, de un aport mare de fier. De asemenea, efectele acestor plante se adreseaza tuturor celulelor din sange, nu doar globulelor rosii, chiar daca efectul este predominant asupra acestora. Dar sunt influentate si celelalte doua linii celulare, si anume celulele albe si trombocitele.
Este important de stiut si care sunt alimentele permise in post si care trebuie consumate pentru a nu ajunge la carente de substante esentiale pentru sanatatea noastre.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Alte deficiente cu care oamenii se pot confrunta in aceasta perioada de post sau de regim vegetarian prelungit sunt deficientele de omega-3 si deficientele de coenzima Q10. Aceste doua elemente le putem procura foarte bine din uleiurile vegetale presate la rece, cum ar fi, de exemplu, uleiul de seminte de in, care are un echilibru de omega-3, omega-6 si omega-9 foarte potrivit pentru structura corpului nostru. Este cel mai bun si cel mai eficient ulei. Dar putem sa folosim, de exemplu, si uleiul de rapita, uleiul de soia, uleiul de floarea-soarelui… in functie de posibilitati si de deficientele pe care le avem si, de asemenea, in functie de afinitatile pe care le avem cu respectivele substante uleioase. Iar dintre sursele naturale cele mai eficiente pentru aportul de coenzima Q10 sa amintim drojdia de bere, care, in momentul in care o introducem in alimentatie, ne asigura un aport corespunzator de coenzima Q10.
Trebuie sa spunem ca suplimentele nu au cum sa inlocuiasca o alimentatie echilibrata. Ne pot ajuta, bineinteles, dar trebuie sa fim atenti mai ales la modul in care ne hranim.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Alimentatia echilibrata in timpul regimurilor alimentare restrictive ca surse de proteine animale este foarte importanta. Sursele de proteine vegetale sunt, si ele, extrem de accesibile, dar trebuie sa stim cum sa le introducem in alimentatie si in special cum sa le preparam corect pentru a le putea asimila. Sursele de proteine vegetale cele mai accesibile si cele mai compatibile cu structura fiintei umane ar fi, de exemplu, soia, nautul, lintea, fasolea, ciupercile, algele… Deci sunt surse vegetale de proteine care asigura un aport proteic corespunzator. Daca avem o alimentatie echilibrata in ceea ce priveste atat aportul de proteine, cat si aportul de carbohidrati si de glucide pe care le putem manca in aceasta perioada, atunci nu mai avem tendinta sa mancam mai mult, astfel incat sa apara excesul ponderal.
Asadar, mai ales cei care spun ca in post au tendinta sa manance mai mult si, prin urmare, sa se ingrase, trebuie sa fie atenti la cum isi alcatuiesc mesele de post. Se poate sa mananci sanatos si in acelasi timp sa respecti rigorile postului. Si, bineinteles, nu trebuie uitate suplimentele nutritive naturale, care ne pot fi de ajutor in aceasta perioada. Sanatate, ca-i mai buna decat toate!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe www.diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda, acorda consultatii in cabinetul din Bd-ul Nicolae Balcescu Nr. 35, Bucuresti. Pentru programari, puteti apela numerele de telefon 0787.534.609 sau 021.313.78.46.
Emisiune sustinuta de Star International Med, compania producatoare a brandului de remedii naturale ayurvedice Ayurmed.