Diferente si Esente – Sanatatea colonului
0Diferente si Esente – Sanatatea colonului
Realitatea TV, 29 septembrie 2019, de la ora 10.40.
Invitat: Domnul doctor Singh Ravindra, medic specialist gastroenterologie.
Emisiune sustinuta de Clinicile Medici’s (www.medicis.ro, Informații: 0356.911, www.facebook.com/ClinicileMedicis/).
Cecilia Caragea: Astazi, statisticile in privinta sanatatii colonului sunt ingrijoratoare. Care sunt recomandarile pentru sanatatea colonului si care sunt analizele indicate aflam la Diferente si Esente, de la doctor Singh Ravindra, medic specialist gastroenterologie.
Pentru sanatatea colonului si, de fapt, pentru sanatatea noastra in general trebuie sa fim foarte atenti la alimentatia noastra zilnica, sa ne hidratam corespunzator, sa facem miscare… Poate parea redundant pentru unii, dar credem ca este important sa precizam din nou aceste lucruri.
Dr. Singh Ravindra, medic specialist gastroenterologie: Trebuie sa consumam cat mai multe fibre, trebuie sa ne schimbam stilul de viata intr-unul mai sanatos. Trebuie sa avem grija cu mancarea, adica trebuie sa mancam zilnic salate, cat mai putin carne rosie, mai mult peste sau carne alba… Fumatul si alcoolul sunt o mare problema in Romania, suntem mari consumatori de alcool si tutun, care duc tot la probleme la colon…
Este important sa tinem cont de toate acestea, sa avem grija ce si cat mancam, pentru ca, altfel, pot sa apara tulburarile de tranzit intestinal, iar acestea sunt un prim semnal de alarma, care ar trebui sa ne determine sa ne prezentam la medicul specialist.
Dr. Singh Ravindra, medic specialist gastroenterologie: Un pacient, daca are tulburari de tranzit intestinal, adica odata are constipatie, alta data are diaree sau scaun cu sange… acestea sunt deja semnale de alarma si, atunci, pacientul este obligat sa se prezinte la medic, ca sa diagnosticam bolile in stadiu precoce.
Multi pacienti se confrunta cu constipatia. Care ar fi recomandarile in cazul acestora?
Dr. Singh Ravindra, medic specialist gastroenterologie: Pentru constipatie cronica, in primul rand, pacientii trebuie sa vina la medic, pentru ca exista multe cauze pentru constipatie. Uneori, poate fi un colon iritabil cu constipatie, uneori pot fi chiar si boli mai avansate. Pentru ca nu intotdeauna… neoplasmul de colon, de exemplu, nu intotdeauna este simptomatic. De aceea, trebuie cautat, trebuie sa ne prezentam la medic, sa facem o ecografie abdominala, pe urma niste analize de laborator…
Asadar, lucrurile pot fi destul de grave. De aceea, consultul de specialitate este obligatoriu. Bineinteles, si in cazul pacientilor care se confrunta cu ceea ce se numeste colon iritabil.
Dr. Singh Ravindra, medic specialist gastroenterologie: Colon iritabil inseamna tulburari de tranzit. Poate sa alterneze cu diaree, cu constipatie sau diaree, cu meteorism abdominal sau cu constipatie. Exista trei tipuri. Acum, depinde si de varsta, depinde si de predispozitie familiala, depinde si de alte probleme ale pacientului… Dar solutia este… dupa 40 de ani, daca se prezinta cu aceasta simptomatologie, ar fi indicata colonoscopia.
Cecilia Caragea: In ce consta aceasta analiza?
Dr. Singh Ravindra, medic specialist gastroenterologie: Colonoscopia este o investigatie interventionala. Pacientului i se face o pregatire, cu o zi inainte, iar in urmatoarea zi i se face procedura respectiva, cu sedare profunda. Dureaza aproximativ o jumatate de ora. Unii pacienti sunt speriati cand aud de colonoscopie, pentru ca nu stiu daca e dureroasa sau sunt alte probleme. Dar, de fapt, colonoscopia nu este o procedura dureroasa, pentru ca pacientul este sedat profund si nu mai stie nimic despre durere… De fapt, doar, dar el nu simte, pentru ca e sedat profund. Pacientul se trezeste imediat dupa procedura. Uneori, poate sa fie un disconfort abdominal din cauza aerului care este introdus in timpul procedurii.
Care sunt recomandarile inainte de colonoscopie?
Dr. Singh Ravindra, medic specialist gastroenterologie: Pacientul trebuie sa fie nemancat. Adica pacientul poate sa consume lichide clare, de exemplu supa strecurata (prin tifon) sau zeama de compot… ma refer la lichide clare. Asta se poate consuma. Procedura este cu patru litri de solutie – depinde de kilogramele pacientului. Pentru pregatire, trebuie sa bea patru litri de solutie. Se vor goli intestinele, iar pacientul se prezinta in ziua urmatoare nemancat si nebaut cu patru ore inainte.
Ce poate releva aceasta investigatie?
Dr. Singh Ravindra, medic specialist gastroenterologie: Daca am descoperit ceva, vreun polip mic sau alte probleme, se poate face biopsie, ca sa confirme ce tip de polip sau ce tip de problema este. Iar diagnosticul il putem pune chiar pe loc. Adica biopsia merge la histopatologie si o sa avem un diagnostic concret, imediat. Daca descoperim polipi la colon, prima data trebuie sa stim ce tip de polipi sunt. Exista multe tipuri de polipi, unii dintre ei sunt cu displazie de grad scazut, iar unii cu displazie de grad inalt. De exemplu, unii pacienti cu displazie de grad inalt pot sa ajunga la cancer. Dar, daca am descoperit din stadiu precoce, atunci se poate rezolva, tot colonoscopic, cu polipectomie…
Cecilia Caragea: Asadar, este foarte important sa vii din timp la medic si sa-ti faci toate analizele de care este nevoie.
Dr. Singh Ravindra, medic specialist gastroenterologie: Da, pentru ca, la cancerul de colon, prognosticul este foarte bun daca pacientul ajunge la timp.
Asadar, mai ales dupa o anumita varsta si daca in familie au existat antecedente, este recomandat un screening periodic. Insa multi pacenti se adreseaza medicului atunci cand simptomele isi fac simtita prezenta.
Cecilia Caragea: Dar care sunt simptomele care il fac pe un pacient sa se prezinte la medicul gastroenterolog? Ce anume simte el sau la ce semne ar trebui sa fie el atent ca sa ia decizia sa mearga la medic?
Dr. Singh Ravindra, medic specialist gastroenterologie: Semnele ar fi tulburarile de tranzit. De exemplu, poti sa ai constipatie sau diaree sau alternativ constipatie cu diaree, dureri abdominale, crampe, defecatie incompleta, sangerari, adica rectoragie, balonari… Aceasta este simptomatologia principala. Cand un pacient o are, neaparat trebuie sa se prezinte la medic.
Si cand este indicata colonoscopia?
Dr. Singh Ravindra, medic specialist gastroenterologie: Indicatie de colonoscopie este, de exemplu, la pacienti cu antecedente familiale, cu neoplasm de colon sau alt tip de cancer, cu o scadere ponderala din cauze necunoscute sau cu tulburari de tranzit intestinal, dureri abdominale, crampe… Sau daca au avut anterior polipi… Atunci este indicata colonoscopia. Foarte importanta este si varsta. Un pacient cu varsta de 50 de ani neaparat trebuie sa faca colonoscopie.
Mai mult, in urma studiilor din ultimii ani, medicii au ajuns sa recomande aceasta analiza chiar mai repede, in cazul persoanelor cu risc.
Dr. Singh Ravindra, medic specialist gastroenterologie: Acum este recomandat un screening nu la 50 de ani, ci chiar intre 45 si 50 de ani, adica mai repede, cat mai repede. In jur de la 45 de ani…
Exista mai multe boli care pot afecta sanatatea colonului.
Dr. Singh Ravindra, medic specialist gastroenterologie: Exista doua tipuri de boala inflamatorie. Una este boala Crohn, iar cealalta este rectocolita. Ele cresc cu 20% riscul de neoplasm de colon. Boala Crohn este o boala inflamatorie intestinala, in care pacientul poate sa fie afectat pe anumite zone. Pacientii se prezinta cu diaree – pot fi 8 – 10 scaune pe zi, cu scadere ponderala, dureri abdominale, crampe. Si se diagnosticheaza tot prin colonoscopie. Boala este greu de tratat, dar trebuie tot timpul controlata. Si exista tratament pentru boala respectiva, se poate trata, dar nu definitiv – trebuie sa fii sub control toata viata si sa ai o dieta speciala pentru aceasta, pe care trebuie sa o tii toata viata.
Si rectocolita?
Dr. Singh Ravindra, medic specialist gastroenterologie: Rectocolita este tot un tip de boala inflamatoare, De obicei apare cu diaree si sangerari. De obicei, aceasta boala este in zona rectala, in zona rectului, de aceea se numeste rectocolita. Pacientul are, exact la fel, dureri abdominale sau crampe, balonari, sangerari – asta intalnesc de obicei la boala respectiva. Ea se diagnosticheaza tot prin rectosigmoidoscopie, un tip de colonoscopie.
Trebuie sa intelegem, asadar, ca a ne prezenta la medic pentru analize periodice, mai ales dupa o anumita varsta si mai ales tinand cont de istoricul familial, a avea grija ce si cat mancam, de a alege in general un stil de viata sanatos este esential, pentru ca preventia este esentiala, iar afectiunile se pot trata mai bine daca se depisteaza cat mai din timp.
Dr. Singh Ravindra, medic specialist gastroenterologie: Pacientii sa vina fara frica, pentru ca tot ce facem noi este pentru sanatatea pacientilor!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre!