Sanatatea Auzului – Despre importanta empatiei in comunicarea cu pacientii si despre suportul pe care specialistii Cabinetului Clarfon Bistrita il acorda celor cu deficiente de auz
0Sănătatea Auzului – Despre importanța empatiei în comunicarea cu pacienții și despre suportul pe care specialiștii Cabinetului Clarfon Bistrița îl acordă celor cu deficiențe de auz
Invitaţi: domnul Ionuț Ștefănescu, director general Clarfon (www.clarfon.ro, www.facebook.com/clarfonro, 031 9111), şi doamna Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistriţa (B-dul Decebal nr. 40, Sc. B, Parter, Bistrița, jud. Bistriţa-Năsăud, 0769.026.106)
Dialog realizat de Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: Ca să poți să lucrezi cu pacienții hipoacuzici, trebuie să fii un bun profesionist. Dar trebuie să ai și empatie, ca să știi să vii în întâmpinarea acestor pacienți. Mai multe despre toate acestea am aflat de la specialiștii Clarfon din Bistrița!
Ionuț Ștefănescu, director general Clarfon: Clafon Bistrița! Clafon, calitatea auzului tău! Pacientul hipoacuzic n-o să spună că are hipoacuzie. O să spună că nu înțelege foarte bine, dă televizorul mai tare și nu înțelege cuvintele în timp ce membrii familiei vorbesc în jurul lui. Tocmai de aceea îndemnăm și vrem să ajutăm pacienții hipoacuzici să audă mai bine. Am deschis în 2022 un nou cabinet în Bistrița. Suntem alături de acești pacienți prin testarea auzului gratuit. Prin contract cu CAS, pacienții își pot lua un aparat auditiv compensat 100%. În cazul în care își iau aparate auditive mai performante, le oferim reduceri substanțiale. Al doilea aparat auditiv este gratuit. Încurajăm ca pacientul hipoacuzic să fie sprijinit de membrii familiei. Sărbătorile Pascale reunesc familiile și tocmai de aceea persoanele în vârstă trebuie sprijinite, motivate și ajutate să își rezolve problema de auz. Rezolvându-și problema de auz, persoanele hipoacuzice se bucură de viață, zâmbesc din nou, comunică cu membrii familiei și cu cei din jurul lor. În Bistrița, în luna aprilie, vom oferi acea piesă de ureche gratuit pentru toți pacienții purtători de aparat auditiv. Indiferent că au aparate mai noi sau mai vechi, se pot adresa cabinetului Clafon din Bistrița. Colega, care are o experiență de peste 12 ani în domeniul protezării auditive, va analiza fiecare caz în parte, va lua decizia de a schimba sau de a curăța aparatul auditiv sau de a îndruma către alte soluții. Apelați cu încredere la serviciile Clafon din Bistrița! Veți găsi produse performante, veți găsi oferte atractive și personal cu experiență!
Cecilia Caragea: Suntem în județul Bistrița-Năsăud, în cabinetul Clarfon din orașul Bistrița și stăm de vorbă cu doamna Cristina Simionescu, audioprotezist în cadrul acestui cabinet. Înainte de toate, aș vrea să vă întreb care este situația pacienților hipoacuzici din județul Bistrița-Năsăud?
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: La Bistrița, situația este un pic mai specială, deoarece majoritatea tinerilor sunt duși să lucreze ori în alte orașe, ori în alte țări. Deci majoritatea pacienților hipoacuzici sunt părinții sau bunicii lor, care au rămas în oraș sau în satele adiacente.
Cecilia Caragea: Dar tinerii se întorc acasă!
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: Tinerii se întorc acasă, da, de sărbători, de Paști și de Crăciun, mai ales că sunt niște sărbători care se petrec în sânul familiei. Și, în momentul în care ei vin acasă, își duc părinții să, vorba mea, să își caute de sănătate. Îi duc la un control de urechi, de ochi, niște analize, ca să le facă traiul mai ușor. În acel moment, ei vin la noi la cabinet. Ori vin fiindcă văd pe Facebook, ori fiind redirecționați de către medicii ORL-iști. Sau pur și simplu, trecând pe stradă, văd reclama luminoasă și atunci iau un număr de telefon, sună și vin cu părinții sau cu bunicii. Tinerii se informează, înainte, unde ar putea să își aducă părinții sau bunicii la un control de urechi, de ochi. Și-atunci ajung cu ei la noi în cabinet. Iar aici la noi tot timpul găsesc un zâmbet, o vorbă bună, fiindcă toți avem nevoie de așa ceva și uneori îți face ziua mai bună un zâmbet sau o vorbă bună. Noi le facem testarea de auz și, în funcție de rezultat, ori îi redirecționăm către medicii ORL-iști, ori îi trecem la protezare auditivă.
Cecilia Caragea: Aveți dreptate, empatia este esențială, mai ales într-un asemenea domeniu, în domeniul sănătății. Oamenii trebuie să simtă că le ești aproape, cu un sfat, cu o vorbă bună, cu o consiliere adecvată, pentru că presupun că, după testarea auzului, dacă este nevoie o protezare auditivă, îi consiliați și le recomandați aparatele auditive adecvate pentru ei, potrivite pentru ei, atât din punctul de vedere al tehnologiei aparatelor respective, cât și din punct de vedere financiar, cât costă aparatele respective ca ei să și le permită.
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: Da. Există anumite criterii după care se recomandă un aparat auditiv sau aparate auditive. Depinde foarte mult dacă scăderea este unilaterală, adică la o singură ureche, sau bilaterală, la ambele urechi, caz în care, dacă este bilateral, se recomandă două aparate auditive.
Cecilia Caragea: Normal, avem două urechi!
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: Da, avem două urechi, două mâini, două picioare, doi ochi și trebuie să avem un echilibru în tot, ca să ne putem descurca bine și să ne facem viața mai ușoară. Există mai multe criterii după care se recomandă niște aparate auditive. Fiecare aparat se recomandă în funcție de cât de afectat este auzul, de felul în care arată audiograma și tehnologia, fiabilitatea aparatului și partea financiară, astfel încât există aparate basic, medii și de top. Soluții pentru achiziționarea aparatelor sunt foarte multe, ceea ce pe mine mă bucură. De asemenea, pacientul, dacă dorește, poate să își depună și dosar la Casa de Sănătate. Noi, în orice situație, indiferent de ceea ce își dorește pacientul, partea bună este că există tot timpul consiliere. Le stau la dispoziție cu orice nelămuriri, întrebări ar avea… eu cu mare, mare drag îi ajut și încerc să îi mulțumesc pe cât posibil.
Cecilia Caragea: Și-i ajutați să-și întocmească acel dosar pe care trebuie să îl depună la Casa de Asigurări de Sănătate pentru a beneficia de acei bani pentru un aparat auditiv. Suma este, parcă, de 1.203 lei și, dacă aparatul auditiv ales depășește această sumă, pacientul completează diferența. Dar dacă are nevoie de două aparate?
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: Noi îi ajutăm cu dosarul, spunem ce acte au nevoie pentru întocmirea dosarului, uneori mai ajutăm și la completarea cererilor, îi redirecționăm la ce cameră trebuie să meargă să lase dosarul. Și, în momentul în care li se aprobă decizia, ei vin cu decizia și plătesc diferența pentru aparatul pe care doresc să și-l achiziționeze. Dacă scăderea de auz este la ambele urechi, atunci se recomandă o protezare bilaterală, adică la ambele urechi.
Cecilia Caragea: Ceea ce înseamnă că al doilea aparat trebuie să îl achiziționeze ei. Dar știu că la dumneavoastă, la Clarfon, există foarte multe oferte, foarte multe variante, există reduceri, posibilitatea de plată în rate și câte și mai câte.
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: Există reduceri în fiecare lună și sistemul de plată în rate la aparate. De asemenea, un lucru care mi se pare foarte benefic și cu care am avut mult succes este faptul că noi dăm aparate în probă. Vin pacienți la cabinet care ori au aparat luat de mai mult timp și nu au fost mulțumiți, nu l-au purtat, fiindcă i-a deranjat, l-au luat și l-au pus pe dulap și prima lor experiență nu a fost una pozitivă. Și este normal ca, atunci când trec pragul cabinetului nostru, să aibă anumite temeri și anumite rețineri. De aceea, noi dăm aparate în probă pe o perioadă de două săptămâni. Pacientul doar trebuie să semneze niște hârtii și apoi le poate lua acasă. Se reglează după audiogramă, poate să vină la reglaje în aceste două săptămâni. Și mie mi se pare un lucru extraordinar, fiindcă, așa, pacientul poate să își dea seama că există și experiențe pozitive și că nu toate aparatele sunt la fel și cele recomandate de noi chiar îl ajută.
Cecilia Caragea: Și, dacă vede cum se simte cu aceste aparate, știe pe ce dă banii… sincer, nu?
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: Exact! Știe la ce să se aștepte, i se explică felul în care trebuie folosite, cum se întrețin, cum se curăță, pentru că aparatele au nevoie de anumită atenție ca să aibă o perioadă de viață cât mai lungă. Există truse, produse special concepute pentru întreținerea aparatelor, astfel că și pacientul are posibilitatea să își curețe aparatele acasă.
Cecilia Caragea: Și, după ce ei testează aparatele, dacă este să aibă nevoie de protezare bilaterală, este mult mai ușor să facă acest pas, să își ia două aparate auditive, nu?
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: Da, fiindcă se conving, purtând un singur aparat și dându-i în probă două, acolo unde este cazul, își dau seama de diferență. Aud mai clar, aud mai tare, localizarea sursei sunetului este alta și, plus de asta, își protejează ambele urechi. Iar pentru pacienții hipoacuzici… la ei este o problemă cu înțelegerea vorbirii în medii dinamice, mai exact în medii zgomotoase. Iar, purtând două aparate, acest lucru îi ajută, simt diferența… și chiar am avut cazuri în care au fost foarte mulțumiți.
Cecilia Caragea: Deci în aceste două săptămâni în care au aparate auditive în probă ei se conving de avantajele protezării auditive bilaterale.
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: Da. Mi se pare normal… că, având două mâini, două picioare… da, te poți descurca și cu o mână, dar nu te poți descurca… ca și cu două! Trebuie să avem un echilibru în tot ceea ce facem și asta se referă și la auz. Trebuie să avem un echilibru, trebuie să ne îngrijim ambele urechi. Da, este normal, pentru cineva care a purtat un aparat, în momentul în care i se pun două, e ca și cum ar lua-o de la început. Dar în aceste două săptămâni se obișnuiește, ținem legătura, vine la cabinet, este consiliat și, într-un final, lucrurile merg spre bine.
Cecilia Caragea: Așadar, persoanele care au purtat un singur aparat auditiv și primesc în probă două aparate auditive, în cele două săptămâni de probă, văd diferențele și aleg, în mod firesc, protezarea bilaterală. Dar persoanele care nu au mai avut aparat auditiv, care pentru prima dată își pun aparate auditive… cum se simt ele? Pentru că și creierul lor ar trebui să se obișnuiască, cumva, e un efort de adaptare, cumva, nu? Poate să se finalizeze acest efort de adaptare în cele două săptămâni?
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: Persoanele care nu au mai purtat niciodată aparate auditive, în momentul în care ele ajung în cabinet, au anumite temeri și neliniști: „Oare mă pot obișnui? Dacă nu îl pot suporta, că am auzit că un vecin de-al meu nu s-a putut obișnui, că nu îl folosește?” Și-atunci îi zic: „Uitați, vă dau un aparat în probă, îl reglăm după audiogramă.” Da, există o perioadă de acomodare, tot timpul trebuie să ne acomodăm. Pentru unele persoane, perioada de acomodare poate să fie mai lungă, pentru altele, poate să fie mai scurtă, depinde de om, fiindcă fiecare suntem diferiți.
Cecilia Caragea: Dar, în cele două săptămâni în care au aparatele auditive spre probă, pot să își facă o idee?
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: În cele două săptămâni pot să își facă o idee despre ceea ce presupune un aparat auditiv, despre cum se folosește un aparat auditiv, despre cum ar auzi și cum ar vrea să audă cu un aparat auditiv, perioada de acomodare fiind, după caz, de regulă, un pic mai lungă.
Cecilia Caragea: Dar, după aceste două săptămâni, știe ce să vă ceară, știe ce să aleagă, știe ce pretenții are de la un aparat auditiv.
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: Da, fiindcă lui i se explică… În momentul în care i se pun aparatele de probă, ele i se pun fiindcă sunt recomandate în funcție de audiogramă și i se explică beneficiile, tipul de sunet, nivelul de performanță. Și, în funcție de asta, el, și purtându-le și reglându-se, da, poate să își facă o idee despre ceea ce presupune, de fapt, un aparat auditiv. De aceea, pot spune că proba este sfântă și că majoritatea, peste 90% dintre pacienții care au aparate în probă și care au scădere de auz la ambele urechi, aleg protezarea bilaterală.
Cecilia Caragea: După această perioadă de probă. Chiar dacă au, înainte, niște preconcepții, această perioadă de probă le spulberă aceste preconcepții.
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: Da, așa este! Proba este sfântă. Ei își dau seama de diferență. Văd că există o diferență, își dau seama că înțeleg mai bine, că aud mai clar și atunci… peste 90% aleg protezarea bilaterală.
Cecilia Caragea: Și spuneați că la dumneavoastră, în județul Bistrița-Năsăud, este o populație mai în vârstă. Persoanele mai în vârstă se descurcă cu aparatele auditive? Cu aceste aparate auditive noi, moderne, performante? Știu să și le seteze, știu să umble cu ele?
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: Da, în general se descurcă, fiindcă încercăm să avem o relație de durată cu pacienții, să fim acolo… în momentul în care ei au nelămuriri sau nu înțeleg ceva, pot să sune oricând, cu mare drag le punem la dispoziție… Sau pot să vină în cabinet. După cum poate fiecare…
Cecilia Caragea: Și le acordați asistența de rigoare.
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: Categoric!
Cecilia Caragea: Și, chiar după ce copiii lor au plecat într-o altă țară, să lucreze, sau într-un alt oraș din România și au rămas parinții și bunicii aici, ei au un ajutor în dumneavoastră, aici, la cabinetul Clarfon, pentru că sunteți alături de ei!
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: Da, așa este.
Cecilia Caragea: Și presupun că tinerii, atunci când vin acasă și își aduc părinții și bunicii la o testare a auzului, își fac și ei o testare a auzului. Poate… să le dea curaj părinților și bunicilor, să le arate că nu e nimic dureros, că nu e nimic complicat și așa mai departe. Și, cu ocazia asta, văd și ei cum stau cu sănătatea auzului, pentru că, de fapt, ar trebui cu toții să ne facem o audiogramă pe an, mă gândesc.
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: Da, măcar o dată pe an să ne testăm auzul. Tinerii care vin din străinătate și își aduc părinții sau bunicii, da, am avut cazuri când au zis: „Pot să mă testez și eu, să văd? Că nu mi-am mai făcut o testare, nu știu ce înseamnă.” Dacă sunt însoțiți și de copii… „Putem să testăm și pe băiatul meu, pe fata mea?” Cu mare mare drag testăm și copiii, și copiii copiilor!
Cecilia Caragea: Ceea ce este un lucru foarte bun!
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: Este un lucru foarte bun și trebuie profitat.
Cecilia Caragea: Pentru că, așa, din aproape în aproape, se duce vorba, cum se spune. Și informația, educația pentru sănătate este esențială.
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: Așa este, este prioritară. Și trebuie să fim conștienți că și auzul este un simț cu care noi ne naștem, este un dar și trebuie să îl prețuim și să avem grijă de el.
Cecilia Caragea: Aveți perfectă dreptate! Și să sperăm că tinerele generații vor ști să vină să își testeze auzul, periodic, așa cum, poate, că noi, părinții noștri, bunicii noștri n-am știut să facem acest lucru din timp, atunci când ar fi trebuit. Am cam întârziat, de multe ori, cu toate aceste analize pentru sănătatea noastră. Dar să sperăm că tinerele generații vor avea, într-adevăr, o atitudine preventivă. Și eu mă bucur că rețeaua de cabinete Clarfon contribuie la acest lucru, pentru că, oferind audiograma gratuită, este un ajutor foarte mare acesta.
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: Este o deschidere, ca o invitație pentru toată lumea, cu mic, cu mare, să vină să își caute de sănătate, să își testeze auzul, pentru că, dacă sunt anumite probleme și se descoperă din timp, e mult mai ușor să previi decât să tratezi. Și am observat că tinerii sunt mai implicați în ceea ce privește sănătatea lor. Cel puțin tinerii care mi-au intrat în cabinet.
Cecilia Caragea: Da, aș vrea să vorbim și despre pacienții dumneavoastră mai tineri, despre copii.
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: Da, avem și copii. Majoritatea sunt trimiși de către medicii ORL-iști pentru a le face audiogramă și timpanogramă. Ulterior, ei merg cu rezultatele la medic și medicul adoptă tratamentul corespunzător pentru fiecare.
Cecilia Caragea: Ar putea fi vorba de…?
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: Ar putea fi vorba de otite, polipi, în urma otitelor pot să mai rămână secreții sau presiunea să nu fie bună… și-atunci medicul ORL-ist să știe ce are de făcut mai departe. Iar, în cazul în care există o scădere de auz, atunci se recomandă protezarea.
Cecilia Caragea: Și protezați și copii.
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: Da, protezăm și copii.
Cecilia Caragea: Așadar, cu mic, cu mare, toți cei din județul Bistrița-Năsăud care se gândesc că ar putea să aibă o problemă cu auzul pot să vină în cabinetul Clarfon din Bistrița pentru o testare a auzului. E gratuită!
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: Da, este gratuită. Pot să vină nu doar cei care sunt în Bistrița, pot să vină din tot județul, din Năsăud, din Beclean, din Telciu…
Cecilia Caragea: Din Ilva Mică, Ilva Mare…
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: Exact! Rodna… de peste tot. Cu mare, mare drag îi așteptăm!
Cecilia Caragea: Mai ales că această testare a auzului este gratuită. Evident, dacă stai la sat, trebuie să faci un efort ca să vii în Bistrița, în orașul Bistrița. Dar cred că merită, pentru că oricum ajungi în Bistrița cu o problemă sau alta de rezolvat… și-atunci îți testezi și auzul.
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: Da, așa este. În general, cei care vin de la țară sunt programați în funcție de ora la care ajung în Bistrița. Că vin cu autobuzul sau că vin cu trenul, nu este o problemă.
Cecilia Caragea: Pot să se programeze, simplu, sunând la dumneavoastră la cabinet și știu care este ora la care trebuie să se prezinte pentru această testare a auzului.
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: Da. Ei sună, îmi spun „ajung cu trenul în gară la ora 9.00, pot să fiu la ora 10.00”, eu îi programez la ora 10.00. Toată lumea este binevenită. Aș vrea să spun tuturor că viața este un dar neprețuit și ar trebui să ne bucurăm de ea în fiecare zi, asta însemnând și să auzim tot ceea ce ne înconjoară, vorbele, râsetele copiilor, bunicilor, părinților, sunetul care ne place cel mai mult, că sunt picurii de ploaie sau vântul sau frunzele care sunt prin copaci… Și, pentru asta, ar trebui să avem grijă de auz și… să veniți să vă faceți o testare!
Cecilia Caragea: Noi vă mulțumim tare mult pentru acest imbold și pentru căldura cu care ne-ați primit și ne-ați explicat toate aceste lucruri. Vă mulțumim.
Cristina Simionescu, audioprotezist Cabinetul Clarfon Bistrița: Mulțumesc și eu!