Semnificatia culorilor – GALBEN MIERE. Ce se intampla daca punem miere in ceaiul sau in cafeaua prea fierbinti
0Emisiune realizata cu sprijinul GoCab (www.gocab.ro,
www.facebook.com/GoCabRo, 021 9595).
Puteti descarca GRATUIT aplicatia de comenzi taxi GoCab de aici:
IOS: https://apple.co/3sCDykA
Android: https://bit.ly/3G3xuHD
Huawei: https://bit.ly/3sA0v8g
Cecilia Caragea: Asa cum stiti, in seria noastra de emisiuni despre semnificatia culorilor, serie de emisiuni sponsorizata de GoCab Romania, am discutat despre semnificatiile diferitelor culori, despre galben, despre rosu, despre verde, despre cate si mai cate… Si am discutat si despre diferitele nuante ale unei culori. De exemplu, galbenul are foarte multe nuante. Am vorbit despre nuanta galben banana, despre nuanta galben miere. Si, atunci cand am vorbit despre nuanta galben miere, am explicat foarte clar ca mierea nu este neaparat galbena, mierea poate sa aiba diferite culori, in functie de ce fel de miere este. Pentru ca exista o miere foarte deschisa la culoare, foarte luminoasa, cum este, de exemplu, mierea de salcam, si exista si o miere foarte inchisa la culoare, aproape neagra, asa cum este mierea de padure. Insa foarte multa lume cunoaste mierea poliflora si, atunci cand vorbeste despre miere, se refera, de fapt, la mierea poliflora. Mierea poliflora este de un galben auriu, o culoare foarte frumoasa.
Asa cum spuneam, am vorbit si noi despre aceasta nuanta, galben miere. Si atunci am vorbit, bineinteles, si despre miere, despre beneficiile mierii pentru sanatate si pentru frumusete. Si am vazut ca emisiunea noastra a starnit foarte multe comentarii, pentru ca noi spuneam cat de sanatoasa este mierea, dar au fost foarte multe comentarii care spuneau ca mierea, adaugata in ceai si in cafea la peste 40 de grade Celsius, devine toxica. Si, atunci, ne-am gandit ca trebuie sa revenim cu o editie speciala dedicata acestui subiect. Pentru ca lucrurile nu stau deloc asa. Intr-adevar, exista aceasta prejudecata, foarte adanc inradacinata, am constatat, in mentalul colectiv, conform careia mierea adaugata in ceaiul sau in cafeaua fierbinte ar fi toxica. Nu este asa. Haideti sa vedem despre ce este vorba! Cum ar putea mierea, care este atat de sanatoasa, sa devina toxica, sa ne faca rau daca am adauga-o in ceaiul sau in cafeaua mult prea fierbinti? Am vrut sa vedem despre ce este vorba. Si, atunci, cu ajutorul partenerului nostru de mobilitate, GoCab Romania, ne-am documentat, am stat de vorba cu medici apifitoterapeuti si cu specialisti in chimie alimentara. Si am vazut despre ce este vorba. Lucrurile nu stau deloc asa. Ce se intampla, de fapt?
Mierea, asa cum stiti, contine fructoza, glucoza, enzime, vitamine, minerale si asa mai departe… Problema este cum se modifica acele substante din miere la temperaturi inalte, de peste 40 de grade Celsius. Apar, fireste, anumite procese chimice, au loc anumite transformari. Apare, intr-adevar, o substanta, hidroximetilfurfural. Pe scurt, HMF. Si toata lumea este speriata de acest HMF. Haideti sa vedem despre ce este vorba! Este o substanta care s-a dovedit a fi toxica in urma unor studii efectuate pe sobolani. Din documentarea noastra nu am gasit studii pe oameni in privinta acestei substante, HMF. Am gasit, in schimb, anumite date despre HMF. Se spune in Codex Alimentarius ca doza maxima admisa de HMF ar fi de 40 de miligrame pe kilogram. Mierea are 15 miligrame pe kilogram. Chiar daca ar avea, daca o incalzim, mai mult de 15 miligrame de HMF pe kilogram, oricum, este o substanta infima, pentru ca toate aceste cote sunt la kilogram. Or, noi vorbim de o lingurita! Ce cantitate de HMF ar putea sa fie intr-o lingurita de miere incalzita mult prea tare? Infima, nu-i asa? Si apoi este vorba si de timpul in care sta aceasta lingurita de miere la o temperatura inalta. Daca avem un ceai sau o cafea care sunt prea fierbinti, oricum, le lasam sa se mai raceasca si, la un moment dat, daca adaugam lingurita de miere, chiar daca ele sunt mult prea fierbinti, oricum, amestecam imediat si imediat se raceste.
Asadar, nu cred ca acea infima cantitate de HMF, care este, oricum, mult sub cotele discutate ca fiind admise, ar putea sa ne faca rau. Si aici mai uitam un lucru esential: noi, in fiecare zi, mancam atatea si atatea dulciuri, care au o cantitate de HMF mult mai mare decat una doua, trei lingurite de miere pe care le-am fi pus noi intr-un ceai mult prea fierbinte. Despre ce este vorba? Mancam atatea fructe uscate, mancam tot felul de dulceturi care contin mult mai mult HMF. Dar noi am facut o obsesie, ca acele doua-trei lingurite de miere pe care le-am pune intr-un ceai sau intr-o cafea mult prea fierbinte ne-ar face rau. Haideti sa vedem lucrurile acolo unde sunt. Intr-o lingurita, doua, trei de miere, cantitatea de HMF este infima. Zilnic mancam dulciuri care contin mult mai mult HMF. Nu mierea este cea care ne face rau. Si apoi pragul admis in Codex Alimentarius pentru HMF este mult mai mare decat cel care s-ar dezvolta in miere. Si, inca o data, studiile despre HMF au fost, pana in acest moment, doar pe sobolani. Nu exista studii pe oameni in privinta acestei substante, pana in acest moment. Ramane sa vedem.
Insa ceea ce este important este ca mierea nu devine toxica, dar isi pierde din calitati daca o incalzim. Pentru ca mierea este un aliment viu. Contine enzime, ne face foarte bine digestiei. Si, daca o incalzim, ea pierde din acele enzime. Aceasta este problema, nu ca ar deveni toxica, ci ca si-ar pierde din calitati. Asadar, daca noi am vrea sa beneficiem de toate calitatile, de toate binefacerile mierii, intr-adevar, trebuie sa o luam, sa o consumam in ceaiul si in cafeaua care sunt sub 40 de grade Celsius. Dar, inca o data, ea nu devine toxica! Afirmatia ca mierea ar deveni toxica la peste 40 de grade Celsius este falsa. Adevarat este, insa, ca la peste 40 de grade Celsius isi pierde din calitati. Asadar, daca noi vrem sa beneficiem de toate calitatile mierii, consumam mierea atunci cand ceaiul sau cafeaua in care vrem sa o punem sunt sub 40 de grade Celsius. Sper ca am lamurit aceasta problema. Si marturisesc ca si eu, mai demult, eram tare speriata atunci cand imi puneam miere in ceaiul sau in cafeaua mult prea fierbinti. Ma gandeam, cine stie ce-oi pati, in timp, daca tot voi continua sa fac acest lucru. Dar acum m-am linistit. Iata cum informatia, informatia adecvata ne ajuta sa nu mai avem frici care nu au sens, frici care nu au niciun fundament stiintific. Pentru ca, dupa cum am vazut, mierea nu devine toxica, ci doar isi pierde din calitati la peste 40 de grade Celsius.
Eu va multumesc tare mult pentru ca sunteti alaturi de noi, urmarind aceste emisiuni despre semnificatia culorilor, emisiuni in care, plecand de la discutia despre culori, ajungem sa vorbim despre sanatate, despre istorii, despre cate si mai cate… Pentru ca, dupa cum spuneam inca de la prima emisiune, vrem sa invatam impreuna, vrem sa evoluam impreuna, sa fim mai sanatosi, mai frumosi, mai armoniosi, mai echilibrati. Si pentru toate acestea multumim partenerilor nostri. In mod special, pentru emisiunea despre semnificatia culorilor, multumim companiei GoCab Romania, aplicatie de taxi gratuita si nationala.
Va multumesc tare mult, inca o data, si nu uitati sa va abonati la canalul nostru de YouTube si sa dati like paginii noastre de Facebook. Va multumim si… bucurati-va de culori!
Emisiune realizata cu sprijinul GoCab (www.gocab.ro, www.facebook.com/GoCabRo, 021 9595).