Strategia Mea de Sanatate – Vitamina D de la Laboratoarele Remedia
0Cecilia Caragea: Cu totii am auzit ca am avea nevoie de vitamina D in lunile care au in numele lor litera R, adica in septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie, aprilie si… stop! In mai, iunie, iulie si august, n-am avea nevoie de un supliment cu vitamina D. Dar chiar asa sa fie? Ar trebui sa ne informam adecvat, sa tinem cont de noile studii medicale, sa renuntam la prejudecati si sa intelegem ca stilul nostru de viata actual este cu totul altul decat stilul de viata al bunicilor si al strabunicilor nostri. Noi ce facem din mai pana in august? Stam tot inchisi in birourile noastre. Nu iesim la soare, nu ne petrecem vara la soare. Si, atunci cand mergem doua saptamani in concediu, ce facem? Avem grija sa ne luam haine lungi, care sa ne acopere cat mai mult, ca sa ne pastreze un confort termic. Si, bineinteles, atunci cand megem la plaja, utilizam creme de protectie solara. Asadar, haideti sa fim seriosi! Nu mai este stilul de viata al bunicilor si al strabunicilor nostri.
In plus, au aparut noi studii care arata ca ar trebui sa privim lucrurile mult mai nuantat. De exemplu, un tanar sau o tanara de 17 de ani care sta 15 minute la soare… cata vitamina D produce acel organism tanar? Iar o persoana de 67 de ani, daca sta tot 15 minute la soare, cata vitamina D produce organismul respectiv? Haideti sa vedem lucrurile putin mai nuantat. Pentru ca este vorba si de varsta, este vorba si de culoarea pielii, de tenul pe care-l avem. Daca avem un ten mai inchis la culoare, asta inseamna ca s-ar putea sa avem un deficit de vitamina D, pentru ca melanina blocheaza ultravioletele B si limiteaza productia de vitamina D.
Asadar, noi ar trebui sa vedem daca nu cumva avem nevoie de un aport suplimentar de vitamina D si pe parcursul verii. Si cum putem face acest lucru? Simplu: putem sa ne facem analize de sange pentru dozarea vitaminei D. Astfel, putem afla daca avem nevoie de vitamina D si pe parcursul verii. Si mai trebuie sa intelegem ceva: faptul ca vitamina D este esentiala. Ea se administreaza din a zecea zi de viata pana la varsta a treia. Si se considera ca, in acest moment, peste 60% din populatie, fie ca este vorba de copii, fie ca este vorba de adulti, au un deficit de vitamina D. Asadar, lucrurile sunt destul de grave. Si ar trebui sa le intelegem. Si ar trebui, dupa cum spuneam, sa renuntam la prejudecati, pentru ca s-ar putea sa ne inscriem in categoria care are nevoie de o administrare continua a vitaminei D, nu doar din septembrie pana in aprilie. Si la ce categorii ma refer? Ce categorii ar trebui sa fie foarte atente? Este vorba despre copii si despre adolescenti, care sunt in crestere, si este vorba de persoanele aflate la varsta a treia, mai ales de femeile aflate la menopauza. De ce anume? Pentru ca deficitul de vitamina D este corelat cu deficitul de calciu. Si, atunci, daca organismul nostru nu are suficienta vitamina D, el nu poate sa isi desfasoare asa cum ar trebui metabolismul calciului, metabolizarea calciului. Si, atunci, el poate sa ajunga sa ia din oase calciul de care are nevoie. Si, tocmai de aceea, copiii si adolescentii, care sunt in crestere, si femeile la menopauza, care, asa cum stim, risca sa faca osteoporoza, trebuie sa fie foarte atente la aportul de vitamina D. Pentru ca deficitul de vitamina D este strans legat de metabolizarea calciului. Exista studii care arata ca persoanele care au un deficit de vitamina D nu mai reusesc sa ia din alimentatie calciul de care au nevoie, decat intr-o masura mult mai mica, de trei ori mai mica decat persoanele are au suficienta vitamina D. Asadar, haideti sa fim foarte atenti, ca s-ar putea sa avem nevoie de o administrare continua, constanta a vitaminei D.
In plus, pe langa faptul ca deficitul de vitamina D este corelat cu deficitul de calciu, trebuie sa ne amintim si de rolul vitaminei D in apararea noastra impotriva infectiilor. Probabil stiti acest lucru. Probabil stiti ca administrarea de vitamina C si de vitamina D este recomandata, chiar in doze mai mari, atunci cand suntem raciti, cand suntem gripati, atunci cand ne confruntam cu o infectie virala. Vitamina D sustine sistemul nostru imunitar, sustine apararea organismului nostru in fata diferitelor infectii. Chiar exista studii care arata ca acele limfocite T, cu rol esential in apararea organismului nostru in fata diferitelor infectii, intra in actiune doar daca nivelul de vitamina D din sange este suficient. Asadar, vitamina D este esentiala si noi ar trebui sa fim foarte atenti la aportul de vitamina D. Si acest aport de vitamina D ar trebui vazut in fiecare caz in parte, pentru ca una este sa te confrunti cu anumite afectiuni inflamatorii cand necesarul de vitamina D este mult mai mare si alta este sa fii sanatos. Haideti sa vedem lucrurile tinand cont de particularitatile fiecaruia. Pentru ca, de exemplu, exista si persoane care au probleme cu tiroida si, in cazul acestora, se prea poate sa fie nevoie de un aport suplimentar de vitamina D, chiar si vara. De ce anume? Pentru ca vitamina D este produsa de organismul nostru atunci cand stam la soare, dar aceasta nu este totul… Pentru ca acea vitamina D pe care organismul nostru o produce cand stam la soare trebuie sa treaca si prin ficat, trebuie sa treaca si prin rinichi, sunt foarte multe procese, in care sunt implicati si hormonii tiroidieni. Si, atunci, persoanele care au probleme cu tiroida trebuie, bineinteles, sa vorbeasca cu medicul si sa vada daca au nevoie de un aport suplimentar de vitamina D, chiar si vara.
Asadar, sfatul meu este sa mergeti la medic, sa va faceti analizele care arata vitamina D din sange si sa renuntati la prejudecati. Nu ne mai putem lua, astazi, dupa vechi zicale, cum ca vitamina D ar trebui sa o luam doar din septembrie pana in aprilie, iar din mai pana in august putem sta linistiti si nu avem nevoie de vitamina D. Nu este chiar asa. Ar trebui sa avem grija de sanatatea noastra, sa ne informam adecvat si sa tinem cont de toate studiile medicale noi care apar.
Eu va multumesc tare mult pentru ca urmariti Strategia Mea de Sanatate si, bineinteles, asa cum stiti, de fiecare data ma bucur sa pot recomanda produse ale companiilor romanesti. Asadar, acum vreau sa mentionez ca la Laboratoarele Remedia exista mai multe variante de vitamina D. Sunt suplimente cu diferite doze de vitamina D, astfel incat, in functie de ceea ce va recomanda medicul, sa puteti alege suplimentul de vitamina D de care aveti nevoie, ca sa puteti sa-l luati simplu, comod, fara nicio problema, exact in doza necesara, exact in doza care va este recomandata.
Inca o data, va multumesc tare mult, va invit sa intrati pe accmediachannel.ro, unde gasiti foarte multe emisiuni de sanatate, care sper sa va fie utile. Si, bineinteles, gasiti acolo si interviuri cu specialisti de top din domeniul medicinei si al stomatologiei. Va multumesc tare mult, inca o data, si va doresc sa aveti grija de voi si de cei dragi!
Mai multe despre beneficiile vitaminei D si ale altor suplimente naturale de la Laboratoarele Remedia puteti afla pe www.laboratoareleremedia.ro.