Academia de Ayurveda – Ce este imunitatea digestiva
0Academia de Ayurveda – Ce este imunitatea digestiva
Proiect susținut de Ayurmed.
Invitat permanent: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda.
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Asa cum stiti, in seria noastra de emisiuni Academia de Ayurveda, sustinuta de Ayurmed, am discutat despre imunitate, despre cum ne putem intari imunitatea. Dar am aflat ca exista, pe langa imunitatea generala a organismului, si o imunitate a organelor, o imunitate a sistemelor corpului nostru. Astazi vorbim, ca de obicei, cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda. Si ne-am propus sa discutam despre ce inseamna imunitatea digestiva!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Imunitatea digestiva reprezinta acea capacitate a sistemului digestiv de a se putea proteja de toti agresorii pe care noi am putea sa-i introducem in corpul nostru pe cale digestiva, pe cale bucala si, de asemenea, capacitatea acestui sistem de a putea realiza toate transformarile si toate adaptarile principiilor alimentare, astfel incat ele sa fie compatibile cu structura noastra si sa nu creeze niciun fel de reactii alergice sau de intolerante.
Cecilia Caragea: Noi am constatat, pur si simplu, ca unele persoane sunt mai sensibile! De exemplu, fac mai des toxiinfectii alimentare. Alte persoane, nu. Sunt mai rezistente, cumva… De unde aceasta diferenta?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Asa cum spuneam cu alte ocazii, imunitatea, din punct de vedere ayurvedic, presupune participarea mai multor elemente, si anume: elementul apa, elementul foc si elementul aer. In ceea ce priveste imunitatea sistemului digestiv, participarea elementului foc este esentiala, pentru ca focul este cel care transforma. Si, pentru mentinerea imunitatii tubului digestiv, pe parcursul segmentelor, de-a lungul tubului digestiv avem aceasta manifestare a elementului foc sub forma diferitelor secretii enzimatice (sau secretii acide) pe care noi le avem si care, in felul acesta, contribuie, toate, la transformarea principiilor alimentare si la adaptarea lor astfel incat ele sa fie compatibile din punct de vedere energetic, vibrational cu corpul nostru. Pentru ca trebuie sa ne gandim ca absorbtia principiilor alimentare se face la nivelul vilozitatilor intestinului subtire prinniste membrane extrem de fine si, daca noi nu reusim, cu ajutorul elementului foc, sa reducem la cea mai mica dimensiune aceste principii, nu putem sa le asimilam! De asemenea, tot ceea ce noi introducem in corp din exterior poate sa fie contaminat cu diverse microorganisme. Si, atunci, aceste elemente de foc sunt cele care reprezinta, sa spunem, armata de aparare a sistemului digestiv si cele care elimina aceste microorganisme sau acesti agenti patogeni care tind sa contamineze alimentele. Persoanele care au tendinta sa faca mai frecvent toxiinfectii alimentare sunt acele persoane care probabil stau mai rau cu aceasta componenta de foc, care are aceasta putere de a arde, de a transforma, de a neutraliza acesti agenti patogeni.
Cecilia Caragea: Si cum am putea noi sa ne intarim sistemul imunitar digestiv?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Sistemul imunitar digestiv putem sa il intarim prin mai multe metode. O sa amintesc, si cu aceasta ocazie, importanta echilibrului psihomental si emotional, pentru ca, dincolo de calitatea alimentelor pe car le consumam, e foarte importanta starea emotionala in care noi mancam, starea emotionala pe care o avem in momentul in care consumam un aliment si toate starile conflictuale pe care noi suntem nevoiti sa le suportam, sa le gestionam, sa le digeram, sa le „inghitim” pe parcursul vietii, pe parcursul unei zile… Modul in care noi reactionam fata de alimente si fata de toxinele (sau posibilele toxine sau agenti patogeni) pe care ele le contin depinde extraordinar de mult si de starea noastra emotionala. De asemenea, exista posibilitatea ca noi sa mancam o mancare foarte buna, care nu are nicio problema, dar, pentru ca noi avem un conflict (de diverse naturi, pentru ca pentru fiecare etaj al sistemului digestiv exista alte tipuri de conflicte), noi putem, pur si simplu, sa nu tranzitam in mod corespunzator mancarea sau alimentele pe care le-am consumat, tocmai din cauza faptului ca sistemul nostru digestiv fizic este strans corelat cu sistemul nostru digestiv mental, sa-i spunem asa, deci capacitatea noastra de a digera informatii si emotii. Aceasta stare de echilibru psihomental si emotional este esentiala, este fundamentala pentru buna functionare a corpului, dar si pentru buna functionare a tubului digestiv si a imunitatii lui.
Cecilia Caragea: Asadar, spuneati ca sistemul nostru digestiv este corelat cu un „sistem digestiv mental”, sa-i spunem… Si, daca avem anumite probleme digestive, inseamna ca am putea sa avem un anumit tip de conflicte interioare. Ati putea sa ne spuneti, in functie de problema digestiva pe care o are o persoana, cam ce tip de conflicte ar avea?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: De exemplu, persoanele care au problemele cu glandele salivare, persoanele care nu pot sa inghita pe cineva – „Nu il inghit! Nu il suport!”
Cecilia Caragea: Cand ai gura uscata…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact! Gura uscata sau apare o hipersecretie salivara inexplicabila, tocmai pentru ca subconstientul meu stie ca, in momentul in care eu am ceva de inghitit, am nevoie de o cantitate corespunzatoare de saliva ca sa pot sa inghit respectivul aliment. In momentul in care eu, din punct de vedere mental, am o stare conflictuala – „Nu-l inghit pe X!”, aceasta stare, daca eu nu sunt constient si nu urmaresc sa fac ceva in aceasta directie, ea automat se transmite si la nivelul sistemului digestiv, la nivelul glandelor mele salivare, care vor provoca o stare de hipersalivatie, sau, la un moment dat, poate sa ajunga sa-mi epuizeze glandele salivare si sa ma confrunt cu o insuficienta secretie salivara.
Cecilia Caragea: Eu stiam ca, daca salivezi prea mult, iti e pofta de acel lucru!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Este foarte adevarat: o salivatie excesiva poate sa apara si in momentul in care ne este pofta de ceva sau in momentul in care ni se evoca un aliment care ne place. Pentru ca noi, in acel moment al evocarii, pur si simplu ne pregatim sa consumam alimentul respectiv si sistemul nostu digestiv automat se adapteaza. Dar acest lucru este valabil si pentru situatiile conflictuale. Subconstientul nostru nu cunoaste sensul figurat. In momentul in care eu spun „Nu pot sa inghit o persoana”, el spune „OK, nu poti sa-l inghiti, hai sa facem, sa producem mai multa saliva, ca sa poti sa-l inghiti!” Este foarte important acest lucru. Exact pe acest lucru se bazeaza si tehnicile prin care subconstientul nostru poate fi sugestionat in sens pozitiv. Niciodata nu o sa facem o modificare la nivel subconstient folosind sugestii care sa aiba conotatii negative. Niciodata nu spun „Nu sunt bolnav!”, ci spun „Sunt sanatos!” Tocmai pentru ca subconstientul nostru trebuie sa primeasca niste informatii foarte clare, fara sens figurat si fara negatii.
Cecilia Caragea: Deci ne influentam noi pe noi cu un anumit tip de afirmatii…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact! Si acestea trebuie sa fie foarte clare, coerente, convergente, sinergice ca actiune, ca scop, sa spunem, in momentul in care folosim mai multe, pentru ca in felul acesta obtinem o eficienta maxima. Deci acesta este un aspect extraordinar de important. Si subliniez importanta acestui lucru tocmai pentru ca tot ce inseamna functionarea corpului nostru… aceasta functionare a corpului nostru este coordonata de sistemul nervos vegetativ. Sistemul nervos vegetativ este acea parte a sistemului nervos care actioneaza autonom, involuntar, coordonat de mintea noastra subconstienta. Eu nu pot, la comanda, constient sa-mi spun „La ora 12.15 imi oblig celulele stomacului sa secrete nu stiu cati mililitri de acid gastric pentru ca urmeaza sa mananc!” Nu, gandindu-ma sau stiind ca se apropie ora mesei… si de aceea este bine sa avem un program de masa ordonat, pentru ca se produce, se creeaza o ciclicitate, o ritmicitate a secretiilor si, in felul acesta, sistemul meu digestiv stie: „La ora cutare, trebuie sa mananc!” Si, atunci, pentru ca se declanseaza secretia, mie imi apare senzatia de foame. Intotdeauna, lucrurile acestea sunt legate. Dar cele mai multe fiinte, marea majoritate a oamenilor actioneaza… sistemul nervos autonom are o activitate inconstienta, pentru ca noi nu ne controlam ritmul de batai ale inimii, nu ne controlam ritmul respirator… decat in conditiile in care ne antrenam special pentru aceasta. Dar marea majoritate a oamenilor functioneaza „pe pilot automat”, sa spunem asa, din punctul acesta de vedere… Tocmai de aceea, subconstientul nostru si starea de armonie a subconstientului sunt esentiale. Si, in momentul in care aceste sugestii noi le impregam la nivel de subconstient sau avem o emotie foarte puternica in plan constient, dar care, datorita intensitatii ei, ne-ar putea perturba buna desfasurare a activitatii, automat, mintea o trimite in subconstient. Spune: „Nu am timp sa ma ocup de tine! Mai tarziu!” Dar subconstientul, in momentul in care este incarcat cu aceste informatii, automat isi modifica toate ritmurile si toate setarile pe care le are, conform emotiei sau conflictului pe care eu il am…
Cecilia Caragea: Ar trebui sa nu lasam sa se adune foarte multe conflicte si sa le rezolvam periodic!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact! Este foarte important ca, de cate ori constientizam ca avem o stare conflictuala, sa o rezolvam, sa nu o perpetuam. Sa vedem de unde vine, ce anume o genereaza, care este solutia, care este rezolvarea… Pentru ca, altfel, ajungem sa ne imbolnavim. Noi din cauza aceasta ne imbolnavim!
Cecilia Caragea: Ca nu ne rezolvam conflictele…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact! Si starile emotionale negative. Perpetuam un mod de a gandi negativ si, atunci, ne miram ca ne imbolnavim…
Cecilia Caragea: Ca sa revenim: exista, de exemplu, niste persoane pe care nu le prea inghitim. Si atunci avem probleme cu glandele salivare…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da! In momentul in care eu nu inghit o anumita persoana si totusi sunt obligat sa o suport, dar as vrea sa nu se petreaca sau as vrea sa scot aceasta persoana din viata mea, apare refluxul gastroesofagian. Deci: il inghit, ca n-am ce sa fac, dar as vrea sa il scot! Si, atunci, peristaltica la nivelul esofagului se inverseaza si, in loc ca alimentele sa coboare de-a lungul esofagului spre stomac si de acolo spre restul tubului digestiv, tot timpul imi vine mancarea inapoi… In momentul in care este greu de digerat o anumita situatie, ea imi solicita o secretie acida gastrica mai intensa, care poate sa imi provoace arsuri la stomac.
Cecilia Caragea: Sau imi cade greu la stomac ceva, ca un bolovan in stomac…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact! Si, atunci, in momentul acela, eu am nevoie de o secretie suplimentara… Si este o situatie care se perpetueaza, acest lucru care imi cade greu, aceasta situatie pe care am inghitit-o si nu pot s-o diger si ma chinui s-o inteleg… Pentru ca tot ce nu intelegem cu mintea nu digeram! Nu digeram mental, nu asimilam si, atunci, nu digeram, nu asimilam nici fizic. Sunt persoane care nu pot sa digere si au probleme legate de digestie, fie ca au hiposecretie, fie hipersecretie care le provoaca arsuri, sau au probleme de asimuilare. Nu asimilez fier, nu asimilez magneziu, nu asimilez diverse lucruri, pentru ca aceasta lipsa a elementului foc de la nivel mental, care pe mine ma ajuta sa inteleg, sa diger anumite informatii, anumite situatii, anuite persoane, este in corelatie cu elementul foc de la nivel digestiv, care se manifesta prin secretiile enzimatice pe care le am. Si anume: componenta enzimatica din secretia salivara, amilaza, care ne ajuta sa digeram, sa predigeram amidonul, dupa care avem componenta acida la nivelul stomacului, acidul clorhidric, dupa ce trecem la nivelul intestinului subtire avem secretiile enzimatice intestinale, avem secretiile pancreatice, avem secretia biliara, care este extrem de importanta pentru digerarea si asimilarea grasimilor si asa mai departe… Apoi, sa nu uitam de flora intestinala, care populeaza tubul nostru digestiv si in special colonul, care este fundamentala pentru starea de imunitate globala si pentru starea de imunitate specifica a tubului digestiv…
Cecilia Caragea: Deci este nevoie de anumite substante enzimatice pentru ca noi sa putem asimila din alimente substantele care ne vor hrani organismul.
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, asa este, aceste principii enzimatice, aceste enzime, care sunt, de fapt, componente de foc.
Cecilia Caragea: Daca nu avem suficiente asemenea componente enzimatice ca sa digeram asa cum trebuie toata mancarea?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Acest lucru este o reflectare a deficientei manifestarii elementului foc in fiinta noastra. Si, atunci, noi ar trebui sa facem diverse actiuni care sa ne ajute sa asimilam rezonanta elementului foc. Asta inseamna sa facem multa miscare, pentru ca miscarea presupune foc, presupune dinamism, iar asta ne ajuta foarte mult – asimilam energia elementului foc. Dupa care trebuie sa urmarim sa directionam aceasta energie a elementului foc acolo unde avem nevoie – catre sfera digestiva sau catre sfera mentala. Putem, de asemenea, sa folosim plante picante care vehiculeaza aceasta energie a elementului foc. Gustul picant este un gust fierbinte, gustul acru este un gust fierbinte, gustul sarat este un gust fierbinte. In momentul in care noi avem aceste gusturi prezente in alimentatie, in momentul in care folosim plante picante, plante condimentare, in momentul in care folosim plante medicinale picante, acre sau cu componenta de sarat, in momentul acela, noi venim si aducem acest surplus de energie a focului in corp si, in felul acesta, din punct de vedere energetic, suplinim deficienta acestui element. Si, in momentul in care aceasta energie ajunge la un anumit nivel, ea reuseste sa stimuleze manifestarea enzimatica fizica corespunzatoare.
Cecilia Caragea: Si avem un supliment nutritiv cu asemenea plante care sa ne ajute digestia?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exista un supliment care se numeste Gascure Tablete, de la Ayurmed, care contine multe plante picante, diverse sortimente de piper, ghimbir, despre care stim ca este picant, si, de asemenea, extract din papaya, despre care stim ca contine papaina, o enzima extraordinar de eficienta pentru sistemul nostru digestiv. Aceste plante, in momentul in care functioneaza sinergic intr-un asemenea supliment, vin sa suplineasca deficienta de secretie – atat acida, de la nivel gastric, cat si de enzime pancreatice si intestinale de la nivelul intestinului subtire. Si, in felul acesta, noi putem sa compensam aceasta deficienta de foc.
Cecilia Caragea: Deci aceasta deficienta de enzime digestive poate fi compensata cu acest supliment nutritiv Gascure Tablete!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, asa este! Pentru ca, de exemplu, genul acesta de persoane pot sa-si dea foarte bine seama ca sunt in aceasta situatie. Sa spunem ca nu sunt constienti de faptul ca au o problema (desi, in momentul in care se face anamneza pe latura aceasta psihomentala si emotionala, intotdeauna exista si acolo un conflict sau o cauza care sustine, care intretine aceasta deficienta.
Cecilia Caragea: De ce tip poate sa fie acest conflict?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact situatiile de care pomeneam anterior: nu inghit pe cineva de la birou sau din anturajul meu, sunt obligat sa suport o anumita persoana pe care as vrea sa o scot din viata mea… nu pot sa asimilez, nu sunt de acord cu anumite situatii in care sunt pus… Nu are sens sa particularizez, pentru ca ele se nuanteaza de la persoana la persoana. Aceste situatii se pot petrece in familie, se pot petrece in cercul de prieteni, se pot petrece la serviciu, se pot petrece oriunde…
Cecilia Caragea: Si atunci pot recurge la ajutorul pe care ni-l pot oferi suplimentele nutritive pe baza de plante, precum Gascure Tablete…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, este foarte adevarat acest lucru, dar intotdeauna este foarte important sa urmarim care este si cauza. Atat cauza fizica, dar in special cauza psihomentala, pentru ca aspectul psihomental intretine cauza psihica. Si genul acesta de persoane care ajung sa se confrunte cu indigestii frecvente, cu senzatii de greata, cu balonare, cu tulburari de tranzit intestinal, cu senzatia aceea specifica de disconfort si de greutate in zona stomacului, automat, pot sa se gandeasca la faptul… sau este pentru ei un indiciu faptul ca au o secretie redusa la nivelul stomacului, care nu are capacitatea sa faca aceasta prima digestie a alimentelor care au ajuns in stomac (desi, in mod normal, prima digestie ar trebui sa inceapa in gura, prin masticatia corespunzatoare si impregnarea corespunzatoare cu saliva a alimentelor). Si atunci apar genul acesta de probleme…
Cecilia Caragea: Dar vad ca Ayurmed are si un remediu sub forma de sirop, Gascure Sirop!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, remediul Gascure Sirop este un remediu care se adreseaza in special persoanelor care au hipersecretie acida gastrica, dar este o hipersecretie ineficienta din punctul de vedere al efectului transformator. Ea nu poate sa „atace” suficient de bine mancarea, in schimb, din cauza faptului ca stagneaza mai mult in stomac, are efect eroziv asupra mucoasei gastrice si ajunge sa provoace iritatii gastrice, gastrita, de multe ori se ajunge pana la ulcer…
Cecilia Caragea: Deci Gascure Sirop are o alta recomandare decat Gascure Tablete!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, are o alta recomandare, datorita faptului ca, pe langa plantele picante, care sunt necesare pentru cresterea calitatii transformatoare a secretiei digestive, are si plante cu efect cicatrizant antiinflamator vindecator asupra leziunilor gastrice care deja exista.
Cecilia Caragea: Stim ca, pe langa aceste secretii enzimatice de care am vorbit, un rol extrem de important pentru o buna digestie il au si vezica biliara si ficatul.
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Asa este! Ficatul este cel care secreta bila, care, nefiind necesara… pentru ca ficatul produce si secreta in permanenta bila, dar noi nu avem nevoie in permanenta de prezenta ei la nivelul tubului digestiv, in speta la nivelul duodenului, pentru emulsionarea grasimilor pe care le mancam, si atunci ea este concentrata si redirectionata catre vezica biliara, de unde este eliminata in momentul in care noi mancam mai multe grasimi. Deci aceste doua organe, ficatul si vezica biliara, sunt cele care ne furnizeaza, amandoua, bila de care avem nevoie pentru digerarea grasimilor. Asa cum stim, si ficatul nostru se poate imbolnavi sau poate sa sufere de anumite emotii negative, de anumite stari conflictuale, in special starile de furie, si vezica biliara este cea care raspunde foarte mult la resentimente, la ranchiuna, la aspecte de genul acesta… Deci furia pe care ne-o reprimam si furia pe care o tinem foarte mult in noi. Si, atunci, vezica biliara poate deveni dischinetica, ficatul nostru se „autointoxica” cu starile negative pe care noi le traim, le avem si, atunci, el poate sa aiba probleme, poate sa aiba disfunctionalitati si discontinuitati in aceasta secretie si bineinteles ca pot sa apara probleme. Automat, in momentul in care tubul meu digestiv nu primeste secretia corespunzatoare de bila pentru emulsionarea grasimilor, si acestea pot sa ne provoace probleme, tranzitul intestinal este afectat, flora intestinala poate sa fie afectata… automat, imunitatea intregului tub digestiv scade.
Cecilia Caragea: Noi stim insa ca, din pacate, sunt foarte multe persoane care au probleme cu vezica biliara. Ce le-ati putea recomanda?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Persoanele care au probleme cu vezica biliara in primul rand trebuie sa urmareasca sa nu se streseze foarte mult pe parcursul zilei, pentru ca asta le genereaza ceea ce se numeste dischinezie biliara. Adica bila in loc sa fie eliberata pe parcursul zilei, in timp ce consumam grasimi, este eliberata noaptea si din cauza aceasta apare gustul amar in gura dimineata, senzatia de greata… migrene biliare pot sa fie, din cauza faptului ca vezica biliara nu se poate goli corespunzator pe parcursul zilei. De asemenea, este foarte important ca ei sa consume foarte multe suplimente pe baza de plante, care sa aiba actiune coleretica, colagoga, colecistochinetica…
Cecilia Caragea: De exemplu?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: De exemplu, papadie, anghinare, cicoare (este foarte buna atat pentru ficat, cat si pentru vezica biliara), fumarita, lemnul Domnului si alte plante… Sau plante din fitoterapia indiana care se regasesc in suplimentul Livecom de la Ayurmed, atat in varianta sub forma de tablete, cat si in varianta sub forma de sirop. Chiar daca denumirea acestui supliment ne face sa ne gandim preponderent la ficat, acest supliment este extrem de eficient si pentru buna functionare a vezicii biliare. Asa ca oamenii care se confrunta cu probleme legate de vezica biliara pot sa ia cu incredere atat Livecom Tablete, cat si Livecom Sirop.
Cecilia Caragea: Deci Livecom nu este doar pentru ficat, pentru sanatatea ficatului, ci si pentru buna functionare a vezicii biliare.
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, exact!
Cecilia Caragea: Si persoanele care au ajuns sa aiba pietre la bila, de exemplu, si chiar au ajuns sa-si scoata bila…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Aceste persoane trebuie sa tina cont de faptul ca, asa cum spuneam mai devreme, ficatul secreta aceasta bila, aceasta secretie permanent si trebuie sa-si adapteze ritmul alimentatiei astfel incat aceasta secretie biliara sa aiba in permanenta „material de lucru”, sa spunem…
Cecilia Caragea: Adica trebuie sa manance mult mai des!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Trebuie sa manance putin si des pana in momentul in care incep sa se adapteze. Nu trebuie sa manance, totusi, in permanenta, nici asta nu este normal, trebuie sa avem, totusi, anumite pauze alimentare… Dar, pana in momentul in care organismul se adapteaza la aceasta noua situatie, este extrem de important sa-si supravegheze regimul alimentar si ritmul in care se alimenteaza. De asemenea, este extrem de important sa urmareasca ca, din punct de vedere psihomental, sa nu vehiculeze acele stari care pot sa afecteze ficatul, gen furie, manie, resentimente si asa mai departe…
Cecilia Caragea: Adica sa ai grija ca, daca ai ramas fara vezica biliara, sa iti cureti sufletul, sa spunem asa, ca sa nu mai tii in tine suparari, furii si asa mai departe, pentru ca, altfel, ajungi sa-ti distrugi ficatul, nu?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, aceasta poate sa fie una din cauzele care pot sa afecteze ficatul!
Cecilia Caragea: Si alte lucruri care pot afecta ficatul?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Alte aspecte care pot sa afecteze ficatul sunt, de exemplu, consumul cronic de alcool, consumul cronic de medicamente (la persoanele care au multiple suferinte pe care le trateaza cu medicatie alopata, care, dupa cum stim, are foarte multe efecte secundare, inclusiv hepatotoxicitate)… Bineinteles, sa nu consume droguri, pentru ca si drogurile sunt extrem de daunatoare… si pentru ficat – nu doar pentru el, dar si pentru el. Pentru ca trebuie sa ne gandim la ficat ca fiind uzina noastra de detoxifiere si uzina in care se si sintetizeaza toate principiile active. Adica acolo se descompun si se resintetizeaza, in functie de nevoile corpului, toate principiile active de care corpul are nevoie. Asa ca noi trebuie sa pastram ficatul intr-o excelenta stare de functionare, pentru ca, in momentul in care ficatul nostru oboseste, randamentul nostru energetic este mult mai redus, capacitatea noastra de a ne proteja impotriva tuturor agresorilor este mult mai redusa, obosim, facem cearcane, facem pungi sub ochi… o gramada de chestii care pot sa fie determinate atat de boli renale, cat si de boli hepatice… Deci este foarte important sa pastram aceasta „uzina” cu functionare non-stop a ficatului in buna stare de functionare si sa-i asiguram perioada optima de odihna din timpul noptii, adica sa urmarim sa nu mai consumam alimente cu cel putin 3 ore inainte sa mergem la somn. Pentru ca si ficatul are nevoie sa metabolizeze tot ceea ce noi am mancat la ultima masa si, in felul acesta, in perioada de noapte, sa se ocupe de celelalte aspecte pe care trebuie sa le faca noaptea si sa aiba si ragazul pentru odihna, sa spunem, sau regenerarea proprie.
Cecilia Caragea: Stim ca foarte multe persoane se confrunta cu ceea ce se numeste „ficat gras”. Care ar putea fi recomandarile pentru aceste persoane?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Ficatul gras apare din cauza faptului ca, in momentul in care noi avem prea multe toxine pe care ficatul nu are ragazul sa le metabolizeze, solutia lui este sa le imbrace in grasime, in colesterol, sa le depoziteze si sa spuna: „Ma ocup de voi mai tarziu!” Dar, daca acest „mai tarziu” se tot amana, ele se acumuleaza foarte mult si apare ceea ce se numeste ficatul gras sau steatoza hepatica. Bineinteles ca pentru genul acesta de persoane este foarte important sa realizeze un regim, chiar o cura de purificare, de detoxifiere a ficatului – si exista foarte multe posibilitati prin care ei pot sa faca lucrul acesta. In primul rand, ajustarea regimului alimentar, inlaturarea tuturor factorilor care genereaza toxine, din alimentatie si din obiceiuri. De asemenea, suplimentul Livecom, atat sub forma de tablete, cat si sub forma de sirop, le este extrem de folositor, pentru ca plantele pe care aceste suplimente le contin au o actiune extrem de eficienta in ceea ce priveste purificarea ficatului si regenerarea lui si buna lui functionare.
Cecilia Caragea: Am inteles: ficatul este extrem de important! Dar putem avea un supliment nutritiv care sa faca bine in general sistemului digestiv?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, acest supliment este Trifyila. Asa cum am povestit si cu alte ocazii despre acest supliment, el contine pulberea a trei fructe, Haritaki, Amalaki si Bibhitaki, care sunt extrem de eficiente in ceea ce priveste buna functionare a intregului tub digestiv, pentru ca mentin si peristaltismul tubului digestiv, intretin secretiile digestive, atat salivara, cat si gastrica, cat si enzimatica. De asemenea, ajuta la protejarea florei intestinale, care, asa cum spuneam, are un rol extrem de important pentru buna functionarea tubului digestiv si in special pentru imunitatea noastra corporala si imunitatea tubului digestiv. De asemenea, acest supliment ne ajuta la mentinerea parametrilor normali ai tranzitului intestinal si, in felul acesta, aceasta cale de eliminare a deseurilor din corp care este calea digestiva, prin intermediul materiilor fecale, ne ajuta sa ne pastram corpul, cel putin pe aceasta linie, in parametri normali.
Cecilia Caragea: Deci, pentru sustinerea generala a sistemului digestiv, este recomandat acest supliment pe baza a trei plante – Haritaki, Amalaki si Bibhitaki. Si tocmai de aceea se numeste Trifyila, de la trei plante!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, ele, de fapt, sunt fructe, este pulbere de fructe. Bineinteles ca, daca, de exemplu, noi folosim Trifyila in scop preventiv, sa spunem asa, sau de mentinere a echilibrului aparatului digestiv, in conditiile in care avem anumite probleme la nivelul tubului digestiv, putem sa folosim acest supliment pe perioade scurte de timp si in doze mai mari. De exemplu, in situatii de toxiinfectii alimentare, putem sa luam o doza mai mare. De asemenea, aceasta combinatie are si un efect protector, antioxidant, antiinflamator si antitumoral, atat general, la nivelul organismului, cat si la nivelul tubului digestiv si la nivelul colonului, ceea ce este un mare avantaj al acestui supliment.
Cecilia Caragea: Si mai stiu ca exista anumite perioade in care, daca luam, de exemplu, antibiotice, flora noastra intestinala are de suferit. Este recomandat acest supliment si in aceste situatii?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, bineinteles! Pentru ca, asa cum spuneam, el vine sa protejeze flora intestinala si, in felul acesta, efectul negativ al antibioticelor este mult atenuat.
Cecilia Caragea: Asadar, pentru problemele sistemului digestiv, pentru intarirea imunitatii sistemului digestiv, avem o serie de suplimente nutritive din plante care ne pot ajuta. Dar noi, astazi, am aflat ceva mai mult: am aflat ca trebuie sa fim atenti atat la alimentatie, lucru pe care, de altfel, il stiam, dar si la cum simtim noi anumite lucruri, cum gestionam mental anumite situatii – lucru pe care nu-l stiam, sincera sa fiu!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Ma bucur ca am putut sa vin si cu o informatie noua si sper sa fie de folos tuturor!
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare mult!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Cu mare drag!
CONCURS
Cecilia Caragea: Asa cum v-am obisnuit, va invitam si la concursul emisiunii Academia de Ayurveda, sustinuta de Ayurmed! Cinci dintre dumneavoastra vor putea castiga cate un supliment nutritiv Trifyila de la Ayurmed. Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru: la prezenta emisiune online va invitam sa inserati un comentariu cu textul „Sistem digestiv sanatos cu Trifyila de la Ayurmed” si, peste trei zile de la prezenta postare, i 4 noiembrie 2019, vom extrage la sorti cei cinci castigatori.
Noi va multumim pentru ca urmariti seria noastra de emisiuni si va asteptam in continuare alaturi de noi!