Academia de Ayurveda – Cum sa reducem stresul si sa ne gasim linistea
0Academia de Ayurveda – Cum sa reducem stresul si sa ne gasim linistea
Proiect susținut de Ayurmed.
Invitat permanent: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda.
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Asa cum am promis, in seria noastra de emisiuni Academia de Ayurveda, discutam despre stres! Stam de vorba, bineinteles, cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda, si vom afla astazi de la domnia sa cat de rau poate sa ne faca stresul, dar si cum sa scapam de stres! Inainte de toate, de ce este stresul atat de rau pentru noi?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Stresul este daunator organismului uman pentru ca el are un impact foarte puternic asupra sistemului nervos si, dupa cum stim, sistemul nervos este cel care coordoneaza intregul nostru trup, activitatea tuturor organelor noastre interne. In momentul in care sistemul nervos este puternic perturbat de influenta stresului, el poate sa produca perturbari la nivelul ritmurilor de functionare a organelor si, in felul acesta, acestea se pot imbolnavi.
Cecilia Caragea: Asadar, atunci cand suntem stresati, nu numai ca incepe sa ne doara capul, sa ne vajaie urechile, ci incepem sa avem probleme si cu bila, incepem sa avem probleme si cu stomacul si cu cate si mai cate…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Asa este, pentru ca bila si stomacul ar fi niste situatii mai benigne, daca le putem numi asa, dar oamenii incep sa aiba probleme cu inima, cu tensiunea. Acolo sunt ptobleme serioase, pentru ca, in momentul in care ne trezim cu tulburari de ritm aparute pe fond de stres, ne trezim cu pusee de hipertensiune. Aceste organe, in momentul in care se imbolnavesc, creeaza o stare de disconfort mai puternic oamenilor.
Cecilia Caragea: Si ce putem face noi ca sa ne protejam impotriva stresului, tinand cont ca viata e complicata, complexa si asa mai departe?…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: In primul rand, trebuie sa ne gestionam foarte bine resursele interioare, adica trebuie sa vedem care este capacitatea noastra de a face fata activitatilor zilnice pe care le avem si sa urmarim sa nu ne suprasolicitam, sa nu facem mai mult decat suntem capabili, decat putem duce… Sau, in situatia in care avem nevoie sa facem mai mult, sa ne organizam in asa fel activitatea incat aceasta sa nu ne genereze o stare de stres, o stare de suprasolicitare, o stare de epuizare…
Cecilia Caragea: Bine… pana la urma, este conditia noastra umana sa vrem mai mult, sa vrem sa o facem si pe aceea si pe cealalta…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, dar intotdeauna trebuie sa tinem cont de posibilitatile pe care le avem. Ca una este vointa, alta este putinta! Da? Deci avem aici vointa versus putinta. Si este foarte important sa ne apreciem cat se poate de obiectiv posibilitatile, pentru ca, fiind majoritatea dintre noi convinsi ca noi am venit in aceasta existenta cu anumite caracteristici (pe care le meritam, intr-un fel, pentru aceasta existenta), trebuie sa ne adaptam activitatile. Asta nu inseamna ca, in momentul in care sesizam ca avem anumite limite in anumite directii, sa nu urmarim sa le depasim! Dar nu facem asta intr-un mod agresiv.
Cecilia Caragea: Sa le facem mai cu un program, mai cu o strategie!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact! Trebuie sa stim sa ne stabilim clar o ordine a prioritatilor, sa stim unde sa investim mai multa energie, mai mult timp, mai multe resurse personale si sa dam mai putina importanta lucrurilor care nu sunt, in acel moment, urgente. Asta inseamna foarte multa autocunoastere, presupune un nivel destul de avansat de autocunoastere. Tocmai din acest motiv, dezvoltarea personala a luat un astfel de avant in ultima vreme, pentru ca, prin dezvoltare personala si prin aceste metode de autocunoastere, oamenii urmaresc sa se cunoasca pe ei si urmaresc, in felul acesta, sa isi adapteze posibilitatile la cerintele vietii. Pentru ca nu poti sa o iei invers… Pentru ca tu pornesti cu un dat… despre care trebuie sa vezi cat anume se potriveste cu viata ta si unde pot fi facute anumite mici ajustari…
Cecilia Caragea: Corect! Daca te cunosti foarte bine, stii foarte bine cum reactionezi in anumite situatii, incerci sa eviti sa ajungi in acele situatii si inveti si cum sa reactionezi cat mai corect si intr-un fel care sa nu iti faca rau nici tie, nici celorlalti. Dar exista si persoane care, pur si simplu, sunt ele mai imperturbabile, sa spun asa! Nu se lasa asa usor afectate de la natura, prin felul lor de a fi!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exista aceasta posibilitate, intr-adevar, sa nu se lase influentate sau perturbate sau sa nu arate acest lucru. Deci trebuie sa fim siguri, pentru ca omul respectiv se comporta intr-un anume fel la birou, pentru ca nu are voie sa aiba iesiri, pentru ca nu este permis, nu este normal si asa mai departe… dar trebuie sa vedem exact ce face omul respectiv si dupa ce pleaca de la birou.
Cecilia Caragea: Poate merge si fierbe acasa…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da! Adica ne abtinem intr-un loc si explodam in alt loc!
Cecilia Caragea: Si invers! Are probleme acasa si explodeaza la birou!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Este foarte important sa determinam care sunt, in viata unui om, zonele tensionate din existenta lui, ca este serviciul, ca este familia, ca sunt relatiile cu vecinii, cu rudele, diverse alte probleme, diverse preocupari, aspiratii pe care nu si le poate indeplini… Sunt foarte multi oameni care ajung sa fie stresati pentru ca sunt obligati sa faca anumite meserii pentru care nu au nicio placere, nicio inclinatie si nu au timp sa isi hraneasca sufletul cu acele activitati care sa ii multumeasca, sa le aduca implinire. Si genul acesta de oameni acumuleaza o cantitate foarte mare de frustrare, da? Acest proces de autocunoastere este foarte important, pentru ca, in momentul in care copiii sunt motivati sa insiste mai mult cu invatatul exact pe aspectele sau la materiile fata de care au o anumita inclinatie si sa urmareasca sa faca o cariera din lucrurile care le plac, care ii pasioneaza si sa nu ajunga la „mie imi place literatura si dau la Medicina pentru ca asa vor mama si tata si toata viata o sa ma chinui“ sau la diverse alte lucruri sau preocupari… sau sa nu isi acorde timp pentru hobby-uri, pentru relaxare… Pentru ca acest cumul foarte mare, acest obicei de a ne supraincarca si de a nu ne echilibra si relaxa ne face niste adulti vulnerabili, ulterior, la stresul activitatilor cotidiene.
Cecilia Caragea: Bine, asta se stie de multa vreme! Si, pe vremuri, in perioada comunista, era la scoala o consiliere pentru orientarea profesionala, adica elevii chiar erau ajutati sa vada in ce directie ar fi bine sa mearga ei, ca indivizi! Sunt mai talentati la matematica, sunt mai talentati la limba franceza sau mai stiu eu ce… Dar, pe langa acest lucru, asa cum bine spuneati, intr-adevar, trebuie sa ne luam niste perioade in care sa ne relaxam, in weekend-uri, poate sa iesim in natura, sa ne incarcam bateriile… Cat de important este sa avem aceste pauze saptamanale?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Aceste pauze sunt vitale! Sunt persoane care, de exemplu, au nevoie sa ia mici pauze. Neintamplator, copiii, la scoala, au pauze intre ore! Se stie ca sistemul nostru nervos are nevoie, din cand in cand, de perioade in care sa se deconecteze de la ceea ce invata sau de la subiectul asupra caruia se focalizeaza, pentru ca, in felul acesta, se evita aparitia inhibitiei supraliminale. Adica nu supraincarcam creierul, pentru ca, la un moment dat, apare un blocaj si nu mai poate sa acumuleze infomatii si, atunci, apare acest sistem: 50 de minute ora, 10 minute pauza. Exact la fel ar trebui sa facem si in activitatea noastra zilnica, la birou. Adica: avem o activitate mai intensa si trebuie sa ne permitem cinci minute de pauza, nu sa iesim la tigara, sa ne intoxicam creierul. Sa deschidem geamul, sa respiram aer curat, in masura in care se poate, sau sa ne relaxam putin, sa ascultam o muzica relaxanta, sa bem o bautura energizanta – un suc natural de fructe sau un ceai, sa luam niste remedii care sa ne ajute…
Cecilia Caragea: Adica, dincolo de acea pauza de masa, de la pranz, nu stam patru ore pe scaun! Ne mai miscam, mai bem un suc…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da! Cred ca, la un moment dat, omul nici nu mai realizeaza ca nu mai are randament.
Cecilia Caragea: Nu, dar ramai acolo intepenit pe scaun 4-5 ore, acesta-i adevarul!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Si dupa aceea te miri, dupa 2-3 ani de munca de genul acesta, de ce ai probleme cu coloana vertebrala si trebuie sa te duci la fizioterapie… Deci nu este normal! Corpul uman nu este construit sa stea pe scaun atatea ore. Bineinteles ca nu o sa te batai incontinuu pe scaun. Sunt anumite activitati care solicita corpul sa stea linistit sau sa stea intr-o anumita pozitie, dar, in momentul in care apare o mica senzatie de disconfort, de jena, trebuie fiu constient ca stau intr-o pozitie incorecta! Hai sa imi indrept putin coloana, sa ma intind, sa fac putina miscare. Neintamplator, am inteles ca in companiile multinationale chiar exista programe din acestea de gimnastica, care se face la locul de munca, o chestie care dureaza 10-15 minute, in care omul face, pur si simplu, cateva exercitii pe care le poate face acolo, nu trebuie sa mearga la sala sa isi ia echipament. Inveti sa iti misti putin coloana, in special zona cervicala. Lumea care sta la birou, dupa un anumit numar de ani, are probleme cu zona cervicala a coloanei – spondiloza cervicala, tulburari de circulatie la nivel cerebral, vajaieli in urechi, oboseala, lipsa de concentrare si toate lucrurile acestea care sunt niste realitati si care trebuie rezolvate din timp. Dar marea majoritate a oamenilor, in pauza, raman pe scaun sau ies din birou in curte, se aseaza pe alta banca, aprind o tigara… Adica, in loc sa imi aerisesc creierul, mai rau il intoxic, il obosesc. Asta mi se pare OK… la 20, 25, 30 de ani functionezi asa, dar, dupa 40, o sa incepi sa ai probleme si dupa aceea spui: „De ce nu ma pot face bine in doua saptamani cu o pastila pe care poate o iau, poate nu o iau?“ Pentru ca nu asa functioneaza corpul! Trebuie sa avem grija de noi in permanenta, fara sa cadem in latura ipohondriei!
Cecilia Caragea: Corect!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Adica nu cadem dintr-o extrema in alta, dar un minim de bun simt in a avea grija de noi este important sa il manifestam!
Cecilia Caragea: Asadar, trebuie sa avem grija de noi zi de zi, saptamana de saptamana, indiferent ca avem 20-30 de ani sau ca am ajuns la 40-50 de ani. Si sunt importante aceste pauze pe care sa le luam in fiecare ora, la doua, trei ore! 10 minute sa ne miscam putin, facem cateva miscari de gimnastica, ne hidratam… Dar este bine, inteleg, sa iesim si la sfarsitul saptamanii in parc sau in natura, intr-o mica excursie si, o data pe an, se recomanda un concediu mai lung, de doua, trei saptamani, pentru ca, intr-adevar, sa te poti elibera. Desi exista oameni care spun: „N-am mai fost in concediu de ani de zile!“
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da… si cum gestioneaza ei acest lucru? In momentul in care urmaresti sa vezi ce nivel de viata au, din punct de vedere al performantelor de serviciu, din punct de vedere al starii de implinire, al starii de bine general pe care ei o au… Pentru ca nu cred ca un om poate sa spuna „n-am mai fost in concediu de 4-5 ani si sunt fericit de nu mai pot!“
Cecilia Caragea: Poate daca ii place foarte, foarte mult ceea ce face, dar, asa cum ati spus, cred ca sunt exceptii!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bine, poate sa iti place foarte mult ceea ce faci, dar, la un moment dat, ai sentimentul ca, daca nu iei o pauza, daca nu te relaxezi, daca nu te desprinzi putin de obiectul pasiunii tale, ajungi sa nu mai poti sa te obiectivezi, sa te bucuri, sa vezi realitatea, pentru ca nu ai cum sa ramai blocat!
Cecilia Caragea: Intr-un fel, e bine sa vezi si acel proiect mai din afara putin, mai detasat!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, pentru ca s-ar putea sa ai o idee mai buna. Pur si simplu, creierul are nevoie si de altceva! Nu poate sa functioneze ca o masina, creierul nostru nu este o masina, dar este, intr-adevar, un instrument al fiintei care ne ajuta foarte mult sa desfasuram activitati care coordoneaza si activitatea noastra interioara, activitatea organelor interne, felul in care organismul se adapteaza la exterior… Dar nu e o masina, este foarte important ca oamenii a inteleaga acest lucru si sa trateze sistemul nervos ca atare, nu ca pe un calculator, ca pe un laptop. L-am pornit si merge – l-am oprit, s-a oprit. Nu e chiar asa!
Cecilia Caragea: Si trebuie sa tinem cont si de sufletul nostru, pana la urma, de ce ne place, de ce ne multumeste, pentru ca, asa cum bine spuneati, exista foarte mult persoane care sunt nefericite, fie la job, fie acasa, si chiar ajung sa fie depresive daca fac toata ziua ceva ce nu le place!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Ajung sa fie depresive sau, dimpotriva, ajung sa fie extrem de nervoase, extrem de iritate, extrem de irascibile. Si, aici, din nou, aceste reactii depinde de tipologia constitutionala a fiecaruia, pentru ca fiecare tipologie reactioneaza altfel la genul acesta de frustrari si de suprasolicitari.
Cecilia Caragea: De exemplu, Kapha?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Kapha se inchide foarte mult in el. In momentul in care el nu gaseste satisfactie, nu gaseste savoare in ceea ce face, devine extrem de ursuz, extrem de inchis si isi gaseste refugiul in alimentatie.
Cecilia Caragea: Si se ingrasa!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact! Pentru ca macar acolo simte o placere, macar in momentul in care mananca simte o placere… Pentru ca el, intr-adevar, asa cum spuneam si cu alte ocazii, el gaseste o placere in a manca, in a dormi. Va dormi mult, va manca mult, o sa fie suficient de sedentar, pentru ca nu o sa aiba niciun fel de motivatie sa faca niciun fel de miscare… decat daca, ma rog, este foarte motivat in directia aceasta. Si, pur si simplu, este un om care nu comunica, se inchide in el, isi vede de ale lui, dar se vede clar ca nu este fericit.
Cecilia Caragea: Trebuie sa se gandeasca ca vrea mai mult, ca merita mai mult si merita mai mult decat aceste placeri simple!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Si trebuie sa faca un efort! Pentru Kapha, sa il scoti din zona de confort… El spune: „Da, fac acest job, pentru ca imi asigura un minim de siguranta, un anumit confort, nu imi place ce fac, dar macar am un venit fix, am un acoperis deasupra capului, e OK!“ Dar nu te poti limita la atat, trebuie sa aspiri la mai mult. De fapt, trebuie sa vezi: sufletul tau ce isi doreste? El are vreo multumire, vreo implinire in ceea ce face? Nu trebuie sa ajungem sa ne gasim starea de implinire si de multumire in dulciuri sau in cartofi prajiti sau in mancare fast-food, da? Pentru ca aceea este o implinire de moment, care are efecte extrem de daunatoare pentru corpul nostru. Trebuie sa ne hranim sufletul, iar sufletul se hraneste in momentul in care realizam activitatile care ne implinesc, in momentul in care facem ceva creativ, in momentul in care…
Cecilia Caragea: Ne place!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact! Si, atunci, nu mai e nevoie nici sa mancam foarte mult, suntem si motivati sa fim mai dinamic, mai activi, avem chiar curajul sa facem o transformare in viata noastra, sa facem pasiuni, sa ne exercitam hobby-ul ocazional… Si, apoi, daca vedem ca avem curaj, renuntam la jobul plicticos si sigur si stabil si care ne da o anumita stare de confort si facem ceva mai mult pentru noi. Dar, intr-adevar, pe Kapha, daca este foarte puternic motivat, il urnesti! Mai greu, dar, in momentul in care il urnesti, el actioneaza!
Cecilia Caragea: Are nevoie de o motivatie puternica!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Are nevoie de o motivatie foarte puternica!
Cecilia Caragea: Si asta este bine, pana la urma, si pentru sanatatea lui, pentru corpul lui!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, dar trebuie sa ajunga sa se iubeasca suficient, ca sa tina cont!
Cecilia Caragea: Ca sa treaca la actiune!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact! Sa tina cont si de sanatatea lui fizica, si de confortul lui emotional!
Cecilia Caragea: Si persoanele care s-ar inscrie in tipologia Pitta?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Persoanele care se inscriu in tipologia Pitta, in momentul in care fac ceea ce le place, sunt extrem de eficiente, sunt foarte productive, foarte creative, au idei… Sunt intreprinzatori, se extind foarte mult, dar uita de ei muncind… Apropo de genul acesta de oameni „Nu mi-am luat concediu de 4-5 ani pentru ca am afacerea mea si trebuie sa ma ocup de ea si, daca nu ma ocup eu, nu ma pot baza pe angajati, pentru ca mi-o duc de rapa“… ei ajung sa se tensioneze foarte mult, pentru ca, la un moment dat, in momentul in care nu te relaxezi si nu mai iei o pauza… Nu se termina universul fara tine si fara afacerea ta, trebuie sa fim realisti! Nimeni nu este de neinlocuit si nu ne face nimeni statuie! Trebuie sa stim foarte clar lucrurile acestea. Bun, ca ti-ai propus nu stiu cate teluri, vila cu nu stiu cate camere, nu stiu cate masini si mai stiu eu ce alte target-uri ai… Dar trebuie sa te gandesti: „Pot sa duc, structura mea face fata sau ma opresc la jumatatea drumului pentru ca fac infarct?“ Trebuie sa existe si aceasta preocupare pentru sanatatea mea in aceste planuri de viitor, nu doar aspectele materiale.
Cecilia Caragea: Se si spune ca un adevarat profesionist trebuie sa stie si cand sa se relaxeze, si cum sa se relaxeze!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact! Pitta are nevoie de aceasta moderatie. Asa cum, de exemplu, Kapha are nevoie de stimulare si de motivatie, Pitta are nevoie de moderatie! Trebuie sa mai lase motoarele la ralanti cateodata… Trebuie sa invete… pentru el este vital sa se relaxeze, sa iasa in natura, la racoare, sa simta adierea vantului, pentru ca el se incinge foarte tare si, in momentul in care este dizarmonios, devine extrem de iritat, de irascibil, furios. Adica este genul de om caruia ii sare mustarul extraordinar de repede, tipa, urla, se descarca… El se simte bine, dar nu se gandeste ce rau le face celor din jur. Si poti sa faci asta la serviciu, poti sa faci asta acasa, cu sotia sau cu partenerul de viata (pentru ca pot fi si femei care sunt in aceasta situatie) si nu este corect pentru ei sa suporte nervii tai, sa spunem asa. Pentru ca tu chiar trebuie sa stii sa te domolesti, sa te controlezi, sa te opresti la timp. Pentru ca, bun, le faci lor rau, dar iti faci tie foarte mult rau. Asta nu constientizeaza ei!
Cecilia Caragea: Da, probabil ca au niste exigente care, daca nu sunt atinse, explodeaza!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, dar, in momentul in care iti pui niste targeturi, trebuie sa fii foarte realist! „Pot sa le fac? Sau, daca am facut tot ceea ce depinde de mine si sunt alte conditii exterioare care ma impiedica, inseamna ca Universul, intr-un fel, imi trimite un semnal ca trebuie sa o las mai moale…” Bineinteles ca nu o sa gasim intotdeauna explicatie numai in acestea, pentru ca, de multe ori, sunt si alte piedici, mai putin universale. Adica pot sa fie anumite sicane sau anumite lucruri care sa nu mearga bine in organizarea activitatilor. Dar este foarte important sa gestionez in mod armonios aceste lucruri, sa nu ma enervez, pentru ca, in primul rand, imi fac mie rau – nu o sa mai fiu suficient de eficient, de productiv si le fac rau si celor din jur, asupra carora ma razbun, ma descarc. Nu e bine, nu e frumos, corect, intelept…
Cecilia Caragea: Si persoanele din tipologia Vata?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Persoanele din tipologia Vata, de obicei, ajung sa fie extrem de agitate. In momentul in care au foarte multe probleme de facut, pentru ca nu le caracterizeaza faptul de a fi foarte ordonate si organizate si riguroase, in momentul in care sunt prea multe lucruri si nu mai stiu sa isi stabileasca prioritatile, totul e un haos in jurul lor.
Cecilia Caragea: E, asa, o agitatie fara rost…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact! O agitatie fara rost, care ii consuma foarte mult. Si asa ei nu au foarte multe rezerve de energie – la jumatatea sau sfarsitul unei zile o sa ii vezi, pur si simplu, cazuti intr-un colt, terminati, rupti. Ca sa nu mai spun ca nu isi respecta programul de masa. Pitta, in schimb, in momentul in care este foarte furios, trebuie sa fie putin atent si sa se intrebe daca ii e foame sau nu: „Hai sa mananc ceva inainte sa tip la angajati!“ Pentru ca este posibil sa nu mai tipe daca mananca ceva. El nu isi da seama: ii este foame si, daca nu mananca ceva atunci cand ii este foame, devine foarte furios. Ei, Vata uita! Deci Kapha isi gaseste linistea in mancare, Pitta devine furios daca nu mananca, pentru ca el are niste arderi foarte intense, iar Vata este extrem de neatent si, pur si simplu, nu isi da seama. Trece o zi intreaga si nu mananaca nimic, dar fumeaza nu stiu cat, bea nu stiu cate cafele si, eventual, rontaie un covrig. Aceea nu e mancare, in conditiile in care tu esti o structura care nu ai rezerve de energie si, atunci, trebuie sa ai un program riguros, ordonat. Dar, foarte important: nu confundam rigoarea cu rigiditatea! Dar sa fie, orientativ, acolo, ceva, sa fie niste momente: momentul de hrana, momentul de activitate, momentul de relaxare. Nu batute in cuie, dar trebuie sa tii cont!
Cecilia Caragea: Isi pun unii telefonul sa sune ca la ora cutare trebuie sa…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: … „sa iau pastilutele, un pahar cu apa, sa mananc, da! Pai, nu pot, ca am sedinta, am deplasare!” Asta e, exista atat de multe posibilitati in ziua de azi… Nu trebuie sa iti pui neaparat farfuria de ciorba in fata! Bineinteles, nu o sa trecem la junk food, dar, totusi, daca vrem, posibilitatea exista. Dar necesita, la inceput, un pic de efort din partea noastra, pana sa ne organizam programul!
Cecilia Caragea: Asadar, in functie de tipologia fiecaruia, avem ce sa facem ca sa ne linistim, sa ne destresam!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: In mod categoric!
Cecilia Caragea: Si plantele medicinale cum ne pot ajuta in acest sens?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Plantele ne pot ajuta foarte mult. Exista, de exemplu, o planta numita Passiflora incarnata, care ajuta foarte mult sistemul nervos sa se relaxeze si sa gestioneze mult mai bine aceste situatii de suprasolicitare. In momentele de suprasolicitare, de multe ori, neuronii nostri pot sa fie insuficient irigati cu sange si, din acest motiv, un remediu care sa contina si Ginko biloba, care favorizeaza circulatia la nivel cerebral (pentru ca are efect vasodilalator asupra arteriolelor si capilarelor si din alte parti ale corpului, dar la nivel cerebral in mod special), ne poate ajuta foarte mult. Este foarte bine sa avem intr-un asemenea remediu plante care sa aduca minerale, vitamine, oligoelemente, aminoacizi care sa fie o adevarata hrana pentru celula nervoasa si care sa o faca sa functioneze. Bun, avem perioade de suprasolicitare, dar, pe langa faptul ca ne hranim structura fizica, trebuie sa hranim si creierul, care este primul impactat de acest stres si de suprasolicitare. Si, atunci, decat sa iesim la o tigara si la o cafea (sa ma scuze cei pe care ii tot pomenesc in felul acesta), mai bine ne facem un ceai de plante si luam niste remedii pe baza de plante, care sa ne ajute. Si punem in ceai o lingurita de miere, care se asimileaza foarte bine, care aduce si energie. Exista foarte multe posibilitati… De asemenea, salvia si sunatoarea sunt doua plante care ne ajuta sa ne gestionam foarte bine situatiile de stres, care regleaza tot impactul negativ pe care acesta il are asupra sistemului nostru nervos. In felul acesta, putem sa beneficiem de un remediu, in special cei care se enerveaza foarte tare si pe care ii irita absolut tot si carora le sare tandara si mustarul foarte usor, acest remediu este extrem de important pentru ei…
Cecilia Caragea: Dar tocmai aceste persoane care sunt foarte agitate si active in permanenta au si sentimentul, daca iau remedii impotriva acestei agitatii, impotriva stresului: „Nu cumva ma linistesc chiar prea mult aceste remedii?”
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Nu, nu, in niciun caz! Aceste remedii pot fi luate fara probleme pe parcursul zilei. Nu induc o stare de relaxare atat de intensa incat sa ne duca catre somnolenta. Deci nu cadem in extrema cealalta. Una este sa fii relaxat si alta este sa fii somnolent!
Cecilia Caragea: Deci exista o diferenta foarte clara. Iar aceste plante pe care le-ati mentionat si care sunt incluse in Neuro Power de la Ayurmed nu provoaca somnolenta!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Nu, nu, nici intr-un caz! Pur si simplu, ne ajuta sa ne desfasuram mai bine activitatea pe parcursul zilei, sa putem sa gestionam situatiile extrem de stresante. De asemenea, pentru persoanele care chiar daca nu se streseaza au o activitate intelectuala mai intensa si simt nevoia sa ia ceva sa le functioneze mintea mai bine, pot sa ia fara niciun fel de problema Neuro Power! Cand simt, asa, ca, pur simplu, am creierul obosit, ca nu mai duce, ca nu mai pot, nu neaparat ca nu pot sa memorez, ca nu mai pot sa procesez…
Cecilia Caragea: Sa ma concentrez!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, da, da… si aceasta stare, intr-adevar, poate sa creeze un disconfort puternic persoanei respective daca ea apare tocmai in momentul in care esti intr-o activitate in care trebuie sa fii eficient suta la suta. Si, atunci, se poate apela la aceste remedii pe baza de plante care vin si susutin neuronii sa functioneze la capacitatea lor optima si reduc foarte mult impactul stresului asupra sistemului nervos.
Cecilia Caragea: Te fac mai puternic din punct de vedere mental, din punct de vedere psihic!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact!
Cecilia Caragea: Si Gingo biloba este bun pentru ca, dupa cum spuneati, ajuta circulatia si, astfel, ajuta concentrarea!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, bineinteles! Ne putem concentra mai bine, nu obosim, nu ne enervam, nu apare starea aceea de oboseala, pentru ca exista efectiv, stare de oboseala psihomentala. Exista stare de surmenaj, aceasta oboseala cronica. Una este sa fii obosit dupa o zi grea – dorm corespunzator si a doua zi sunt fresh! O persoana surmenata, chiar daca doarme, nu mai reuseste, pentru ca a trecut dincolo de limita de regenerare care poate fi asigurata dupa un somn optim.
Cecilia Caragea: E foarte interesant! Asadar, acest remediu Neuro Power este recomandat persoanelor care ajung intr-o stare de surmenaj, dar e bine sa il avem si noi, ceilalti, atunci cand avem o zi mai dificila. Putem sa il luam si intr-o zi… cand am avut o zi dificila, dar si pe o perioada mai lunga, ca sa ne revenim!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, bineinteles, fara nicio problema!
Cecilia Caragea: Si putem sa il luam cat timp?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Putem sa il luam pana cand simtim ca sistemul nostru nervos este cat de cat refacut, vedem ca suntem eficienti in munca pe care o realizam!
Cecilia Caragea: Deci putem sa luam trei luni fara nicio problema!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Fara niciun fel de problema! Putem sa luam 1-2 tablete, de trei ori pe zi!
Cecilia Caragea: Dimineata, la pranz si seara!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Dimineata, la pranz si seara, dar inainte de masa, ca sa se asimileze mai bine principiile active din plante. Deci, fara niciun fel de problema, remediul poate fi luat a la longue, chiar si de catre copiii care, de exemplu, ajung in perioada examenelor sau in perioadele mai incarcate din punct de vedere intelectual, de varstnicii care, de asemenea, pot sa prezinte anumite stari de oboseala mentala… Acest remediu este foarte bun pentru persoanele care au Parkinson si, in special, daca prindem aceasta boala la debut, pentru ca Tamarindul, de care spuneam, contine si o anumita cantitate de L-Dopa, un neurotransmitator care este este deficitar in creierul persoanelor care dezvolta Parkinson.
Cecilia Caragea: Tamarindul este o planta indiana?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, Tamarindus indica se numeste. Si se foloseste fructul acestei plante, care este un fruct delicios, dulce-acrisor, care contine proteine, aminoacizi, minerale, acizi grasi… Este un fruct absolut delicios si remediul in sine este foarte bun, pentru ca si Passiflora are o rezonanta inalta, Ginko biloba este foarte buna, sunatoarea, salvia... Adica avem un remediu echilibrat si din punct de vedere al gusturilor, vizavi de alte discutii pe care le-am avut…
Cecilia Caragea: Si putem sa luam, atunci, si preventiv. Adica, pe masura ce inaintam in varsta, am putea sa ne gandim sa luam un remediu preventiv ca sa ne pastram forta mentala!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, bineinteles! Acesta este un remediu care poate fi luat si preventiv. Si un remediu care poate fi luat si exact cand avem nevoie, la modul curativ, cand avem nevoie sa tratam problema anume!
Cecilia Caragea: Asadar, avem solutii, avem si plante medicinale combinate in retete speciale care ne pot ajuta sa facem fata stresului, sa nu ne distrugem organismul si sa avem forta mentala pe care ne-o dorim!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles!
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare mult si de abia asteptam emisiunea urmatoare!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Cu mare drag!
CONCURS
Cecilia Caragea: Asa cum v-am obisnuit, va invitam si la concursul emisiunii Academia de Ayurveda! Cinci dintre dumneavoastra vor putea castiga cate o cutie de Neuro Power de la Ayurmed! Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru: la prezenta emisiune online, va invitam sa inserati un comentariu cu textul „Scapa de stres cu Ayurmed!“ si, peste trei zile de la prezenta postare, in 14 iunie 2019, vom extrage la sorti cei cinci castigatori!
Nu uitati: stresul va face extrem de rau si ar trebui sa alegeti metode ca sa scapati de stres! Iar noi, la Academia de Ayurveda, incercam sa va ajutam in acest sens, dar, bineinteles, incercam sa va invitam si in acest univers complex si atat de fascinant: Ayurveda!