Academia de Ayurveda – Remedii ayurvedice pentru diabet
4Academia de Ayurveda – Remedii ayurvedice pentru diabet
Miercuri, 8 noiembrie 2017.
Proiect susținut de Ayurmed.
Invitat permanent: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda.
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Dragii nostri, bine v-am regasit! Astazi, la Academia de Ayurveda, stam de vorba cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda, despre una dintre cele mai cumplite boli, despre diabet! O boala care astazi se intalneste din ce in ce mai des. Inainte de toate, stim cu totii, exista diabet de tip 1 si diabet de tip 2. Haideti, mai intai, sa le definim, sa aflam ce inseamna fiecare dintre acestea!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Buna ziua! Diabetul zaharat sau diabetul insulino-dependent este acea forma de diabet care necesita utilizarea de insulina pentru mentinerea glicemiei in limite normale. Iar diabetul de tip 2 sau non insulino-dependent este acea forma de diabet care, in general, debuteaza mai tarziu, este consecinta altor boli care apar sau care exista la persoanele suferinde de diabet, si anume obezitatea si dislipidemiile, si este acea forma de diabet care, intr-o prima faza, se poate trata cu un regim alimentar corespunzator si cu medicatie antidiabetica orala, de sinteza, adica pastile pe care le luam pentru mentinerea glicemiei in limite normale. Si doar in acele momente in care aceste doua posibilitati terapeutice sunt depasite se asociaza si insulina in tratamentul acestor pacienti. Dar, intr-o prima etapa, aceasta forma de diabet tip 2 poate fi echilibrata prin regim alimentar si medicatie antidiabetica orala.
Cecilia Caragea: Inteleg, asadar, ca la o varsta mai inaintata, adica 40 de ani, poti sa faci diabet si, daca nu il tratezi corect si nu reusesti sa iti tii glicemia, totusi, in limite normale, poti sa devii insulino-dependent si sa faci diabet de tip 1?
Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, aceasta forma de diabet de tip 2 se poate transforma in diabet de tip 1.
Cecilia Caragea: Am inteles! Si de ce credeti ca astazi din ce in ce mai multi oameni se confrunta cu aceasta boala extrem de cumplita?
Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Aceasta boala este grava pentru ca este ca este consecinta unor dezechilibre pe care persoanele le asimileaza sau le dobandesc, sa spunem asa, datorita gradului de tehnologizare foarte mare al vietii, care, pe de o parte, ne ajuta foarte mult, dar, pe de alta parte, aceasta tehnologizare foarte intensa si gradul mare de stres care exista in ziua de azi ne fac sa nu mai fim foarte atenti la instinctele noastre alimentare naturale. Din cauza acestui aspect, aceste instincte se tocesc, se altereaza si noi avem tendinta sa mancam foarte dizarmonios. Mai ales in conditiile in care mancam in stare de stres sau intr-o stare mentala dizarmonioasa, avem tendinta sa alegem alimente care nu sunt potrivite pentru nevoile noastre nutritionale sau cu nevoile noastre constitutionale. In general, oamenii care sunt mai stresati, epuizati au tendinta sa manance foarte mult dulce, au tendinta sa manance mancare gen fast food, care este foarte saraca in principii alimentare si foarte bogata in calorii si, in special, foarte bogata in grasimi si carbohidrati. Si aceasta asociere de exces de carbohidrati cu grasimi, cu lipide este cea care perturba, pe fond de stres, perturba foarte tare buna functionare a pancreasului, care stim ca este glanda ce secreta insulina, care ne ajuta sa mentinem glicemia in limite normale.
Cecilia Caragea: Am inteles! Si una dintre probleme este ca vedem din ce in ce mai multi copii care, brusc, incep sa se confrunte cu aceasta boala, cu diabetul! Cum explicam faptul ca niste copii la 12 ani au deja aceasta problema? Este vorba de alimentatia complet dezechilibrata?
Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, este vorba si de alimentatie, pentru ca copiii, daca sunt obisnuiti de mici sa fie hraniti cu alimente necorespunzatoare, bineinteles ca nu vor putea sa isi dezvolte in mod armonios tot sistemul enzimatic digestiv care sa-i ajute sa proceseze foarte bine principiile alimentare. De asemenea, pancreasul lor este mult mai vulnerabil, de la varsta foarte mica, la toti amelioratorii si toate aceste substante, multiplele E-uri care se adauga in toate alimentele. Plus tendinta de a recompensa copilul cu ceva dulce ori de cate ori face un progres sau in momentul in care vrem sa il linistim, pentru ca este foarte agitat si, in loc sa incercam sa vorbim cu el sau sa incercam sa il linistim prin alte metode, avem obiceiul sa ii dam o bomboana, o ciocolata, un biscuit, lucru care nu este foarte sanatos pentru el. Intr-adevar, nu trebuie sa privam copiii complet de dulciuri, dar ele trebuie sa fie niste dulciuri cat mai naturale, daca se poate fructe dulci, dulciuri facute pe baza de miere de albine sau obisnuit copilul sa consume preponderent miere de albine in loc de zahar. Deci nu indulcim excesiv ceaiul sau cacaua cu lapte sau depinde ce mai are copilul respectiv obiceiul sa bea. De asemenea, este foarte important ca copilul sa se dezvolte intr-o atmosfera, intr-un cadru afectiv corespunzator. Pentru ca diabetul are drept cauza subtila acest disconfort emotional, in care poate sa apara aceasta tendinta de a se considera mai putin acceptat, mai putin iubit de familie si are tendinta sa compenseze aceasta lipsa a iubirii pe care o simte cu dulce, pentru ca emotia corespunzatoare gustului dulce este starea de iubire, de multumire pe care noi o avem. Din cauza asta, in momentul in care suntem frustrati avem tendinta sa mancam ceva dulce, ca sa ne simtim bine.
Cecilia Caragea: Adica atunci cand noi nu suntem multumiti de noi insine si de pozitionarea noastra in lume avem nevoie sa mancam ceva dulce?!
Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Avem nevoie sa mancam ceva dulce, pentru ca emotia generata de gustul dulce este o emotie care ne confera o stare de placere, de bine, insa este foarte important ca suportul care vehiculeaza acest gust sa fie un suport material sau alimentul respectiv sa fie de o calitate cat mai buna. Deci nu e totuna sa mancam un fruct dulce sau sa mancam o bomboana care contine mult zahar, multe arome, multi coloranti si mai stiu ce alte ingrediente care nu sunt deloc potrivite. Bineinteles, accidental daca se intampla acest lucru nu este o problema. In momentul in care ne facem un obicei din a manca zilnic o punga de bomboane sau mai stiu ce alt dulce care este foarte chimizat, sa spun asa, este o problema.
Cecilia Caragea: Da, dar, pentru ca ati vorbit de aceasta stare de multumire pe care este bine sa o avem in viata noastra, indiferent de varsta pe care o avem, fie ca suntem copii, fie ca suntem adulti sau am ajuns deja la varsta a treia, as vrea sa mai vorbim putin despre aceste cauze psihoemotionale ale bolilor, in sensul in care, daca persista foarte mult aceasta stare de nemultumire, incepem sa dezvoltam diferite boli, daca am inteles bine?
Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, bine, aceste stari dizarmonioase, in functie de natura lor, pentru ca ele pot sa fie de mai multe feluri, genereaza diverse tipuri de boli. In cazul diabetului, este vorba de aceasta lipsa a starii de multumire. Deci persoana respectiv nu se accepta pe ea insasi, nu se iubeste pe ea insasi, din acest motiv nu-i accepta in totalitate pe cei din jur, nu-i iubeste pe cei din jur, are tendinta sa fie foarte acaparatoare, foarte posesiva, sa-i controleze pe cei din jur, tocmai datorita faptului ca aceasta insuficienta iubire corespunzatoare creeaza aceasta stare de… ma rog, tendinta de a-i controla pe dragi. Pentru ca noi depindem de atentia si de iubirea lor, pentru ca nu suntem in stare sa ne iubim noi pe noi insine. Aceasta e o foarte mare problema. Copiii au nevoie sa fie invatati de mici sa fie valorizati, sa fie pretuiti si, in felul acesta, ei invata sa aiba incredere in ei, invata sa se iubeasca pe ei insisi, invata sa daruiasca iubire, invata sa relationeze in mod afectuos cu cei din jur, cu parintii, cu rudele, cat si cu copiii din colectivitatile in care sunt incadrati – gradinita, scoala – si, in felul acesta, nu mai apare aceasta carenta afectiva. De multe ori, am intalnit situatii de debut de diabet la varste destul de fragede ale copiilor, in momentul in care aparea un al doilea fratior sau surioara si, brusc, copilul respectiv se simtea in pericol ca el nu va mai fi in centrul atentiei familiei. Deci era un element declansator foarte clar, in momentul in care a aparut fratiorul sau surioara. Bineinteles ca, in mod categoric exista si o predispozitie acolo, dar nu intotdeauna daca avem o predispozitie spre o anumita boala este obligatoriu sa facem boala respectiva. Mai trebuie sa existe si alte conditii, care, daca se intrunesc, boala apare.
Cecilia Caragea: Deci ar trebui noi sa fim multumiti de noi insine, impacati cu noi insine si sa ne placa pana la urma viata noastra si cum ne-am pozitionat?
Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, este foarte adevarat. Neintamplator, in momentul in care suntem indragostiti, in momentul in care iubim, aceasta energie a gustului dulce fiind prezenta in noi datorita acestei emotii, noi nu simtim nevoia sa mancam la fel de mult dulce. Suntem foarte veseli, suntem expansivi, suntem fericiti, bucurosi si avem tendinta chiar si sa vorbim… adica alintam persoana iubita cu cuvinte foarte frumoase, care chiar reflecta prezenta acestei energii a gustului dulce. Ii spunem „dulceata”, „bombonica” s.a.m.d… Bine, nu intotdeauna, dar suntem foarte tandri, suntem foarte atenti cu persoana pe care o iubim, tocmai datorita faptului ca existenta acestui sentiment in noi ne imprima o energie benefica, care ne ajuta sa fim intr-o stare foarte buna.
Cecilia Caragea: Deci, daca viata noastra nu este atat de dulce pe cat ne-am dori-o si pe cat am avea nevoie de ea sa fie, atunci apelam la dulciuri, de multe ori nesanatoase?!
Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact!
Cecilia Caragea: Si ar trebui sa ne facem viata mai placuta si mai dulce!
Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, putem sa ne facem viata mai placuta in momentul in care urmarim sa intelegem rostul fiecarui eveniment, fiecarei situatii din viata noastra in care suntem pusi. Sa avem o stare de acceptare si de iubire fata de tot ceea ce vine catre noi, fata de tot ceea ce ni se ofera, pentru ca fiecare situatie in care noi suntem pusi reprezinta o lectie de viata pentru fiecare dintre noi si, in momentul in care noi alegem sa ne invatam lectiile de viata, nu sa ramanem repetenti, intelegem rostul acestor lectii si putem sa ne bucuram de tot ceea ce viata ne ofera. In felul acesta, avem o stare mentala si emotionala echilibrata, armonioasa, nu avem tendinta sa compensam dezechilibrul emotional prin alimente necorespunzatoare si, in felul acesta, totul este armonios in viata noastra.
Cecilia Caragea: Si daca nu reusim sa facem acest lucru si dam iama in punga de bomboane si in alte dulciuri nesanatoase… inteleg ca ne confruntam, in prima faza, cu hiperglicemie?
Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da!
Cecilia Caragea: Voiam sa va intreb, de fapt, care sunt aceste simptome, primele simptome care ne pun pe ganduri ca avem probleme cu glicemia?
Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Tendinta de a ne arunca in a manca foarte multe dulciuri la un moment dat ajunge o obisnuinta si, intr-adevar, noi aducem un aport glucidic mai mare decat necesarul nostr. In acel moment, ne confruntam cu anumite simptome, stari de rau, stari de greata, ameteala… Oricum, depinde de la o tipologie la alta cum se manifesta aceste stari de rau. Cel mai simplu, in momentul in care glicemia este mare, datorita faptului ca aceasta concentratie mare de zahar creste osmolaritatea sangelui, avem tendinta de a bea mai multa apa, deci avem o sete nejustificata, da, la un moment dat, datorita faptului ca bem foarte multa apa, ajungem sa si urinam mult mai mult, pentru ca trebuie sa compensam cumva acest aport mai mare de lichide. Bineinteles, daca aceste aspect nu ne ridica un semn de intrebare si nu ne adresam in timp util medicului, sa facem anumite analize, exista situatii in care, de multe ori, diabetul debuteaza chiar cu coma hiperglicemica. Bineinteles, in situatii extreme, dar exista si aceasta posibilitate. In momentul in care ajungem in aceasta grava stare la spital, ni se fac analize, se determina o valoare foarte mare a glicemiei, incepe tratamentul si, dupa aceea, toate celelalte consecinte!
Cecilia Caragea: De fapt, etimologia cuvantului diabet chiar asta inseamna: diabetes din greaca veche inseamna „a trece prin” – bem multa apa, urinam foarte des. „A trece prin”… deci etimologia este clara! Si, pe urma, am mai citit ca in Evul Mediu s-a adaugat si cuvantul mellitus, diabetes mellitus, pentru ca era vorba de o urina foarte dulce.
Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, in momentul in care glicemia este foarte mare, exista acest mecanism compensator al corpului de a elimina excesul de glucoza, inclusiv prin urina, pentru ca urina se formeaza prin filtrarea sangelui si exista aceasta prezenta a glucozei in sange. S-a adaugat aceasta particula mellitus – si in limba romana avem diabetul zaharat. Pentru ca exista si alta forma de diabet, diabetul insipid, care apare din cu totul alte mecanisme, sunt alti hormoni care sunt implicati si, din cauza dezechilibrului acestor hormoni, respectiv hormonul antidiuretic, se perturba mecanismele de filtrare si reabsorbtie la nivelul structurii renale, deci la nivelul rinichilor, la nivelul glomerulilor si sistemului tubular care exista la nivelul acestui organ. Din cauza acestui aspect, nefacandu-se corect reabsorbtia apei care se filtreaza, eliminam o cantitate mai mare de urina, care este foarte diluata – exista alte caracteristici, dar nu avem aceasta situatie prezenta, cu glicemie mare sau cu glucoza depistabila in urina.
Cecilia Caragea: Apropo, am citit ca, pe vremuri, acesta era un mod de diagnosticare – cat de atrase erau albinele de urina care era foarte dulce!
Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Albinele si furnicile, da, asa este!
Cecilia Caragea: Astazi, recomandarea este sa ne facem analizele periodic, ca sa vedem cum este glicemia noastra, daca este in limite normale sau, daca este depasita, sa incepem sa luam masuri. Aici, voiam sa va intreb care ar fi remediile pe care le propune Ayurveda atunci cand incepem sa ne confruntam cu o glicemie marita?
Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: In momentul in care incepem sa ne confruntam cu o glicemie marita, este foarte important, in primul rand, sa ne analizam retrospectiv viata si nivelul de stres. Pentru ca, de multe ori, genul acesta de hiperglicemii pot sa apara in conditii in care suntem foarte stresati, suntem obositi, suntem epuizati si exista acest mecanism de compensare, care nu este neaparat foarte armonios, caci, in momentul in care noi suntem intinsi din punct de vedere al solicitarii, nu mai putem avea pretentia ca organismul nostru sa functioneze normal. Bineinteles ca este indicat, mai ales in situatia in care avem anumite predispozitii – pentru ca exista posibilitatea sa existe parinti sau rude, mai apropiate, mai indepartate care sa fi avut diabet si, atunci, posibilitatea de a fi predispusi este mai mare, dar nu doar aceasta posibilitate sau predispozitie din punct de vedere fizic este importanta, cat si faptul ca noi, provenind dintr-o anumita familie, avem tendinta de a prelua si pattern-urile emotionale si mentale imprimate noua in acea familie prin educatie. Si, daca exista si terenul predispozant fizic si psihoemotional, sansa ca noi sa facem diabet este mult mai mare si, atunci, este mult mai important sa prevenim acest lucru. Este important sa avem un echilibru emotional si psihomental corespunzator, este important sa ne controlam alimentatia, sa mancam echilibrat, este foarte important sa facem miscare multa, pentru ca miscarea ne si relaxeaza si, de asemenea, miscarea si efortul fizic consuma glucoza in exces si ne ajuta sa consumam excesul de glucoza si, in felul acesta, sa putem sa mentinem o glicemie in limite normale, chiar daca ea are tendinta sa creasca. De asemenea, putem sa apelam, daca vedem ca nu putem prin miscare, prin control psihoemotional si prin alimentatie sa mentinem glicemia in limite normale, putem sa apelam la ajutorul plantelor medicinale, care ne ajuta foarte mult si care actioneaza prin mai multe mecanisme, pentru ca in mecanismul fiziopatologic al diabetului sunt implicate mai multe verigi si exista plante, atat in fitoterapia indiana, cat si in cea romaneasca, care ne pot ajuta in aceasta directie.
Cecilia Caragea: Si care ar fi aceste plante si cum putem sa ni le administram? Sub forma de ceaiuri, de tablete… bine, tabletele sunt mult mai usor de administrat si atunci le preferam!
Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, sunt mai usor de administrat, dar si ceaiurile sunt binevenite! Se cunoaste, de exemplu, efectul benefic in mentinerea glicemiei in limite normale al tecilor de fasole, al frunzelor de dud, al afinului, al altor plante – urzica, aloe, brusturele – sunt multe plante care ne pot ajuta. Bineinteles, depinde de stadiul in care ne aflam in acest proces prepatologic, am putea sa-i spunem asa. Exista multe situatii in care oamenii isi fac analize, gasesc o glicemie la limita superioara, poate chiar un pic mai mare decat limita superioara, dar inca nu este cazul sau, ma rog, medicul diabetolog caruia i se adreseaza nu este neaparat tentat sa ofere o medicatie imediata si, atunci, intr-o prima faza, se face aceasta indicatie de regim alimentar. Dar, in situatia in care noi stim ca nu putem sa respectam regimul alimentar sau stim ca nu putem sa combatem corespunzator stresul, mai bine apelam la remedii pe baza de plante, chiar la remedii sub forma de pastile, mai ales pentru cei care sunt foarte stresati, foarte prinsi. Este mult mai facil si… asta este, trebuie sa urmarim sa ne adaptam cu remediile pe care noi le recomandam pacientilor la stilul lor de viata. Daca ei nu sunt inca in masura sa isi transforme stilul de viata intr-o prima forma, decat sa nu-i ajutam deloc, urmarim sa-i ajutam cu remediile sub forma de tablete, care se pot lua mai usor… Mai ales in conditiile in care aceste remedii contin plante cu efect hipoglicemiant, cum ar fi, de exemplu, castravetele amar sau Momordica Charantia, o planta care se gaseste atat in Romania, cat si in India si care are in compozitie un polipeptid cu o structura foarte asemanatoare cu insulina umana (din acest motiv se numeste si insulina vegetala), care ajuta la patrunderea glucozei in celule. Pentru ca, de fapt, rolul insulinei, al acestui hormon, este sa faciliteze patrunderea glucozei in celule, unde ea este folosita drept combustibil de celula respectiva si astfel se produce energie, iar celula respectiva functioneaza corespunzator si tot metabolismul se desfasoara in conditii normale. Deci glucoza este un combustibil care, ca sa poata fi folosit, trebuie sa intre in celula. Insulina este acel caraus care transporta glucoza din sange in celula.
Cecilia Caragea: Si inteleg ca aceasta planta ajuta exact acest proces, iar aceasta planta se gaseste in suplimentul de la Ayurmed – Daitab! Ce alte plante mai contine acest supliment?
Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Acest supliment mai contine o planta foarte folosita pentru tratamentul diabetului, si anume Gurmarul sau Gymnema sylvestre, o planta care actioneaza de data asta prin alt mecanism: scade absorbtia de glucoza de la nivel intestinal. Adica, in conditiile in care noi am mancat mai multe glucide, care in timpul procesului digestiv se transforma, deci se divide molecula de polizaharid pana la glucoza, aceasta glucoza, daca este intr-o cantitate mare, se absoarbe, bineinteles, intr-o cantitate mai mare. Acest Gurmar, Gymnema sylvestre, ajuta la reducerea absorbtiei intestinale a excesului de glucoza si, in felul acesta, patrunde mai putina glucoza in sange. Deci este un alt mecanism prin care noi putem sa controlam glicemia. De asemenea, aceasta planta mai are un efect special, particular ei, si anume faptul ca ne ajuta sa avem o alta perceptie asupra gustului dulce si, in felul acesta, ne face mai putin dependenti de acest gust.
Cecilia Caragea: Adica ne taie pofta de dulce?
Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Aproximativ… Pentru ca ajungem sa percepem diferenta dintre un dulce rafinat, un dulce de o calitate buna si un dulce de o calitate mai slaba, mai proasta daca pot sa-i spun asa. Adica ne ajuta sa fim mai selectivi la alimentele dulci pe care le consumam si sa le preferam pe cele naturale in detrimentul celor sintetice. Aceasta este o calitate remarcabila a acestei plante si este foarte important ca ea sa fie continuta in toate remediile pentru tratarea diabetului.
Cecilia Caragea: Inteleg ca deja sunt trei directii prin care actioneaza acest supliment nutritiv in cazul hiperglicemiei, in cazul diabetului?
Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, o data avem un aport de insulina vegetala, acesta este un mecanism, avem mecanismul de reducere a absorbtiei glucozei de la nivel intestinal si, de asemenea, alte plante care sunt continute in acest remediu, cum ar fi, de exemplu, Neemul, cum ar fi Guduchi (Tinospora cordifolia) – sunt plante care stimuleaza regenerarea pancreasului si in special a celulelor betapancreatice, cele care secreta insulina. Pentru ca, de multe ori, pancreasul, care este o glanda mixta, atat cu o secretie exocrina, care consta in niste enzime pancreatice care participa la digestia proteinelor si a lipidelor, cat si componenta endocrina a pancreasului, anume aceste celule betapancreatice sau celulele Langerhans, care secreta insulina, exista si celulele Alfa, care secreta glucagonul, care are si el un rol important in mentinerea glicemiei in limite normale, dar prin alt mecanism. In principiu, in momentul in care noi suprasolicitam pancreasul printr-un regim de viata dizarmonios, prin excese alimentare, ajunge sa fie epuizata atat componenta exocrina, cat si componenta endocrina. De asta spuneam ca diabetul zaharat de tip 2 apare, in general, la persoane care fac excese alimentare, care sunt obeze, care sufera de dislipidemii si, la un moment dat, din cauza acestor excese persistente, este afectata si componenta endocrina a pancreasului si, in felul acesta, apare diabetul zaharat de tip 2.
Cecilia Caragea: Si, din experienta dumneavoastra, cu un stil de viata sanatos, cu o alimentatie sanatoasa, cu miscare si cu aceste suplimente, se poate tine sub control aceasta tendinta de hiperglicemie, sa spunem, si sa nu ajungi la diabet?
Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, bineinteles ca se poate tine foarte bine sub control. Am multi pacienti care, daca s-au adresat din timp, si care, in momentul in care au inteles care este mecanismul prin care apare aceasta boala, in momentul in care ei au facut transformarile corespunzatoare in stilul lor de viata, atat in adaptarea la stres, cat si in, cat se poate, reducerea acestuia, posibilitati de adaptare la el, atentie foarte mare la regimul alimentar, deci excluderea completa a zaharului rafinat din alimentatie si ramanem doar cu fructele dulci, in cantitati corespunzatoare, miscare facuta corespunzator si suplimente pe baza de plante, glicemiile lor sunt mentinute in limite perfect normale. De asemenea, si in situatia in care deja pacientii au inceput tratamente cu medicatia antidiabetica orala, de sinteza, care, din pacate, are anumite efecte secundare, in momentul in care ei opteaza si pentru completarea acestei scheme alopate cu medicatie naturala se poate ajunge la reducerea acestor medicamente de sinteza si chiar se poate renunta in timp. Asta daca, bineinteles, pacientul este atent la regimul alimentar si la stilul sau de viata! Se poate ajunge la eliminarea completa a medicatiei alopate si la ramanerea doar pe o schema de tratament naturist. De asemenea, pentru pacientii cu tratament cu insulina, in momentul in care se asociaza aceste remedii pe baza de plante, se previn foarte mult variatiile mari ale glicemiei, pentru ca se stie ca diabetul este periculos din cauza acestor variatii mari ale glicemiei care provoaca multe complicatii. Deci diabetul este o boala care ne epuizeaza si ne uzeaza din cauza complicatiilor neurologice, a complicatiilor vasculare, complicatiilor renale, complicatiilor oculare pe care le genereaza si care sunt extrem de invalidante.
Cecilia Caragea: Pentru sustinerea acestor sisteme, sistemul cardiovascular, ocular, care sunt afectate de diabet, putem sa recomandam o serie de plante medicinale?
Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles ca cea mai buna de a asigura sau de a preveni aceste complicatii care apar in cazul diabetului este ca noi sa reducem foarte mult nivelul de radicali liberi, pentru ca nivelul de radicali liberi foarte mare din corp este si cel care poate sa duca la o mai rapida imbolnavire a pancreasului in caz de predispozitii si, de asemenea, vulnerabilizeaza toate organele din corpul nostru. Si, atunci, in momentul in care folosim plante care sa aiba o actiune antioxidanta puternica, putem sa intarim oarecum rezistenta acestor organe. Bineinteles, tratand si suferinta de baza, pentru ca aceste organe sunt vulnerabile si in cazul altor afectiuni, dar astazi ne adresam diabetului sau vorbim despre diabet… Pentru ca si in cazul diabetului prezenta acestor radicali liberi este un factor de prognostic redus sau de prognostic grav in cazul diabetului, exista situatii in care apar complexe imune circulante care se fixeaza pe receptorii de insulina. Sa spunem ca celulele noastre sunt cele care trebuie sa primeasca glucoza cu ajutorul insulinei. La suprafata celulelor exista niste receptori speciali pentru insulina. Deci insulina se leaga de acesti receptori, se deschid anumite porti in membrana celulara si, in felul acesta, glucoza reuseste sa intre in celula. De multe ori, acesti receptori pot sa fie blocati si, in momentul in care noi facem o purificare corespunzatoare si o indepartare a acestor anticorpi si a tuturor structurilor care pot sa blocheze acesti receptori de insulina, reusim in felul acesta sa crestem aceasta permeabilitate a celulei fata de insulina si fata de glucoza. In felul acesta, exista si acest al patrulea mecanism, pentru ca sunt persoane care au aceasta rezistenta periferica sau rezistenta a celulelor fata de insulina. Deci au insulina, dar ea nu reuseste sa se fixeze de celule tocmai pentru ca receptorii sunt deja ocupati. Asta inseamna ca noi trebuie sa facem o purificare intensa a sangelui si aceasta purificare, pe langa alte remedii, se poate face cu ajutorul remediilor antioxidante. Un remediu antioxidant trebuie sa contina, in principal, vitamina C, trebuie sa contina seleniu, trebuie sa contina zinc, trebuie sa contina si multe alte vitamine, principii antioxidante care sa neutralizeze radicalii liberi, care stim ca sunt cei mai mari dusmani ai celulelor si care induc aceasta apoptoza sau moartea celulara. Plante cu actiune antioxidanta remarcabila sunt, de exemplu, extactul de seminte de struguri, care contine proantocianidina, care are o actiune antioxidanta de 20 de ori mai mare decat a vitaminei C si de 50 de ori mai mare decat a vitaminei E. Un lucru extraordinar de eficient si de benefic pentru noi, pentru ca, cu o cantitate mica de asemenea pulbere de seminte de struguri, putem sa avem o actiune antioxidanta foarte puternica. De asemenea, Ziziphus Jujuba, care la noi creste undeva in zona Dobrogei si se mai numeste si maslinul dobrogean (pentru ca fructele acestui arbust seamana foarte mult cu maslinele)… Fructul acestei plante este foarte important, pentru ca contine 18 din cei 24 de aminoacizi esentiali, contine foarte multe minerale si vitamine cu actiune antioxidanta si, de asemenea, aduce energie, aduce un aport energetic datorita acestei compozitii complexe. De asemenea, rodia este cunoscuta ca avand o actiune antioxidanta intensa datorita vitaminei E, vitaminei B si multor oligoelemente. In felul acesta, daca folosim un remediu asa cum este Antioxidant Star, care contine toate aceste elemente (Jujube, seminte de struguri si seminte de rodie), avem la dispozitie un remediu cu actiune antioxidanta foarte eficienta. In momentul in care il asociem in tratament cu Daitab, cuprindem in felul acesta toate mecanismele prin care diabetul apare si, in situatia de predispozitie sau in situatia unui diabet deja instalat, putem sa ne mentinem mult mai bine glicemia in limite normale.
Cecilia Caragea: Dar inteleg ca acest produs, Antioxidant Star de la Ayurmed, putem sa il luam si daca nu avem probleme cu glicemia, pentru ca este un antioxidant recomandat daca vrem sa intarziem procesul de imbatranire, pentru sanatatea noastra, pentru frumusetea noastra!
Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, bineinteles, eu m-am referit in aceasta situatie la asocierea lui cu Daitabul, dar, bineinteles, remediile antioxidante sunt esentiale pentru noi, tocmai datorita faptului ca neutralizeaza acesti radicali liberi care sunt principalii ucigasi ai celulelor sanatoase, ai celulelor normale. Atunci, noi pur si simplu prevenim procesele de degradare celulara, de imbatranire celulara si prevenim degradarea colagenului, cel care ne face sa avem riduri, sa imbatranim, sa ne imbatraneasca pielea, sa ne imbatraneasca articulatiile, ligamentele, plus actiunea antioxidanta la nivelul principalelor organe, cum ar fi inima, creierul, ficatul, rinichii… Adica avem nevoie maxima de antioxidanti in ziua de azi, pentru ca sursele de radiatii (calculatoarele, telefoanele mobile, televizoarele) sunt prezente foarte mult in viata noastra si ele genereaza acesti radicali liberi care sunt foarte daunatori.
Cecilia Caragea: Inteleg, asadar, ca trebuie sa avem grija de noi din timp, pentru a preveni afectiunile mai usoare sau mai grave si, chiar si atunci cand ajungem sa ne confruntam cu o afectiune grava, cum este diabetul, plantele medicinale ne pot fi de ajutor?
Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, de foarte mare ajutor!
Cecilia Caragea: Multumesc tare mult!
Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Cu mare drag!
Cecilia Caragea: Asa cum v-am obisnuit, avem si un concurs, organizat bineinteles impreuna cu Ayurmed: cinci dintre dumneavoastra care vor insera la prezentul material video un comentariu cu textul „glicemie in limite normale cu Ayurmed“ vor participa la extragerea la sorti, care va avea loc peste trei zile de la postarea prezentei emisiuni online, si vor putea castiga o cutie de Daitab si o cutie de Antioxidant Star! Sanatate, ca-i mai buna decat toate!
Glicemie in limite normale cu Ayurmed
Buna ziua,
De la cunostinte am inteles ca Momordia Charantia functioneaza chiar bine.
Mama are diabet de tip 2, ce glicemii acceptabile. Mi-as dori si eu pentru mama glicemii in limite normale cu Ayurved.
Multumesc
Am citit articolul, este foarte interesant si daca este adevarat as doi sa comand de la Dvs, AntioxidantulStar si medivamentul Daitab. Va multumesc.
Buna ziua!
Pentru mai multe informatii despre produsele Ayurmed si pentru comenzi puteti accesa siteul http://www.ayurmed.ro.
Multa sanatate!