Dialoguri pentru Sanatate – Tratamentele balneoclimaterice din statiunea Sovata
1Tratamentele balneoclimaterice din statiunea Sovata
Invitata: Doamna dr. Pretorian Suzana, medic primar balneofizioterapie si recuperare.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumim companiei Danubius Health Spa Resort Sovata (www.danubiushotels.com/ro) pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: In seria noastra de emisiuni Dialoguri pentru Sanatate, ne-am gandit ca ar fi bine sa facem o vizita la Sovata, una dintre cele mai importante si mai statiuni balneoclimaterice de la noi! Odata ajunsi la Sovata, avem bucuria sa stam de vorba cu doamna doctor Suzana Pretorian, care este medic primar in balenofizioterapie si recuperare si, in acelasi timp, este directorul medical al Centrului de Tratament Danubius! Stim cu totii ca apa sarata si namolul de la Sovata fac foarte bine sanatatii si am vrea sa discutam mai multe despre beneficiile apei sarate si namolului de la Sovata!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: In primul rand, va multumesc pentru ca ati venit la noi in vizita, este o deosebita placere si onoare! Va multumim! As incepe prin a spune ca renumele statiunii Sovata a crescut in ultimii zece ani datorita conditiilor deosebite de infrastructura care s-au dezvoltat in aceasta regiune pe langa ceea ce mai demult era cunoscut si recunoscut ca tratament balnear eficace. In cadrul bazei de tratament Danubius Sovata, folosim apa sarata hiperconcentrata si namolul sapropelic care sunt extrase din lacul Ursu. Lacul Ursu este supranumit Marea Moarta a Europei datorita nivelului foarte ridicat de sare – in jur de 300 de grame la litru, catre adancime si, de asemenea, contine namolul sapropelic, pe care noi il extragem si il folosm, practic, in stare neprelucrata cu anumiti conservanti, cum ar fi cazul in care acest namol ar fi adus de la distanta, transportat. Practic, este folosit pastrandu-si intacte proprietatile sale originale!
Cecilia Caragea: Deci sunt tratamente cu namol care se fac doar aici!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Noi depozitam namolul intr-o anumita schema care permite pastrarea integrala a proprietatilor sale, il folosim pentru tratamente si, de asemenea, pentru profilaxie si proceduri wellness. Cele trei categorii de oferte pe care noi le prezentam… toate folosesc namolul si, de asemenea, apa sarata.
Cecilia Caragea: Dar care este compozitia acestui namol de face atat de bine?
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Namolul este inedit prin faptul ca atat fractia anorganica, reprezentata in primul rand prin sare, cat si fractia organica, reprezentata prin acizi humnici, vitamine, biostimuline, hormoni de tip estrogen, progesteron like, sunt in concentratie mare. Este un lucru mai putin intalnit! In general, un namol are o predominanta a unuia dintre cei doi factori, celalalt fiind mai putin reprezentat. Prezenta hormonilor estrogen si progesteron like, deci care seamana cu cei de la femeie, ii confera namolului proprietati de refacere a echilibrului hormonal la femei.
Cecilia Caragea: Si de ce anume, de unde anume acest namol are o asemenea compozitie? Din ce a fost creat?
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Este o intrebare foarte interesanta! Practic, acest namol s-a format prin degradarea in conditii de anaerobioza, deci in lipsa de oxigen, a microflorei si microfaunei din lac. In cadrul microfaunei, se remarca crustaceul de apa salina Artemia salina, care elibereaza substante asemanatoare cu hormonii feminini. Aceste substante au fost dozate incepand cu anii 1940, ulterior s-au facut dozari la aproximativ 15-20 de ani. Ultima dozare, din anul 2011, la Budapesta, a relevat cantitati importante de estrogen si progesteron human like atat in namol, cat si in apa sarata. Practic, s-au facut dozari in laborator. Ce am constatat: ca, in urma prelucrarii termice, inainte de aplicare in tratament, creste cantitatea de estrogen si progesteron. Se elibereaza, probabil, din cristalele de sare. Acest fenomen poate fi regasit prin analize de laborator la doamnele care fac tratament. Noi urmarim analizele inainte de a face tratamentul si la o luna dupa ce au incheiat tratamentul, tocmai ca sa putem vedea in ce masura organismul este capabil sa isi redreseze functia hormonala. Se creeaza o reintinerire la propriu si foarte precisa a sistemului reproducator feminin!
Cecilia Caragea: Adica este o reechilibrare hormonala!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Asa este!
Cecilia Caragea: Si in cazul femeilor care sunt la varsta fertila, dar am inteles ca un tratament la Sovata poate sa intarzie si menopauza chiar cu cativa ani!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Asa este! Ma bucur mult ca ati pus problema de aceasta maniera! Cu adevarat, este intarziata intrarea in menopauza cu circa cinci ani, in cazul in care persoana dupa 40 de ani urmeaza tratament la Sovata odata la un an, odata la doi ani. Menopauza, din pacate, se instaleaza mai devreme in ultimii ani, probabil din cauza stresului, a lipsei de miscare… Deci este un efect util, prevenind, practic, ulterior instalarea depresiei, a osteoporozei, a bolilor cardiovasculare!
Cecilia Caragea: O cura la Sovata ne reintinereste!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Ne reintinereste la propriu! Asa este! Ne reintinereste!
Cecilia Caragea: Dar ii reintinereste si pe domni, nu doar pe doamne! De ce anume?
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: In ceea ce ii priveste pe domni, dansii beneficiaza de anumite avantaje, in sensul ca pot sa isi redobandeasca capacitatea de efort! Foarte multa lume, din cauza vietii sedentare si in conditii de mai putina oxigenare, prezinta o deconditionare la efort, care face persoana sa se simta obosita, lipsita de vitalitate. Domnii beneficiaza din plin de beneficiile apei sarate, namolului, a tuturor procedurilor, pe care poate o sa le mentionam. Se realizeaza atat o refacere la nivelul aparatului locomotor, o crestere a mobilitatii, inclusiv a capacitatii de efort. De asemenea, in cazul in care au probleme articulare, acestea se amelioreaza si remanenta efectului este de sase luni pana la un an in cazul unor stari postreumatice, posttraumatisme, postoperatorii!
Cecilia Caragea: Intr-adevar, Sovata, in afara de faptul ca este cunoscuta pentru tratamentele in afectiunile ginecologice, mai ales, este recunoscuta si pentru tratamentele in afectiunile reumatismale, dermatologice, respiratorii si cate si mai cate! Si, pentru ca vorbeati de problemele articulare, cum ne pot ajuta sarea, apa sarata si namolul in cazul acestor afectiuni reumatismale?
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: In afectiunile reumatismale, sarea are un efect antiinflamator imediat si la distanta. La fel si namolul. In afara efectului antiinflamator, se realizeaza o analgezie, deci scade durerea, se realizeaza o crestere a mobilitatii foarte rapida. Probabil si factorul termic influenteaza in mod deosebit.
Cecilia Caragea: Factorul termic, spuneti, pentru ca este vorba de o apa calda! Trebuie sa mentionam!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Asa este! 34-35 de grade! Si namolul la o temperatura de 41-42 de grade! Caldura este cedata lent, atat in cazul apei sarate, cat si in cazul namolului, si ramane, practic, caldura inmagazinata in corp o perioada de 3-4 si chiar mai multe ore. Acest fapt face ca efectele sa fie foarte puternice atat in cazul unor dureri reumatice de mai indelunga durata, cronice – gonartroze, coxartroze, spondilartroze, cu toate localizarile, cat si in cazul postoperator, dupa protezare de sold, de genunchi, dupa operatie de hernie de disc… De asemenea, in cazuri postraumatice, dupa fracturi, luxatii, entorse, inclusiv pentru sportivi. De asemenea, in cazul unor reumatisme de tip inflamator aflate in stadiul de remisiune, deci nu in stadiul acut, cum ar spondilita anchilozanta, poliartrita reumatoida, in cazul artritei urice, in cazul artritei psoriazice. De asemenea, in cazul unor deformari ale coloanei vertebrale, inclusiv la copii. Practic, toata aceasta gama de afectiuni reumatice poate fi tratata in mod real rapid – intr-o saptamana, in doua saptamani, se obtin ameliorari pe care, poate, prin alte metode le-am atinge prin doua, trei cure.
Cecilia Caragea: Intr-o perioada mai indelungata! Si aceste tratamente in ce constau concret, pentru ca presupun ca nu e vorba doar strict de bai cu apa sarata sau impachetari cu namol!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Asa este! La acestea se adauga proceduri clasice de electroterapie, toate tipurile de proceduri de electroterapie, procedurile de hidro- si hidroelectroterapie, de asemenea, gimnastica, atat in apa, cat si in sala de kinetoterapie, masaj medical, care este foarte atent standardizat, deci se respecta protocoale inclusiv in cadrul masajelor terapeutice!
Cecilia Caragea: Am inteles ca exista si niste masaje sub apa!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Asa este! Se asociaza uneori si cu drenajul limfatic, astfel incat sa putem interveni ulterior cu gimnastica, pe un teren mult mai bine pregatit.
Cecilia Caragea: Ceea ce mi s-a parut iarasi interesant a fost gama de tratamente impotriva afectiunilor dermatologice, iar aici ne vorbeati putin mai devreme despre psoriazis! Ce este psoriazisul, de ce apare…? Multa lume nu stie. Si cum poate fi ameliorat?
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Este o afectiune de multe ori invalidanta, ea apare de la inceput la nivelul pielii. Nu exista un remediu cunoscut in a vindeca aceasta afectiune! Practic, apar leziuni rosiatice cu scuame, uneori pruriginoase, un aspect inestetic, inclusiv la nivelul fetei. Extensia poate fi la nivelul intregului corp! Apare, din pacate, la persoane tinere, creand probleme mari de imagine, de relationare in cuplu si, de asemenea, se poate extinde la nivelul articulatiilor. Afectiunea este cauzata in 90% din cazuri de stres cronic, peste sase luni, este legata si de o alimentatie care duce catre intoxicare. Acesti factori corelati, sub influenta unui anumit factor acut declansator, duc la aparitia psoriazisului. Tratamentul este local, de obicei se folosesc diferite unguente, creme, in mod clasic, alopat. Ceea ce ofera Sovata pentru acesti pacienti este, de fapt, tot un efect cosmetic. Este important sa se stie: nu se obtine vindecare in psoriazis, dar se obtine o ameliorare de lunga durata – cateva luni, fara niciun fel de efect secundar. Se realizeaza validarea petelor rosiatice, dispar scuamele, pielea se rehidrateaza; practic, persoana obtine ceea ce ar obtine cu efecte secundare, uneori, in cazul unguentelor, fara astfel de probleme si cu alte beneficii pentru articulatii, pentru alte zone din corp. Deci este un tratament bun, pot sa spun ca multa lume apeleaza, inclusiv din strainatate, la impachetari cu namol, la apa sarata. De asemenea, dermatita atopica apare la copii, de multe ori legata de alimentatie. Am vazut ameliorari in doua saptamani! Deplina ameliorare, nu mai exista nicio leziune de dermatita atopica pe corp si nici nu reapare timp de o jumatate de an, mai ales in conditiile in care se corecteaza un pic si alimentatia.
Cecilia Caragea: Si alimentatia, dar presupun ca si produsele de ingrijire, pentru ca, de foarte multe ori, am inteles ca si produsele cosmetice pe care le folosim in mod normal pot sa ne faca rau!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Pot induce atopii! Asa este! Avem o anumita formula pe care noi o recomandam dupa tratament pentru cei care ar putea sa aiba recaderi.
Cecilia Caragea: Si alte afectiuni in care Sovata este recunoscuta pentru tratamentele sale?
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Bolile respiratorii! Vin foarte multe familii cu copilasi. S-a observat ca dupa o cura la Sovata, dupa o saptamana, doua saptamani, creste foarte mult imunitatea. Practic, copiii care in mod obisnuit raceau de doua, trei, patru ori pe an nu mai racesc. Uneori, aceasta intarire a imunitatii dureaza pana la un an, deci in infectiile respiratorii recurente inferioare, superioare, indiferent de varsta, este foarte utila folosirea apei sarate sub forma de aerosoli sau inhalatii. De asemenea, in bronsitele asmatiforme, in astmul bronsic alergic, in rinite cronice, sinuzite, faringo-laringinte, amigdalite cronice, tratamentul este foarte util si, inclusiv dupa o pneumonie in care s-a folosit antibiotic timp mai indelungat, apare o hiperactivitate bronsica, care ar dura poate si doua luni la unele persoane. Daca se face tratament Sovata, in prima luna dispare foarte rapid, nu mai exista hiperreactivitatea aceasta postantibioterapie.
Cecilia Caragea: Si, in cazul tuturor acestor afectiuni, pacientii care vin la Sovata am inteles ca vin cu un dosar medical si iau un pachet de tratament, dar primul lucru cand ajung la Centrul de tratament Danubius, li se face o consultatie medicala de catre medicul specialist al Centrului si apoi li se recomanda un tratament personalizat!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Asa este! Toata lumea este primita mai intai in cabinetul de consultatii, se urmaresc analizele pe care dansii le aduc, se are in vedere afectiunea principala pentru care ei se adreseaza, dar, in masura in care putem, incercam sa gasim cauza care a declansat acea afectiune. De multe ori, din lipsa de timp, dansii nu pot sa aiba in vedere acest fapt si atunci incercam sa ii sensibilizam ca, daca pot tine sub control factorul cauzal, ei vor veni la Sovata nu pentru tratament, ci pentru prevenire, pentru relaxare, ceea ce dorim, desigur, la cat mai multa lume!
Cecilia Caragea: Sau, chiar daca nu ai ajuns sa dezvolti anumite afectiuni, pur si simplu, daca stii ca in familie ai avut foarte multe cazuri, bunici cu afectiuni reumatismale, poti sa te gandesti sa vii preventiv la Sovata, ca sa faci o cura chiar daca nu suferi inca si tu de acea afectiune!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Ceea ce noi constatam este ca in ultimii cinci ani circa 50% dintre cei care se adreseaza pentru tratamente de tip reumatologic sunt persoane care fac preventie. Sunt persoane care observand ameliorari la foarte mici modificari, de mobilitate, de forta musculara… Practic, inteleg ca le face foarte bine sa repete si, in felul acesta, devanseaza cu multi ani instalarea fenomenelor artrozice.
Cecilia Caragea: Adica… daca dimineata te trezesti si te misti putin mai greu, te dor articulatiile mici, ar fi bine sa faci o cura la Sovata!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Este un lucru bun! Ei revin… unii pentru a sasea, a saptea oara si ne spun ca, dupa Sovata, timp de o jumatate de an, practic, nu isi simt articulatiile! Deci sunt usori, mobili si starea de spirit, de asemenea, se imbunatateste foarte mult. Este un climat sedativ – din fericire, se asociaza si factorul climatic si ambiental, care ne avantajaza fata de alte locuri. Faptul ca nu exista efort de aclimatizare mare usureaza, practic, tot ceea ce noi dorim sa obtinem prin tratament. Nu este faza aceea de adaptare care poate crea dificultati. Organismul intra foarte bine in starea de relaxare. Noi ii spunem parasimpaticotonie, astfel incat procedurile aplicate actioneaza mult mai eficient si mai profund.
Cecilia Caragea: Si trebuie sa spunem ca in Centrul de tratament Danubius exista piscine cu apa din lacul Ursu care pot fi disponibile oricand, chiar si iarna se aduce apa din lacul Ursu, tot asa, pe 34-36 de grade Celsius. Namol, la fel, se aduce din lacul Ursu. Si, asa, indiferent de anotimp, poti beneficia de aceste tratamente! Adica nu trebuie neaparat sa astepti sa vina luna iulie sau luna august ca sa iti faci aici concediul!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Functionarea este permanenta, de la mijlocul lunii iunie pana la inceputul lunii septembrie se poate beneficia si de imbaiere in lacul Ursu, un lac helioterm cu stratificare pe verticala atat a temperaturii, cat si a salinitatii, cu un strat de apa dulce la suprafata, care are efect protectiv pentru persoanele care ar avea cresteri de tensiune si pentru probleme reumatologice si pentru cele ginecologice. Dar, desigur, nu este un cadru controlat, asa cum e intr-o baza de tratament!
Cecilia Caragea: Dar poti sa te duci asa, pur si simplu, ca sa vezi cum e, pentru relaxare, cu atat mai mult cu cat, daca stai la Centrul de tratament Danubius si la hotelurile Danubius, ai intrarea gratuita la lacul Ursu si poti sa te duci sa vezi cum e si acolo. Dar, bineinteles, tratamentele este indicat sa fie facute in Centru! As vrea sa spunem putin ce inseamna acest lac si cum este stratificat dupa temperatura si dupa concentratia de sare!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Da, este un subiect foarte interesant, studiat inca de prin anii 1900! S-a constatat ca de la adancime catre suprafata exista o stratificare a salinitatii, apa este foarte sarata in adancime, chiar spre 350 de grame ajunge in anumite zone, salinitatea scade treptat spre suprafata. Dar la adancimea intre 1,5 si 2 metri exista un loc salin, ii spunem strat mezoterm, o zona in care concentratia de sare este ridicata, foarte ridicata – spre deosebire de apa din bazinele noastre din piscine, unde avem 150 de grame la litru, in lac poate ajunge la 200 de grame la litru. Saltul de temperatura in acest 1,5 – 2 metri, zona mezoterma, vara, la inceputul lunii iunie, se pot masura in jur de 45 de grade Celsius. Depinde, desigur, si de numarul de zile insorite consecutive, dar aceasta este o valoare pe care noi o masuram in mod obisnuit vara. Practic, faptul ca la nivelul membrelor inferioare avem o temperatura, sa spunem un 40 de grade, ca sa spunem media pana spre sfarsitul sezonului, zona de mijloc 30 de grade, iar mai sus putin mai scazuta, iar la nivelul gatului, in momentul imersiei, e in jur de 25 de grade, realizeaza un efect de antrenament vascular, de relaxare a musculaturii, de scadere a inflamatiilor cu totul deosebit. Senzatia de plutire, de asemenea, relaxeaza foarte mult. Deci, practic, omul trece intr-o alta stare care il influenteaza si psihologic. Repunerea in forma, in aceste conditii se realizeaza foarte rapid, in cateva zile. Deci ceea ce prin alte modalitati as obtine in cateva saptamani, aici obtin in cateva zile. Ceea ce e interesant e ca in Sovata exista foarte multa sare, asa este specificul geologic, cu toate acestea, vegetatia este verde si este verde aproape tot timpul anului! Este un paradox, pentru ca, in mod normal, pe glob, acolo unde sunt zone foarte sarate nu exista aceatsa verdeata! Practic, e o imbinare intre mare, munte… cu totul deosebita!
Cecilia Caragea: E un cadru aparte! Pentru ca, in anumite zone de pe glob, asa cum spuneati, locurile cu sare parca sunt peisaje desertice!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Da! Aici este foarte multa verdeata. De asemenea, in jurul lacului sunt trasee amenajate, care intra pana in padure, practicabile inclusiv pe ploaie, deci nu ne deranjeaza daca ploua. In felul acesta, oaspetii pot beneficia si de incarcarea cu aerosoli negativi din jurul lacului! Exista o zona pe care se poate practica alergarea. A fost gandit totul special pentru a putea asigura atat tratament, cat si preventie si relaxare!
Cecilia Caragea: Intr-adevar, exista pachete pentru tratament, pentru preventie, pentru relaxare! Asadar, nu trebuie sa ajungi sa suferi de vreo afectiune, pentru ca, stim cu totii, cel mai bine este sa previi decat sa tratezi si, atunci, pentru preventie si pentru o viata sanatoasa, o cura la Sovata este fantastica!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Este cu totul deosebita! In ceea ce priveste pachetele pentru preventie, as mentiona, in afara curelor balneare, care sunt cu indicatie pentru boli reumatologice si ginecologice cu scopul preventiv…
Cecilia Caragea: … in cazul acestor tratamente pentru preventie, se incepe cu o consultatie medicala…
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Asa este! Este important de mentionat! Cum spuneam… exista pachete pentru preventie. Cu viza directa pentru stres este pachetul Antistres si, de asemenea, un pachet generic de preventie, in care se poate beneficia fie de linia de detoxifiere, fie de linia de reenergizare, fie de linia de scadere ponderala!
Cecilia Caragea: Asta este foarte interesant! Cu linia de scadere ponderala!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Este foarte actual. Din pacate, numarul persoanelor cu obezitate si cu diabet creste alarmant!
Cecilia Caragea: Si cum te ajuta Sovata sa scazi in greutate? Aici exista si un regim alimentar aparte in acest pachet?
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Noi discutam cu fiecare persoana in parte, ne intereseaza care e punctul de pornire, deci care sunt cunostintele minime ale persoanei legate de alimentatie, facem recomandare pentru un anumit fel de a se alimenta si, in acelasi timp, ii indicam un anumit mod de alimentatie in cadrul restaurantelor care apartin hotelurilor Danubius, astfel incat sa poata observa un rezultat cat mai rapid, ca sa fie incurajat sa continue! Startul este intotdeauna cel mai greu! Noi acest lucru incercam sa-l obtinem, sa luam startul! Dupa aceea, este mai usor. Practic, in afara nutritiei, ne referim si la detoxifiere – aceasta in mod direct ajuta la scaderea in greutate. Si, de asemenea, facem un mic program de reantrenare la efort, in functie de greutatea la start a persoanei. Si lucrurile sunt foarte simple! Este necesara doar un pic de ordine si putina informare!
Cecilia Caragea: Si apa sarata ajuta aceste bai de aici, ajuta inclusiv impachetarile cu namol, inclusiv la detoxifiere si la scaderea in greutate! Foarte interesant: inseamna ca apa sarata si namolul de aici au, intr-adevar, niste proprietati extraordinare, sunt cu totul si cu totul extraordinare!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Sunt cu totul miraculoase, asa credem si noi! La inceput, noi nu am constientizat intreaga dimensiune si toate beneficiile acestui namol. Pot sa spun ca pacientii, intr-o anumita masura, sunt cei de la care invatam. Ei revenind de foarte multi ani si spunandu-ne cum se simt si ce anume s-a imbhttps://www.danubiushotels.com/rounatatit in starea lor de sanatate, noi invatam de la ei! Deci este o discutie de informare cu dublu sens, intre noi si pacient, si ii incurajam sa se manifeste!
Cecilia Caragea: Si, pe baza acestui feedback de la pacienti, inteleg ca se fac si o serie de studii, adica nu doar vorbim despre, ci, intr-adevar, se fac si studii de laborator asupra acestui namol si asupra apei sarate!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Pot sa mentionez doar atat: ca verificarea efectelor hormonale ale tratamentului pentru infertilitate a pornit de la multe observatii ale pacientelor noastre si putem spune cu adevarat ca se amelioreaza profilul hormonal, inclusiv la nivel hipofizar, la nivel hipotalamic, deci impactul este de la centrul de comanda al axei de reglare neuro-psiho-imuno-endocrina. Este un cuvant lung, dar reflecta cel mai fidel efectul de armonizare, actiune pluristructurala sincrona de finete a tratamentului referitor la infertilitate. De asemenea, ajuta foarte mult tratamentul ginecologic in momentul in care doamnele trebuie sa recurga la fertilizare in vitro. Sunt tot mai multe cazurile care necesita aceasta procedura. Din fericire, exista acest mod de obtinere a sarcinii pentru a garanta implantarea embrionului, mai ales in anumite situatii pe care noi le cunoastem cu exactitate. Persoana, cu 2-3 luni inainte de fertilizarea in vitro, face tratament ginecologic Sovata si are bucuria ca ceea ce pana atunci nu s-a reusit, si anume implantarea embrionului, de aceasta data se reuseste.
Cecilia Caragea: Adica cresc sansele ca acel embrion sa se prinda!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Exact! Ma bucur ca ati spus intr-un limbaj foarte clar acest lucru! Este o problema a fertilizarii exact acest punct – un endometru insuficient dezvoltat! Se matureaza prin Sovata si, atunci, toate procedurile pe care domnii doctori le fac, atat de laborioase, atat de sofisticate, cu acest mic amanunt duc la obtinerea sarcinii si la nasterea unui copil sanatos. Imi place sa mentionez acest fapt, pe care l-am invatat de la colegul meu, domnul doctor Vasilescu George, dansul este specialist in infertilitate de cuplu, dansul se ocupa de paciente, deci avem specialist in problema. Acest fapt, de a duce sarcina la termen si de a naste un copil sanatos, este obiectivul tratamentului pentru infertilitate Sovata.
Cecilia Caragea: Presupun si ca exista multe cupluri care, dupa cativa ani, vin cu copilul la Sovata!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Vin! Este cea mai mare bucurie pentru noi! Pot sa spun ca rata de succes prin tratament, doar prin tratament Sovata, fara alte adjuvante hormonale sau de alta natura, este de 18,5%. Este o statistica efectuata pe 700 de paciente timp de aproximativ un an, cu tot ceea ce inseamna documentare, imagistica de laborator. Un 18,5% pe raportare din partea pacientelor! Nu suntem siguri ca toate pacientele ne instiinteaza dupa obtinerea sarcinii – de multe ori, sunt foarte fericite, nu intotdeauna isi amintesc sa trimita un mesaj. Acest 18,5% este doar pentru pacientele care ne-au anuntat!
Cecilia Caragea: Este un procent mare!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Este un procent bun, se apropie de procentul care a fost mentionat (cel putin in anii trecuti, acum nu stiu cat este) de centrele de fertilizare in vitro. Desigur, noi avem indicatie putin diferita fata de dansii, nu-s cazuri atat de grave cum sunt cazurile care necesita fertilizare in vitro. As mentiona cateva indicatii, practic, persoanele care au ingustari ale trompelor uterine in urma unor aderente, a unor interventii chirurgicale, a unor inflamatii pot observa largirea trompelor, deci se dilata, practic, trompele uterine. Persoanele care au insuficienta ovariana, validata pe probe de laborator, pot constata cresterea valorilor hormonale si, aici, repet, la nivel hipofizar se creeaza recalibrarea. Persoane care au endometrioza, persoane care au facut neosalpingostomie de dezobstructie tubara, deci postinterventie laparoscopica pentru largirea trompelor, deoarece raman mici cicatrici care ele insele pot strica. La cateva luni dupa interventie, Sovata face ca acel act operator sa ajunga la anumita desavarsire.
Cecilia Caragea: Si in privinta rezervei ovariene?
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Nu as dori sa spun un lucru incorect, ceea ce insa am vazut pe analize de laborator, facute de acelasi laborator, repetate, am vazut rezerva ovariana sub valoarea 1, care pentru noi este critica, 0,50 si ceva, crescuta peste 1 – 1,7 sau 1,8. Am vazut pe analize de laborator si am vazut sarcini chiar in cazul unei rezerve ovariene mici. Cumva, pot sa spun ca organismul este atat de complex si are atat de mari resurse, nebanuite, incat o armonizare a micilor factori care concura la obtinerea sarcinii poate sa devanseze rezultate concrete de laborator, care la prima vedere ar putea sa ne ia orice speranta. Deci se poate spera dincolo de speranta cu tratamentul Sovata!
Cecilia Caragea: Este incredibil ce poate sa faca acest loc! Pana la urma, trebuie sa avem incredere in natura si in aceste locuri de-a dreptul miraculoase!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Asa este! Romania este cu totul aparte din acest punct de vedere si noi ne dorim sa avem cat mai multe locuri de acest fel, fiecare cu specificul sau!
Cecilia Caragea: In Romania exista, intr-adevar, o traditie a statiunilor balneoclimaterice si parca este un loc binecuvantat de Dumnezeu!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Este un tezaur!
Cecilia Caragea: Si chiar Papa Ioan Paul al II-lea spunea ca este „gradina Maicii Domnului“ si chiar i-am vazut statuia foarte aproape de Centrul Danubius!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Si acest factor spiritual este foarte important. Practic, ii incurajam pe cei cu care intram in discutie sa incerce sa se regaseasca pe sine, sa-si inteleaga motivatiile profunde si sa fie mult mai increzatori in ei, in ceilalti… Am avut o surpriza placuta in anii trecuti la taberele de Qigong – maestrul care se ocupa de grupurile respective a fost intrebat de ce revine la Sovata an de an si dansul a spus ca este o incarcatura energetica pozitiva cu totul deosebita. Si este un fapt, nu intamplator oamenii tind sa revina la Sovata! Cei care au plecat doresc sa revina!
Cecilia Caragea: Daca e un loc bun care ti-a facut bine, normal ca te reintorci!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Este o nostalgie a Sovatei, intr-un mod foarte interesant. Cred ca nu intamplator Regina Maria avea acest loc foarte aproape de sufletul ei!
Cecilia Caragea: Si trebuie sa mai spunem ceva: ca aici te fac sa te simti bine si oamenii, pentru ca sunt foarte amabili, politicosi, iti sar in ajutor in orice problema… si este foarte important!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Ma bucur ca ati amintit! S-ar putea sa fie aproape jumatate din tot si poate pare mult cand spun jumatate, dar este intr-adevar asa. Daca 50% din tot ce e miracolul Sovata este infrastructura, factorul de cura, natura, ambientul, 50%, nu ma tem sa spun, reprezinta factorul uman. Sunt oameni foarte calzi, foarte primitori, intelepti si totul este facut cu foarte mare sinceritate, lucru pe care mi-am dat seama ca l-ati observat! Marketingul, noi credem, de altfel, ca poate avea ca fundament doar sinceritatea si faptul concret!
Cecilia Caragea: Si rezultatele, pana la urma!
Dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie si recuperare: Rezultatele pe care pacientii si oaspetii le-au constatat, acelea ii ajuta sa revina!
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare mult si pe dumnevoastra va invitam sa faceti o cura la Sovata pentru sanatatea dumneavoastra si a familiei dumneavoastra!
Buna ziua, Am 35 de ani si nu reusesc sa raman gravidă Sufăr periodic de infecție urinara cu durere ,usturime și uneori urinari cu sânge Din pacate am niste chisturi endometriozice care periodic imi dau dureri mari și am senzatii de urinare Va rog sa-mi spuneti daca imi recomandati tratament in statiunea Sovata,unde anume si cu ce trebuie sa ma prezint pentru cura de tratamentMentionez ca am fost la specialisti ginecologi si urologi dar fara rezultat Multumesc anticipat !