Diferente si Esente – Ce inseamna masajul de drenaj limfatic
0Diferente si Esente – Ce inseamna masajul de drenaj limfatic
Realitatea TV, 29 decembrie 2018, de la ora 10.40
Invitat: Domnul Sergiu Alexandriu, specialist in terapii manuale in cadrul Clinicii Eliade.
Emisiune sustinuta de Clinica Eliade.
Cecilia Caragea: Astazi, la Diferente si Esente, vorbim despre masajul de drenaj limfatic, care este diferit de masajul clasic! Este un masaj usor, care sustine buna functionare a sistemului limfatic. Aflam mai multe de la domnul Sergiu Alexandriu, specialist in terapii manuale!
Masajul de drenaj limfatic este, din pacate, mai putin cunoscut, dar, ca sa intelegem pe deplin beneficiile pe care acesta ni le poate aduce, trebuie sa vorbim, inainte de toate, despre sistemul limfatic!
Sergiu Alexandriu, specialist terapii manuale: Masajul de drenaj limfatic este diferit de masajul obisnuit. Este un masaj care se adreseaza in special circulatiei limfatice. Circulatia limfatica este, totusi, diferita de circulatia sanguina, dar este in stransa colaborare cu circulatia sanguina. As putea spune chiar ca este satelita circulatiei sanguine de intoarcere, circulatia de intoarcere fiind acea circulatie care invinge gravitatia, ca sa reintre la inima, de unde este pompata mai departe in sistemul circulator.
Iata, pe scurt, care sunt particularitatile sistemului limfatic!
Sergiu Alexandriu, specialist terapii manuale: Limfa nu are o “pompa”, ea nu e prevazuta cu o pompa, in schimb vasele limfatice sunt prevazute cu mici pompite, din loc in loc. Cu cat vasul este mai subtire, cu atat mai rare sunt aceste pompite, cu ca vasul este mai consistent si contine mai multa limfa, aceste pompite sunt mai apropiate, ele avand o miscare peristaltica alternativa. Cu totii ati vazut o pompa din aceea cu care se dadeau cu parfum femeile pe vremuri… Existau niste sticlute cu o pompita, in capat avea o supapa de admisie si o supapa de emisie. Si faceam aceste miscari de pompare, similare cu miscarile corpului care realizeaza o presiune din afara asupra acestor mici umflaturi ale vaselor limfatice. In felul acesta, o valva se inchide, alta se deschide si se produce aceasta miscare care ajuta limfa sa avanseze de-a lungul vaselor!
Asadar, miscarea si masajul de drenaj limfatic sunt esentiale pentru o buna circulatie limfatica, dar masajul de drenaj limfatic trebuie corect executat, pentru ca viteza limfei sa nu creasca, totusi, prea mult!
Sergiu Alexandriu, specialist terapii manuale: Daca limfa circula prea repede, viteza de circulatie a limfei este crescuta foarte mult, mai mult de 20-30%, se poate produce blocarea limfei pe anumite portiuni ale corpului. Practic, ea nu mai avanseaza, ci se stopeaza. Deci, oricat de mare ar fi presiunea din exterior, limfa nu mai avanseaza, pentru ca acolo e vorba de doua valve: una jos si una sus. Cand se deschide cea de jos, cea de sus este inchisa. Se umple spatiul dintre ele cu lichid, dupa care se inchide cea de jos… realizand presiunea din exterior, cea de jos se inchide si cea de sus se deschide, pentru ca limfa sa urce mai departe. In momentul in care aceste valve nu se mai misca in contratimp si raman deschise amandoua, atunci limfa circula si in sus si in jos si in toate partile si se creeaza edemul. Lichidul se acumuleaza in exces in mediul interstitial si acea zona devine edematoasa. De aceea, drenajul limfatic se face cu multa precautie. Este foarte important sa nu se depaseasca un anumit gradient de presiune. Asta va spuneam, ca parametrii cu care lucram sunt presiunea si ritmicitatea. Daca avem un ritm alert, nu mai suntem in acord cu miscarea lenta de circulatie a limfei si atunci se produc blocaje. Deci, limfa se blocheaza, apar edeme unde nu ne asteptam si bineinteles ca de aici apare o serie intreaga de neajunsuri.
Iata si de ce este atat de importanta o buna circulatie limfatica!
Sergiu Alexandriu, specialist terapii manuale: Limfa contine acolo proteine, contine o serie intreaga de substante care nu mai sunt necesare corpului, dar care, daca stagneaza acolo si nu sunt curatate la timp, dupa un timp, creeaza un mediu acid de fermentatie. Acest mediu acid de fermentatie nu este deloc de dorit, pentru ca celulele noastre, se stie, au nevoie de un pH usor alcalin. Sangele este 7,3 – 7,5, atat. De aceea, corpul trebuie mentinut in acest pH. Daca acest pH creste foarte mult sau scade foarte mult, deja apar starile de boala, de dezechilibru si ne confruntam cu tot felul de afectiuni.
Masajul de drenaj limfatic ajuta circulatia limfatica de suprafata!
Sergiu Alexandriu, specialist terapii manuale: Avem doua niveluri la care circula limfa! Este nivelul superficial, care se afla in zona subcutanata, in zona tesuturilor conjunctive, care sunt la suprafata, si sistemul limfatic visceral, profund, unde nu putem actiona decat prin miscarea corpului, daca facem sport, daca alergam. Dar unde putem noi actiona ca sa ajutam sistemul limfatic este in sistemul limfatic de suprafata, sistemul limfatic superficial!
Iata si care sunt sporturile recomandate pentru sustinerea circulatiei limfatice!
Sergiu Alexandriu, specialist terapii manuale: Trebuie sa stiti ca inotul este un sport care ajuta extraordinar de mult circulatia limfatica si este un sport in care nu se forteaza circulatia limfatica. Sunt sporturi dure, maratonul, unde intervine si oboseala musculara, se ingreuneaza circulatia, dar, in general, sporturile aerobice – mersul usor, inotul, saritura pe plasa elastica ajuta foarte mult circulatia limfatica, tocmai pentru ca creeaza aceasta presiune alternativa datorita inertiei corpului. Cand batem si sarim, limfa are tendinta sa coboare, sa pastreze o anumita inertie si atunci ea actioneaza ca o pompa la nivelul vaselor, la modul general. De aceea, miscarea aceasta de sarit ca mingea, saritul corzii sunt foarte bune pentru circulatia limfatica. Ceea ce mai ajuta foarte mult limfa sa circule este respiratia. Respiratia profunda, respiratia abdominala!
Bineinteles, periodic, sunt recomandate masajele de drenaj limfatic, dar acest tip de masaj este unul pentru care terapeutii au nevoie de o pregatire aparte!
Sergiu Alexandriu, specialist terapii manuale: Spre deosebire de masajul clasic, aici avem nevoie de o stare de constienta permanenta. Este necesar sa ne dezvoltam foarte mult simtul tactil, acel simt care ne face sa simtim consistenta tesutului. In momentul in care percepem consistenta unui tesut sanatos si percepem diferente de plasticitate a tesutului, atunci trebuie sa ne oprim. In momentul in care eu realizez o apasare usoara, tesutul respectiv, la un moment dat, imi opune rezistenta. Daca el este foarte incarcat cu lichid… Inchipuiti-va ca ne jucam cu niste baloane pline cu apa. Ele au o anumita elasticitate proprie. Cand apas, insa, lichidul este necompresibil si, atunci, el cauta locuri sa se duca in alta parte si se duce unde gaseste elasticitate, pe unde balonul se poate extinde. pentru ca apa ia forma vasului in care e pusa. Trebuie sa percepem cu mana consistenta tesutului si, de aceea, fiecare atingere trebuie sa fie constienta. Nu putem sa facem drenaj limfatic si sa ne gandim ce probleme avem noi acasa si mana sa mearga ca la masajul obisnuit. La masajul obisnuit, poti sa faci asta, pentru ca ti-ai creat un automatism, un lucru mecanic, merge si totul e OK! La drenajul limfatic, trebuie sa fii acolo! La drenajul limfatic, trebuie, cand ai pus mana, sa fii si tu acolo, sa stii ce se petrece sub mana ta, sub atingerea ta. Trebuie sa cunosti foarte bine traseele limfatice, sensul de circulatie a limfei, care este fundamental sa fie cunoscut de specialistul care face drenajul limfatic. Daca impingem limfa in sensul opus, nu facem decat sa ne opunem, sa distrugem structura vaselor sanguine, mai ales a celor subtiri, a celor care sunt mai usor de lezat si, in felul acesta, sa cream tot felul de blocaje locale.
Iata si care sunt beneficiile acestui tip de masaj!
Sergiu Alexandriu, specialist terapii manuale: Beneficiile sunt, bineinteles, uriase pentru corp! In primul rand, ganditi-va ca ajutam foarte mult regenerarea celulara! Curatind mediul interstitial, bineinteles ca diviziunea celulara si acest proces de inlocuire a celulelor moarte cu alte celule se desfasoara mult mai optim. Apoi bineinteles ca prin circulatia limfatica, prin actiunea asupra ganglionilor limfatici, cumva creste productia de limfocite in corp, deci avem mai multi “gardieni” care sa lupte cu factorii patogeni, sa asigure o mai buna circulatie a acestor gardieni, pentru ca aceste celule, aceste limfocite sunt transportate tot de limfa. Limfa este cea care le transporta. Or, ce rol au aceste limfocite? In momentul in care un factor patogen, un virus, un microb a intrat in mediul intern, celulele macrofage dau alarma si bineinteles ca limfocitele invadeaza, pur si simplu, inconjoara acel loc. Ati vazut: daca ne-am intepat, imediat se inroseste in jur! Apare un proces inflamator local, in care aceste celule, pur si simplu, ataca acel virus, acea bacterie, acel factor patogen si il extermina. Or, ca sa transportam acesti soldati, avem nevoie de infrastuctura! Limfa este aceasta infrastructura! Daca noi ne ocupam sa o ajutam sa circule optim, atunci bineinteles ca beneficile sunt uriase – toate functiile corpului se imbunatatesc!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Clinica Eliade.