Diferente si Esente – Remedii antitusive
0Diferente si Esente – Remedii antitusive
Invitat: domnul doctor Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie.
Emisiune sponsorizata de APIDAVA (www.apidava.ro,
www.facebook.com/ApidavaRomania, telefon: 0258.711.428).
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: De multe ori ne confruntam cu dureri de gat tare suparatoare si cu episoade de tuse extrem de chinuitoare. Astazi vrem sa aflam care sunt cele mai bune remedii naturale, asa ca am stat de vorba cu domnul doctor Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie. Va invitam, asadar, la o noua editie Diferente si Esente tare sanatoasa! Vom afla impreuna care sunt cele mai bune remedii naturale anitusive.
Stim cu totii cat de suparatoare poate sa fie tusea, cat de neplacut este sa avem gatul iritat. Cea mai la indemana solutie este ca, in aceasta situatie, sa luam cateva lingurite de miere, care ne calmeaza gatul imediat. Si, daca luam si seara una-doua lingurite de miere, vom reusi sa dormim linistit, mierea ajutandu-ne sa evitam episoadele de tuse de pe timpul noptii. De fapt, ar fi bine sa apelam la miere si pentru intarirea imunitatii, mai ales acum, in aceasta perioada a pandemiei cauzate de coronavirus.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: De obicei, tusea in coronavirus, in Covid-19 este o tuse uscata. Aici avem multiple remedii naturiste care ajuta la o expectoratie mai usoara. In cadrul apiterapiei, cea mai utila este mierea de tei. Mierea de tei este un foarte bun expectorant, chiar si ceaiul de tei, de flori de tei ajuta la expectorare, umidifica mai bine mucoasele bronsice si faringiene. Deci este bine sa avem in casa in permanenta miere de tei, care se poate lua in gargarisme, se poate lua in inhalatii, se poate lua inclusiv in nebulizari.
Care ar fi tratamentele apiterapeutice recumoandate pentru ameliorarea tusei?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Trebuie sa trecem la o terapie care este locala. In apifitoterapie avem un principiu, si anume acela ca intotdeauna trebuie sa tratezi local, sa tratezi vecinatatea, sa ajuti sistemul nervos si imunitar local, iar tratamentul la distanta sau tratamentul sistemic il adresez intregului corp, pe principiul lui D’Artagnan, „Unul pentru toti, toti pentru unul!” Fiecare organ din corp – ficatul, rinichiul, inima si asa mai departe ajuta direct sau indirect sistemul imunitar. Aici, cand vin la partea aceasta, ma gandesc cum pot sa fac tratament local, la nivelul bronhiilor. Cel mai bun tratament local este prin inhalare. Tratamentul local la nivelul bronhiilor nu merge doar prin inghitirea remediilor, deci, daca inghit pe gura capsule, tablete, tinctura de propolis, voi avea un efect util la nivelul intregului organism, dar aceste remedii se vor dilua in intregul organism si s-ar putea sa nu-mi ajunga suficient la nivelul bronhiilor. Deci trebuie sa vin cu tratament local, iar acesta cel mai bine se realizeaza prin inhalare, prin aspirare, prin inspirarea acestor substante care sunt protectoare. Si aici avem mai multe variante. O varianta pe care oricine poate sa o faca, acasa, este inhalatia traditionala, din mosi-stramosi: intr-un vas mare cu apa fierbinte, la 50-60 de grade Celsius, se toarna ulei volatil, de exemplu, din conifere – brad, molid, pin sau din eucalipt, roinita. Se poate pune si miere, se poate pune si tinctura de propolis. Dupa aceea, cu prosopul peste, se inhaleaza. Atentie, aceasta metoda este foarte buna, vine cu caldura directa, dar, dupa ce am terminat inhalarea, acele 10-15 minute, trebuie sa ma sterg foarte bine pe fata cu un prosop uscat, pentru a evita ca apa, umezeala care a ramas pe piele sa se evapore, pentru ca prin evaporare se pierde caldura. Si nu vrem sa pierdem caldura…
Dar stim ca astazi exista anumite aparate pe care le putem cumpara de la farmacie ca sa putem face aceste inhalatii mult mai simplu si mult mai comod.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Mai exista o forma foarte eleganta de inhalare a produselor apicole, si anume aceea prin nebulizator. Nebulizatoare exista in orice farmacie. Practic, in perioada aceasta mai dificila, fiecare dintre noi ar trebui sa luam de la farmacie un nebulizator. Nebulizatoarele sunt folosite in mod frecvent de familiile care au copii cu astm bronsic. In acele butoiase ale nebulizatorului, in mod traditional, se pun medicamente antiastmatice, de la farmacie. Noi putem sa folosim, in perioada aceasta, in aceleasi butoiase, o reteta, un amestec de produse apicole, de miere de albine cu ser fiziologic si cu uleiuri volatile. Iar reteta pe care o recomand si pe care am folosit-o de multe ori la pacienti, nu numai eu, ci si colegii mei din Societatea Romana de Apiterapie, este urmatoarea: in jumatate de mililitru de miere de albine (ideal miere de mana, care este mai puternic antibacteriana si ajuta mai mult imunitatea, sau miere de tei) adaug 10-15 picaturi de tinctura de propolis si amestec bine tinctura de propolis in miere, ca sa se omogenizeze. Pot sa adaug, daca este o afectare virala mai puternica sau este o coinfectie, deci sunt si bacterii care au aparut si au infectat aparatul respirator, pot sa adaug si o picatura, doar o picatura de ulei volatil, fie de brad, fie de molid, fie de pin, fie de eucalipt sau roinita. Deci doar o picatura, nu mai mult, pentru ca uleiurile volatile sunt foarte puternice. Le amestec bine acolo, pe acestea trei, mierea, propolisul si uleiul volatil, iar dupa aceea adaug ser fiziologic, cam 3 – 3,5 mililitri de ser fiziologic sunt suficiente. Omogenizez bine solutia, iar dupa aceea o transfer in butoiasul nebulizatorului. Se porneste ulterior aparatul si se asteapta un pic pana apare ca un fel de ceata, incep sa iasa propolisul si uleiurile volatile in aer. Initial, este bine sa se tina masca un pic mai departe de nas, pentru ca acea ceata care iese este un pic inecacioasa si atunci trebuie sa vina usor-usor, pana m-am invatat cu mirosul, cu aroma, iar dupa aceea respir normal, pot sa fac si pauze, 5 minute, 10 minute, si dupa aceea sa reiau. Atentie: butoiasul trebuie tinut la verticala, ca sa nu curga solutia. Deci nebulizarea este o solutie foarte buna.
Ce solutii mai exista pentru a ne calma gatul iritat si pentru a ne ajuta respiratia atunci cand ne confruntam cu o raceala sau cu o gripa?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: O alta metoda foarte utila pentru a inhala propolis (pentru ca, din toate produsele apicole, din toate remediile din plante medicinale, propolisul este cu cel mai mare spectru util pentru sistemul imunitar si cu cea mai puternica actiune antibacteriana, virala): exista niste aparate speciale care se cheama propolizatoare, se pun in camera (ideal in camera de dormit sau cat mai aproape de patul pacientului) si care propolizeaza aerul. Propolisul, la 80-90 de grade Celsius devine lichid si dupa aceea incepe sa emane din substantele acestea volatile. Avantajul mare al acestor propolizatoare este ca, desi partea volatila a propolisului se dilueaza in aerul intregii camere, totusi, se respira, pe tot timpul noptii sau chiar non-stop, 24 de ore din 24, iar, incet-incet, substantele care sunt utile patrund la nivelul plamanilor. La nebulizare, actiunea era mult mai directa, mai concreta, mai puternica, 10-15 minute cu actiune directa, cantitate mai mare, dar si cu aceste propolizatoare se poate face acelasi lucru. Pentru cei care merg cu masina, vestea buna este ca exista nebulizatoare care se adapteaza si la masina. Se pot pune la acea priza pe care o folosesc uneori fumatorii, iar aerul din masina, din habitaclu se poate propoliza. Practic, acolo volumul de aer fiind mult mai mic, masina devine chiar un fel de sauna, daca vreti, un fel de zona de concentrare unde substantele acestea din propolis se concentreaza foarte mult.
Asadar, exista multiple forme de utilizare a propolisului, beneficiile acestuia pentru sanatatea aparatului respirator fiind binecunoscute. Dar primul lucru pe care-l putem face atunci cand ne confruntam cu o durere in gat ar fi sa luam o lingurita de miere – vom vedea cum gatul ni se calmeaza deindata. De fapt, siropurile de tuse au ca principal ingredient tocmai mierea, cea buna, naturala, linistitoare. Este inca un motiv pentru care e bine sa aveti tot timpul in casa cel putin un borcan cu miere. Si, daca stiti ca aveti des probleme cu gatul, ar fi bine sa fie un borcan cu miere de tei. Evident, daca mai multe saptamani la rand va consultati cu o tuse care nu mai trece, consultul medical este absolut necesar, dar, daca va confruntati cu afectiuni usoare, mierea si aceste remedii apicole naturale va pot ajuta si va pot face sa treceti mai usor peste aceste episoade. Multa sanatate si alegeti mierea romaneasca!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de Facebook. Bineinteles, va invitam sa va abonati si la canalul nostru de YouTube. Va multumim pentru comentarii, pentru vizionari, pentru distribuiri. Va multumim ca sunteti alaturi de proiectul editorial Diferente si Esente. Diferente si Esente este, asa cum stiti, un proiect editorial al departamentului de continut al agentiei ARENA Communications. Altfel spus, este un proiect editorial ARENA Content Communications. Pe scurt, ACC. Asadar, si Diferente si Esente si alte proiecte editoriale ale noastre le gasiti pe www.accmediachannel.ro, pe pagina de Facebook si pe canalul de YouTube ACC Media Channel. Va multumim si va dorim multa sanatate!
Emisiune sponsorizata de APIDAVA (www.apidava.ro, www.facebook.com/ApidavaRomania, telefon: 0258.711.428).