Din Cetatea Albinelor – Mierea cu laptisor de matca de la Apidava
3Din Cetatea Albinelor – Mierea cu laptisor de matca de la Apidava
Proiect susținut de APIDAVA.
Realizator: Cecilia Caragea.
Un adevarat superaliment, considerat un elixir al tineretii, al sanatatii si al frumusetii, studiat astazi in marile universitati si centre de cercetare ale lumii, laptisorul de matca este probabil cel mai important produs al stupului.
Cu o consistenta cremoasa si aspect perlat, cu un gust acrisor, puternic astringent, de culoare alb-galbui, usor translucid, laptisorul de matca este o substanta vascoasa pe care albinele lucratoare tinere o secreta prin intermediul glandelor hipofaringiene.
Reprezentand cel mai important aliment al stupului, laptisorul de matca este hrana reginei, pentru toata durata vietii ei. Restul albinelor primesc laptisor de matca doar timp de trei zile, in stadiul de larva, pe perioada cea mai importanta de dezvoltare. Datorita laptisorului de matca, regina traieste 5-6 ani in loc de doar 30-45 de zile, cat traieste o albina lucratoare, hranita doar cu miere si polen. Si tot datorita laptisorului de matca regina reuseste sa depuna pana la 1500-2000 de oua pe zi.
Se poate afirma, fara riscul de a gresi, ca laptisorul de matca reprezinta cel mai complet si mai puternic aliment cunoscut omului modern. Trebuie stiut ca el contine un mare numar de antioxidanti, de vitamine, precum A, D, C, E, K si toate vitaminele din complexul B, minerale, oligoelemente, precum potasiu, calciu, siliciu, sodiu, zinc, fier, cupru, mangan, magneziu si fosfor, enzime si coenzime si toata paleta de aminoacizi esentiali, dintre care unii nu pot fi sintetizati de organismul nostru, si acizi cu actiune antitumorala.
Deosebit de important este continutul de acetilcolina, un neurotransmitator indispensabil pentru starea de sanatate a sistemului nervos, esential in transmiterea influxului nervos si care nu poate fi gasit in alte produse naturale. Din pacate, de multe ori, productia proprie de acetilcolina este deficitara.
In plus, o serie de alte substante bioactive continute in laptisorul de matca cresc eficacitatea acetilcolinei, asigurand laptisorului de matca o eficacitate sporita in imbunatatirea memoriei, cresterea puterii de concentrare si a randamentului intelectual, imbunatatirea starii psihice si depasirea starilor depresive, crearea unei stari de buna dispozitie, combaterea insomniilor, a durerilor de cap si a stresului cronic, cresterea rezistentei la efort fizic si intelectual. Asigurand o imbunatatire generala a activitatii si performantelor cerebrale, este recomandat inclusiv la varsta a treia. Aceste efecte au fost demonstrate si de cercetari recente facute in Japonia, care au concluzionat ca administrarea laptisorului de matca stopeaza procesele degenerative de la nivelul sistemului nervos central si chiar ajuta la refacerea celulelor distruse. Alte studii au aratat ca la acest proces contribuie si continutul ridicat de antioxidanti, care anihileaza actiunea radicalilor liberi.
In acelasi timp, laptisorul de matca reprezinta singura sursa naturala de acid 10HDA, ce prezinta o puternica actiune antibacteriana, antifungica si antivirala si care intareste sistemul imunitar, ajuta la eliminarea radicalilor liberi, ne scapa de raceli si gripe, de infectii si ajuta si la vindecarea mult mai rapida a ranilor. In plus, acidul 10HDA actioneaza sinergic cu restul de componente active prezente in laptisorul de matca. Astfel, acest produs-minune al stupului este benefic in cazul bronsitei, regenereaza organismul, imbunatateste functiile metabolice.
Dar laptisorul de matca este si un puternic cardiotonic, avand efecte benefice asupra musculaturii cardiace si asupra vaselor de sange. Datorita efectelui vasodilatator si hipotensor, este folosit cu rezultate foarte bune in prevenirea si reducerea hipertensiunii arteriale. Mai multe studii realizate de specialistii americani au demonstrat capacitatea laptisorului de matca de scadere a colesterolului chiar si cu 14% si a lipidelor cu 10% in urma administrarii zilnice a 50-100 de miligrame, in timp ce un studiu raportat de un cercetator japonez indica posibilitatea reducerii colesterolului chiar si cu 50% in urma administrarii zilnice, timp de o luna, a 6 grame de laptisor de matca. Astfel, laptisorul de matca ar trebui sa nu lipseasca din alimentatia celor cu risc ridicat de infarct sau de accident vascular cerebral, a celor obezi sau a celor care prezinta valori crescute ale colesterolului si ale lipidelor.
Studiile au evidentiat efectul deosebit al laptisorului de matca in imbunatatirea capacitatilor fizice si aceasta mai ales la copii. De asemenea, laptisorul de matca incetineste procesul de imbatranire, inclusiv prin reducerea proceselor oxidative din organism. El ne asigura un plus de energie, fiind excelent in caz de epuizare fizica, psihica sau de stres, creste buna dispozitie si imbunatateste somnul.
Dar laptisorul de matca prezinta si un continut bogat in substante biogene, cu rol in normalizarea activitati hormonale, sustinand sintetizarea acelor hormoni pe care organismul nostru nu ii secreta in cantitati suficiente. Astfel, el este extrem de util pentru femeile aflate la menopauza, care au un nivel scazut de estrogen, pentru stoparea afectiunilor specifice sindromului de postmenopauza, precum osteoporoza, tulburarile circulatorii sau cardio etc. sau pentru femeile care se confrunta cu infertilitatea, ajutandu-le sa ramana insarcinate, iar apoi sa pastreze sarcina. Apoi, pentru femeile care alapteaza, laptisorul de matca prezinta un efect pozitiv in stimularea glandelor mamare, cu cresterea secretiei de lapte. In egala masura, laptisorul de matca combate depresiile postnatale si aduce un plus de energie si de incredere.
Astfel, laptisorul de matca ni se infatiseaza ca un excelent stimulator ce ajuta la fortificarea si echilibrarea intregului organism, asigurandu-ne o stare de bine.
Pentru multe persoane, gustul laptisorului de matca este prea puternic, fiind usor neplacut. In acelasi timp, laptisorul de matca crud, singurul care ne confera intregul aport de substante benefice pentru organismul nostru, nu poate fi pastrat decat la rece, la frigider. Si aceasta in permanenta, din momentul recoltarii si pana in momentul in care il consumam. Acest deziderat reprezinta o complicatie pentru noi, dar in primul rand ridica un grav semn de intrebare asupra calitatii laptisorului de matca achizitionat, deoarece trebuie sa ne bazam pe supozitia ca toti cei implicati in manipularea laptisorului de matca din momentul recoltarii si pana in momentul in care noi am ajuns in posesia lui au respectat cu strictete conditia de a-i asigura temperatura corecta de pastrare de sub 5 grade Celsius.
Aceste inconveniente pot fi depasite insa cu usurinta apeland la o combinatie de miere cu 2% laptisor de matca. Realizata corect, in forma stabila, asa cum ne-o ofera Apidava, cetatea albinelor din inima Transilvaniei, aceasta are un gust delicios si asigura si conservarea perfecta a laptisorului de matca crud, tocmai datorita proprietatilor speciale de conservare pe care le are mierea naturala. Cu doar trei ligurite pe zi, de preferinta dupa mesele principale, acest produs de exceptie, realizat din miere naturala de cea mai buna calitate cu 2% laptisor de matca crud, reprezinta un suport ideal pentru starea de santate a intregului organism, o excelenta sursa de energie, de vitalitate si buna dispozitie, in masura sa tina boala departe de noi.
CONCURS
Asa cum v-am obisnuit, avem si un concurs! Concursul se desfasoara pe pagina de Facebook Cecilia Caragea. Cinci dintre dumneavoastra vor putea castiga cate un borcan de miere cu laptisor de matca Roua Florilor de la Apidava. Iata ce trebuie sa faceti pentru a participa la concursul nostru! La prezentul material video va invitam sa inserati un comentariu cu textul „Mierea cu laptisor de matca de la Apidava”. Marti, 27 februarie 2018, ii vom extrage la sorti pe cei cinci castigatori.
Sanatate, imunitate, cu APIDAVA!
Sunt convins de efectele benefice asupra sanatatii ale laptisorului de matca si mierii, dar si ale polenului, pe care de altfel le consum. In ultimul timp am achizitionat laptisor de matca si polen de la apidava si sunt foarte multumit.
Mierea cu laptisor de matca de la Apidava
Mierea cu laptisor de matca de la Apidava este un aliment/medicament minune, bun pentru diabetici.