Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Restaurarea dentara cu implanturi subperiostale
0Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Restaurarea dentara cu implanturi subperiostale
B1 TV, 31 iulie 2021, de la ora 9.30
Invitati: dr. Anca Rusu si dr. Cristi Nechita, medici specialisti in chirurgie dento-alveolara
Emisiune sustinuta de Clinica Dental Premier (www.dentalpremier.ro, www.facebook.com/dentalpremier.ro, Telefon: 0726.203.032).
Pacientii edentati total, care nu mai au dinti deloc si care sufera de resorbtii osoase severe pot acum, cu ajutorul implanturilor subperiostale, sa renunte la protezele mobile si sa se bucure de dinti ficsi. Implanturile subperiostale nu sunt propriu-zis niste implanturi clasice, adica niste suruburi de titan, ci reprezinta, de fapt, lucrari mai complexe. Haideti sa aflam impreuna ce sunt, cum se realizeaza si care sunt pacientii eligibili pentru o asemenea interventie stomatologica!
Dr. Anca Rusu, medic specialist in chirurgie dento-alveolara: Implanturile subperiostale reprezinta o metoda noua, inovatoare, de tratament, folosita in cazuri complexe, cu resorbtii osoase severe, si utilizeaza un schelet personalizat din titan pentru a reabilita oral pacientul, printr-o lucrare protetica fixa. Principala indicatie pentru implanturile subperiostale o reprezinta atrofia osoasa extrema, adica acele cazuri in care reconstructia osoasa nu poate fi realizata.
Asadar, exista pacientii care sufera de resorbtii osoase severe, care nu ar putea beneficia de implanturi conventionale, clasice, iar pentru acestia exista varianta de implanturi subperiostale. Bineinteles, varianta de reabilitare orala este aleasa de echipa medicala in functie de starea pacientului, pe baza analizelor specifice: se fac radiografii, computer tomograf, scanari intraorale digitale.
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: In functie de situatia pacientului, de tipul de resorbtie osoasa, medicul chirurg implantolog recomanda metoda de reabilitare orala.
Dar, daca se alege varianta implanturilor subperiostale, in ce consta aceasta interventie?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Implanturile subperiostale pot fi realizate atat la maxilar, cat si la mandibula, in cazul unor edentatii partiale, dar si in cazul edentatiilor totale. Implanturile subperiostale constau intr-o retea din titan care acopera in intregime oasele maxilare. Acest filet din titan este fixat in osul maxilar cu ajutorul unor suruburi speciale, la final urmand sa fie inserata lucrarea protetica fixa. Acest schelet metalic este atasat pe osul maxilar cu ajutorul unui ghid chirurgical si este fixat in os cu ajutorul unor microsuruburi speciale.
Cat timp dureaza o asemenea interventie? Si dupa cat timp poate pacientul sa beneficieze de o lucrare cu dinti ficsi?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Interventia presupune o singura etapa chirurgicala, adica dupa ce se insereaza aceasta piesa din titan, aceasta retea, imediat se poate atasa lucrarea protetica fixa. Aceasta retea are in structura ei niste elemente pe care se ataseaza, prin insurubare, lucrarea protetica fixa. Cu aceasta lucrare provizorie, pacientul asteapta, timp de cateva luni, vindecarea gingiei, urmand ca ulterior sa fie atasata lucrarea protetica definitiva.
Cum se intretine o asemenea lucrare stomatologica?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Evident ca aceasta lucrare protetica fixa trebuie intretinuta foarte bine. In primul rand de catre pacient, prin igiena zilnica, dar pacientul trebuie sa se prezinte periodic la niste controale, pentru a supraveghea atat starea ei, cat si starea gingiei. Controalele se fac in primul an la patru luni, ulterior, o data pe an, este necesara igienizarea lucrarii, ceea ce inseamna ca lucrarea va fi desurubata, se curata, se igienizeaza, urmand sa fie atasata la loc.
Dar caror pacienti li se recomanda implanturile subperiostale? Care sunt pacientii eligibili pentru asemenea lucrari?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: La maxilar, la partea de sus, in aceste atrofii osoase extreme solutia o putea reprezenta implantul zigomatic, insa implanturile subperiostale reprezinta o varianta mai putin invaziva.
Asadar, aceste implanturi subperiostale sunt o varianta pentru cei cu resorbtii osoase masive si pentru cei care nu pot beneficia de reconstructii osoase. Dar, de unde vine numele de implanturi subperiostale?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Implanturile subperiostale au aceasta denumire pentru ca se insera sub periost. Aceasta este o formatiune situata sub gingie, care imbraca osul maxilar.
Asadar, pentru pacientii pentru care nu se poate recurge la reabilitarile osoase clasice exista si varianta implanturilor dentare subperiostale, care reprezinta, de fapt, un schelet metalic din titan care se plaseza sub gingie, de fapt sub periost, si se prinde de osul maxilar sau mandibular ramas, cu niste nici suruburi. Este vorba de o lucrare unica, personalizata, realizata special pentru fiecare pacient in parte.
Dr. Cristi Nechita, medic specialist in chirurgie dento-alveolara: Pentru pacientii care prezinta o atrofie osoasa extrema avem posibilitatea sa folosim implanturile subperiostale. Acestea nu reprezinta un implant clasic, tip surub, ci este vorba de o plasa de titan, care imbraca atat maxilarul, cat si mandibula, daca vom avea nevoie, astfel incat sa evitam reconstructiile osoase complicate si pacientul sa primeasca, intr-o singura interventie chirurghicala, dinti ficsi, dupa 24-48 de ore de la interventia chirurgicala. Pentru pacientii pentru care nu se pot face reconstructii osoase complexe putem apela la implantul subperiostal.
Dar, efectiv, cum se realizeaza aceste implanturi subperiostale?
Dr. Cristi Nechita, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Cu ajutorul computerului tomograf si a scanarii intraorale noi realizam designul implantului subperiostal. Dupa ce vom realiza acest design, impreuna cu colegii nostri de la un laborator specializat in implanturi subperiostale, realizam implantul subperiostal, care va fi facut din titan tip 5, o retea care se va insera subgingival si care va fi prinsa cu microsuruburi, astfel incat aceasta plasa, retea, de titan sa ocoleasca toate formatiunile anatomice, dar si zonele de resorbtie pe care le prezinta pacientul. Implantul subperiostal va fi prins subgingival, in osul pacientului, cu ajutorul unor microsuruburi, urmand ca periostul, dar si gingia sa acopere, la final, acest implant subperiostal. Implantul subperiostal este specific pentru fiecare pacient in parte si este realizat cu ajutorul computerului tomograf de inalta precizie.
Tinand cont ca este o lucrare unica, personalizata, cat timp dureaza realizarea acesteia?
Dr. Cristi Nechita, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Durata de realizare a implantului subperiostal pentru fiecare pacient in parte este mica, avand in vedere ca designul acestui implant subperiostal nu se realizeaza in tara. Colaboram cu un laborator de tehnica specializata din afara tarii.
Asadar, implanturile subperiostale reprezinta o varianta pentru pacientii care nu ar putea beneficia de reconstructii osoase, o solutie unica, realizata special pentru fiecare pacient in parte!
Dr. Cristi Nechita, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Implantulurile subperiostale reprezinta o alternativa pentru implanturile zigomatice, acestea din urma inserandu-se intr-o interventie chirurgicala mult mai complexa fata de cele subperiostale.
Prin urmare, chiar si pacientii cu situatii grave de rebsorbtii osoase, pentru care nu se puteau face reconstructii osoase, pacientii edentati total, care au purtat mult timp proteze mobile pot beneficia de o lucrare fixa datorita noilor tehnologii din stomatologie, aceste lucrari personalizate, aceste implanturi subperiostale, putand sa asigure dintii ficsi si in cazul acestor pacienti. Tehnologiile avanseaza, se perfectioneaza, se realizeaza noi materiale, se gasesc noi solutii care ne pot ajuta sa ne bucuram de dinti ficsi. Dar nu trebuie sa uitam ca esentiala ramane grija noastra pentru sanatatea orala si pentru sanatatea noastra, in general. Multa sanatate!