Strategia Mea de Sanatate – Aparitia restaurantelor si a ceainariilor in Europa. Cum s-a schimbat semnificatia cuvantului “ceai”. Sortimente de ceai Larix
0Cecilia Caragea: Știți de unde vine cuvântul RESTAURANT? De la restaurare, cu sensul de regenerare, de refacere. Era acel loc unde te odihneai, puteai să mănânci ceva preparat rapid și să-ți recapeți puterea, forțele, energia, ca să-ți vezi mai departe de drumul tău.
Sensul de local unde poți să mănânci ceva preparat rapid și să îți refaci forțele a început să fie utilizat în Franța Evului Mediu, dar, în mod oficial, se consideră că în 1765, la Paris, a apărut primul local care a purtat acest nume de RESTAURANT. Îi aparținea unui oarecare Boulanger, care era vestit în epocă pentru supele pe care le prepara și care te ajutau să-ți recapeți rapid forța, puterea, energia, ca să mergi mai departe. Chiar avea o supă cu carne care era recunoscută pentru efectul ei restaurator rapid și se numea supa RESTAURANT.
Dar RESTAURANT cu sensul de local unde poți să poposești, să te odihnești și să mănânci ceva a intrat în 1821 în Dicționarul Explicativ al Limbii Franceze și apoi a ajuns pretutindeni acest cuvânt. Pe lângă aceste localuri unde puteai să te duci să mănânci ceva, în Europa au început să apară ceainăriile, cafenelele, ciocolateriile, mici localuri unde puteai să bei un ceai, o cafea, o ciocolată caldă, să-ți recapeți forțele, să te întâlnești cu alți oameni, să schimbi idei, să afli noutăți.
Trebuie să spunem, însă, un lucru. Ceaiul adus din China a fost considerat la început o băutură medicinală, tot așa precum cafeaua, tot așa precum ciocolata, mai bine spus, precum cacaua, care a fost adusă din nou-descoperitele Americi. Toate acestea au fost considerate inițial băuturi medicinale și de lux, pentru că nu și le putea permite toată lumea, dar, așa, încet-încet, ele au devenit niște băuturi foarte populare, niște băuturi pentru toată lumea, atât ceaiul, cât și cafeaua și, mai apoi, bineînțeles, și ciocolata. Dar, inițial, erau niște produse scumpe, niște produse taxate. Să ne amintim doar de partida de ceai de la Boston, care este, de fapt, considerată scânteia care a dus la Războiul de Independență American. Ce s-a întâmplat, de fapt? Coloniștii americani erau revoltați, li se păreau incorecte taxele pe ceai, pentru că ei trebuia să plătească anumite taxe pe ceaiul importat către Marea Britanie. Și, atunci, revoltați de acest lucru, au mers în port și au urcat pe cele trei corăbii și au aruncat peste bord încărcătura, lăzile de ceai. Și, de aici, știm ce a urmat, din cărțile de istorie: Războiul de Independență al Americii.
Ceea ce vreau să spun este că, în timp, ceaiul, ca și cafeaua, ca și ciocolata, au ajuns niște produse populare. Și, dincolo de răspândirea acestor produse, care astăzi sunt utilizate pe scară largă, în cazul ceaiului s-a schimbat și semnificația numelui, pentru că, inițial, CEAI era denumită acea băutură care era preparată dintr-o anumită plantă din China, din Camellia sinensis, din care se obțin ceaiul verde, dar și ceaiul alb și ceaiul negru. Ceaiul negru se obține din frunzele care se lasă la fermentat, iar ceaiul alb, din frunzele foarte tinere, nefermentate. Dar ceaiul verde este cel mai cunoscut, probabil pentru că lumea este mult mai obișnuită cu gustul acestuia. Însă, astăzi, numele de CEAI noi îl folosim pentru diferite infuzii din plante. Numim ceai și infuzia din frunze de mentă, din flori de mușețel, de sunătoare, de măr și scorțișoară, fructe de pădure, de zmeură, căpșuni și câte și mai câte.
Și, atunci când mergem la o ceainărie și suntem întrebați ce ceai ne-am dori, spunem: vrem un ceai de fructe de pădure, de mentă și așa mai departe. Și noi, acasă, atunci când ne hotărâm să bem un ceai ca să ne luăm momentul nostru de relaxare, ne gândim ce aromă am prefera. Și, tocmai pentru că uneori ne dorim un sortiment, alteori alt sortiment, compania Larix a lansat Cutia cu Arome. Este o cutie care are mai multe sortimente de ceai: ceai verde cu lămâie, ceai negru, ceai de măr și scorțișoară, ceai de mentă, de fructe de pădure, de zmeură și căpșuni. Așadar, aveți de unde alege! Puteți alege de fiecare dată sortimentul de care aveți chef și să savurați o cană de ceai. Mai mult, atunci când aveți musafiri, și ei pot să aleagă din toate aceste sortimente și veți schimba altfel ideile când fiecare este cu ceaiul preferat. Și se creează acolo o armonie, o armonie a gusturilor și o armonie a ideilor!
Eu vă mulțumesc tare mult pentru că urmăriți emisiunile pe care le realizez cu mare drag! Sunt emisiuni pentru un stil de viață sănătos, frumos, armonios. Sunt emisiuni în care, bineînțeles, recomand diferite produse, cum sunt ceaiurile Larix. Sunt emisiuni în care îmi place să spun povești, povești din lumea întreagă.
Mai multe despre beneficiile ceaiurilor Larix puteți afla pe www.larix.ro. Ceaiurile Larix le găsiţi în magazinele cu produse naturale, în diferite farmacii sau online pe emag.ro.