Academia de Ayurveda – Remedii ayurvedice pentru acnee
2Academia de Ayurveda – Remedii ayurvedice pentru acnee
Proiect susținut de Ayurmed.
Invitat permanent: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda.
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: In seria noastra de emisiuni Academia de Ayurveda, sustinuta de Ayurmed, a venit vremea sa vorbim despre acnee! Bineinteles, stam de vorba cu doamna dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda! Inainte de toate, as vrea sa va intreb cand si de ce facem acnee?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Acneea apare, de obicei, ca o reflectare la nivelul tenului a unor dezechilibre hormonale care apar in fiinta umana. Aceste dezechilibre hormonale apar, in general, in perioada de pubertate, trecere spre adolescenta, pentru ca, asa cum spuneam si altadata, din punct de vedere ayurvedic, in acea perioada incepe sa apara din ce in ce mai pregnant in structura noastra influenta lui Pitta Dosha, acea Dosha care are in componenta elementul foc si care vine sa induca, sa spunem, procesul de maturizare hormonala care apare la fiinta umana in perioada aceasta a pubertatii si a adolescentei. Bineinteles ca acesta este factorul principal. De multe ori, exista si alte cauze care pot sa duca anumite impurificari care apar la nivelul sangelui din cauza unor deficiente hepatice. Sunt persoane care, de exemplu, pot sa sufere de anumite probleme la nivelul ficatului care duc la impurificarea sangelui si genul acesta de toxine se pot exterioriza la nivelul pielii. Dar aceste situatii sunt mult mai rare.
Cecilia Caragea: Am intalnit, totusi, persoane la 30 de ani, deci trecute cu mult de perioada adolescentei, care totusi se confrunta cu episoade acneice!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, pentru ca exista persoane care pot sa aiba anumite tulburari hormonale chiar si dupa perioada pubertatii si adolescentei. Deci nu este obligatoriu ca aceste tulburari sa dispara. In general, la femei apare aceasta problema si, in situatia in care, din diverse motive, femeia se confrunta cu anumite dezechilibre hormonale, care ii genereaza probleme inclusiv in sfera genitala (chisturi ovariene sau ovar polichistic, care sunt entitati separate) sau diverse alte probleme pe care le poate avea, in aceste situatii pot sa apara probleme legate de ten, in speta acneea.
Cecilia Caragea: Asadar, atunci cand avem acnee dupa varsta adolescentei, ar trebui sa fim atenti si la alte afectiuni pe care s-ar putea sa le avem!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, pentru ca, atata vreme cat am avut in adolescenta acnee… nu toata lumea face – exista anumite tipologii, chiar daca atunci este perioada Pitta si toti trecem prin aceasta perioada Pitta a vietii… In momentul in care noi, din punct de vedere constitutional, avem aceasta Dosha prezenta in pondere mai mare, in mod categoric, aceasta perioada a pubertatii si adolescentei va fi in proportie mai mare marcata de aparitia acestei probleme, acneea.
Cecilia Caragea: Iar persoanele care se inscriu in tipologia Vata sau Kapha majoritar nu se prea confrunta cu acneea!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Acolo nu este obligatoriu sa apara aceasta problema. Se stie despre tipologia Kapha ca are un ten foarte frumos, un ten curat, alb, foarte bine hidratat, adica intotdeauna tenul gen Alba-ca-Zapada. In schimb, persoanele Pitta oricum au tendinta de a se inflama mult mai usor, atat din punct de vedere psihomental, cat si la nivelul pielii. Sunt persoanele care sunt foarte sensibile si la expunerea la soare, pentru ca imediat se inrosesc la piele si, intr-adevar, pentru ei aceasta perioada de dezechilibru hormonal, daca nu o gestioneaza corespunzator, se poate solda in proportie mai mare cu aparitia acneii.
Cecilia Caragea: Si care ar fi recomandarile naturale, deloc agresive, dar care ar putea sa fie utile?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Din punct de vedere ayurvedic, este foarte important ca in aceasta perioada a pubertatii si adolescentei, in care, tocmai datorita acestei furtuni hormonale, avem tendinta sa fim uneori, probabil, si mai neatenti la alimentatie, este foarte important sa ne controlam alimentatia. Stim ca, in general, adolescentii au tendinta sa sara peste mesele principale, sa manance mai mult fast-food, sa nu mai spunem de consumul de cola si de alte lucruri care in mod categoric nu le fac deloc bine in aceasta situatie, mai ales daca sunt predispusi la acnee.
Cecilia Caragea: Se spune si ca, daca mananci foarte multe dulciuri, faci acnee – nu stiu daca e adevarat!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Este, pentru ca acest consum foarte mare de dulciuri poate sa influenteze echilibrul hormonal si, atunci, de asemenea, impurifica sangele. Un sange care este foarte incarcat cu glucide este un mediu mult mai bun si se asigura global un mediu mult mai bun pentru dezvoltarea microorganismelor. De asemenea, este foarte important, dincolo de regimul alimentar (in momentul in care o persoana predispusa la acnee este mai atenta la regimul alimentar, imediat se observa acest lucru la nivelul calitatii tenului), este foarte importanta igiena tenului. Adica nu punem mana pe fata in conditiile in care nu ne-am spalat pe maini, urmarim sa nu ne zgariem pe fata, sa facem diverse microleziuni care se pot foarte usor suprainfecta si, in felul acesta, sa se accentueze aceste manifestari. Este foarte important sa curatam tenul. Se stie ca tenul acneic apare mai mult la persoanele care au ten gras sau tendinta de a fi mai gras si, atunci, este foarte important sa mentinem o igiena corespunzatoare si sa ingrijim in mod corespunzator acest ten cu ajutorul unor cosmetice care sunt pe baza de plante si care au actiune foarte blanda asupra tenului, fara sa il agreseze.
Cecilia Caragea: Vad ca Ayurmed chiar are o crema de masaj facial pentru tenul gras!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da! Si tenul gras, chiar daca este gras, trebuie masat, pentru ca masajul este extrem de important atat pentru mentinerea tonusului pielii, cat si pentru asigurarea hranirii acesteia, care se face din profunzime, prin intermediul capilarelor foarte fine care exista in structura hipodermului, in general, pentru ca de acolo principiile nutritive sunt conduse apoi catre straturile superficiale ale pielii. Masajul este foarte indicat, in general, si pentru relaxarea musculaturii, si pentru stimularea circulatiei, pentru tonifierea tenului. Dar, chiar daca avem tenul gras, putem sa optam sa facem un masaj cu creme care sa contina principii active potrivite pentru un ten gras, si anume extractul de lamaie verde, care este foarte bun pentru tenul gras. De asemenea, nu o sa folosim ulei de masline sau diverse alte uleiuri pe care avem obiceiul sa le folosim sau ulei de migdale, vom folosi uleiul de arahide, care, chiar daca este un ulei, are o componenta astringenta si o actiune astringenta la nivelul tenului. In felul acesta, controlam secretia de sebum in situatia unui ten gras si, de asemenea, putem sa controlam, datorita extractului de lamaie verde continut, care are actiune antibacteriana si purificatoare la nivelul tenului, sa preintampinam suprainfectarea leziunilor deja existente.
Cecilia Caragea: Asadar, are niste ingrediente gandite special pentru a ajuta tenul gras si a-l face in viitor mai putin gras!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, bineinteles!
Cecilia Caragea: Si stiu ca este recomandata, mai ales in aceste situatii, o masca saptamanala scrub!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, este mai mult un gomaj, nu este o masca! Ne-am putea pune intrebarea de ce sa folosim un scrub in momentul in care avem un ten gras! Si, daca noi iritam cu aceste microparticule care se gasesc, de obicei, intr-un scrub, tenul o sa fie tentat sa secrete mai mult sebum, in vederea protectiei. Acest scrub de la Ayurmed are in compozitie granule de granule din coji de nuca foarte fine, care au o actiune blanda de curatare. De asemenea, gasim in compozitia lui pulberea de scoarta de Neem, care, asa cum spuneam si cu alta ocazie, are actiune dezinfectanta, antibacteriana, antimicrobiana la nivelul fetei. Eruptiile, care sunt niste inflamatii la nivelul tenului, sunt foarte mult atenuate si, in felul acesta, reusim sa curatam tenul fara sa stimulam in mod excesiv glandele sebacee, care apoi sa produca mai mult sebum la nivelul fetei.
Cecilia Caragea: Intr-adevar, aceasta crema am folosit-o si eu si, imediat dupa aceea, simti ca tenul iti ramane mai luminos!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, este foarte buna, pentru ca, in momentul in care aplicam acest scrub, pielea devine mult mai receptiva fata de principiile active care sunt aplicate ulterior prin cremele cu care facem masaj sau prin crema zilnica de intretinere, care, si in cazul tenului gras, trebuie folosita!
Cecilia Caragea: Si Ayurmed are si o crema speciala pentru tenul acneic! Cu aceasta crema pentru tenul acneic, cand si cum trebuie sa iti dai? Adica iti dai pe toata fata, iti dai pe acele puncte cu probleme?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Intr-adevar, aceasta crema este indicata pentru a fi folosita pe intregul ten, pentru ca ea are ca baza uleiul de cocos, care, asa cum stim, este un ulei foarte bun pentru intretinerea tenului. Dar in aceasta baza de ulei de cocos avem plante care sa fie adresate strict tratamentului tenului gras, si anume avem pulberea de Neem, avem salcia de Himalaya, care are actiune antiinflamatoare extrem de eficienta, avem uleiul de nucsoara si uleiul de menta. In momentul in care noi combinam in aceasta baza de ulei de cocos toate aceste ingrediente, putem sa aplicam cu incredere aceasta crema, pe care o putem folosi pentru intretinere zilnica. Asa cum am spus, tratamentul se face cu un gomaj si un masaj si pentru intretinerea zilnica folosim Acne Cream, care ne poate ajuta foarte mult sa mentinem tenul, chiar daca are tendinta catre acnee, intr-o forma optima.
Cecilia Caragea: Si cam in cat timp se vad rezultatele?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Rezultatele depind de gravitatea acneii, de gravitatea acestui proces si depind foarte mult si de cat de colaboranta este persoana in ceea ce priveste modificarile de regim alimentar pe care trebuie sa le faca. Pentru ca, in momentul in care se face acest lucru, adica adaptam si regimul alimentar, pe care urmarim sa il facem cat mai pur, cat mai curat, luam un remediu purificator pentru sange, cum ar fi Margusa, adica Neem si intern, prin intermediul consumului de Margusa, Neem si extern, asa cum am vazut in toate cosmeticele care sunt adresate tenului de azi. Neem-ul este prezent tocmai pentru ca are o actiune extrem de benefica. Deci, in functie de cate metode folosim si cat de consecventa este persoana… depinde rapiditatea cu care se instaleaza efectul.
Cecilia Caragea: Si, in general, persoanele care au tenul gras si care se confrunta cu acnee au si parul gras si stiu ca Ayurmed are un sampon care contine si el Neem, tot cu efect dezinfectant!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact! Contine Neem, contine, de asemenea, nucile speciale de sapun, care au o actiune blanda de curatare, pentru ca stim ca persoanele care au tenul gras trebuie sa aiba acces la sampon sau sa spele parul cu sampoane care sa nu usuce foarte tare scalpul, in special ca sa nu stimuleze glandele sebacee sa secrete, in mod compensator, mai mult sebum.
Cecilia Caragea: Dar ce sunt aceste nuci de sapun?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Aceste nuci de sapun sunt fructele unui arbore care se numeste Sapindus trifoliatus, care au aceasta proprietate care sa dea o tensiune superficiala. Deci au proprietati tensioactive, care asigura o curatare foarte blanda a scalpului fara sa ususce foarte tare scalpul si, in felul acesta, nu este stimulata prea mult secretia de glande sebacee. De asemenea, el mai contine si sulf, contine, asa cum ati spus, Neem, contine miere si extract de fenicul. Si toate aceste ingrediente fac ca atat scalpul sa fie curatat, dar fara sa fie agresat si, de asemenea, firul de par sa poata sa fie curatat si sa aiba un aspect ingrijit, nu asa cum stim ca, de obicei, la parul gras apare…
Cecilia Caragea: … acel aspect uleios!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact! Si care apare destul de repede, adica dupa o zi doua de la spalat deja parul se ingrasa si asta poate sa ne creeze un anumit disconfort.
Cecilia Caragea: Stim ca persoanelor care se confrunta cu acneea le este recomandat sa se spele pe cap ceva mai des, tocmai pentru ca acel par care poate sa fie murdar sa le ajunga pe fata si nu face tocmai bine!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, este foarte adevarat, dar cred ca, dincolo de acest aspect, este foarte importanta aceasta ingrijire din interior si, de asemenea, vreau sa precizez aici un aspect care este foarte important, in special la acneea care apare la adolescenti, faptul ca, de multe ori, aceasta acnee poate sa aiba drept cauza emotionala ceea ce se numeste un conflict de imagine. In perioada adolescentei, suntem putin mai sensibili la orice fel de remarca care se face vizavi de aspectul nostru fizic si aceste lucruri pot sa genereze in noi o stare de tensiune si un anumit disconfort pe care noi sa il somatizam la modul acesta, prin aparitia acneii.
Cecilia Caragea: Adica ne simtim mai nesiguri in adolescenta si de aceea facem acnee?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Nu atat ca ne simtim mai nesiguri, suntem mai vulnerabili la remarcile despre aspectul nostru fizic care ni se fac, pentru ca, intr-adevar, suntem in perioada de formare a personalitatii si atunci absolut orice remarca pe care cineva mai rautacios ne-o face (ca ai nasul nu stiu cum, ca ai ochii nu stiu cum, diverse mici rautati din acestea pe care adolescentii si le spun unii altora) unei persoane care este mai sensibila la genul acesta de remarci poate sa ii genereze interior un complex de imagine, un conflict de imagine, mai ales daca el nu are inca suficienta incredere pentru ca nu este la varsta la care sa aiba inca foarte multa incredere in el. Si asta poate, mai ales daca are o predispozitie, sa ii accentueze aceasta problema.
Cecilia Caragea: Si, in momentul in care invatam sa facem fata acestor remarci, scapam mai usor de acnee?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles, pentru ca, odata cu rezolvarea conflictului de imagine, cel putin din punct de vedere psihomental, nu exista si aceasta cauza. Daca avem incredere in noi, pentru ca ne apreciem la modul obiectiv, la modul corect, indiferent de remarcile mai mult sau mai putin binevoitoare ale celor din jur, in momentul in care luam si masurile igienico-dietetice, adica ne ingrijim tenul, dar avem grija si la dieta si la hidratare si ne ingrijim tenul cu cosmetice corespunzatoare pentru aceasta scurta perioada in care putem sa ne confruntam cu aceasta problema, putem sa trecem foarte bine peste ea si sa nu avem urmari.
Cecilia Caragea: Asadar, trebuie sa invatam sa fim disciplinati, sa ne respectam o rutina de ingrijire zilnica si sa invatam si sa fim puternici in fata remarcilor tuturor celor din jur!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, trebuie sa avem incredere in noi si nu atat in aspectul nostru fizic, cat in calitatea noastra interioara, in ceea ce suntem noi in interior. Tocmai din cauza asta, perioada adolescentei este o perioada mai delicata, in care adolescentii incep sa se confrunte cu genul acesta de probleme, pentru ca si la scoala cresc solicitarile, incep sa se orienteze catre viata profesionala, incep sa se gandeasca ce vor sa faca in viitor si, din cauza aceasta, este o perioada putin mai instabila, care poate sa genereze genul acesta de vulnerabilitati. Si tocmai din cauza aceasta adolescentii trebuie sustinuti moral de catre familie, sa aiba incredere in ei, sa-si valorifice calitatile, sa urmareasca si isi minimizeze cat pot de mult defectele, nu sa le ascunda, ci sa le lase sa se manifeste mai putin si, eventual, sa le transforme in calitati. Trebuie sa invete sa se ingrijeasca pentru ca de felul in care ei isi pregatesc in aceasta perioada viata va depinde apoi o mare parte din viata lor ulterioara si e important sa pornim cu dreptul in aceasta calatorie.
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare mult si suntem tare bucurosi ca, indiferent de varsa celor care ne urmaresc, ca sunt adolescenti, ca sunt persoane varstnice, barbati, femei si asa mai departe, toti au cate ceva de invatat!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, pentru ca Ayurveda se adreseaza tuturor si acesta este un lucru extraodinar de bun!
Cecilia Caragea: Va multumim tare mult!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Cu mare drag!
Cecilia Caragea: Asa cum v-am obisnuit, va invitam si la concursul emisiunii Academia de Ayurveda! Cinci dintre dumneavoastra vor putea castiga cate o crema de la Ayurmed! Este vorba de o crema de gomaj Walnut Scrub! Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru: la prezenta emisiune online, va invitam sa inserati un comentariu cu textul „Ten curat cu Ayurmed” si, peste trei zile de la prezenta postare, in 23 august 2019, vom extrage la sorti cei cinci castigatori! Noi va multumim si va invitam sa descoperiti cosmeticele Ayurmed!
Ma intereseaza o crema pentru -ACNEE ROZACEE -cu care ma “lupt” de ceva vreme. Va rog sa-mi raspundeti si sa-mi dati un sfat.
Multumesc
Buna ziua!
Va multumim pentru interes. Pentru recomandari, puteti merge la o consultatie la Cabinetul de Medicina Ayurvedica (Bd. Nicolae Balcescu nr. 35, Sector 1) – va puteti programa la numarul de telefon: 0744 222 922. Puteti incerca si crema ayuredica Acne Cream, insa cel mai bine este sa mergeti la o consultatie, pentru a beneficia de un tratament personalizat.
Multa sanatate!