Dialoguri pentru Sanatate – Ingrijirea tenului in mod natural
0Ingrijirea tenului in mod natural
Invitata: Doamna Adina Racovita, cosmeticiana, manager Esteline Beauty Center din Cluj-Napoca (www.esteline.ro).
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri speciale companiei Apidava pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: Asa cum stiti, in seria noastra de emisiuni dedicata sanatatii si frumusetii, vrem sa invatam impreuna o serie de lucruri pe care le putem aplica si singuri, acasa. Astazi, ne-am gandit sa aflam mai multe despre ingrijirea tenului cu produse naturale, sa vorbim despre retete de frumusete cu produse apicole. Asa ca am venit in vizita la doamna Adina Racovita, cosmeticiana si in acelasi timp managerul de la Esteline Beauty Center din Cluj-Napoca. Va rugam sa ne vorbiti mai multe despre retetele de masti cosmetice cu produse apicole!
Adina Racovita, cosmeticiana, manager Esteline Beauty Center din Cluj-Napoca: Buna ziua si bine ati venit la Cluj, in primul rand! Ma bucur sa fiu gazda emisiunii dumneavoastra pentru aceasta editie! Cu mare placere pot sa vorbesc despre experienta mea de cosmeticiana de-a lungul a 30 de ani de munca. Desigur, in urma cu 25 – 30 de ani, vremurile erau diferite de ceea ce traim astazi. Prin urmare, doamnele erau nevoite sa prepare, de cele mai multe ori, masti acasa, iar noi, in cadrul cabinetului cosmetic, le exemplificam si faceam pe loc fiecare masca cu produse naturale. Produse pe baza apicole – foloseam miere, foloseam propolis, mult laptisor de matca… De asemenea, legume sau fructe, cum sunt castravetele si rosia, despre care se stie ca au efecte astringente, infuzia de musetel, pe care o preparam, banana, care se gasea ca un ingredient exotic in acele vremuri. De asemenea, citrice sau produse lactate, cum sunt laptele sau smantana. De asemenea, utilizam foarte frecvent pentru exfoliere atat zatul de cafea, cat si zaharul, care se putea intrebuinta in acest sens… Prin urmare, toate retetele pe care noi le aplicam in acea perioada se bazau pe ingrediente naturale.
Cecilia Caragea: Stiu ca, astazi, in saloanele de frumusete din centrele de estetica se folosesc foarte multe produse elaborate, cosmetice ale marilor branduri. Dar consider ca si aceste masti pe care ni le putem face noi singure, acasa, sau pe care, cateodata, le putem solicita si la salonul de frumusete ne pot face foarte mult bine. Cred, dupa cum spuneam, ca, acasa, atunci cand avem un moment de ragaz, putem sa ne facem si noi niste masti cosmetice cu miere, dupa cum spuneati, cu ulei de masline, cu putina lamaie si asa mai departe… Si, pentru doamnele care vor sa incerce asa ceva, as vrea sa dam, efectiv, cateva retete de masti cosmetice.
Adina Racovita, cosmeticiana, manager Esteline Beauty Center din Cluj-Napoca: Categoric, cu multa placere! Datorita faptului ca suntem intr-un ritm alert, in permanenta, si in cabinete ne limiteaza timpul sa ajungem foarte frecvent sau sa stam foarte mult, noi venim in intampinarea doamnelor cu retete si cu sfaturi pentru aplicarea mastilor acasa. As propune masti care au ca ingredient principal mierea. Se stie ca mierea este un ingredient suta la suta natural, care aduce beneficii atat la nivelul interior al organismului, cat si la nivel exterior. Prin urmare, noi incurajam folosirea produselor apicole in cadrul cosmeticii. Ceea ce pot sa va propun ca masti pe care le veti prepara acasa… sunt mai multe, cu mai multe ingrediente. Ceea ce este de retinut, insa, este faptul ca mierea are multiple proprietati. De aceea, ea se preteaza la orice tip de ten. Ea are efect calmant, chiar si in cazul arsurilor solare. Putem sa aplicam miere, pur si simplu, cu un pic de apa calduta,la nivelul fetei, iar aceasta va ajuta la cicatrizarea mai rapida a pielii. Datorita zaharurilor pe care le contine mierea, aceasta nu va permite microorganismelor sa se dezvolte la nivelul unei pieli iritate, unui ten iritat. Are, de asemenea, efect hranitor si hidratant, datorita faptului ca mierea este un facilitator de retentie hidrica la nivelul pielii (si este foarte important sa pastram pielea hidratata, se stie asta). De asemenea, are proprietati de tonifiere, va da tenului luminozitate, iar tenul va fi mult mai neted… De asemenea, efect anti-aging. Folosita, in timp, ea va ajuta la reducerea ridurilor fine de la nivelul pielii si va preveni imbatranirea accelerata, datorita continutului de vitamina B – B1, B2, B3, B5, B6, deci complexul de vitamine B, datorita mineralelor pe care le contine si antioxidantilor, pentru ca, se stie, acestia sunt secretul impotriva radicalilor liberi, impotriva imbatranirii.
Cecilia Caragea: Da, intr-adevar, mierea este fabuloasa si, dupa cum spuneati, are un efect antiimbatranire, un efect hidratant, un efect de hranire a pielii. Dar stiu ca mierea se foloseste si in masti exfoliante, pentru curatarea tenului. Daca doriti sa ne dati un exemplu concret de masca exfolianta cu miere.
Adina Racovita, cosmeticiana, manager Esteline Beauty Center din Cluj-Napoca: Sigur ca da! Se poate folosi o masca pe baza de miere, zahar brun si cativa stropi de lamaie, care vor ajuta la exfolierea pielii putin mai rapida. Se face o mica abraziune la nivelul pielii, prin miscari circulare, si se indeparteaza dupa 10 minute de la aplicare, cu apa calduta. Daca tenul este iritat, nu se insista foarte mult cu abraziunea.
Cecilia Caragea: Si la cat timp ar trebui aplicata o asemenea masca?
Adina Racovita, cosmeticiana, manager Esteline Beauty Center din Cluj-Napoca: Un ten care este mai incarcat poate sa foloseasca de doua ori pe saptamana, un ten mai uscat sau normal foloseste doar o data pe saptamana – nu se recomanda mai frecvent. In medie, o data pe saptamana este perfect pentru toate tipurile de ten. Masca de exfoliere este recomandat sa fie introdusa in rutina de ingrijire personala a fiecarei persoane prin folosirea ei o data pe saptamana, dupa care se poate aplica crema de zi sau crema de noapte, dupa caz.
RETETA DE FRUMUSETE – MASCA EXFOLIANTA
Ingrediente:
– zahar brun
– miere
– lamaie
Mod de preparare:
O lingurita de zahar brun se amesteca cu doua lingurite de miere si, pentru o exfoliere eficienta, folosim cativa stropi de lamaie. Aceasta va determina si albirea pielii.
Mod de aplicare:
Se aplica amestecul pe pielea demachiata, curata, cu miscari verticale, incepand din zona submandibulara, de la barbie, cu miscari ascendente. Putem sta cu acest amestec pe fata timp de 5 – 10 minute, pentru inmuierea tenului, dupa care se indeparteaza fin, printr-o frictionare, cu miscari circulare repetate la nivelul intregii fete si se indeparteaza cu apa calduta.
Cecilia Caragea: Putem sa ne facem o masca hranitoare, tot asa, cu produse naturale?
Adina Racovita, cosmeticiana, manager Esteline Beauty Center din Cluj-Napoca: Desigur! Daca nu este nevoie de o exfoliere, pentru ca am folosit, poate, alt fel de produs sau pentru ca pielea noastra se exfoliaza suficient in ritmul natural, putem folosi o masca hranitoare, o masca de tonifiere, pe baza de banana, miere si un ulei extravirgin – fie ca este de masline, fie ca este de migdale… sunt foarte benefice. Se omogenizeaza, se aplica la nivelul unui ten curat. Poate fi expus la aburi inainte, 10 minute, tenul, iar masca va patrunde mult mai profund. La un interval de 15 – 20 de minute de la aplicare, aceasta se indeparteaza prin clatire cu apa.
Cecilia Caragea: Spuneati ca tenul ar fi bine sa fie expus, inainte, la aburi. Cum putem face noi aceasta, singuri, la noi acasa?
Adina Racovita, cosmeticiana, manager Esteline Beauty Center din Cluj-Napoca: Pur si simplu, intr-un bol in care exista apa fierbinte, punem un plic, doua (ca sa fie mai concentrat) de ceai de musetel si stam cu fata deasupra acestui bol, acoperiti cu prosop. Si, la nivel de 5 minute, maximum 10 minute, pielea este foarte bine luminata, porii se dilata, se deschid, asa incat orice produs pe care noi il aplicam, in speta aceasta masca de tonifiere, isi va face efectul mult mai profund decat daca il aplicam pe o piele uscata.
RETETA DE FRUMUSETE – MASCA NUTRITIVA
Vom prepara o masca pe care dumneavoastra o puteti folosi pentru acasa.
Ingrediente:
– banana
– ulei extravirgin
– miere
Mod de preparare si de aplicare:
Ca baza, este o masca de tonifiere, care merge pentru toate tipurile de ten. Vom prepara masca cu baza de banana, doua lingurite de banana, o lingurita de ulei extravirgin (fie ca aveti de masline, de migdale, oricare este bun) si o lingurita si jumatate de miere. Tot acest amestec se omogenizeaza, dupa care se aplica pe o piele curata, demachiata in prealabil. Cu masca se sta pana la 15 minute, chiar 20, in functie de necesitatea tenului. Tenul va fi mult mai catifelat si mai bine hranit, dupa aceasta masca. Este foarte recomandata atat tenului uscat, cat si tenului normal sau mixt. Datorita continutului de antioxidanti si aminoacizi, vitamine pe care le contine mierea, aceasta masca este foarte oportuna pentru hranire, pentru hidratare – pentru ca se stie ca mierea, datorita zaharurilor, mareste hidratia in piele, prin urmare pielea va fi mult mai hidratata dupa aceasta masca.
Dupa 15 minute, se poate indeparta cu apa calduta, fara sa frecati. Ea se indeparteaza foarte usor. La sfarsit, puteti aplica o crema de zi, dupa care machiajul, evident, sau o crema de noapte, dupa caz.
Cecilia Caragea: Si inteleg ca aceasta este o masca pe care poate sa si-o faca oricine, indiferent de tipul de ten. Dar daca avem un ten cu probleme? Mierea si alte produse naturale sunt recomandate? Si in ce fel de retete de frumusete?
Adina Racovita, cosmeticiana, manager Esteline Beauty Center din Cluj-Napoca: In cazul unui ten cu probleme de imperfectiuni, impuritati, acnee, un ten asfixic, un ten gras, un ten mixt, spre exemplu, putem folosi o altfel de reteta, care are ca ingredient principal mierea. Se poate face un amestec din jumatate de lingurita de bicarbonat, care ajuta foarte mult la exfoliere, cu cativa stropi de lamaie si o lingurita de miere. Aceasta este o masca care produce o exfoliere usoara a tenului, in scopul de a indeparta acele dopuri de praf care se formeaza la nivelul unui comedon. Pielea ramane mult mai luminoasa, mult mai neteda si, datorita proprietatii cicatrizante pe care o are mierea, aceasta nu va permite bacteriei responsabile de acnee sa prolifereze.
Cecilia Caragea: Deci este o vorba de o masca cu miere, cu bicarbonat… Sincer, n-am mai auzit de bicarbonat in masti cosmetice!
Adina Racovita, cosmeticiana, manager Esteline Beauty Center din Cluj-Napoca: Da, se poate folosi! Bicarbonatul ajuta al exfolierea pielii asfixice, de la nivelul pielii se exfoliaza cu mult mai multa usurinta celulele moarte, astfel incat aceasta previne aparitia unei infectii la nivelul tenului sau a proliferarii acneei.
Cecilia Caragea: Asadar, pentru tenurile acneiceeste recomandata aceasta masca.
Adina Racovita, cosmeticiana, manager Esteline Beauty Center din Cluj-Napoca: Pentru tenurile mixte, pentru tenurile grase, pentru ca de obicei aceste tenuri se curata mai insistent – trebuie sa avem o atentie sporita.
RETETA DE FRUMUSETE – MASCA PENTRU CURATAREA TENULUI
Prezentare:
Pentru un ten gras, cu impuritati, un ten asfixic sau un ten acneic, va recomand o masca cu efect astringent si, totodata, datorita bicarbonatului, cu efect de exfoliere la nivelul pielii, deoarece tenurile asfixice se curata mai greu. In momentul in care aceasta masca va produce exfolierea, tenul va fi mult mai pregatit pentru curatarea ulterioara. Daca in prealabil ati stat putin si la aburi, ea isi va face mult mai bine efectul. Are rolul de a exfolia celulele moarte care blocheaza respiratia porilor si de a ajuta la indepartarea lor, asa incat tenul, ulterior, sa fie mult mai luminos si mai revigorat datorita enzimelor si zaharurilor continute in miere. Acestea impiedica dezvoltarea microorganismelor de la nivelul pielii – de aceea, este foarte recomandata chiar si unui ten acneic. Se stie ca acneea e cauzata de stafilococi, iar bacteria responsabila de acnee se dezvolta cel mai prolific pe piele moarta.
Ingrediente:
– o jumatate de lingurita de bicarbonat
– o lingurita de miere
– cativa stropi de lamaie
Mod de aplicare:
Va recomand ca o data la saptamana sa aplicati aceasta masca, 15 – 20 de minute, dupa care se indeparteaza cu apa calduta, fara sa frictionati prea mult daca aveti un ten mai sensibil, usor iritabil.
La final, se poate aplica o crema specifica tipului de ten. In cazul nostru, tenul cu impuritati, asfixic, un ten mixt.
Cecilia Caragea: Auzisem de niste masti cosmetice cu miere si drojdie de bere, pentru tenurile grase…
Adina Racovita, cosmeticiana, manager Esteline Beauty Center din Cluj-Napoca: Putem inlocui, in cadrul acestei masti, pe care am expus-o mai devreme, bicarbonatul de sodiu cu drojdia de bere. Atat drojdia de bere, cat si mierea, prin continutul lor de complex de vitamina B, ajuta la reglarea secretiei de sebum la nivelul pielii si, astfel, impiedica dezvoltarea anumitor bacterii la nivelul pielii de asa natura incat tenul sa devina acneic sau prea incarcat.
Cecilia Caragea: Dar mai avem o problema: faptul ca putem sa ne ingrijim si pielea gatului, pielea din zona decolteului si mainile. Pentru ca se spune ca varsta unei femei se vede mai ales dupa pielea de pe maini si dupa pielea de pe decolteu.
Adina Racovita, cosmeticiana, manager Esteline Beauty Center din Cluj-Napoca: Pentru zonele delicate, unde pielea este mai subtire si se hidreaza mult mai usor, eu as recomanda o masca pe baza de miere, se poate folosi un pic de banana si smantana sau lapte. Daca avem un ten mai uscat, o piele cu tendinta spre ridare, folosim smantana. Le pregatim ca o pasta omogena, pe care o aplicam la nivelul pielii curate, dezinfectate. Dupa 15 minute, putem sa le indepartam prin spalare cu apa.
Cecilia Caragea: Deci: miere, smantana si banana pisata. Si la cat timp repetam o asemenea masca?
Adina Racovita, cosmeticiana, manager Esteline Beauty Center din Cluj-Napoca: Daca avem un ten uscat sau normal, putem, atunci cand aplicam la nivelul fetei, sa extindem aplicarea si la nivelul gatului si al decolteului. O data la saptamana este suficient.
Cecilia Caragea: Si, pentru ca tot vorbim despre retete de frumusete, retete de frumusete, cu diferite produse naturale, pentru ingrijirea parului, impotriva caderii parului sau pentru un par stralucitor avem?
Adina Racovita, cosmeticiana, manager Esteline Beauty Center din Cluj-Napoca: Sigur ca da! Mierea este un ingredient polivalent, pe care-l putem folosi la nivelul intregului corp. Daca se amesteca putina miere cu apa calduta si se aplica la nivelul scalpului sau la nivelul parului – se poate intinde si la nivelul parului… Cu o folie, izolam foarte bine parul, de asa natura incat sa se creeze o microsauna. Dupa 30 de minute de la aplicare, o ora, parul se poate limpezi cu usurinta. Mastile la nivelul pielii capului si la nivelul parului se aplica doar pe parul curat, proaspat spalat, pe parul umed, pentru a fi mai usor de aplicat. De asemenea, se poate folosi, langa miere, ca baza, si un galbenus de ou… si putin ulei de masline sau de alta natura, insa sa fie ulei extravirgin – e un lucru foarte important, sa fie un ulei presat la rece… Aceasta este, de asemenea, o baza de masca foarte buna atat la nivelul pielii capului, cat si la nivelul fetei sau decolteului, inclusiv al mainilor, daca dorim sa ne pastram pielea mainilor meru tanara.
Cecilia Caragea: Si auzisem ca mierea este buna, in tot felul de combinatii, si pentru ingrijirea pielii corpului si ca ar avea chiar si un efect anticelulitic. De exemplu, daca combinam cu zat de cafea, cu putin ulei de masline…
Adina Racovita, cosmeticiana, manager Esteline Beauty Center din Cluj-Napoca: Sigur! Putem face, inainte de baie, un scrub, o exfoliere, un gomaj, daca doriti sa spunem asa… Mierea este un exfoliant natural si ajuta foarte bine la exfolierea pielii de pe corp. De asemenea, putem folosi un amestec de zat de cafea cu putina miere. Si putin ulei de masline se poate aplica, intr-adevar. Se exfoliaza pielea, dupa ce a fost expusa putin la apa calda, in asa fel incat sa se inmoaie pielea moarta…
Cecilia Caragea: Deci, efectiv, atunci cand ne pregatim sa facem dus, ne pregatim repede aceasta reteta de frumusete, exfolianta si cu efect anticelulitic, ne frecam, pur si simplu, cu acest amestec si apoi clatim, pur si simplu, cu apa calduta…
Adina Racovita, cosmeticiana, manager Esteline Beauty Center din Cluj-Napoca: Sigur, cu dusul! Este foarte simplu de aplicat si de indepartat, nu trebuie sa stam prea mult cu acest gomaj… in clipa in care s-a terminat scrub-ul, se indeparteaza cu apa calda… In plus, putem prepara un amestec de lapte cu miere, pe care il adaugam la baie, la apa de baie, pentru a avea un efect emolient, ca pielea sa ramana catifelata.
Cecilia Caragea: Adica, atunci cand facem baie in cada, in apa respectiva adaugam lapte cu miere… asa cum faceau marile doamne pe vremuri…
Adina Racovita, cosmeticiana, manager Esteline Beauty Center din Cluj-Napoca: Da! Asa cum ne-a invatat Cleopatra!
Cecilia Caragea: Cata miere, cat lapte?
Adina Racovita, cosmeticiana, manager Esteline Beauty Center din Cluj-Napoca: Dupa bunul gust. Daca dorim sa fie mai emolienta apa de baie, putem sa preparam mai mult, o cantitate mai mare – trei linguri de miere cu trei linguri de lapte… In urma baii cu lapte si miere, pielea ramane deosebit de catifelata si creeaza o senzatie placuta la atingere. Este o metoda de a intretine foarte bine tineretea pielii noastre.
Cecilia Caragea: Da, cu toatele ne dorim sa ne pastram cat mai mult tineretea si frumusetea! Si stiu ca mierea este recomandata si in masaje, atat in masaje faciale, cat si in masaje corporale. Noi singure, acasa, putem sa ne facem asemenea masaje cu miere?
Adina Racovita, cosmeticiana, manager Esteline Beauty Center din Cluj-Napoca: Sigur ca da! Pentru ca acesta are o proprietate emolienta. Prin urmare, atunci cand avem o piele mai uscata sau cand vrem pur si simplu sa ne relaxam, putem sa incercam masajul cu miere. Mierea este mai vascoasa – putem adauga putina apa calduta, pentru a deveni emolienta. Si putem face un masaj la nivelul fetei, de 15 minute, de exemplu, pe urma putem trece la nivelul corpului, putem insista in zona coatelor si a genunchilor, care de obicei se usuca mai repede… si pielea este mai expusa, sa spun asa, uscarii. Prin acest masaj nu doar ca aducem beneficii la nivelul hranirii pielii cu produsele continute in miere, cat si prin efectul pe care acesta il lasa de rejuvenare… dupa un masaj cu miere.
Cecilia Caragea: Dar, atunci cand ne facem un masaj facial cu miere, ce gen de miscari ar trebui sa facem?
Adina Racovita, cosmeticiana, manager Esteline Beauty Center din Cluj-Napoca: Miscarile sunt specifice orientarii muschilor de la nivelul fetei. Prin urmare, la nivelul ochilor si al buzelor se fac miscari circulare, pentru ca muschii au dispozitie circulara, la nivelul fruntii se fac miscari longitudinale, fie de netezire, fie in zig-zag, fie prin vibratie, arpegiu… Iar la nivelul fetei se lucreaza atat la nivel vertical, cat si orizontal, la nivel mandibular sau la nivelul pometilor. In functie de zonele pe care le masam, adaptam miscarile de masaj potrivite.
Cecilia Caragea: Deci in directia muschilor…
Adina Racovita, cosmeticiana, manager Esteline Beauty Center din Cluj-Napoca: In directia muschilor, intotdeauna. Cu miscari de du-te-vino si incercam sa alternam o miscare energica cu o miscare de netezire, pentru a nu antrena o cantitate foarte mare de sange la nivelul fetei si a crea un disconfort.
Cecilia Caragea: Deci ca sa fie placut, pana la urma, tot acest masaj…
Adina Racovita, cosmeticiana, manager Esteline Beauty Center din Cluj-Napoca: Absolut! In urma masajului, noi trebuie sa avem o stare de bine, o stare de relaxare, iar acesta se poate repeta saptamanal.
Cecilia Caragea: Si, daca ne facem in fiecare saptamana un asemenea ritual de frumusete, luandu-ne acest ragaz, ne punem in ordine si gandurile, si sentimentele… si, pur si simplu, vom fi, la finalul acestui ritual, mai frumoase, mai armonioase, mai echilibrate!
Adina Racovita, cosmeticiana, manager Esteline Beauty Center din Cluj-Napoca: Sunt intru totul de acord! In orice moment in care noi ne acordam timp pentru ingrijirea personala, este o investitie in propria noastra imagine, ajuta la cresterea stimei de sine si este un moment in care ne regasim pe noi ca persoana. Este foarte important sa nu ne pierdem pe noi in tumultul vietii si al grijilor pe care le avem… In aceste momente, sa ne gandim la noi insine, la frumusetea noastra interioara si exterioara si sa o consideram o investitie in propria noastra persoana.
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare mult, iar pe dumneavoastra va invitam sa incercati acasa toate aceste retete de frumusete! Si suntem convinse ca veti fi extrem de multumite! Si nu uitati ca, daca va simtiti bine in pielea dumneavoastra, daca va simtiti frumoase, veti fi pur si simplu mai increzatoare si mai puternice, mai pregatite pentru ziua de maine si pentru succes! Noi va multumim tare mult si va asteptam in continuare la seria noastra de emisiuni dedicata sanatatii si frumusetii!