Academia de Ayurveda – Remedii ayurvedice pentru digestie sanatoasa
0Academia de Ayurveda – Remedii ayurvedice pentru digestie sanatoasa
Proiect susținut de Ayurmed.
Invitat permanent: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda.
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Dragii nostri, astazi, la Academia de Ayurveda vom vorbi despre cum scapam de problemele digestive cu ajutorul remediilor naturale ayurvedice! Stam de vorba, ca de obicei, cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda, care ne va explica cum vom scapa de balonari, greturi, de hiperaciditate gastrica si de alte probleme digestive, mai ales de problemele stomacului, cu ajutorul remediilor din fitoterapia indiana! Inainte de toate, as vrea sa vorbim de ce toamna si primavara avem mai des probleme cu stomacul?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Primavara si toamna, exista o predispozitie mai mare a persoanelor care deja sufera de afectiuni gastrice si, in special, de gastrite si de ulcere, datorita particularitatilor Dosha-urilor care se manifesta in perioada respectiva! Primavara, in general, ne confruntam cu un cumul de Kapha Dosha. Asa cum am spus si cu alte ocazii, primavara este anotimpul Kapha, apare o tendinta de crestere a tendintei mucoase la nivelul stomacului. Primavara este anotimpul care urmeaza dupa iarna, iarna este anotimpul Vata. In aceasta perioada este foarte frig, noi avem tendinta, ca sa ne putem adapta la frig, sa mancam alimente mai consistente, care pot sa suprasolicite secretia acida. Peste aceasta suprasolicitare a secretiei acide apare acest surplus de secretie mucoasa la nivelul stomacului, care este de natura Kapha si, in felul acesta, pot sa apara probleme care sa faca ca digestia sa fie ineficienta. Deci focul digestiv este atenuat! Ar fi prea mult spus stins, dar, oricum, mult atenuat. Din cauza aceasta se exacerbeaza acele manifestari gastrice care merg de obicei cu hiposecretie.
Cecilia Caragea: Asadar, dupa o perioada in care am mancat foarte multe grasimi, foarte greu, mancare consistenta, primavara, dupa aceasta perioada, se intampla, destul de des, ca unii dintre noi sa se confrunte cu hiposecretie gastrica!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, pentru ca focul digestiv a fost suprasolicitat in perioada iernii, nu mai face fata, iar peste asta se suprapune si excesul de Kapha sau influenta lui Kapha Dosha, care este specifica anotimpului primavara. De asemenea, este important sa ne amintim ca atat Vata Dosha, cat si Kapha Dosha sunt doua Dosha-uri care nu au prezente in compozitia lor elementul foc. Tot ceea ce inseamna procese transformatoare digestive are la baza prezenta si buna functionare a acestui element. Aceste doua Dosha-uri, Vata si Kapha, fiind doua Dosha-uri reci, au tendinta sa raceasca, sa stinga foarte mult focul digestiv, iar din cauza aceasta apar genul acesta de probleme. Neintamplator, primavara este indicat sa tinem acele cure de purificare, de detoxifiere… Apar salatele, papadia, urzica, leurda, pe care noi le putem consuma crude sau preparate termic, dar foarte usor. Aceste plante au acest efect depurativ, curatator la nivelul stomacului si, de asemenea, ele amplifica si focul digestiv. Acesta este motivul pentru care se recomanda cure de cruditati la inceput de primavara, special ca sa nu ne confruntam cu aceste manifestari legate de hiposecretia gastrica.
Cecilia Caragea: Ca sa ne reechilibram dupa iarna in care am mancat foarte multa slanina sau mai stiu eu ce!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact!
Cecilia Caragea: Asadar, primavara, este bine sa facem cu totii aceste cure de cruditati, ca sa ne curatam organismul dupa perioada de iarna, in care am mancat prea multa slanina, sa spunem. Dar, de principiu, persoanele care se inscriu in tipologia Kapha sau in tipologia Vata cu predilectie sunt cele care se confrunta cu aceasta hiposecretie gastrica. Persoanele din tipologia Pitta inteleg ca nu au aceste probleme primavara!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Intr-adevar, persoanele care apartin tipologiei Pitta nu au genul acesta de probleme primavara. In schimb, ele pot sa aiba probleme in sfera digestiva si, in special, in sfera gastrica la sfarsitul verii, spre toamna, pentru ca vara este anotimpul Pitta! Aceste persoane oricum au o componenta a elementului foc bine reprezentata in structura lor si au tendinta sa acumuleze si mai mult foc datorita anotimpului fierbinte, vara. In conditiile in care ele nu reusesc sa compenseze in mod corespunzator si armonios acest exces de fierbinte, se pot confrunta, la sfarsitul verii / inceput de toamna, cu manifestarile legate de hipersecretia acida. Deci, in aceasta situatie, au o secretie gastrica mai accentuata, dar totusi ineficienta din punct de vedere transformator. Din acest motiv, pot sa apara gastritele hiperacide, crizele de ulcer, crizele de ulcer gastric, ulcer duodenal… depinde cum se manifesta fiecare.
Cecilia Caragea: Din pacate, insa, am auzit ca in foarte multe perioade ale anului, nu numai toamna, foarte multe persoane se confrunta cu o hiperaciditate gastrica! Care ar fi explicatiile? Par a fi din ce in ce mai multe persoane!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Este adevarat! Din ce in ce mai mult persoane sufera de afectiuni gastrice si in special de hipersecretie gastrica, dar aceasta se realizeaza dincolo de influenta anotimpurilor si din cauza influentei stresurilor de tot felul, care sunt din ce in ce mai multe, din ce in ce mai intense. In momentul in care oamenii se confrunta cu situatii de viata pe care nu le pot „digera“, nu le pot intelege, nu le pot asimila corespunzator ca experienta, au tendinta sa se confrunte cu aceasta hipersecretie acida, care nu este neaparat conditionata de aceasta succesiune a anotimpurilor, ci de influenta foarte puternica si nociva a stresurilor pe care ele le traverseaza.
Cecilia Caragea: Este foarte interesanta expresia pe care ati folosit-o „ca nu poti digera ceva“! Intr-adevar, nu poti digera o bucata de carne care ti-a picat prost, dar nu poti digera nici o anumita situatie care nu ti-a placut. Intr-un fel, lucrurile sunt legate!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles! Acest proces digestiv fizic este intr-o stransa corelatie cu „procesele digestive mentale“, asa cum si procesul de asimilare in plan fizic este foarte intens legat de procesul memoriei, care este o asimilare de informatii. Pentru ca este vorba de focul care se manifesta in plan digestiv si focul care se manifesta in plan mental. Sa nu uitam ca aceste elemente de care noi tot vorbim – pamant, apa, foc, aer si eter – se manifeste pe toate etajele constitutionale ale fiintei si la nivelul tuturor sistemelor si structurilor, cu pondere diferita, dar fiecare element are rolul lui, participarea lui. Sunt extrem de importante si corelate intre ele.
Cecilia Caragea: Dar, la nivel fizic si la nivelul stomacului, ce inseamna, de fapt, aceasta hiperaciditate gastrica? Ce se intampla, de fapt?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Aceasta hiperaciditate gastrica reprezinta o cantitate mai mare de acid gastric, care este secretat de glandele din stomac. Aceasta secretie are doua componente – elementul de foc, care este elementul transformator, si elementul apa – de fapt, este o secretie apoaso-mucoasa, care are si rolul de a proteja mucoasa gastrica si mucoasa intestinala, deci mucoasa intregului tub digestiv, de aceasta actiune agresiva a componentelor de foc, care, de-a lungul tubului digestiv, sunt acidul gastric din stomac, enzimele digestive de la nivelul intestinului subtire, enzimele pancreatice, acizii biliari care se secreta din ficat si vezica biliara. Deci toate aceste componente care au acest efect transformator asupra alimentelor, daca sunt in cantitate excesiva, au acest efect de a ataca, de a distruge aceasta mucoasa a tubului digestiv. Cand vorbim de aceasta hipersecretie acida, este vorba si de o crestere a componentei de foc, dar in special o crestere a componentei apoase lichide, in care se gaseste aceasta componenta de foc. Datorita cantitatii mari de lichid, aceasta secretie are tendinta de a fi preonderent stagnanta si, din acest motiv, ea netraversand in timp util toate structurile digestive, tinde sa ramana mai mult timp in stomac si sa erodeze mucoasa. In felul acesta, apar micile leziuni gastrice care pot sa evolueze de la microleziuni la leziuni mai mari, gastrita, apoi ulcer. Deci avem de-a face cu o hipersecretie care este ineficienta din punct de vedere a capacitatii de digestie sau a capacitatii de transformare!
Cecilia Caragea: Si care ar fi masurile pe care ar trebui sa le ia o persoana care se confrunta cu hiperaciditate gastrica?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Masurile pe care trebuie sa le ia aceste persoane sunt multiple! In primul rand, trebuie sa constientizeze, in masura in care este posibil, cauza din care apare aceasta hipersecretie acida, pentru ca, asa cum am spus anterior, cauzele pot sa fie multiple. Nu putem sa schimbam succesiunea anotimpurilor, dar putem, ca fiinte umane, sa luam masurile cele mai bune ca sa ne adaptam, in functie de tipologia constitutionala, la transformarile sau la influentele anotimpurilor prin care trecem. In situatia in care aceasta hipersecretie este generata de un stres sau de mai multi factori stresanti pe care noi nu ii gestionam corespunzator, este foarte important sa cuantificam aceste stresuri si sa urmarim sa le rezolvam! Nu le ignoram, pentru ca nu rezolvam nimic in momentul in care le ignoram sau ne prefacem ca ele nu exista… Este foarte important sa rezolvam stresurile si, in felul acesta, reusim sa reducem foarte mult aceasta hipersecretie de la nivel de cauza. De obicei, un regim de alimentatie haotic, dezordonat, asa cum este, de exemplu, Vata, are tendinta sa manance foarte dezordonat, pentru ca are un foc digestiv oscilant si apetitul lui va fi oscilant. Poate sa nu manance un interval foarte lung de timp, apoi sa manance o masa mult prea abundenta si copioasa la care focul lui digestiv sa nu faca fata, apoi iarasi urmeaza o perioada in care el iar nu mananca… In felul acesta, se perturba foarte mult secretiile digestive de-a lungul tubului digestiv. Pentru a mentine aceste secretii in paramentri optimi, este foarte important sa avem un program de alimentatie cat de cat ordonat. De asemenea, este foarte important sa nu combinam la aceeasi masa foarte multe tipuri de principii active. Adica n-o sa mancam in pondere egala atat proteine, cat si glucide, cat si grasimi la aceeasi masa, pentru ca nu este deloc sanatos si este foarte solicitant pentru tubul nostru digestiv si putem sa avem foarte multe probleme. De asemenea, aceste persoane pot sa apeleze si la ajutorul remediilor pe baza de plante. Pot fi, de asemenea, foarte folositoare, atat in situatia de hiposecretie acida, deci cand ne confruntam cu o deficienta a acestei secretii si cu o deficienta a ei, situatie care se manifesta, de obicei, cu tendinta de a face indigestii, cu senzatii de greata, senzatii de voma, care apar, in general, dupa mesele mai copioase, dar, de multe ori, in situatia in care problema este mai avansata, chiar dupa mese normale din punct de vedere al cantitatii si calitatii alimentelor. Asta arata ca noi ne confruntam deja cu o deficienta secretorie si e bine sa folosim remedii pe baza de plante care sa vina sa stimuleze aceasta secretie.
Cecilia Caragea: Si noi de unde sa stim ce fel de remedii sa alegem, astfel incat sa ne fie stimulata secretia gastrica sau, dimpotriva, sa ne ajute sa scapam de acest exces al secretiei gastrice?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Persoanele care se confrunta cu aceasta hiposecretie acida si care sunt predispuse la indigestii, greata, varsaturi dupa mese este important sa ia suplimente pe baza de plante picante, care au rolul de a stimula atat secretia de acid gastric de la nivelul stomacului, cat si secretiile enzimatice intestinale, pancreatice. De asemenea, ele determina si o usoara crestere a fluxului biliar, astfel incat intreaga gama de principii alimentare pe care noi le consumam pe parcursul zilei sa poata fi digerata corespunzator si sa fie asimilata in mod armonios.
Cecilia Caragea: Este vorba de tabletele Gascure Tab de la Ayurmed! Asadar, persoanele care se confrunta cu hipoaciditate gastrica sa recurga la aceste tablete!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da!
Cecilia Caragea: Ce contin aceste tablete si cum se iau?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Aceste tablete contin mai multe plante picante, cum ar fi piperul indian, piperul negru, ghimbirul. De asemenea, contin papaya! Se cunoaste ca semintele acestui fruct contin papaina, care este o pepsina naturala si care ajuta foarte mult la digestia proteinelor. Ghimbirul, care, asa cum spuneam, este prezent in acest produs, asigura o stimulare a secretiilor atat la nivel gastric, cat si la nivel intestinal. Este un foarte bun reglator al peristalticii intestinale si este un foarte bun carminativ, adica ajuta la indepartarea gazelor intestinale. Haritaki, Amalaki, Nagarmotha sunt alte plante care sunt incluse in acest supliment. In felul acesta, acest supliment, administrat inainte de mese (foarte important acest aspect!), regleaza foarte bine secretia de la nivelul tubului digestiv si pregateste tubul digestiv ca sa primeasca alimentele pe care noi le vom consuma la masa care urmeaza. Bineinteles, in situatia in care am omis sa luam acest remediu inainte de masa (pentru ca am uitat sau ne-am grabit sau din diverse alte motive), putem sa il luam si dupa masa. Bineinteles ca este mult mai eficient sa il luam inainte de masa, dar el isi face efectul si dupa ce noi am terminat de consumat alimentele si o sa ne ajute sa le digeram mai usor. Totusi, indicatia lui este de a fi luat inainte de masa cu aproximativ 30 de minute.
Cecilia Caragea: Asadar, trei tablete pe zi, dimineata, la pranz si seara! Dupa o anumita perioada, dupa o luna, doua, trei, putem sa ne reechilibram si sa nu mai avem nevoie sa luam acest supliment?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles, daca persoana urmareste sa isi ordoneze ritmul de alimentatie, sa isi ordoneze stilul de viata, sa isi controleze toti factorii dizarmoniosi, bineinteles ca se poate ajunge la o ameliorare a acestei situatii si chiar la o imbunanatire suficient de eficienta a secretiilor, care sa nu ne mai faca sa luam acest remediu.
Cecilia Caragea: Dar mai este un aspect care poate sa fie foarte deranjant, mai ales pentru noi, doamnele: de foarte multe ori, ne confruntam si cu o balonare excesiva si ne deranjeaza acest lucru. Ne ajuta si in cazul balonarii? Si cum il luam? Daca nu avem, de exemplu, alte simptome dupa o masa. Nu ne-a picat greu masa, dar ne simtim mai balonate, mai pline. Ne ajuta tabletele acestea?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, ajuta si in aceasta situatie, pentru ca aceasta balonare, de fapt, reprezinta un cumul de Vata Dosha la nivelul intestinului gros si pentru ca acest supliment contine si Haritaki si Amalaki. Aceste doua plante impreuna cu alte plante care mai sunt incluse in compozitia lui ajuta si la normalizarea tranzitului intestinal si au acest efect carminativ, adica de eliminare a gazelor excesive care exista cantonate la nivelul intestinului gros.
Cecilia Caragea: Asadar, daca vrem sa scapam de balonare, facem o cura de Gascure o luna, doua, trei, cat simtim ca avem nevoie, si putem sa eliminam aceasta problema!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da!
Cecilia Caragea: Daca ne confruntam cu greata dupa o masa, putem sa luam, imediat dupa, Gascure. Chiar daca nu facem o cura cu Gascure, dar sa avem in casa aceste tablete si ne-a picat greu o masa! Putem sa luam 2-3 pastile odata, ca sa scapam de acea problema?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: 2-3 doar in situatia in care avem mai multe kilograme si vrem sa fim siguri ca remediul isi va face efectul !
Cecilia Caragea: Si, dupa un asemenea episod, inteleg ca in cateva ore ne vom simti mai usori si vom scapa de problema respectiva?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da!
Cecilia Caragea: Daca vedem ca facem des indigestii si ne este greata dupa masa, este indicat, asadar, sa facem o cura cu aceste tablete! Daca facem insa o cura cu Gascure Tablete mult prea mult timp, putem sa trecem de la hipoaciditate gastrica la hiperaciditate gastrica? Adica sa ne excitam stomacul mult prea tare, ca sa produca mult prea multe secretii?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Sincer, eu nu m-am confruntat in practica mea cu genul acesta de efect, dar probabil ca ar trebui luata o cantitate mult prea mare, prea mult timp. De asemenea, persoana respectiva, in afara de asta, ar trebui sa treaca si prin niste situatii de viata care sa o faca sa treaca de la o extrema la cealalta. Genul acesta de remedii sunt in asa fel concepute si dozate ca principii active, incat ele sa nu aiba efecte secundare. Adica nu corectez o problema si o trec dintr-o extrema in alta.
Cecilia Caragea: De fapt, ele regleaza secretiile!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, pentru ca aici intervine atentia pe care noi trebuie sa o avem asupra propriei noastre structuri, asupra propriului nostru organism. Eu ar trebui, in momentul in care mananc, inainte de masa sa-mi dau seama: este ora mesei, imi este / nu imi este foame, cat de intensa este foamea mea, cu ce anume simt nevoia sa ma hranesc, cat de armonioasa este aceasta dorinta pe care eu o am… Apoi trebuie sa fiu atenta cand mananc, trebuie sa ma focalizez asupra farfuriei si asupra alimentelor pe care le mananc, pe care trebuie sa le savurez, trebuie sa le mestec corespunzator. Digestia incepe in gura, prin procesul masticatiei. Deci nu mananc inghitind fara sa mestec, nu mananc uitandu-ma pe telefon sau la televizor sau la calculator sau vorbind la telefon, pentru ca, in felul acesta, eu nu reusesc sa am o priza de constiinta clara asupra procesului alimentatiei. Apoi trebuie sa fiu foarte atenta la felul in care ma simt dupa ce am terminat de mancat si in perioada imediat urmatoare, ca sa imi dau seama daca ceea ce eu am mancat mi-a facut bine sau nu!
Cecilia Caragea: Si, daca, dupa ce mananci, ti se face somn? La copiii mici este explicabil, somnul postprandial, dar la noi, la adulti?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Daca ni se face somn dupa ce am mancat, inseamna ca ori am mancat prea mult, ori alimentele pe care le-am mancat, pentru ca sunt foarte combinate si procesul digestiv este foarte anevoios, foarte solicitant… genul acesta de alimente pot sa consume foarte mult din energia corpului. Exista chiar fizic un fenomen, se concentreaza mult mai mult sange in zona digestiva din cauza aceasta. Ajunge mult mai putin sange in zona capului, in zonele superioare si poate sa apara aceasta usoara stare de somnolenta.
Cecilia Caragea: Acesta este motivul pentru care mie mi se intampla, de exemplu, sa nu mananc! Zic ca nu mananc pentru ca ma apuca somnul dupa aceea!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Este foarte important sa avem intervale constante intre mese, sa respectam orarul de alimentatie, adica un anumit interval pentru micul dejun, un anumit interval pentru pranz si un anumit interval pentru cina, care nu trebuie sa fie foarte mare, de maxim o ora. Si ar fi bine sa respectam aceste intervale. De asemenea, este foarte important, daca nu putem sa ne controlam apetitul la aceste mese principale, ca sa fim siguri ca nu o sa mancam foarte mult la masa care urmeaza, sa avem si gustari intre mese. In felul acesta, mentinem nivelul glicemiei constant, astfel incat sa nu apara o foame foarte mare, care sa ne faca sa mancam foarte mult si apoi sa ne ia somnul. De asemenea, ca sa prevenim instalarea acestei somnolente postprandiale, este foarte important sa nu ne asezam in pat, adica pur si simplu sa facem miscare – sa spalam vasele, sa strangem masa, sa ne dinamizam putin, pentru ca, in momentul in care facem putina miscare, se dinamizeaza procesul digestiv, care este, in felul acesta, facilitat, iar senzatia aceasta de somnolenta nu apare.
Cecilia Caragea: Ne ajuta si o cafea? Sau, mai bine decat o cafea, luam niste tablete de Gascure, vreo doua…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Luam tablete de Gascure, pe care le putem inghiti cu apa usor calduta, pentru ca apa usor calduta, de asemenea, stimuleaza procesul digestiv. Deci nu o sa bem o cana mare cu apa si nu bem imediat dupa masa apa. Nu bem nici imediat inainte de masa apa si, de asemenea, este total contraindicat sa bem dupa masa apa rece!
Cecilia Caragea: Deci: apa la temperatura camerei!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Apa la temperatura camerei, pe care putem sa o consumam la aproximativ o jumatate de ora din momentul in care am terminat masa. Sau poate sa fie un ceai sau un macerat de plante care sa aiba si ele un efect stimulent digestiv. Putem sa ne facem un macerat din radacina de ghimbir, feliute de ghimbir pe care le-am pus in apa calda si pe care putem sa il consumam cu foarte mare eficienta asupra procesului digestiv dupa ce am terminat masa, la aproximativ o jumatate de ora. Pentru ca alimentele pe care noi le-am consumat au fost intr-o cantitate mare si a existat o pondere mare de grasimi, daca peste aceasta masa preponderent de grasimi turnam apa rece, aceste grasimi se solidifica in stomac si sunt extraordinar de greu de atacat de secretiile digestive. Tocmai din cauza aceasta, trebuie sa consumam lichide calde dupa mesele copioase, pentru ca acestea ne ajuta mult mai mult la digestie decat o apa minerala scoasa din frigider sau bere, suc si asa mai departe. Deci aceste lichide racoritoare le bem intre mese, nu dupa masa. Sau consumul de inghetata dupa o masa copioasa, de asemenea, are un efect nociv garantat asupra digestiei.
Cecilia Caragea: Deci inghetata o mancam separat, fara a o asocia cu o masa!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da! Desertul este desert! Este masa de sine statatoare. Inghetata este rece si, automat, ea va stinge focul digestiv. Daca focul digestiv are, oricum, o problema de eficienta si eu mai pun si inghetata peste el… l-am „rezolvat“!
Cecilia Caragea: Si, cei care se confrunta cu hiperaciditate gastrica… care ar fi solutiile pentru ei?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: In situatia de hiperaciditate gastrica, este valabil sfatul legat de ordonarea regimului de alimentatie si de viata si de constientizarea si de rezolvarea factorilor stresanti. Aceste persoane care se confrunta cu genul acesta de problema (hiperaciditatea gastrica) vor trebui, pe langa plantele picante pe care vor trebui sa le consume, sa consume si plante care sa aiba efect antiinflamator, protector si cicatrizant asupra mucoasei gastrointestinale, astfel incat sa se creeze aceasta pelicula peste leziunile care deja exista si, in felul acesta, ele sa poata fi ajutate spre a se vindeca. Deci este foarte important sa stimulam focul digestiv, dar in acelasi timp sa protejam si aceste leziuni. Si realizam foarte bine aceasta protectie a leziunilor deja existente cu ajutorul gelului de aloe. Aceasta planta, Aloe vera, este extrem de eficienta datorita efectului antiinflamator si cicatrizant pe care il are asupra mucoasei gastrice. De asemenea, plantele din triada Haritaki, Amalaki, Bibhitaki au acest efect de protectie a mucoasei gastrice si, in momentul in care avem un remediu (in general sub forma de sirop – este mai indicat sa luam genul acesta de remedii pentru protectia stomacului), contine atat plante picante, cat si aloe, cat si triada Tryfala. Avem un remediu complex, care ne ajuta sa protejam mucoasa gastrica, ne ajuta sa pastram echilibrul florei digestive si sa avem secretii digestive, gastrice si pancreatice, la parametri optimi, ca sa putem sa digera alimentele si sa nu agresam mucoasa gastro-intestinala, ci, dimpotriva, sa o ajutam sa se vindece.
Cecilia Caragea: Deci sa fie secretii eficiente si intr-o cantitate atat cat trebuie!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact!
Cecilia Caragea: Si pentru acest lucru ne ajuta Gascure Sirop!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, remediul sub forma de sirop, care este foarte eficient pentru genul acesta de probleme!
Cecilia Caragea: Si cum se ia?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: In general, acest remediu este bine sa fie luat mai mult dupa masa. Bineinteles, putem sa il luam la nevoie. In momentul in care simtim ca avem acest deranjament sub forma de arsura gastrica, o sa luam acest sirop diluat cu foarte putina apa si, in general, daca este sa il asociem cu alimentatie, este mai bine sa il luam dupa masa la aproximativ o ora, cand, in mod normal, persoanele care se confrunta cu genul acesta de probleme, la o ora, o ora jumatate incep sa aiba genul acesta de manifestari.
Cecilia Caragea: Deci cei care se stiu cu aceasta problema este bine sa faca o cura si sa ia dimineata, la pranz si seara, la o ora, o ora si jumatate dupa masa, cate o lingurita de sirop.
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: O lingurita, doua, depinde de greutatea persoanei!
Cecilia Caragea: Pana cand?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Pana se rezolva problema… depinde si de vechimea afectiunii si de complexitatea leziunilor. Daca este o leziune mai veche si o leziune destul de profunda, nu o sa reusim sa tratam intr-o luna aceasta problema. Bineinteles ca va trebui sa ne adecvam regimul alimentar, sa ne ordonam programul de viata, toate celelalte indicatii! Cu cat reusim sa combinam mai multe metode de corectie a acestor probleme, cu atat rezultatele apar mai repede. Daca ne bazam pe o singura metoda, evident, rezultatele apar mai tarziu.
Cecilia Caragea: Asadar, nu ne putem baza doar pe remediile naturale, chiar daca sunt foarte bune, foarte eficiente. Trebuie sa mai facem si altceva, adica sa vedem cat de stresati suntem, care este regimul nostru de viata, cand mancam, ce mancam si asa mai departe… Dar ne poate ajuta si daca ne confruntam doar accidental, adica il avem in casa si, in momentul in care simt ca ma confrunt cu o arsura gastrica, pot sa iau atunci imediat dupa masa!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, sigur!
Cecilia Caragea: Si poate sa aiba un efect imediat, fara nicio problema!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, mai ales daca este o manifestare episodica, intr-adevar, atunci o administrare, doua sunt suficiente pentru indepartarea problemei. Dar trebuie sa fim foarte atenti si sa ne punem intrebarea de ce am avut aceasta manifestare! Revin asupra acestui aspect de atentie asupra propriului nostru corp.
Cecilia Caragea: Oricum, este bine ca in trusa noastra de medicamente, de prim-ajutor, sa avem si aceste remedii naturale pentru noi si pentru familia noastra. Cineva poate sa se confrunte cu o aciditate, cu o indigestie, poate sa ia Gascure tablete, cineva poate sa sufere de arsuri si sa avem la indemana Gascure sirop.
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Din pacate, oamenii isi fac provizii de medicamente sintetice pentru genul acesta de probleme, fara sa se gandeasca ca pot sa apeleze, cu la fel de mult succes si fara niciun efect secundar, la remediile pe baza de plante!
Cecilia Caragea: Da, pentru ca, in mod normal, exista prejudecata ca remediile naturale nu ar actiona atat de rapid sau atat de eficient, dar si ele pot sa actioneze rapid si eficient!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Pot sa actioneze rapid si eficient, pentru ca ele pot fi administrate pentru genul acesta de situatii ocazionale, de criza, in doze mai mari si, in felul acesta, pot sa isi faca efectul foarte bine! Dar este foarte important (pentru ca, totusi, remediile pe baza de plante au si componenta energetica a plantei care are aceasta actiune de corectare si in celelalte planuri ale cauzelor care au dus la aparitia acestei probleme), intotdeauna este foarte important, in momentul in care ne confruntam cu genul acesta de situatii, sa ne punem intrebarea de ce. De ce a aparut la mine aceasta problema? Ce anume gresesc in alimentatie, in modul de gandire, in modul in care actionez? Este foarte, foarte important! In felul acesta, daca imi pun aceste intrebari din timp si urmaresc sa gasesc raspunsurile, pot sa ma ajut sa nu ma imbolnavesc foarte tare si sa tratez din timp o anumita predispozitie pentru o anumita suferinta!
Cecilia Caragea: Da! Si putem trata cu remedii naturale pana sa ajungem atat de grav incat sa apelam la medicamente de sinteza mult mai puternice, sa apelam la tot felul de proceduri si tehnici medicale si poate chiar chirurgicale!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Asa este!
Cecilia Caragea: Multumim tare mult! Si trebuie sa precizam ca, daca doriti sa va faceti o programare la doamna doctor Carla Fabian, asadar, sa discutati cu un medic specialist in fitoterapie si Ayurveda, o puteti face foarte simplu sunand la Centrul Ayurmed de la Universitate ca sa va programati! Este foarte simplu! Este in bulevardul N. Balcescu nr. 35, este foarte usor de ajuns, doar timp sa va faceti! Merita!
CONCURS
Cecilia Caragea: Asa cum v-am obisnuit, va invitam si la concursul emisiunii online Academia de Ayurveda! Cinci dintre dumneavoastra vor putea sa primeasca cate un set de produse de la Ayurmed. Este vorba de Gascure Tablete si Gascure Sirop, pe care, dupa cum spuneam, este bine sa le aveti acasa, in trusa dumneavoastra de medicamente pentru orice eventualitate. Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru: la prezenta emisiune online, va invitam sa inserati un comentariu cu textul „Fara probleme digestive, cu Ayurmed”, iar peste trei zile de la prezenta postare vom extrage la sorti cei cinci castigatori! Noi va uram sanatate si va invitam sa urmariti in continuare seria noastra de emisiuni Academia de Ayurveda!