Academia de Ayurveda – Sanatatea genitala feminina
0Academia de Ayurveda – Sanatatea genitala feminina
Proiect susținut de Ayurmed.
Invitat permanent: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda.
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Astazi, la Academia de Ayurveda, vorbim despre sanatatea genitala a femeilor! Vorbim, bineinteles, cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda, care ne va arata care sunt remediile naturale inspirate din fitoterapia indiana si care ne ajuta sa trecem mult mai usor peste acele zile dificile din luna, pentru ca, stim, unele dintre noi avem cateva zile pe luna in care ne confruntam cu dureri, suntem mai irascibile, mancam multa ciocolata… Sincer, trecem foarte greu peste acele zile !
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Ca sa trecem mai usor peste acele zile, in primul rand ar trebui sa nu mancam atat de multa ciocolata! Dar, dincolo de asta, intr-adevar, aceasta particularitate a aparatului genital feminin si secretiile hormonale care confera aceasta particularitate au o anumita dinamica pe parcursul vietii femeii. Si putem sa vorbim despre perioada de debut a maturizarii genitale a femeii, cand incep sa se secrete in proportie mai mare hormonii genitali specific feminini, estrogenii si progesteronul, care se secreta la nivel ovarian. Din acel moment, tanara adolescenta incepe sa devina femeie si incepe aceste proces de dezvoltare si pe aceasta sfera genitala si sexuala.
Cecilia Caragea: Si, dupa aceasta instalare a ciclului menstrual, vedem ca lucrurile se desfasoara totusi diferit! Exista femei care trec peste aceasta perioada fara nicio problema, adica acele cateva zile pe luna nu le ridica nicio problema, si altele care, dupa cum spuneam, se confrunta cu dureri, sunt irascibile, le doare capul, mananca foarte multe dulciuri, desi n-ar trebui… De unde apar aceste diferente?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Aceste diferente apar, cum deja probabil intuim, datorita diferentelor constitutionale care se manifesta in cazul femeilor. Pentru ca, de exemplu, persoanele care au o tipologie preponderent Vata pot sa aiba la debutul acestei perioade de maturizare sexuala si homonala foarte mari variatii, pentru ca ceea ce caracterizeaza Vata Dosha este aceasta variatie. Si aceste variatii ale secretiilor hormonale pot sa ne creeze probleme, adica ciclul menstrual poate sa nu se manifeste lunar, corespunzator, pot sa apara aceste perioade in care adolescenta nu are menstruatie si chiar pe parcursul vietii, in momentul in care ea este suprasolicitata, sa nu apara fenomenul menstrual, pentru ca, pur si simplu, corpul urmareste sa economiseasca toata energia si sa o directioneze in sensul in care ea realizeaza un fenomen mai mare… Deci pentru aceste femei este usor sa duca aceasta perioada de pauza.
Cecilia Caragea: Adica este vorba de acel ciclu neregulat, dar care, din ceea ce spuneati, se intelege ca poate fi totusi controlat!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Poate sa fie controlat, pentru ca aceste fenomene ciclice si secretiile hormonale de la nivelul aparatului genital feminin, in speta la nivelul ovarelor, sunt controlate de hormonii care sunt eliberati de la nivel hipofizar. Iar hipofiza este o glanda aflata in stransa legatura cu chakra care ne coordoneaza activitatea mentala. Si, atunci, in momentul in care avem o activitate mentala sustinuta, se poate schimba putin echilibrul hormonal… pentru ca o activitate mentala inseamna un consum de energie suplimentar. Stim ca fiintele de tip Vata nu au foarte multa energie, nu au o vitalitate foarte mare si, atunci, corpul foloseste energia pentru procesele mentale si nu o foloseste pentru desfasurarea celorlalte activitati.
Cecilia Caragea: Inteleg ca organismul nostru are o intelepciune a lui si stie cum sa-si gestioneze energia, mai ales in cazul persoanelor din tipologia Vata, care au o energie mai scazuta, care sunt mai sensibile, poate mai anemice, ca sa folosim un cuvant de acest gen… E corect?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, este corect, pentru ca, intr-adevar, ele, datorita faptului ca asimileaza mai putin, pot sa fie si anemice. Bine, noi spunem anemic si in momentul in care avem un deficit de fier, si un deficit de globule rosii… Dar spunem anemic si unei persoane care este mai lipsita de vitalitate, pentru ca se considera ca sangele, puterea sangelui este cea care da o nota dominanta vitalitatii noastre. Dar nu este singurul. In schimb, aceste persoane au in perioada respectiva, in perioada de menstruatie, au dureri foarte mari, pentru ca Vata Dosha este mult mai sensibila la durere si, atunci, au ceea ce se numeste cicluri dureroase sau dismenoreice.
Cecilia Caragea: Si celelalte tipologii, Pitta si Kapha?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: In cadrul tipologiei Pitta, perioada menstruala din luna este traversata cumva mai usor, in schimb este disconfortanta din cauza fluxului mai abundent care apare, avand in vedere natura de foc a persoanei respective. Deci persoanele cu o constituie Pitta sunt mai focoase si, automat, acest lucru se reflecta si in aceasta manifestare.
Cecilia Caragea: Adica au o menstruatie mai abundenta?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, este mai abundenta si dureaza mai multe zile!
Cecilia Caragea: Si la Kapha?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: In situatia tipologiei de tip Kapha, aceste femei nu au o menstruatie foarte abundenta, este moderata si cantitativ, si ca durata. Si, pentru ca au o stare de vitalitate mare, pe ele nu le deranjeaza foarte tare aceasta perioada, adica pot sa isi desfasoare activitatea in mod aproximativ normal, pentru ca au rezervele vitale corespunzatoare ca sa treaca peste aceasta perioada.
Cecilia Caragea: Asadar, tipologia Kapha este mai avantajata din acest punct de vedere! Este mai robusta, mai in forta, trece mai usor fata de persoanele din tipologia Vata mai ales sau de cele din tipologia Pitta care se confrunta cu dureri… Ce se poate face pentru aceste dureri? Pentru ca tot vorbeam ca in acel moment ne vine sa mancam mult dulce si spuneati ca nu este bine sa mancam ciocolata, de ce ne vine sa mancam mult dulce in acea perioada si de ce sa nu alegem ciocolata?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Nu ne vine sa mancam dulce doar atunci, ne vine sa mancam dulce cu cateva zile inainte, ceea ce se numeste sindrom premenstrual. E adevarat ca noi prelungim tendintele pe care le avem in sindromul premenstrual si in perioada menstruala. Nu toata lumea are nevoie sa manance dulce atunci, pentru ca si din punctul acesta de vedere exista o diferentiere. Exista patru tipologii menstruale, in functie de profilul hormonal al femeii respective. Persoanele care au tipologia care are tendinta de a face hipoglicemie in perioada premenstruala evident ca au tendinta sa manace foarte mult dulce. Ciocolata, pe langa faptul ca este dulce, creste nivelul de serotonina, care ne scade stresul si ne da o buna dispozitie. Adica ne remonteaza din punct de vedere psihic in perioada respectiva. De asta avem tendinta sa mancam ciocolata. In schimb, consumul de ciocolata la persoanele care, din cauza hipoglicemiei, nu mananca doar dulce, mananca si alte genuri de mancare… De obicei, in perioada aceea iti vine sa face cele mai nepotrivite asocieri alimentare si sa faci excese. Acest lucru poate sa duca la o stare de congestie la nivel pelvian, care apoi poate sa duca la durerile corespunzatoare. Si, atunci, aceasta stare de congestie la nivel pelvian se evita printr-un regim mai curat, mai pur, mai usor de alimentatie in perioada premenstruala si inclusiv in perioada menstruala.
Cecilia Caragea: Asadar, daca noi atunci suntem predispuse sa facem tot felul de excese si tot felul de asocieri ciudate, ar trebui sa ne abtinem de la aceste tendinte si sa mancam cat mai curat, cat mai sanatos!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact! Pentru ca asta o sa ne ajute sa nici nu avem dureri, sa avem o menstruatie de durata mai scurta si mai putin abundenta, adica sa depasim mult mai usor aceasta perioada!
Cecilia Caragea: Si vorbeati de patru tipologii! Una dintre ele tocmai ati descris-o, aceasta care ar corespunde persoanelor care au tendinta de hipoglicemie in aceasta perioada…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exista apoi persoanele care, datorita faptului ca au un nivel mai mare de hormoni estrogeni in fiinta lor, tind sa devina foarte irascibile, foarte nervoase, persoanele care in perioada premestruala se enerveaza foarte usor, le sare tandara din orice, nu le intra nimeni in voie, se cearta cu toata lumea, iar apoi, dupa cateva zile, redevin persoanele amabile, simpatice si prietenoase care au fost inainte… Deci acestea sunt persoanele care au exces de estrogen. Apoi exista persoanele care pot sa aiba mai mult progesteron. Aceste persoane au tendinta de a fi depresive, sensibile, plangacioase… orice remarca pe care o faci la adresa lor o iau drept ofensa, o iau drept jignire… Si n-o sa tipe la tine, o sa planga, pentru ca aceasta este influenta la nivel psihomental a acestui hormon. Exista, apoi, o a patra categorie de persoane, care in perioada premenstruala au tendinta de a acumula lichid si a face edeme, retentie de apa, care, de asemenea, se rezolva imediat dupa aparitia menstruatiei. In perioada premenstruala, femeia se poate confrunta cu simptome caracteristice tuturor celor patru tipologii, in schimb, o anumita clasa de simptome este mai evidenta si apare mai frecvent si atunci putem sa ne dam seama aproximativ care este profilul ei hormonal si ce anume sa ii indicam sa faca si sa manance, astfel incat ea sa treaca mult mai usor peste aceasta perioada.
Cecilia Caragea: Si dumneavoastra, in cadrul unei consultatii, stabiliti aceasta tipologie si faceti recomandarile de rigoare!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, sigur!
Cecilia Caragea: Si care ar fi recomandarile pentru fiecare tipologie?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Pentru persoanele care au tendinta de a face hipoglicemie este foarte important sa isi reduca putin regimul de activitate, adica nu ne apucam sa facem cele mai grele activitati exact in perioada premenstruala, pentru ca si acelea vor predispune la hipoglicemie. De asemenea, sa urmareasca sa isi mentina nivelul constant al glicemiei, dar nu manacand bomboane, zahar, ciocolata, prajituri si alte lucruri, ci mancand fructe dulci si seminte. Cand spun seminte nu ma refer la nuci, la migdale, la nuci caju si seminte de floarea-soarelui, ci la fructe dulci, ma refer la smochine, la curmale, la stafide, pentru ca acestea, pe langa faptul ca au fructoza, au fibre, mentin un nivel constant al glicemiei, aduc si foarte multe minerale si aceasta tendinta de dezechilibru si cu tendinta catre hipoglicemie este depasita foarte usor. Bineinteles, trebuie sa ne si stapanim un pic in momentul in care avem, pentru ca, trebuie sa recunoastem, putem sa ne controlam aceste porniri, dar de multe ori nu vrem sa o facem, ne este mai comod sa ne aruncam in cutia cu bomboane de ciocolata decat sa ne controlam si sa ne intrebam: „Oare de ce am aceasta tendinta?” s i sa facem altceva…
Cecilia Caragea: Pentru persoanele care se confrunta cu retentia de apa care ar fi recomandarile?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Pentru persoanele care se confrunta cu retentia de apa, in mod paradoxal, pentru ele este important sa bea mult mai multa apa in perioada respectiva, pentru ca, in felul acesta, rinichii vor fi obligati sa dreneze acest exces de apa care se strange in tesuturi. De asemenea, este important pentru ele sa fie dinamice, pentru ca aceasta tendinta catre scaderea vitezei cu care ne miscam sau scaderea dinamismului activitatilor zilnice ne face sa retinem apa. De asemenea, daca avem tendinta sa mancam prea consistent in perioada respectiva, automat o sa bem mai multa apa si retinem mai multa apa. In perioada respectiva o sa consumam ceaiuri diuretice. Este un lichid care ne ajuta sa drenam, culmea, excesul de lichid pe care l-am acumulat in acele cateva zile.
Cecilia Caragea: Si persoanele care au un surplus de estrogen?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Pentru persoanele care au surplus de estrogen este foarte bine ca, dupa perioada ovulatiei, un moment care si situeaza aproximativ la mijlocul dintre doua menstruatii, sa manance foarte multe alimente bogate in fibre, care vor duce la eliminarea, indepartarea acestui exces de estrogeni. De asemenea, este important sa evite alimentele foarte bogate in estrogeni.
Cecilia Caragea: Adica, imediat dupa ziua 14-15 a ciclului, sa manance multe fibre?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, sa manance mai multe fibre si sa nu manance prea multa soia si toate acele alimente (pot verifica in tabele continutul alimentelor) sa nu aiba foarte multi fitoestrogeni, pentru ca in momentul acela ele vor fi precum niste bombe cu ceas in perioada premenstruala si nu ne dorim asta…
Cecilia Caragea: Adica se vor enerva, vor face scandal?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da! Si ele isi dau seama ca nu este OK, dar este foarte greu sa se stapaneasca, pentru ca e, totusi, o energie de foc. Estrogenii sunt hormonii de foc ai femeii si automat o vor determina sa „arda“ putin persoanele din jur!
Cecilia Caragea: Si pentru persoanele care se confrunta cu un exces de progesteron?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Pentru persoanele care se confrunta cu un exces de progesteron este foarte important sa fie foarte dinamice! Pentru ele chiar este chiar indicat ca, la cateva zile dupa perioada ovulatiei (pentru ca atunci este perioada progesteronica, de la ovulatie pana la menstruatia urmatoare), daca au acest nivel mai ridicat de progesteron, sa faca foarte multa miscare, sa fie mai dinamice, pentru ca, in general, progesteronul te predispune la relaxare, la pleosteala, la o lene nevinovata, iar in momentul in care facem miscare ne dinamizam structura si aceasta tendinta catre relaxare exagerata si catre depresie a progesteronului dispare. Progesteronul este si cel care, daca este intr-o cantitate mai mare, predispune femeia sa fie usor mai depresiva si mai sensibila. In momentul in care facem miscare, stimulam secretia de endorfine care ne dau o stare de foarte buna dispozitie si atunci compensam aceasta tendinta depresiva.
Cecilia Caragea: Si exista remedii naturale care pot fi indicate tuturor femeilor ca sa le reechilibreze cumva hormonal si sa le faca sa treaca mai usor peste aceasta perioada?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, sa fie mai vesele, sa se iubeasca si sa zambeasca foarte mult! Asta ar fi un remediu universal, pentru ca, in momentul in care femeia are o stare psihica buna, ea reuseste sa treaca foarte usor peste aceasta perioada. Dar, pentru ca nu intotdeauna ne iese aceasta solutie la indemna, ca nu vrem sau ca nu avem antrenamentul necesar, este bine sa apelam si la remedii pe baza de plante, care ne pot ajuta in aceasta perioada.
Cecilia Caragea: Si ce plante sunt recomandate a fi incluse intr-un asemenea remediu?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Acum depinde de varsta la care suntem si depinde si de problemele pe care le avem legate de sfera genitala. De exemplu, exista persoane care, in adolescenta, in momentul in care incepe aceasta perioada de maturizare hormonala, au oscilatii in ceea ce priveste secretia de estrogen, ceea ce numim „deficit de secretie de estrogen“. Pentru aceste persoane este mai indicat sa ia suplimente pe baza de plante. De obicei, aceste situatii apar la persoane care sunt de tipologie Vata. Vorbim de o variatie care caracterizeaza aceasta tipologie si atunci este bine ca aceste persoane sa ia suplimente pe baza de plante care sa aduca un surplus de estrogeni. Nu foarte mult, pentru ca trebuie sa lasam corpul sa isi secrete propriii estrogeni. Acest supliment va contine Asparagus racemosus sau Shatavari, care este o planta extrem de eficienta pentru aceasta maturizare din punct de vedere genital a femeii. De asemenea, putem sa folosim mugurii de mar paduret, care, datorita elementului Bor pe care il contin, au un efect de stabilizare a hormonilor, atat estrogen, cat si progesteron. Putem sa introducem in remediul respectiv Bacopa monnieri, o planta care ne asigura un tonus psihic corespunzator, Aswaghanda sau Withania somnifera, care, de asemenea, este un tonic general care ne ajuta sa ne adaptam la perioadele stresante. Pentru ca de multe ori putem sa punem aceste variatii hormonale pe seama stresului la care suntem supusi. Inclusiv tinerii si adolescentii au nivelul lor de expunere la stres. Si, in momentul in care exista si o participare a acestei plante, Aswaghanda, persoana respectiva se adapteaza mai usor si nu blocheaza aceasta coordonare a secretiilor hormonale de la nivel central, nivel hipotalamic si hipofizar, de unde se realizeaza aceasta coordonare. De asemenea, mai contine pulbere de grau, pentru ca graul este foarte mineralizant, vitaminizant, regenerant. In felul acesta, avem un remediu pentru aceste perioade care apar in viata adolescentelor la care inca nivelul hormonal nu este stabilizat.
Cecilia Caragea: Este vorba de tabletele Shecure de la Ayurmed care contin toate aceste ingrediente recomandate! Este bine ca acest supliment sa il ia si femeile care se afla la premenopauza, pentru ca si acolo apar fluctuatii?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact! In orice fel de moment pe parcursul vietii in care avem deficit de hormoni estrogeni este bine sa recurgem la aceasta suplimentare naturala decat sa recurgem la hormoni sintetici, mai bine luam genul acesta de suplimente care ne ajuta la modul bland. Sistemul nostru endocrin nu trebuie fortat niciodata, pentru ca apar apoi probleme pe care le corectam foarte greu. In perioada de premenopauza, cand deja incep sa apara aceste variatii hormonale care duc apoi la instalarea menopauzei pana la stoparea producerii de hormoni, a producerii principale care se face de la nivel ovarian. Pentru ca menopauza inseamna epuizarea numarului de foliculi ovarieni care apoi secreta estrogeni. Ramane o foarte mica cantitate de estrogeni, care e secretata de suprarenale, dar care evident nu este suficienta.
Cecilia Caragea: Si, in acest interval de zeci si zeci de ani, de la momentul instalarii ciclului menstrual si pana la menopauza, se intampla sa ne confruntam, de foarte multe ori, si cu cicluri abundente! Remedii pentru asa ceva exista?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles! Pentru persoanele care au aceatsa tendinta de a avea menstruatii mai abundente fara sa aiba niciun fel de dezechilibru hormonal si fara sa aiba alte cauze (de exemplu un fibrom uterin, care ar putea sa genereze acest gen de sangerare mai abundenta) exista posibilitatea de a lua un remediu sub forma de sirop de plante care au actiune hemostatica si actiune de reglare a fluxului mentrual, astfel incat acesta sa nu fie foarte lung si sa nu ne devitalizeze, sa nu ne induca o stare de disconfort si sa nici nu ajungem sa ne anemiem din cauza aceasta, pentru ca se cunoaste ca femeile au o tendinta de anemiere din cauza acestei situatii.
Cecilia Caragea: Asadar, doamnele care se confrunta cu un ciclu abundent, dar care nu au alte probleme, gen fibrom, ovare polichistice sau mai stiu eu ce pot sa apeleze la acest sirop, Shecure, de la Ayurmed, care le va ajuta ca sa nu mai aiba acel ciclu abundent. Dar vad ca este pentru functiile urogenitale acest sirop!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, acest sirop este pentru functiile urogenitale, pentru ca este un sirop care mentine si imunitatea zonei urogenitale. Se stie ca femeile, datorita relatiilor de vecinatate dintre vagin si uretra si pentru ca uretra lor este mai scurta, au tendinta de a face infectii urinare mai frecvent. Aceasta perioada de menstruatie abundenta poate sa duca si la o usoara devitalizare, si la scaderea imunitatii. Si, atunci, femeia este mai predispusa la a face afectiuni urogenitale. Acest sirop este foarte indicat si persoanelor care, chiar daca nu au menstruatii foarte abundente, au tendinta de a retine foarte multa apa – tipologia 4, de care povesteam anterior. Si, atunci, in momentul in care aceste persoane, pe langa ceaiurile diuretice pe care le vor consuma, vor consuma si acest sirop, incepand din perioada premenstruala si in timpul menstruatiei, o sa treaca mult mai usor peste perioada menstruatiei.
Cecilia Caragea: Dar doamnele care se confrunta cu fibroame uterine? Pentru ca stim ca este o afectiune din ce in ce mai raspandita…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Persoanele care se confrunta cu fibroame uterine, in functie de localizarea acestor fibroame, pot sa aiba, intr-adevar, menstruatii mai abundente sau pot sa aiba chiar sangerari intermenstruale, ceea ce numim metroragii! In aceasta situatie, folosim un remediu care sa fie mai puternic astringent si care este important sa il luam a la longue. Deci nu vom lua acest remediu doar in perioada premenstruala, ci vom face un tratament de lunga durata, in functie de dimnsiunea fibromului sau in functie de gravitatea hemoragiei pe care o genereaza. Putem sa facem tratament o luna, doua, trei, chiar mai mult si, foarte important, in perioada menstruatiei pastram tratamentul doar cu doza un pic mai redusa, dar pregatirea pentru perioada menstruala o facem cu tratamentul pe care noi il facem si intre aceste perioade.
Cecilia Caragea: Este un remediu care ajuta fibroamele sa nu mai creasca?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, pentru ca mentine acest echilibru la nivelul uterului, mentine o stare de tonus si, prin celelalte principii active pe care le contine, ajuta la tinerea sub control a acestei manifestari.
Cecilia Caragea: Este vorba de acest produs, Kamaiany de la Ayurmed, recomandat pentru persoanele care se confrunta cu fibroame uterine si au un exces de estrogen!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, pentru ca stim ca, in general, fibroamele se dezvolta sau apar datorita acestui exces de estrogeni!
Cecilia Caragea: Mai exista o problema care le macina pe foarte multe femei, daca tot vorbim acum despre problemele tipic feminine, sanatatea sanilor si, ca sa fim sincere, si dimensiunea lor, forma lor… In acest sens, exista remedii naturale pentru cresterea sanilor, de exemplu? Pentru ca am auzit diferite retete care s-ar putea practica!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da! Si pentru aceasta situatie putem sa ne folosim de ajutorul plantelor medicinale si in special de plantele care aduc un aport suplimentar de fitoestrogeni. Asta in situatia in care avem un echilibru hormonal, dar ne dorim sanii putin mai mari si atunci venim cu un aport suplimentar de estrogeni, care nu trebuie sa fie foarte mare. Deci el se stabileste de la persoana la persoana si exista plante care sunt tonice pentru musculatura pectorala, plante care sa mentina (pentru ca sanii trebuie sa aiba un tonus mai bun al musculaturii), care sa mentina sanii in pozitia pe care ne-o dorim si glanda mamara, care este principalul component al sanului, sa fie si ea mai bine dezvoltata!
Cecilia Caragea: Am inteles ca exista si tot felul de creme care te pot ajuta daca iti masezi sanii, seara, cu acest tip de crema!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles! In momentul in care venim cu un exces de fitoestrogeni, este important sa armonizam energetic zona sanilor si, in felul acesta, si remediul sub forma de tablete o sa isi faca efectul mult mai repede. Si suntem sigure ca efectul pe care ni-l dorim o sa apara mai repede in momentul in care folosim si aceasta crema de masaj, pentru ca ea contine ingrediente care stimuleaza circulatia la nivelul pielii sanilor, iar aceasta miscare de masaj stimuleaza energetic zona sanilor. Atunci, efectul acestor produse combinate este mult mai rapid.
Cecilia Caragea: Dar aceste remedii pentru cresterea sanilor nu pot sa ne faca cumva rau?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Avand in vedere ca ele aduc un aport mai mare de fitoestrogeni, in conditiile in care noi avem un dezechilibru hormonal in sensul excesului de estrogeni, care se poate manifesta prin fibroame uterine, prin chisturi ovariene sau in situatia in care avem tendinta de a ne creste tensiunea (deci hipertensiune arteriala), nu o sa apelam la genul acesta de remedii. Putem sa folosim aceasta crema in aplicatie externa, dar o sa fim mai precauti, nu o sa luam dupa capul nostru aceste remedii pe baza de fitoestrogeni.
Cecilia Caragea: Asadar, tabletele care ar fi pentru cresterea sanilor trebuie prescrise de un medic specialist in apifitoterapie! Doamnele pot sa vina la dumneavoastra la consultatie si vedeti daca li se recomanda, in cazul lor personal, si in ce doze!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Asa este!
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare mult si, cu siguranta, vom mai aborda aceste subiecte legate de sanatatea tipica femeilor, mai ales ca trebuie sa vorbim obligatoriu si de infectiile urinare, pentru ca femeile, am vazut, sunt mai predispuse la a face infectii urinare!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Asa cum spuneam mai devreme, aceasta particularitate anatomica a femeii de a avea uretra mai scurta, face ca ea sa fie mai vulnerabila in aceasta zona si, intr-adevar, trebuie sa fie putin mai atenta si, de asemenea, sa foloseasaca remediile naturale corespunzatoare!
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare mult si va asteptam sa dezbatem si acest subiect!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Cu mare drag!
Cecilia Caragea: Asa cum v-ati obisnuit, va invitam si la concursul emisiunii Academia de Ayurveda! De aceasta data, veti putea castiga un set compus din Shecure tablete si Shecure sirop! Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru: la prezenta emisiune online va invitam sa inserati un comentariu cu textul „Feminitate si armonie cu Ayurmed” si, peste trei zile de la prezenta postare, in data de 6 ianuarie 2019, vom extrage la sorti cei cinci castigatori! Noi va multumim si va asteptam in continuare sa urmariti seria noastra de emisiuni Academia de Ayurveda, sustinuta de Ayurmed!