Arena Sanatatii – Pot fumatorii beneficia de implanturi dentare?
2Arena Sanatatii – Pot fumatorii beneficia de implanturi dentare?
Invitata: doctor Petronela Luca, CEO Clinicile Unident, medic dentist implantologie si stomatologie laser
Emisiune sponsorizata de Clinicile Dentare Premium Unident (telefon: 0340.991, email: programari@unident.ro)
Cecilia Caragea: In emisiunea noastra Arena Sanatatii, a venit vremea sa vorbim despre fumat! Mai exact, despre fumat si sanatatea orala. Stim ca exista foarte multi fumatori care vor sa stie, de exemplu, daca pot beneficia de implanturi dentare. Aflam astazi raspunsurille de la doamna doctor Petronela Luca, fondatoarea Clinicilor Dentare Premium Unident si medic dentist cu competente in implantologie, parodontologie si stomatologie laser. Dar, inainte de a aborda subiectul fumat si implanturi dentare, am vrea sa stim la modul general cum influenteaza fumatul sanatatea orala!
Dr. Petronela Luca, CEO Clinicile Unident, medic dentist implantologie si stomatologie laser: Nicotina, componenta principala a tigarilor, duce la constrictia vaselor de sange, ceea ce priveaza tesuturile atat de oxigen, cat si de substante nutritive. Procesul de vindecare celulara este incetinit, iar tesuturile sufera un proces de imbatranire rapida. Sistemul imunitar al fumatorilor este afectat prin reducerea numarului de celule care lupta impotriva infectiilor, astfel organismul ramanand fara aparare. Asadar, ca urmare a capacitatii reduse a organismului de a lupta impotriva bacteriilor din cavitatea orala, marii fumatori risca sa dezvolte afectiuni parodontale de patru ori mai mult decat in cazul nefumatorilor si de trei ori mai mult de a dezvolta carii decat in cazul pacientilor care nu fumeaza. Fumand frecvent, saliva nu mai poate sa isi faca rolul de protectie a dintelui, remineralizandu-l. Astfel, diminuarea prezentei salivei la nivelul dintilor, al smaltului duce la aparitia cariilor. Cred ca cel mai deranjant lucru in cazul fumatorilor este diminuarea gustului si mirosului, ceea ce duce la lipsa placerii de a lua masa, de a consuma alimente, poate duce chiar la lipsa apetitului sau la indispozitii.
Cecilia Caragea: Dar cum stau lucrurile in cazul implanturilor dentare? Pot fumatorii sa beneficieze si ei de implanturi dentare? Pentru ca stim ca exista foarte multe persoane care fumeaza, nu se pot lasa de fumat, nici macar provizoriu, si totusi ar avea nevoie de tratamente stomatologice cu implanturi dentare. Care este solutia in cazul acestor persoane?
Dr. Petronela Luca, CEO Clinicile Unident, medic dentist implantologie si stomatologie laser: Fumatul reprezinta un factor de risc si in cazul tratamentului cu implanturi, mai ales al celor care necesita tehnici complexe de aditie, in care osteointegrarea, vindecarea joaca un rol important. Rata de esec este mai mare in cazul fumatorilor si, din acest motiv, trebuie sa instruim pacientul, sa-l informam cu mult timp inainte si sa-l monitorizam postchirurgical. Rata de esec este mai mare in cazul fumatorilor deoarece circulatia este ingreunata, vasele sufera un proces de constrictie si sangele este mai vascos. Din experienta mea, nu putem cere pacientilor sa renunte la fumat, dar putem sa-i ajutam sa reduca numarul de tigari in perioada postchirurgicala, iar in primele trei zile dupa interventie sa inlocuiasca tigarile cu plasturi cu nicotina. Si sa fie incojurati de oameni dragi, pentru a suporta mai bine aceasta perioada! Nu vrem sa inlocuim o trauma cu alta, nu vrem sa-i cerem pacientului sa nu mai fumeze, pentru ca nu va reusi intotdeauna, nu vrem sa fie o conditie a tratamentului cu implanturi si vrem sa-i rezolvam problema! Asa ca suntem alaturi de el, monitorizandu-l si alinandu-i ambele suferinte. Il sfatuim sa renunte la fumat, dar, daca acest lucru este imposibil, nu inseamna ca nu poate beneficia de tratament cu implanturi. Monitorizandu-l mai bine, fiind alaturi de el, reuseste sa aiba, totusi, dinti!
Cecilia Caragea: Asadar, renuntarea la fumat este de dorit! Si nu doar pentru succesul interventiilor de implantologie orala, ci si pentru ca astfel sa incercam sa prevenim aparitia diferitelor afectiuni pe care statisticile ne arata ca fumatorii le dezvolta mult mai des. Fumatorii sunt un caz special. Si, tocmai de aceea, in ultima vreme, in cadrul controalelor stomatologice periodice pe care si le fac acestia, in clinicile stomatologice se mai efectueaza o analiza. O analiza care se face cu un aparat numit Velscope, care poate sa detecteze eventualele leziuni problematice din cavitatea orala. Aceasta analiza cu acest aparat Velscope ar fi bine, insa, sa ne-o facem si noi, cei care nu suntem fumatori!
Dr. Petronela Luca, CEO Clinicile Unident, medic dentist implantologie si stomatologie laser: Fumatul creste riscul de aparitie a cancerului la nivelul cavitatii orale, al faringelui si al esofagului. Statisticile releva ca 70% din pacientii care prezinta un cancer la nivelul zonei cap – gat au obiceiul de a fuma. Iar riscul unui fumator de a dezvolta aceasta boala este de 6,85 ori mai mare decat in cazul unui nefumator. Mai grav este ca rata de supravietuire la 5 ani este mai mica de 50%. In acelasi timp, riscul de cancer esofagian este de trei ori mai mare la fumatori decat la nefumatori. Am introdus in clinicile noastre, Unident, un procedeu de investigare a depistarii cancerului oral cu Velscope 3X, care reuseste sa depisteze in faze incipiente aceasta afectiune. Este o investigatie cu o lumina fluorescenta, care depisteaza in faze incipiente, fara a fi detectabile cu ochiul liber, afectiunile care pot fi periculoase, care se pot transforma in tumori in foarte scurt timp. Daca vedem zone intens colorate, suspecte, trimitem pacientul catre medicul specialist, medicul de patologie orala, pentru a investiga si a pune un diagnostic precis pacientului, astfel prevenind si salvandu-i viata.
Cecilia Caragea: Trebuie sa spunem si ca exista persoane care fumeaza, dar care, atunci cand merg la medic, la medicul dentist, de exemplu, nu recunosc ca fumeaza. Totusi, pentru un medic dentist, lucrurile sunt clare!
Dr. Petronela Luca, CEO Clinicile Unident, medic dentist implantologie si stomatologie laser: Obiceiul fumatului il recunoastem pentru ca se reflecta la nivelul tesuturilor, gingiile sufera din cauza circulatiei sanguine afectate, dar si datorita coloratiilor, care sunt frecvente pe dinti, imediat, a doua zi dupa o igienizare profesionala. Asadar, nu putem fi pacaliti, stim deja cand avem de-a face cu un fumator. Si recomandam intotdeauna sa aleaga sanatatea si sa o puna pe primul loc!
Cecilia Caragea: Speram ca toate aceste informatii v-au fost de mare ajutor! Si speram sa aveti gandul cel bun si vointa cea puternica ca sa va lasati de fumat! Pentru ca fumatul nu face bine, nici sanatatii orale, nici sanatatii generale. Noi va dorim multa sanatate si speram sa va abonati la canalul nostru de YouTube ACC Media Channel, sa dati like paginii noastre de Facebook ACC Media Channel! Si nu uitati ca pe accmediachannel.ro gasiti emisiuni de sanatate, de medicina si de stomatologie cu cei mai buni specialisti din domeniile lor de activitate! Va multumim si va dorim toate cele bune!
Este bine de stiut, multumesc pentru informatie!
Multumim tare mult pentru aprecieri si vizionari!