Dialoguri pentru Sanatate – Ce inseamna osteopatia
0Ce inseamna osteopatia
Invitat: Domnul Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie in cadrul Clinicii ELIADE.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri speciale Clinicii ELIADE (www.clinicaeliade.ro, 031.005.08.80) pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: Odata cu venirea toamnei, din ce in ce mai multi dintre noi ne confruntam cu dureri de spate si suntem in cautarea unei terapii care sa ne ajute! Astazi, in seria noastra de emisiuni online Dialoguri pentru Sanatate, va invitam sa aflam impreuna ce inseamna osteopatia, o terapie care ne poate ajuta si in cazul durerilor de spate! Suntem la Clinica Eliade si stam de vorba cu domnul terapeut Robert Savin despre ce inseamna osteopatia si cum ne poate ea ajuta! Inainte de toate, ce este osteopatia si de cand exista aceasta terapie?
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Osteopatia este o medicina manuala care isi are radacinile undeva pe la sfarsitul secolului al nouasprezecelea, in Statele Unite si il are ca parinte fondator pe Andrew Taylor Still, care a fost medic neurochirurg la baza. Osteopatia se adreseaza intregului corp, adica este o medicina holistica in care diagnoza si tratamentul se realizeaza cu ajutorul mainilor.
Cecilia Caragea: Inteleg, asadar, ca este si o forma de a diagnostica o afectiune!
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Exact!
Cecilia Caragea: Si ce afectiuni pot fi diagnosticate in urma unei consultatii de osteopatie?
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Cele mai frecvente afectiuni sunt cele care privesc aparatul osteoarticular in special si care sunt cele mai superficiale, cele mai la vedere pana la tulburari ale sistemului nervos, insemnand afectiuni discale, hernii de disc…
Cecilia Caragea: Si o sedinta de osteopatie in ce consta anume, dincolo de aceasta sedinta de diagnosticare?
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Pe langa diagnostic si inspectia vizuala, tratamentul se realizeaza pe masa, in plan orizontal si, dupa descoperirea leziunilor sau a zonelor cu hipomobilitate, adica cu mobilitate scazuta, osteopatul vine sa corecteze aceste tulburari de mobilitate si sa redea miscarea fiziologica a corpului.
Cecilia Caragea: Dar stiu ca osteopatia ne poate ajuta nu doar daca ne-am pierdut mobilitatea intr-o anumita zona a corpului, ci in mult mai multe probleme!
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Probabil prea putini stiu ca osteopatia este destul de vasta si, pentru ca este o medicina holistica, abordeaza intreg organismul, ea fiind din punct de vedere scolastic impartita in trei categorii: osteopatia structurala, care se adreseaza sistemului neuro-osteo-articular, osteopatia viscerala, ce trateaza organele si viscerele, si terapia cranio-sacrala, care are ca scop redarea mobilitatii dintre craniu si sacru prin intermediul lichidului cefalo-rahidian.
Cecilia Caragea: Vorbeati de osteopatia structurala – la ce anume ne poate ajuta si in ce consta?
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Asa cum spune si denumirea de structural, se refera la structura, la schelet si este, poate, cea mai utilizata parte din osteopatie, pentru ca trateaza extrem de multe probleme care sunt la suprafata si care se vad. Cele mai dese afectiuni cu care se prezinta pacientii din punct de vedere structural sunt afectiunile coloanei, afectiunile discale, care sunt in mare parte secundare statului foarte mult in sezut la birou sau a lipsei spre total de activitate fizica.
Cecilia Caragea: Si osteopatia viscerala?
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Osteopatia viscerala, asa cum ne spune si denumirea, se adreseaza organelor si viscerelor si, chiar daca pare un pic stiintifico-fantastic sau ciudat, si organele sau viscerele au o oarecare mobilitate si motilitate, iar cel mai concludent exemplu este peristaltismul.
Cecilia Caragea: Si, prin anumite miscari pe care le realizati dumneavoastra, specialistul in osteopatie, acest lucru ne poate ajuta?
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Cu siguranta! In functie de ceea ce se gaseste la fiecare pacient, in functie de varsta, sex, tip de activitate, natura serviciului pe care o are, va prezenta un tip de simptomatologie.
Cecilia Caragea: Care ar afectiunile care ar putea fi ameliorate cu osteopatie viscerala?
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Cele mai frecvente afectiuni sau tulburari in plan visceral sunt cele care privesc sistemul digestiv si tulburarile de tranzit, cum ar fi constipatia, care se trateaza destul de usor, dupa 1-2 tratamente osteopate.
Cecilia Caragea: Asadar, constipatia poate fi tratata si prin sedinte de osteopatie viscerala, prin anumite manevre, inteleg. Si aceste manevre sunt diferite de cele din cadrul osteopatiei structurale?
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Fiecare domeniu al osteopatiei are tehnici specifice, cu care se urmareste un anumit lucru. Spre exemplu, la nivel osteoarticular se va interveni cu un tip de tehnica, iar la nivelul viscerelor, al intestinelor, se va interveni mult mai soft, cu un alt tip de tehnica, pentru a se urmari redarea mobilitatii si motilitatii respective.
Cecilia Caragea: Asadar, sunt niste miscari care se fac pe abdomenul pacientului, in cadrul osteopatiei viscerale, iar prin aceste miscari pe care le faceti dumneavoastra, terapeutul, pacientul isi va recapata tranzitul normal!
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: In mod normal, asa se si intampla. Exista diferite manevre si in osteopatia viscerala, sunt manevre prin care se face un asa-numit masaj la nivelul viscerelor. Sunt anumite manevre de tractiune, de elevare a organelor, tocmai pentru a incerca sa se redea mobilitatea structurilor care tin de organele respective.
Cecilia Caragea: Dar mai vorbeati de un tip de osteopatie – osteopatia cranio-sacrala. La ce se refera?
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Osteopatia cranio-sacrala, asa cum rezulta si din denumire, se refera la redarea mobilitatii fluidice dintre craniu si sacru prin intermediul lichidului cefalo-rahidian. Ceea ce se intampla in cadrul osteopatiei cranio-sacrale este, de fapt, o incercare de activare sistemului nervos parasimpatic. Sistemul nervos parasimpatic este, mai pe intelesul tuturor, ca un fel de garaj sau de service in care au loc refacerile structurilor pe timpul noptii in special, in urma efortului sau in urma activitatii din timpul zilei.
Cecilia Caragea: Asadar, daca noi nu ne odihnim suficient, daca nu dormim suficient noaptea, ne poate ajuta o sedinta de osteopatie?
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: In mod clar, dar nu va inlocui niciodata somnul, nici un alt tratament. Adica trebuie sa respectam orele de odihna, daca se poate, si ar fi bine sa le respectam, iar partea de cranio-sacral cu siguranta ca va imbunatati mult calitatea vietii pacientului.
Cecilia Caragea: Adica ne va relaxa, inteleg…
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: In primul stadiu, da, ne va relaxa, dupa care ne va face sa devenim din ce in ce mai constienti, ne va creste tonusul general, pentru ca, in momentul in care se stimuleaza sistemul nervos parasimpatic, automat vom grabi capacitatea de vindecare a corpului.
Cecilia Caragea: Inteleg, asadar, ca osteopatia este o cale spre sanatate, fie ca vorbim de osteopatia structurala, viscerala sau cranio-sacrala. Si, de fapt, asa ii spune si numele: osteopatie.
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Intr-adevar, aveti dreptate, termenul de osteopatie deriva din grecescul osteon, care inseamna „os”, si patos, care nu desemneaza o afectiune a oaselor, asa cum ar crede cei mai multi, ci notiunea la care s-a gandit Still cand a formulat acest concept a fost aceea de „cale a structurilor catre mobilitate”, de la englezescul path.
Cecilia Caragea: Care inseamna „cale“!
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Este adevarat si faptul ca, in functie de ceea ce gasim la fiecare pacient, vom folosi instrumente din fiecare domeniu al osteopatiei. Adica nu vom folosi doar tehnici din osteopatia structurala sau doar din cea cranio-sacrala, ci vom adapta, in functie de ce vom gasi la pacient in momentul respectiv, tipurile de tehnici si abordare.
Cecilia Caragea: Adica va adresati bolnavului particular cu ce probleme are el si atunci folositi tehnici si din osteopatia structurala si din cea viscerala si din cea cranio-sacrala si, in final, inteleg ca pacientul se va simti mult mai bine, mai relaxat, mai odihnit, mai in forma si va vedea cum afectiunile i se amelioreaza, fie ca este vorba de o constipatie, fie ca este vorba de o durere cervicala!
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Este adevarat! Si nu trebuie sa uitam faptul ca, organismul fiind, de fapt, un intreg, in momentul in care este afectat un sistem, cu siguranta sunt afectate si celelalte sisteme. Si, atunci, in mod indirect, in momentul in care tratam in mod specific un sistem, cu siguranta ca vor aparea modificari pozitive si in randul celorlalte.
Cecilia Caragea: Si o sedinta de osteopatie cat dureaza, la cat timp se face?
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Este o intrebare destul de usoara, la care raspunsul este… delicat sau dificil. Prima intalnire poate sa dureze mai mult, pentru ca se face o anamneza a pacientului, se afla istoricul afectiunilor sau al problemelor pacientului si poate sa dureze putin mai mult. Ulterior, tratamentul nu poate sa dureze mai mult de 30-45 de minute, iar frecventa este data de varsta, sex, tipurile de probleme asociate, de cat de activa este persoana respectiva… adica nu exista o reteta clasica pentru toti pacientii. Sunt pacienti care vin o data pe saptamana, sunt pacienti care vin o data pe luna, sunt pacienti care vin la un interval mai mare de timp, in functie de individualitatea fiecaruia.
Cecilia Caragea: Dar important este ca pacientii sa descopere ca exista si aceasta terapie, care ii poate ajuta in foarte mult afectiuni si pot sa vina si pur si simplu daca vor sa isi mentina starea de sanatate. Nu trebuie sa ajunga, intr-adevar, la o afectiune. Daca simt o mica jena, o mica durere la spate, se confrunta cu o constipatie, sa zicem…
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Aveti dreptate! Ceea ce este trist pentru Romania, este faptul ca noi nu avem inca o educatie profilactica in aceste sens. De ce spun asta? Pentru ca pacientii vin, cei mai multi, atunci cand au probleme si au probleme serioase. Nu vin pentru preventie! In tarile Uniunii Europene sau in Occident, se pune foarte mult accent pe profilaxie, adica se merge foarte mult pe a trata si a pregati corpul, in asa fel incat sa nu ajungem sa avem probleme extrem de serioase.
Cecilia Caragea: Nici atunci cand vom imbatrani!
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Nici atunci cand vom imbatrani sau, daca este sa o facem, macar sa o facem intr-un mod foarte placut si cat mai putin dureros!
Cecilia Caragea: Pentru ca sa prevenim inseamna, de fapt, sa traim mai bine si sa nu ne mai confruntam cu dureri. Si, pana la urma, este vorba despre viata noastra. Si trebuie sa ne pregatim si anii care urmeaza, sa ne pregatim, cum ati spus, o batranete fara dureri, o batranete linistita. Dar asta trebuie sa facem inca din tinerete, iar lumea nu prea stie asta, intr-adevar!
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Asa este! In America, stiu ca se practica deja aceasta stiinta a batranetii, in sensul ca, inca din perioada de adult, pacientul incepe sa se pregateasca atat din punct de vedere alimentar, cat si din punct de vedere fizic pentru ceea ce va urma. Nu inseamna ca, daca esti batran, trebuie sa ai si probleme! Asta este o notiune gresit inteleasa la noi si asociaza batraneatea sau persoanele in varsta cu durerea, ceea ce este total gresit, pentru ca avem exemple de pacienti care au pana in 30 de ani cu dureri la fel de mari. Exista doi piloni importanti de care este bine sa tinem seama. Primul pilon este lipsa durerii, iar cel de-al doilea este mobilitatea. Atata timp cat nu te doare nimic si exista mobilitate… si la 80 de ani poti sa te simti ca la 30!
Cecilia Caragea: Dar se poate sa nu ai dureri, sa nu mai ai mobilitate, iar acest lucru cred ca ar trebui sa il sesizeze fiecare si sa vina la dumneavoastra si sa inceapa un program de osteopatie care sa ii redea mobilitatea. Pentru ca, daca nu mai ai mobilitate, in timp, pot sa apara si problemele!
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Aveti dreptate! Din punctul meu de vedere, exista doua tipuri de pacienti: exista pacienti care au probleme si au simptome si exista pacienti care au probleme si nu au simptome. Cei mai nefericiti sunt cei din a doua categorie, pentru ca, neavand simptome, nu vei putea sa iei masuri.
Cecilia Caragea: Nu isi dau seama! Nu se confrunta cu o durere, dar ei au o afectiune deja manifesta, dar nu o simt.
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: In special ne referim la deposturare, la pierderea posturii corecte! Sunt foarte multi pacienti care au o postura destul de vicioasa, insa nu au dureri si, neavand dureri, nu esti in masura sa faci ceva in acest sens!
Cecilia Caragea: Plus ca trebuie, dupa parerea mea, sa vii la un terapeut in osteopatie, sa se uite la tine, sa vada daca ai o postura corecta sau nu… Pentru ca, pur si simplu, tu cand te vezi pe tine nu iti dai seama, trebuie sa te vada cineva prin alti ochi, prin ochii specialistului, pentru ca te vede altfel!
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Asa este. Si, din cauza faptului ca suntem obisnuiti cu noi insine, riscam de multe ori sa omitem cele mai importante aspecte, inclusiv cele care ne privesc pe noi sau, mai nou, cele care ii privesc pe copiii nostri – pentru ca se observa o accentuare a grijii parintilor pentru tulburarile ce apar la nivelul coloanei, in special, a copiilor.
Cecilia Caragea: Asta este foarte bine! Inteleg ca osteopatia se adreseaza pacientilor de diferite varste, din copilarie pana la adanci batraneti!
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Exact! Se trateaza pacienti incepand cu nou-nascuti pana la persoane foarte in varsta, cu precizarea ca abordarea este un pic diferita, tinand cont de varsta si de implicatiile acesteia!
Cecilia Caragea: Pe langa a preveni si a ne intretine sanatatea, putem sa apelam la ajutorul osteopatiei si in cadrul recuperarii medicale, dupa o operatie, de exemplu!
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Aveti dreptate. Daca ne referim in mod specific la operatiile sau interventiile de la nivel spinal, in mod normal, teoretic, protocolul impune ca osteopatul sa nu atinga pacientul in mai putin de 6 luni de la interventie. Ceea ce mai trebuie sa inteleaga pacientul este ca osteopatul va lucra pe un restant in urma interventiei, adica lucram pe un teren pe care s-a intervenit deja, avem niste zone musculare care a fost sectionate si, ulterior, au aparut cicatricile. Iar in osteopatie cicatricile ocupa un rol foarte improtant, pentru ca cicatricea se poate intinde mult mai profund decat gandim sau decat ne asteptam noi.
Cecilia Caragea: Inteleg, asadar, ca toate aceste manevre manuale pe care le faceti dumneavoastra in cadrul sedintei de osteopatie sunt niste operatiuni speciale, care pot fi de mare ajutor! Dar ce altceva ne mai poate ajuta pe noi ca sa ne imbunatatim postura sau, in general, starea de sanatate?
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Avand in vedere ca tratamentul osteopat este, in cea mai mare parte, pasiv, adica pacientul nu opune mare rezistenta si in cea mai mare parte osteopatul este personajul principal, este mai importanta partea activa, in special in cazul persoanelor care nu vin intr-o faza acuta sau hiperacuta. In cazul persoanelor care vin cu o hernie de disc intr-o faza foarte dureroasa, evident, este foarte important tratamentul osteopat, dar in cazul persoanelor care au pur si simplu niste tulburari de postura fara manifestari dureroase este, poate, mult mai important aspectul activ, adica ceea ce face pacientul in afara cabinetului.
Cecilia Caragea: Adica ii recomandati niste exercitii?
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Da, cu siguranta! Si este foarte important sa antrenam intr-un mod activ acele grupe musculare care slabesc, in special in momentul in care stam foarte mult in sezut, fiind foarte bine stiut ca din ce in ce mai multa lume este sedentara, intepenita, captiva intr-un mediu multinational si nu mai avem timp pentru noi insine!
Cecilia Caragea: Aveti dreptate! Asadar, exercitiile pe care le recomandati… de multe ori nu vor fi transpuse in realitate si acasa nu vom face aceste exercitii, daca este sa fim sinceri! Alte solutii avem? Pentru ca, atunci cand vii intr-un cadru organizat si faci niste exercitii sub supraveghere, pe langa faptul ca le faci mai corect… le si faci, pana la urma!
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Exact! Marele avantaj al performarii exercitiilor intr-un cadru specific este acela ca responsabilizeaza pacientul. In momentul in care pacientul va trebui sa faca exercitii el, personal, acasa, din experienta va spun ca cei mai multi nu o fac, spre dezavantajul lor… Un alt mare avantaj este acela ca, in momentul in care fac exercitiile intr-un cadru supravegheat, asa cum spune si denumirea, ei sunt mereu sub observatie.
Cecilia Caragea: Da, pentru ca de foarte multe ori se intampla ca cei care fac exercitii (pentru ca exista si persoane care fac exercitiile) sa nu le faca corect si sa-si faca mai mult rau. Presupun ca v-ati intalnit si cu asemenea pacienti!
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Da. Si nu putini! Sunt foarte multi pacienti care nu cunosc anatomia, dar asta nu inseamna ca nu putem sa studiem, sa avem un minim de cunostinte… Este adevarat ca educatia fizica presupune in primul rand o documentare teoretica – este valabil in orice domeniu. Foarte multi merg la sala si iau toate aparatele la rand, crezand ca vor compensa lipsa de activitate de pana atunci si foarte multi sfarsesc prin a-si crea diferite probleme, in special la nivelul spatelui.
Cecilia Caragea: Dar, daca vor sa vina sa recupereze intr-un cadru organizat, sub supravegherea unui terapeut, pot sa faca acest lucru chiar la dumneavoastra, la Clinica Eliade!
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Da! Si ii asteptam pe cei care sunt dornici sa iasa din aceasta stare de „lasitate”, sedentar vorbind, ii asteptam si putem sa le oferim consultanta in materie de educatie fizica. Putem sa le oferim supraveghere, avantajul este ca toate exercitiile sunt facute sub supravegherea unui specialist!
Cecilia Caragea: Pot sa faca aici aceste exerciti si cu ajutorul unor dispozitive?
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Da, sunt exercitii pe care le pot performa si acasa, dar sunt anumite exercitii care pot fi efectuate doar pe anumite dispozitive. In cazul nostru, este vorba de Rehab Reformer, care este un dispozitiv destul de nou pe piata din Romania, insa este un aparat foarte versatil. De ce spun asta? Pentru ca, practic, este o mica sala intr-un aparat!
Cecilia Caragea: Foarte interesant! Deci poti veni sa faci exercitii cu ajutorul unui terapeut cu acest dispozitiv, Rehab Reformer, si e ca si cand ai fi fost la sala, nu?
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Pentru cei mai multi, da!
Cecilia Caragea: E mai comod asa?
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Este mult mai comod si este si mai eficient mai ales din punctul de vedere al timpului. Pentru ca, in momentul in care vei veni si te vei trata la un osteopat, avand in acelasi cadru si Reformer-ul, practic, nu vei mai pierde timp mergand la sala si facand acelasi tip de exercitii, poate fara supravegherea unui specialist!
Cecilia Caragea: Sunt, asadar, niste exercitii mai concentrate si care iti sunt recomandate chiar tie!
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Aveti dreptate! Sunt exercitii specifice si sunt exercitii individualizate. Adica fiecare pacient, in functie de natura serviciului pe care il exercita, va trebui sa intareasca sau sa tonifice anumite zone musculare. Noi nu facem protocoale generale, ci vom lucra exact pe punctele cheie si pe zonele vulnerabile.
Cecilia Caragea: Bineinteles, pentru ca pe fiecare il intereseaza, pana la urma, un tratament personalizat pentru el insusi, pentru problema pe care o are el. Asadar, este foarte interesant… Noi va multumim tare mult ca ne-ati explicat ce inseamna osteopatia, cat de cat am aflat cum ne poate ajuta si ca aveti o serie intreaga de dispozitive care pot fi foarte eficiente si care pot da rezultate intr-un timp foarte scurt!
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Personal, recomand tuturor un tratament la osteopat, pentru ca… inclusiv eu ma tratez, pentru ca natura serviciului presupune acest lucru, din cauza efortului sustinut! Pe cei care cunosc deja ce inseamna osteopatia ii asteptam pentru profilaxie, pe cei care nu stiu mare lucru despre osteopatie si au deja probleme ii invitam sa citeasca cateva notiuni, macar informative, si ii asteptam la o intalnire, eventual pentru un consult, iar pe cei care sunt mai curiosi ii asteptam la utilizarea Rehab Reformer-ului. Si va rog sa nu ma credeti pe cuvant, ci sa veniti sa incercati!
Cecilia Caragea: Este foarte interesant! Noi va multumim tare mult si, cu siguranta, o sa venim sa aflam mai multe si despre acest nou dispozitiv, Rehab Reformer, despre care ne-ati spus atatea!
Robert Savin, terapeut specialist in osteopatie: Cu drag! Si va mai asteptam!