Dialoguri pentru sanatate – Importanta pasiunii in medicina si in stomatologie
0Importanta pasiunii in medicina si in stomatologie
Invitati: Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara, si doamna asist. univ. drd. Iasmin Jarjour, medic specialist protetica dentara in cadrul Clinicii Dr. Barbu.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri Clinicii Dr. Barbu pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: Medicina cu adevarat nu poate fi facuta decat cu pasiune, cu grija fata de semeni, cu dedicare fata de domeniul ales, cu dorinta de a invata si de a te perfectiona continuu. Pentru ca in medicina lucrurile se schimba rapid. Apar, zi de zi, noi tehnologii, proceduri si materiale care schimba modul de abordare. Dar pregatirea medicilor ramane esentiala si nu poate fi suplinita de avansul tehnologic. Iar in stomatologie lucrurile stau la fel. Vorbim, astazi, despre importanta pasiunii, necesitatea perfectionarii continue si avansul tehnologic in stomatologie.
Ne dorim sa avem succes! Dar cum s-ar putea defini succesul? Pentru ca intelesurile acestuia pot sa fie foarte diferite. Si, bineinteles, este esential ca, la sfarsitul unei zile, sa ai acea stare de multumire care sa te faca sa-ti continui drumul ales, oricat de greu ar fi acesta. Si sa te bucuri cu adevarat!
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Nu intotdeauna succesul e acelasi cu faptul ca ai bani, ca ai ajuns sa ai bani, ca ai ajuns cineva… Adica, fara pasiune in meseria pe care ti-ai ales-o, este mai mult o corvoada sa te duci dimineata sa faci ceea ce, teoretic, iti aduce o satisfactie financiara, dar nu-ti aduce o satisfactie spirituala, sufleteasca.
In medicina si in stomatologie, lucrurile sunt aparte, pentru ca de profesionistii care si-au ales aceste domenii depinde sanatatea si viata pacientilor lor.
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Stresul pe care il ai este diferit fata de stresul pe care il are un om de afaceri. Are alt stres, are alta conduita, alta mentalitate un om de afaceri fata de un medic… In principiu, medicina impune niste sacrificii, pentru ca ai multi ani de invatat, foarte multi ani sunt pierduti cu invatatul. Nu stiu daca pierduti, neaparat, dar folositi… spre binele, mai departe, spre binele pacientilor… In principiu, cand ne apucam de medicina, trebuie sa stim ca 6 ani avem de invatat, daca avem o specializare, mai trebuie sa invatam 3 sau 5 ani, in functie de ce specializare ne-am ales… In unele cazuri, cum am facut si eu… am facut doua facultati: si Medicina Generala, si Stomatologie – asta inseamna 12 ani in total, pe care-i pierzi stand si invatand si dand examene. Dar, e adevarat, cand vine un pacient, poti sa vezi de sus, ca o privire de ansamblu, din prima, catre ce te poti orienta ca diagnostic. Pentru ca, de fapt, cel mai important este un diagnostic – stii sa pui un diagnostic corect, stii sa rezolvi problema. Era si un serial amuzant, cu un diagnostic pus perfect de un doctor, iar restul venea, dupa aceea, de la sine…
Acestea sunt domenii in care perioada de invatare, de acumulare, de practica este mult mai mare decat in alte situatii. Si necesita o dedicare continua si asumata.
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Acesti ani petrecuti pe bancile scolii si in spitale si in specializari si in rezidentiat, bineinteles, se cumuleaza si ajungi abia dupa 35 de ani sa poti sa spui ca ai o experienta din punctul de vedere al acumularii medicinei. Deci trebuie sa poti sa ai rabdare, dureaza multi ani, dar, intr-un final, poti sa faci cu placere ceea ce trebuie…
Este importanta si perfectionarea continua, an de an, invatarea continua, cu atat mai mult cu cat este vorba de domenii extrem de dinamice, in care aproape in fiecare zi apar noi descoperiri, proceduri, tehnologii, materiale…
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Din punctul meu de vedere, o lauda ar fi… nu ma intereseaza cifra de afaceri, ma intereseaza ce am facut bine pentru pacienti, ce tehnici noi am implementat. Am descoperit ceva, am inovat ceva, am publicat ceva, articole, publicatii de pe urma carora cineva sa invete? Am carti scrise, m-am dus la congrese internationale de unde am invatat un lucru – sa stau o saptamana la un congres, in India, si sa nu vad decat un lucru si tot e de ajuns, pentru ca vin cu acel lucru si pot sa-l imbunatatesc, sa-l extind…
Si in stomatologie sunt esentiale specializarile!
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: La fel ca in medicina, avem mai multe ramuri. Pe vremuri (si mama mea!) existau doctori care faceau un pic din fiecare. Si faceau bine, nu pot sa zic ca nu faceau bine. Adica, din punctul lor de vedere, dar si din punctul meu de vedere, ca si eu am facut parte dintre ei, am facut de toate: si tratamente de canal, extractii, detartraje, implanturi, protetica… din toate cate putin. Dar nu puteam niciodata sa ajung la un nivel foarte sus.
Dar pentru specializari e nevoie, din nou, de timp, ceea ce inseamna, din nou, niste alegeri – nu doar in privinta specializarii pe care ti-o alegi, ci in functie de directia in care iti doresti sa te dezvolti: medicala sau antreprenoriala, de management.
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Sunt doctori care fac doar partea de management si au capacitate foarte mare pentru acest lucru si pot sa coordoneze foarte bine o clinica, mai ales ca au specializare pe medicina, stiu despre ce e vorba… Dar, e adevarat, partea de management, nu neaparat partea de logistica, partea de tratamente, pentru ca ei, nefiind la zi cu ceea ce se intampla (pentru ca se ocupa de partea aceasta – stiu foarte clar cat de mult timp iti ocupa acest lucru), n-au cum sa se perfectioneze, nu au cum sa ajunga sa-i spuna unui doctor care face acest lucru de 10 ani: ”Nu faci bine acest lucru si te invat eu, ca manager!” El, ca manager, trebuie sa faca o programare mai buna a pacientilor si a mersului cabinetului…
Pasiunea pentru domeniul ales, dedicarea cu care inveti si te perfectionezi continuu sunt lucruri importante pentru pacienti.
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Ca sa-ti alegi o clinica in care sa mergi la tratament este o mare problema. Si din punctul meu de vedere, daca as vrea sa ma duc undeva la un tratament de medicina generala, doar ca sa ma uit pe internet, pur si simplu, ca apare ca sponsorizare pe internet cand dau cautare… nu ma ajuta cu nimic pana nu vad cine este in spatele echipei – ce doctori sunt, ce specializari au… Limba romana are foarte multe avantaje si putem sa ne strecuram printre cuvinte si, de fapt, sa nu spunem ca avem rezidentiat sau specializare pe un anumit domeniu. Trebuie sa stim ca, acolo unde mergem, trebuie sa avem un specialist. E adevarat ca specialist implantolog nu exista, specializare de implantologie… exista chirurgie. Dar, asa cum am spus, poti sa pui cuvintele de specialist chiar daca, teoretic, el nu e specialist… Au fost multe cazuri. In principiu, lumea ar trebui sa-si puna, sa afiseze ca doctorul cutare are specializare in specialitatea respectiva. Ca e chirurg, ca e ortodont…
Apropo: haideti sa mentionam ce specializari exista astazi in stomatologie!
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: In ultimii 2 ani a aparut si pedodontia, care se ocupa strict de copii. In principiu, partea cu copiii, din punctul meu de vedere, este foarte, foarte delicata. Pentru ca, odata, si din punctul nostru, al stomatologilor, este diferita patologia, reactia copilului e diferita si, bineinteles, de multe ori nu suntem pregatiti pentru ceea ce intalnim in tratamentele copiilor. Din punctul meu de vedere, tratamentele copiilor, daca sunt copii cu care colaboram bine, putem sa ii asezam pe scaun si sa lucram, dar altfel de interventii, pe care am vrea sa le facem cu sedare, le-as face doar in sala de operatie si le-am facut numai in sala de operatie, cu medic anestezist care este specializat in copii… Exista specializare de chirurgie – pentru cabinetul de stomatologie, o specializare de chirurgie dento-alveolara este de ajuns ca sa poata sa faca interventii, extractii mai complicate, indepartari de chisturi, sa plaseze implanturi, sa faca sinus lift-uri… aditii de os in sinus, aditii de os mai ample, implanturi zigomatice… Sunt multi care fac aceste interventii fara sa aiba aceasta specializare. E adevarat ca este foarte greu sa intri in rezidentiat, dar, pe de alta parte, si eu am facut un rezidentiat, stiu ce inseamna sa inveti – iti pierzi vremea, nu este o afacere, pentru ca stai acasa sa inveti, deci din punctul de vedere al afacerii ai de suferit… dar din punctul tau de vedere, ca specialist, ca viitor specialist, esti mult mai bine pregatit. Mai avem parodontologia, care trateaza boala parodontala. Foarte multi pacienti in Romania au parodontoza (acesta e cuvantul popular, se numeste altfel), dar, in principiu, se poate trata. Avem un specialist care face parodontologia – desi si eu stiu sa fac asta, nu e specializarea mea! E o specializare separata, de parodontologie, de 3 ani… Ar mai fi tratamentele de canal, endodontia, in care, teoretic, invata – si la rezidentiat ar trebui sa invete cum sa faca tratamentele de canal perfect, la microscop. Tratamentele cele mai bune sunt facute la microscop si, din punctul meu de vedere, ca specialist in chirurgie si pun implanturi, eu, daca pot sa salvez un dinte, nu as pune un implant. Adica pentru pacientii care vin la noi in clinica prima statie este endodontia. Si, daca acolo nu reusesc sa salveze dintii, atunci ajung la mine. Dar foarte multi dinti, foarte multe tratamente… si cu rabdare, bineinteles, pentru ca, daca vin astazi si vreau maine dinti… ce face doctorul: scoate dintii si pune implantul! Nu e chiar asa: vii astazi si terminam cam in 2 ani, dar dintii care s-au salvat s-au pastrat, pentru ca am putut sa ne concentram sa-i salvam si sa-i tratam si, intr-un final, organismul ne-a ajutat si i-a tratat corect… Si, dupa ce este salvat dintele, o lucrare protetica este mult mai simplu de facut si, pe termen lung, este mult mai bine pentru pacient si pentru calitatea restaurarilor. Si pentru calitatea vietii pacientului!
Dumneavoastra cum v-ati ales specializarea?
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Specializarea mea in chirurgie a aparut dintr-o combinatie intre mama si tata (cum am aparut si eu!). mama fiind stomatolog si tata fiind chirurg, am vrut sa fac chirurgie plastica, dar, pe de alta parte, mama, fiind stomatolog, putea sa ma invete partea de stomatologie. Placandu-mi, totusi, si chirurgia, am zis sa implementez chirurgia (de la tata) in stomatologie. Si, atunci, am ales specializarea de chirurgie orala, pe care o fac… de dimineata pana seara…
Cat de importanta este specializarea in acest domeniu?
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Nu poti sa faci medicina doar ca pe o afacere. Daca o privesti ca pe o afacere, pacientii isi dau seama. In primul rand, isi dau seama ca pe tine te intereseaza doar banii, nu te intereseaza rezultatele, nu te intereseaza medicina, pur si simplu… Si nu trebuie sa-si dea ei neaparat seama, pentru ca rezultatele se vad de la sine. Rezultatele nu sunt aceleasi cand faci ceva cu pasiune sau cand faci ceva doar pentru ca trebuie, pentru ca ai nevoie de bani. Sau poate nu neaparat ai nevoie de bani, dar vrei neaparat bani. Deci pasiunea, in principiu, este cea care directioneaza medicina. Noi nu putem sa facem medicina daca nu ne place ce facem. Nu poti sa stai 12 ore in cabinet, sa faci operatii daca nu-ti place ce faci… daca n-o faci cu placere, daca n-o astepti si daca nu te implici, nu astepti cu nerabdare sa vezi rezultatul, daca nu te implici cand ai o problema si un esec… Pentru ca bineinteles ca avem si esecuri, ca e vorba de organism – au esecuri si cei care fac blocuri, darmite noi, care lucram cu un organism care reactioneaza intr-un fel sau in altul, de la pacient la pacient… Asa incat pasiunea ne directioneaza catre facultate, dar, mai departe, specializarile si congresele, cursurile… sunt ani… In total, intr-un an sunt cateva saptamani in care lipsim de acasa, pentru ca trebuie sa ne deplasam, sunt cheltuieli destul de mari, trebuie sa mergem in diverse tari, la diverse congrese, pentru ca, in final, sa putem sa fim mai buni pentru pacientii nostri…
Si, cum astazi imaginea este foarte importanta si ne dorim sa avem o dantura nu doar functionala, ci si si frumoasa, apelam din ce in ce mai des la solutii de estetica si protetica dentara. Este vorba de alte specializari din stomatologia moderna. Si, bineinteles, si aici este vorba de pasiune si de dedicare, pentru ca este important si sa-ti placa sa le oferi pacientilor tai zambetul frumos si sanatos pe care si-l doresc!
Asist. univ. drd. Iasmin Jarjour, medic specialist protetica dentara: Am ales-o datorita mamei si surorii – ele si-au dorit sa faca ele insele aceasta meserie. Nu au reusit, au avut dorinta, dar si-au dat seama ca nu este o meserie in care sa se implice foarte mult. Si, atunci, si-au dorit foarte mult ca eu sa fac ceea ce si-au dorit ele… Am inceput doar de dragul lor, iar pe parcurs mi-am dat seama ca imi place ceea ce fac, este foarte interesant ceea ce fac… Sunt implicata foarte mult in aceasta meserie. Chiar daca imi ocupa foarte mult timp, rezultatele ma satisfac foarte mult si este o placere pentru mine sa petrec 10 – 12 ore pe zi in cabinet si sa ma implic asupra pacientului in totalitate… Este o meserie pe care nu poti sa o faci daca nu-ti place. Adica poate sa o faca oricine, dar nu o s-o faca corect in totalitate si n-o sa fie implicat asupra pacientului. Este o meserie pe care trebuie sa o faci din facultate, pe care sa incepi sa o practici din facultate, sa o continui, sa ai o practica zilnica – nu poti sa faci ”stop”, sa spui ca… fac un copil sau o casa… 2 ani, apoi ma reapuc, pentru ca in 2 ani se schimba stomatologia foarte mult. Si, de fiecare data, in fiecare an, trebuie sa cunosti mai mult, sa faci cursuri de specializare in domeniul pe care ti l-ai ales in stomatologie, sa afli metode noi, ceea ce se implementeaza in stomatologie, sa citesti tot timpul articole, sa te interesezi de noua tehnologie, pentru ca, tot timpul, in fiecare an… Chiar din 2 in 2 ani este un congres foarte mare, in care apar aparaturi noi, pe care sa le folosesti in stomatologie, sa stii cum sa le folosesti si sa te ajuti cu ele asupra pacientului, de la caz la caz. Nu poti sa folosesti un singur aparat pentru toti pacientii – fiecare caz este cu aparatul lui, cu tehnologia lui si cu materialul pe care trebuie sa il adaptezi in functie de tipologia planului de tratament si a pacientului. Este un congres destul de mare si vast, se face din 2 in 2 ani, unde toate firmele mari care vand aparatura si materiale pentru stomatologie apar cu materiale si tehnologii noi, pe care le prezinta. Te duci si inveti ceea ce au ei ca produs. Bineinteles, vin si foarte multi profesori si doctori care iti prezinta ceea ce au studiat si au facut ei. Un aparat stomatologic, fie el in protetica, in endodontie, in chirurgie, nu poti sa-l scoti la vanzare daca nu ai facut un studiu cu el. Si, atunci, sunt acei profesori sau doctori care, timp de un an, doi, trei, il investigheaza, il folosesc ei, in cabinetul lor, au o anumita statistica si un studiu pe un lot de pacienti. In momentul in care au niste rezultate, vin si ni-l prezinta, spunand ”L-am folosit, este OK, in regula, puteti si voi sa-l folositi cu foarte mare incredere…” Bineinteles ca, pana nu-l folosesti si tu, este un pic greu si, atunci, incercam si noi, cu firmele respective, mai intai sa-l luam in teste, il folosim si dupa aceea ne gandim daca ne ajuta pentru pacientii nostri…
Dar, dincolo de toate aceste noi aparate, care mai de care mai performante, comunicarea cu pacientul ramane esentiala. E important ca acesta sa se simta tratat cu grija, cu rabdare…
Asist. univ. drd. Iasmin Jarjour, medic specialist protetica dentara: Inca din facultate trebuie sa incepi sa practici aceasta meserie, ca sa iti dai seama ce inseamna. Un foarte mare avantaj in stomatologie este ca ai posibilitatea sa lucrezi direct pe pacient din anul III, IV de facultate, fara nicio problema… Bineinteles, incepi cu niste manopere simple – un detartraj, o obturatie, adica o plomba… Dar pe pacient – este un foarte mare avantaj, pentru ca inveti sa comunici cu pacientul, sa stii sa vorbesti cu el, sa inveti sa folosesti aparatura… trebuie pe pacient, nu pe acele modele de plastic pe care poti sa le manipulezi tu cum vrei. In gura pacientului, este cu totul si cu totul altceva, in momentul in care lucrezi… In facultate, intotdeauna avem asistenti universitari sau profesori care sa ne ajute si sa ne arate cum este corect sa lucram. Nu poti sa lucrezi singur, sa te duci la facultate… ”Buna ziua, am venit cu un pacient!” Trebuie sa fii sub indrumarea unui asistent universitar apt, care sa te ajute, sa te invete, si a profesorului indrumator, care sa-ti explice unde gresesti, ce faci, daca ai facut bine, ce ar trebui sa faci si sa-ti spuna ce trebuie sa faci pe viitor si unde sa indrepti… Din facultate, intr-adevar, trebuie sa incepi sa lucrezi. Putin cate putin, nu totul odata… dar este bine sa intri in contact cu pacientul…
In plus, in stomatologie, dupa terminarea facultatii, trebuie sa fii pregatit sa lucrezi singur, daca iti doresti acest lucru, pentru ca exista aceasta posibilitate, de a-ti deschide propriul cabinet.
Asist. univ. drd. Iasmin Jarjour, medic specialist protetica dentara: Stomatologia are avantajul, intr-adevar, dupa 6 ani de facultate, sa poti sa incepi sa lucrezi singur. Sa deschizi un cabinet, sa te angajezi la orice clinica sau cabinet stomatologic simplu. Nu necesita un rezidentiat, ca in medicina generala. Dar bineinteles ca, daca tu nu te supraspecializezi, nu faci un rezidentiat sau un curs postuniversitar, nu faci un masterat, un doctorat, atunci s-ar putea sa ramai la un nivel de facultate si atat. In momentul in care incerci tu sa te duci sa te specializezi, sa te autodepasesti, atunci… bineinteles ca iti ia mult timp, dar si rezultatele tale pe termen lung o sa fie mult imbunatatite.
Dar dumneavoastra cum v-ati ales specializarea ?
Asist. univ. drd. Iasmin Jarjour, medic specialist protetica dentara: Si eu, ca toti colegii mei… in momentul in care faci o facultate si termini facultatea, faci cate putin din toate. Am facut si detartraje, si obturatii, si endodontie, si chirurgie (mica, pentru ca nu avem voie sa facem orice chirurgie in momentul in care faci doar facultatea, fara un rezidentiat de chirurgie)… Am facut putin din toate. Dar, intr-adevar, rezultatele care ma satisfac cel mai mult la momentul actual si imi dau o placere sa vin la cabinet sunt din protetica. Protetica este infrumusetarea pacientului. El o sa plece, la final, cu un zambet intr-adevar foarte frumos. Dar protetica nu inseamna doar un zambet, protetica inseamna ca el sa plece si functional de la el din cabinet. Nu este suficient sa-i dam acest aspect alb, curat si imaculat si un zambet larg. Problema este ca si pacientul, cand pleaca de la noi din cabinet, sa stie ca se poate duce acasa si poate sa manance si sa vorbeasca corect. Ii redam functionalitatea masticatorie si fonetica, in acelasi timp. Nu trebuie doar sa zambim, trebuie sa si vorbim… si, atunci, conteaza foarte mult in protetica aceasta reabilitare ocluzo-protetica, asa se numeste. Adica si o ocluzie, o muscatura buna, cu o fonatie foarte buna si, la final, avem si un aspect placut. Bineinteles, in momentul in care iti pleaca pacientul fericit si iti vine la un control la 2 saptamani de cand a plecat de la tine reabilitat complet si-ti multumeste, atunci satisfactia mea deja este peste masura si imi dau seama ca tot sacrificiul de nopti nedormite, de timp pierdut, timp pe care nu mi-l petrec alaturi de familie si-l petrec mai mult la cabinet, imi dau seama ca merita…
Este vorba, asadar, de un domeniu care presupune multa munca si dedicare, dar car iti poate aduce si nenumarate satisfactii sufletesti, multumirea ca ai redat zambetul pacientilor tai. Si, pana la urma, aceasta inseamna sa ai succes!