Dialoguri pentru Sanatate – In ce masura avem nevoie de suplimente nutritive
0In ce masura avem nevoie de suplimente nutritive
Invitat: prof. asociat dr. Corneliu Moldovan, D. SC. (MA), presedintele Societatii Romane de Acupunctura, responsabil compartiment de cercetare la Institutul de Medicina Complementara si Alternativa
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri speciale companiei Pharma Nord si Clinicii QI pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: Dragii nostri, in seria noastra de emisiuni Dialoguri pentru Sanatate, vom aborda un subiect de foarte mare interes! Vom vorbi despre suplimentele nutritive si sanatate, despre rolul suplimentelor nutritive pentru sanatatea noastra! Stam de vorba cu domnul doctor Corneliu Moldovan, profesor asociat si, in acelasi timp, directorul departamentului de cercetare de la Institutul National de Medicina Complementara si Alternativa. In acelasi timp, stiu ca sunteti si in cadrul Academiei de Stiinte Medicale si va ocupati de un departament de cercetare pentru aceste terapii alternative. In primul rand, atunci cand vorbim de suplimente nutritive ne gandim, automat, ca este ceva complementar care ne poate sustine sanatatea si sistemul imunitar. Intr-adevar asa este? Ne ajuta toate aceste suplimente nutritive?
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Sigur, dar cu diferentieri si precizari! Exista si exagerari, exista si diminuari, exista si atacuri impotriva suplimentelor nutritionale, unele pe buna dreptate, unele nejustificate. Suplimentele nutritionale fac parte, ca terapie, din cadrul medicinei complementare si alternative! Asa cum ati spus, unele pot fi complementare, unele pot fi alternative! De pilda, o medicina alternativa, cum este Ayurveda, vine si aduce un set intreg de remedii ayurvedice pentru tratamentul starilor patologice, dar si pentru mentinerea sanatatii. Este o terapie alternativa! Tratamente complementare, cum ar fi fitoterapia, de pilda, vin cu suplimente nutritionale din plante, apiterapia vine cu suplimente nutritionale din productia stupului de albine. Mai exista multiple suplimente nutritionale minerale, de pilda, exista si suplimente nutritionale animale, care contureaza un domeniu extrem de important al terapiilor integrative de sanatate. Organizatia Mondiala a Sanatatii preciza, in urma cu 20 de ani, ca toate aceste terapii, de pilda terapiile clasice – acupunctura, homeopatia, apifitoterapia, Ayurveda –, sa faca parte din medicina alopata, sa fie integrate in aceasta, avand in vedere urmatoarele lucruri: ca suplimentele nutritionale in acest caz sa nu produca efecte secundare, sa fie sigure, sa fie controlate si sa existe suficiente studii clinice ca ele au efecte terapeutice!
Cecilia Caragea: Asta este si problema! Multa lume ataca medicina complementara sau tot felul de suplimente pe motivul ca nu ar exista studii in spatele acestora! Exista studii?
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Exista studii! Studiile respective nu pot fi grupate in studiile clasice ale medicinei alopate deoarece acelea costa pana la cincizeci de milioane de euro pentru un singur medicament. Suplimentele nutritionale sunt extrem de multe si industria suplimentelor nutritionale nu este suficient de avuta ca sa suporte costurile unui studiu clinic controlat.
Cecilia Caragea: Dar, stiu ca, totusi, s-au facut studii!
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: S-a facut nenumarate studii clinice care demonstreaza eficacitatea, lipsa de nocivitate si teste clinice reusite in toate tarile, inclusiv in Uniunea Europeana, inclusiv in Romania sunt facute astfel de studii! Contrargumentele sunt: „Nu ati venit cu dovezi suficiente pentru ca sa sustineti!“ E un alt tip de medicina, e medicina complementara, e medicina alternativa, ar trebui sa se bazeze pe studii proprii acestor discipline si nu pe studiile din medicina alopata. Ele ar trebui sa intre in capitolul farmacoterapiei, cu studii din acestea personalizate pentru fiecare tip de supliment, facute de facultatile de farmacie care sa se ocupe de astfel de teste. La ora actuala, legislatia romaneasca si internationala e destul de laxa. Trebuie sa declari ca suplimentul nu are efecte secundare, ca e obtinut in conditii standardizate si sa declari ca asa arata si asa va arata peste doi ani cand e termenul de garantie si atat. Nu ai voie sa inscriptionezi nimic de sanatate, adica nu poti sa scrii pe produsul respectiv ca te trateaza sau are vreun rol diagnostic. In acelasi timp, organizatii internationale importante, iata Institutul National de Sanatate Publica din Statele Unite, dau o lista intreaga de vitamine, de minerale, de antioxidanti, de suplimente cu Omega 3, Omega 6, Omega 9, cu coenzima Q10, obligatorii pentru mentinerea starii de sanatate. Deoarece, pe de o parte, solul saraceste in elementele nutritive pe care le avea acum cateva mii de ani, pe de alta parte, poluantii care exista distrug multe din elementele favorabile starii noastre de sanatate din aceste elemente de care am vorbit si, in acelasi timp, varsta inaintata sau varsta prea tanara nu permit sa asimilezi absolut tot ce ai nevoie, mai ales, in ultimul timp, bolile alergice, bolile de colon iritabil conduc la tulburari de malabsorbtie. Sa ne gandim ca 40% din populatia globului sufera de malabsorbtie. Nu se absorb vitaminele in conditii corespunzatoare din tubul digestiv. In acelasi timp, exista o tulburare de absorbtie cu obezitate, de plida. Obezitate inseamna ca absorbi prea mult, depozitezi prea mult si atunci si aici trebuie sa vii cu anumite tipuri de suplimente pentru reglarea starii de sanatate. Sunt minerale, sunt vitamine care nu se sintetizeaza. Sunt aminoacizi care nu se sintetizeaza de catre organism, deci trebuie sa ii aduci din afara. Daca nu ai de unde sa ii aduci, sau organismul tau te impiedica sa ii aduci, atunci trebuie sa suplimentezi. Oricum am vrea sa o luam, aceste suplimente trebuie sa existe, aceste suplimente trebuie sa le luam in conditii rationale, sa ne bazam pe studii clinice si sa ne bazam totusi pe recomandarea medicului, pentru ca oferta de suplimente este extrem de mare. Deci, un pacient care citeste pe internet documentatie sau vede in farmacie nu stie ce sa aleaga. Credeti-ma, alege fie la intamplare sau ca ii place cum arata ambalajul sau ii place cum suna.
Cecilia Caragea: Si nici nu stie de ce suplimente nutritive are el nevoie! Noi stim, in general, ca vitamina C e buna, dar in rest?
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Cred ca totusi recomandarea suplimentelor ar trebui sa vina din partea medicilor. Exista un control anual, exista un control preventiv, exista un control la cerere! Exista un set de analize pe care le faci anual. De pilda, carenta de vitamina D3 de care se tot vorbeste in ultimul timp e o realitate, dar nu numai! Stiti unde este carenta cea mai grava la ora actuala? In Statele Unite care e cea mai dezvoltata tara!
Cecilia Caragea: Carenta de vitamina D? Da, interesant.
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Carenta de vitamina D nu numai ca conduce la osteoporoza, la tulburari ale calciului si magneziului, conduce la o serie intreaga de boli, de pilda, pielea devine mult mai sensibila la radiatiile ultraviolete. Deci, vitamina D reprezinta si un sistem defensiv impotriva radiatiilor ultraviolete si intervine in mecanismul de autoadaptare, de protectie a self-ului, a ceea ce suntem noi impotriva agresiunilor externe. Ori, daca nu o ai sau nu o suplimentezi in mod corespunzator sau prin alimentatie, atunci intri in carente vitaminice care, dupa un anumit punct, sunt extrem de greu de refacut. Cel mai bun lucru pe care il consider eu este profilaxia!
Cecilia Caragea: Deci, sa luam preventiv. Si atunci, de exemplu, noi, romanii, cand ar trebui sa luam vitamina D? Iarna?
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Eu as spune, sunt si cercetator si lucrez in aceste domenii de mult timp, sa incadram populatia, pacientii, in categorii de risc. Categoriile de risc pentru suplimentarea cu vitamine sunt copiii, sunt persoanele in varsta, batranii, sunt persoanele cu boli grave carentiale, de pilda. Asa cum am pomenit, malnutritia, dar nu este numai malnutritia, sunt si multe boli care conduc la asimilarea severa. Atunci este obligatoriu sa suplimentezi alimentatia cu aceste suplimente nutritionale. Deci, exista persoane cu risc, persoane care lucreaza in mediu radioactiv, persoane care lucreaza in mediu poluat si, nu in ultimul rand, persoane cu stres. Aproape toata populatia e stresata. Pana la urma, daca luam categoriile de risc intram, sub o forma sau alta, in aceste categorii de-a lungul vietii.
Cecilia Caragea: Dar vorbeam de vitamina D! Vitamina D cand ar trebui suplimentata?
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Vitamina D trebuie suplimentata la copii, trebuie suplimentata la varstnici, la femeile la menopauza, deci persoanele cu risc de osteoporoza sau osteopenie, osteoporoza diagnosticata, si persoanele carentiale, asa cum am spus, din grupele de risc mentionate anterior. Iata, se spune in ultimul timp, se afirma ca lipsa de vitamina D nu face decat sa intensifice actiunea tumorilor maligne, sa scada mecanismele de aparare si sa permita acestora sa se instaleze intr-un organism.
Cecilia Caragea: Si spuneati ca in SUA, carenta de vitamina D…
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Este o problema de sanatate publica. Si in contextul acesta s-au facut nenumarate studii privind administrarea vitaminei D, ce inseamna lipsa vitaminei D din alimentatie s.a.m.d., si se pare ca masurile, in primul rand profilactice, profilaxia inseamna ca omul sa cunoasca problema, inseamna sa existe o educatie sanitara in randul populatiei, pentru ca aceasta nu exista in Romania, de pilda, dar nici in Statele Unite. Categoriile mai defavorizate nu au cunostintele acestea. Sigur ca cei instruiti, care au internetul la indemana, afla in fiecare zi de astfel de lucruri. Dar cu ceilalti ce faci? Ce faci Africa, cu Asia, cu America de Sud?
Cecilia Caragea: Si in Europa cum stau lucrurile pe tari in privinta vitaminei D?
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Europa are o lipsa de vitamina D, dar nu la fel ca in Statele Unite. Tarile din Est sunt putin mai defavorizate, tarile cu climat temperat spre rece, cum este Anglia, de pilda, tarile nordice au lipsa de vitamina din cauza soarelui, pentru ca vitamina D3 se sintetizeaza dupa expunerea solara, normal, din alimente. Dar iata si aici, uneori avem 4-5 sau chiar 6 luni de cer acoperit in care trebuie sa luam vitamina D.
Cecilia Caragea: Inteleg, oricum, ca sudicii sunt mai favorizati!
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Sunt mai favorizati, adica tot ce inseamna Marea Mediterana, nordul Africii, tarile arabe! Sudul e mai favorizat in cazul vitaminei D!
Cecilia Caragea: Asadar, vitamina D ar trebui luata obligatoriu, dupa parerea dumneavoastra!
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Obligatoriu! Sigur!
Cecilia Caragea: Alte vitamine pe care ar trebui sa le luam obligatoriu care ar fi?
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Pe primul loc, dupa mine, ar fi vitamina C, din suplimente sau din fructe. Vitamina C din fructe are avantajul ca este alcalina si are avantajul unei disponibilitati biologice mult mai rapide. Deci, prin consumarea de fructe. Vitamina C, de pilda, din fructele de padure este o vitamina biologica activa extrem de buna. Si din lamaie si din portocala! Stim ca, in plus, lamaia devine alcalina in momentul cand o ingerezi si favorizeaza absorbtia vitaminei C. Vitamina C comerciala, din pacate, multe din formele de administrare sunt extrem de acide, care cresc un mediu acid pe care oricum il avem noi.
Cecilia Caragea: Referitor la vitamina C, noi stim ca trebuie obligatoriu sa o luam atunci cand suntem raciti, cand suntem gripati, ca ne face foarte bine sistemului imunitar si chiar am vazut ca exista o serie de combinatii intre vitamina C si zinc si ca aceasta combinatie, de fapt, ar face bine pentru raceala, gripa si sistemul imunitar!
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Exista multe preparate pe piata care combina zincul cu vitamina C sau zincul, selelniul, calciul, magneziu cu vitamina C si cu siliciu, mai nou, care este o combinatie exceptionala. Vitamina C nu trebuie sa lipseasca la cei expusi la boli infecto-contagioase, la copii in primul rand, la varstnici in al doilea rand sau la primele semne de raceala, sigur ca da! Exista multiple forme de vitamina, da? Am spus, vitamina C biologic activa este cea alcalina, care produce si o alcalinizare a mediului. Sigur ca aditivarea cu zinc, care creste imunitatea, creste sansele de lupta impotriva infectiilor virale, bacteriene, parazitare si asa mai departe!
Cecilia Caragea: Si se poate intampla sa iei prea multa vitamina C? Daca depasesti doza zilnic recomandata, ce se intampla?
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Vreau sa va spun ca in cancer, tratamentul cancerului cu vitamina C injectabila ajunge undeva pana la 12-14 chiar 25 de grame pe zi. Dar facut numai in conditii de spitalizare.
Cecilia Caragea: E o supradoza?
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Se pot lua doze mari, sub protectie, sub protectie gastrica, in primul rand, pentru ca in final totusi, vitamina C creste aciditatea gastrica, chiar daca o creste printr-un mecanism de rebound, adica tu alcalinizezi, dar la un moment dat tot luand vitamina C, iti devine hiperacida, care nu e un lucru favorabil la varsta adulta.
Cecilia Caragea: Bine, cu toate aceste supradoze care se dau in anumite conditii pentru anumite afectiuni grave e deja alta poveste!
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Da, e alta problema!
Cecilia Caragea: Vorbim pentru oamenii obisnuiti!
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Cel mai bine este administrarea de suplimente, administrarea de legume care contin cantitati mari de vitamina C, concomitent cu administrarea unor minerale. Cum ati spus, zincul, seleniul. Acestea pot fi aditivate crescand si toleranta la un anumit produs, unele dintre ele, crescand si rezultatul terapeutic. E un rezultat terapeutic, indiferent ca ne ascundem dupa degete ca nu fac tratament. Fac tratament in cazul asta!
Cecilia Caragea: Tot vorbiti de seleniu! Inteleg ca este foarte important!
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Da, din cadrul oligomineralelor, seleniul este un constituent esential al multor sisteme enzimatice umane. Un constituent important al tuturor sistemelor de detoxifiere, al sistemelor antioxidante, al sistemelor redox si antioxidante, al imunitatii celulare, dar si al celei mediate prin intermediul anticorpilor umorali. Deci, seleniul este un element mineral care se gaseste in sol, in anumite tipuri de ape minerale, atat alcaline, cat si acide, de suprafata sau de profunzime. Seleniul se gaseste, in special, in grau si porumb in alimentatie. Exista si in anumite tipuri de pesti, concentreaza seleniul anumite tipuri de animale, de asemenea, concentreza in ficat sau in alte tesuturi seleniu.
Cecilia Caragea: Si, in plus, stiam ca Romania este saraca in seleniu, mai exact spus, solul Romaniei este sarac in seleniu si atunci noi ar trebui sa suplimentam cumva acest seleniu si atunci noua ne-ar fi chiar recomandate in mod expres aceste suplimente pe baza de seleniu!
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Da! In Romania, in judetele din sud, de pilda, Teleorman, judetele de la Dunare toate, solul are o deprivare a seleniului activ care se va regasi ulterior in grane, in furajele animalelor rezultate din recoltele de grau, de porumb. In Romania, la fel ca si in tarile nordice si in nordul Angliei, in Scotia, solul e saracit in seleniu. Solul trebuie aditivat de catre cei care cultiva pamantul, fie firme, fie agricultori privati. Ar trebui sa il aditiveze. Din pacate, e scumpa o astfel de aditivare si daca nu poti sa o faci la nivel de comunitate, la nivel de tara, atunci preferinta este sa iei suplimente cu astfel de oligominerale care sunt absolut necesare. De pilda, concomitent cu seleniul se pare ca si cromul scade, ceea ce duce la cresterea riscului pentru diabet.
Cecilia Caragea: Si stim ca in aceasta privinta este chiar o explozie a diabeticilor!
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: In Romania, la fel ca si in toata Europa, e o explozie. Cazurile noi depasesc mult media ultimilor zece ani, sa stiti, cazurile noi din ultimii 2-3 ani!
Cecilia Caragea: Este incredibil!
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Este incredibil! In acelasi timp, exista o legatura directa intre lipsa si carenta seleniului si bolile auotimune, dintre care cea mai cunoscuta este tiroidita autoimuna sau boala Hashimoto, dupa cercetatorul japonez care a descris-o, care reprezinta o scadere a imunitatii, mediata de seleniu in cazul asta, care se fixeaza selectiv pe glanda tiroida si contribuie la reactiile enzimatice din glanda tiroida, o protejeaza impotriva acestei imunitati anarhice. Autoimunitate inseamna crestere a imunitatii, nu scadere a imunitatii, dirijata direct impotriva tesuturilor tale, nu o scadere a imunitatii, si aceasta autoimunitate e mediata si de lipsa seleniului din alimentatie, cel putin in cazul tiroiditei Hashimoto. Acest lucru e demonstrat. De asemenea, studii cardiologice in clinici internationale de rasunet au indicat faptul ca la baza epidemiilor de boli cardiovasculare din ultimul timp ar contribui si lipsa seleniului care are un rol important in realizarea functiei optime a inimii, de pilda, si a sistemului vascular. In acelasi timp, seleniul contribuie la realizarea optima a functiilor ficatului, la detoxifiere, care e functia principala, la sinteza enzimatica, alta functie principala, la realizarea imunitatii. Deci, fara seleniu in alimentatie nu exista imunitate mediata celular si nici una mediata tumoral. Deci, trebuie aditivata!
Cecilia Caragea: Si intelesesem ca seleniul este util si pentru o buna fertilitate!
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Infertilitatea, atat masculina, cat si feminina, a fost demonstrata! Bineinteles ca aici contribuie si stresul major si alimentatia deficitara si tot ce ne inconjoara conduce la o poluare – poluare fonica, poluare chimica, poluare cu radiatii, poluare a aerului s.a.m.d. – care contribuie la scaderea fertilitatii, dar studiile au demonstrat ca aditivarea cu seleniu poate, cel putin la inceput, controla unele din astfel de discutii.
Cecilia Caragea: Deci e bine sa luam preventiv!
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Preventiv, sigur! Deci administrarea seleniului poate fi facuta preventiv si curativ. Exista multiple indicatii preventive. asa cum am spus, bolile tiroidiene, bolile cardiovasculare, pentru ca solul Romaniei e lipsit de seleniu. Macar trei cure de cate o luna pe an de aditivare cu seleniu a alimentatiei prin suplimente si aici vreau sa atrag atentia ca nu seleniul acela metaloid, ci seleniul bioactivat: bioactivat in plante, bioactivat in miceliu de ciuperci, bioactivat in tesut animal. Acela este seleniul biodisponibil, bioactivat natural, care ne ajuta.
Cecilia Caragea: Asadar, noi trebuie sa stim ce seleniu sa alegem, sa alegem un seleniu biodisponibil, asta insemnand ca noi il absorbim mai usor, corpul nostru il absoarbe mai bine, mai usor, mai complet!
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Da! E o problema aici, in cazul alergiilor, in cazul colonului iritabil dozele de seleniu recomandate de producator, recomandate de catre medic trebuie usor crescute pentru ca el, pe de o parte, nu se absoarbe, fiind o molecula relativ mare, sa treaca prin peretele intestinal si in cadrul alergiilor, chiar daca exista o lipsa de seleniu, e considerata ca agresor, da o imunitate modificata si, atunci, chiar daca tu ii administrezi cantitatea rationala de seleniu, ea scade in aceste doua conditii si spunem ca nu a avut niciun efect, dar trebuie tinut cont de la caz la caz si, iarasi, insist, e vorba numai de medic sa faca astfel de prescriptii!
Cecilia Caragea: Si presupun ca se pot face analize ca sa se vada seleniul din sange inainte de cura, dupa cura!
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Sigur ca da! La fel cum e si pentru vitamina D! Se pot face astfel de analize, se poate face, de pilda, o analiza a metalelor grele din sange. Facem o cura de seleniu si facem analiza dupa si, atunci, seleniul sigur a actionat!
Cecilia Caragea: Vedem si efectele!
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Deci trebuie sa ducem o viata rationala, o viata in care fizicul, psihicul si sufletul, de ce nu, sa fie armonizate, ca sa fim constienti de pericolele care ne pandesc la fiecare pas privind bolile de care putem suferi, de lipsurile pe care le avem, de excesele pe care le facem! Nu uitati: fumatul, alcoolul, consumul de bauturi energizante, consumul exagerat de cafea, toate acestea slabesc organismul, slabesc imunitatea, determina aparitia bolilor! Din pacate in Romania – eu consult extrem de pacienti pe zi si fac treaba asta de peste 40 de ani – vad ca nu exista o cultura a mentinerii sanatatii. N-as spune cultura sanitara, as spune cultura generala privind cum trebuie sa fie un corp. In Romania, mai mult ca in alte tari, se considera ca daca nu ai durere, nu suferi de nimic, se considera ca daca te ingrasi inseamna ca e bine, ca organismul pune pe tine, se considera ca nu strica vinul rosu sa-l consumi in ficare zi si una, doua, cinci tigari merg la micul dejun si cinci cafele pe zi nu reprezinta o doza mare. Va spun, este impresia mea dupa ce vorbesc cu multi bolnavi si aici ar trebui ca televiziunile, ca mass-media, ca internetul sa se implice mai mult, sa indice care sunt factorii favorizanti ai bolilor, care sunt factorii de risc ai fiecaruia. Ganditi-va numai la genetica! In ultimul timp sunt studii extrem de numeroase care arata implicatiile tuturor acestor factori asupra genomului uman care, chiar daca nu iti face tie nimic, transmite urmasilor!
Cecilia Caragea: Corect! Dar problema este ca oamenii trebuie sa fie si deschisi la minte, sa spun asa, adica mai lipsiti de prejudecati si sa inteleaga ca trebuie sa se informeze in permanenta si sa renunte la acele prejudecati care nu le fac bine sanatatii lor, pana la urma!
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Exista o rezistenta, in primul rand la nou. Pai daca tatalui meu i-a facut bine sa bea doua sticle de vin pe zi, imi face si mie bine! Ce vii tu sa imi spui ca nu e bun vinul! Doar cand faci cancer gastric sau pancreatic, de pilda, atunci incepi sa iti pui problema: dar oare eu de ce am consumat alcool? Deci, exista o rezistenta, si aceasta rezistenta cred ca e intretinuta si de mediul educational, pentru ca inainte existau niste ore din acestea in care veneau medici si iti spuneau: Nu e bine asta, asta e bine sau asta!
Cecilia Caragea: Da, veneau in scoli, la anumite cursuri de educatie!
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Deci, cursuri din acestea, de educatie medicala in scoli, nu exista la ora aceasta! Pai daca luam numai de pe internet, unde majoritatea reclamelor, 99%, sunt proconsumiste pentru diferite lucruri nocive si pentru lucruri pozitive sunt, undeva, la 2% atunci ce invata copilul ala care nu are nicio infomatie de nicaieri?
Cecilia Caragea: Corect! Pana la urma, anumite institutii ale statului cred ca ar trebui sa investeasca in aceste programe de educatie medicala, pentru ca daca suntem cu totii mai sanatosi, pana la urma este si mai ieftin si pentru stat!
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Bineinteles, se face o campanie sa te speli pe maini, dar campania asta s-a facut numai dupa ce a inceput sa bantuie gripa cu putere in Romania si s-a vazut ca produce decese. Si atunci vine reclama aceasta de interes public si spune: Spalati-va pe maini! Purtati masca daca mergeti intr-un mediu cu persoane care au probleme de respiratie sau prezentati-va la medic daca aveti febra sau daca tusiti! Oamenilor, daca nu le spui, nu se duc, nu fac aceste lucruri, dar spalatul pe maini este o conditie sine qua non a starii de sanatate! Trebuie sa vina televiziunea sa iti spuna: Spala-te pe maini!? Nu cred! Trebuie scoala sa faca acest lucru!
Cecilia Caragea: Da, si pana la urma, igiena este una dintre marile inventii ale omenirii! Inainte sa descoperim noi cum stau lucrurile cu igiena, acum cateva sute ani, care era mortalitatea! In fine, cred ca mai multi factori ar trebui sa contribuie pentru cresterea nivelului de educatie!
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Cresterea nivelului de educatie este prima masura profilactica pentru reducerea bolilor in Romania si peste tot cred, dar in alte parti se face proactiv si vedeti ca exista campanii de informare. Va dau un exemplu, in Suedia care avea rata de mortalitate cea mai mare de cancer de san la femei, s-au facut investitii in cercetare, s-au bagat extrem de multi bani in programele de tratament si de profilaxie primara a bolii canceroase, in asa fel incat s-a reusit dupa ani de zile ca Suedia sa devina una din tarile cele mai competitive la mortalitatea de cancer mamar de pe glob, prin masurile proactive luate de catre stat. Statul le-a facut constiente pe femei sa inteleaga ce importanta au analizele precoce, un consult la un oncolog, la un senolog, ce importanta are ecografia mamara, analizele si oamenii chiar fac lucrul asta si chiar tumorile se descopera in stadiul primar, cand sunt curabile!
Cecilia Caragea: Da, pentru ca daca te duci prea tarziu, cine ce sa-ti mai faca!? Trebuie din timp!
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: La noi in tara, din pacate, in momentul in care nu se mai poate face nimic, se prezinta la medici. Deci, rata cauzelor de deces prin cancer este crescuta din cauza faptului ca oamenii se diagnosticheaza in stadiul patru si foarte putin in stadiul trei si aproape procente neinsemnate in stadiul unu, zero sau doi, sa zicem!
Cecilia Caragea: Tocmai legat de ceea ce spuneati ca noi mergem la medic doar cand ne doare!
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Cand ne doare, ne doare capul!
Cecilia Caragea: Si avem dureri mari ca pana atunci o ducem pe picioare!
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Da, luam o aspirina si ne-a trecut!
Cecilia Caragea: Asadar, trebuie sa intelegem ca este important sa ne mentinem sanatatea si sa avem grija de noi zi de zi si pentru aceasta trebuie sa ne ajutam corpul si cu anumite suplimente nutritive! Dar ce suplimente nutritive sa alegem, tinand cont ca pe piata sunt foarte multe?
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: E o intrebare bine tintita! Eu iau suplimente si ma documentez intai, citesc studiile clinice care au fost facute mai intai, citesc inclusiv recomandarile pacientilor, ca sa stiti ca, mai mult decat studiile clinice, reactia pacientilor este extrem de importanta si cred ca firmele care aduc suplimente trebuie sa fie firme de clasa, care au o istorie, un background in spate de firme serioase, care sunt singure de eficienta produselor lor, pentru ca altfel nu ar investi banii astia. Stim, nu vreau sa dau nume de firme care nu fac niciuna nici alta dintre aceste lucruri absolut necesare. Studii, inainte de producere, studii de fezabilitate privind, cum am spus, biodisponibilitatea suplimentului respectiv, si studii clinice de eficienta.
Cecilia Caragea: Da, in mod normal pentru o firma, daca vrea sa fie un brand serios si sa-si construiasca o afacere pe termen lung, trebuie sa fie foarte atenta la ce produse livreaza pe piata!
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Piata se regleaza singura si firmele acelea care se vin cu fake suplimente sunt eliminate de pe piata, s-a vazut si pe piata romaneasca. Lumea stie, dar stie mai mult ca e molipsitor: a luat vecinul, a luat cineva din familie, mai vede ca la reumatism merge un anumit produs, ai lipsa de cutare si trebuie sa il iei… Aceste lucruri trebuie ghidate de catre medici si de catre companiile care fac aceste promovari. Sunt mai multe companii in tara, foarte serioase, care aduc suplimente de calitate, care chiar merg, care, dupa mine si aici e un aspect, ar trebui sa devina medicamente, la un anumit moment dat, pentru ca si cercetarile si investitiile in aceste domenii permit acest lucru.
Cecilia Caragea: Probabil pe anumite suplimente, in timp, se va ajunge si la acest lucru!
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Da, sigur!
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare, tare mult si sper sa mai avem ocazia sa discutam despre aceste subiecte!
Prof. As. Dr. Corneliu Moldovan: Si eu va multumesc dumneavoastra si celor care urmaresc aceasta emisiune!