Dialoguri pentru Sanatate – Sistemul imunitar si infectiile, cu dr. Marinela Ivanescu (Ovoimuno)
0Dialoguri pentru Sanatate – Sistemul imunitar si infectiile, cu dr. Marinela Ivanescu (Ovoimuno)
Invitata: doamna dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar si creatoarea produselor Ovoimuno (www.ovoimuno.ro, www.facebook.com/ovoimuno, 0726.936.392 / 031.421.3745)
Dialog realizat de Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: Toamna si primavara, din pacate, racelile si gripele fac ravagii. Pentru ca adevarul este ca fac ravagii! Vrem sa aflam ce putem face ca sa prevenim aceste afectiuni de sezon si, daca, totusi, am ajuns sa ne confruntam cu ele, ce putem face ca sa ne treaca mult mai repede. Asa ca stam de vorba cu doamna doctor Marinela Ivanescu, cea care a creat produsele Ovoimuno. Inainte de toate, as vrea sa va intreb de ce, totusi, toamna si primavara racim mult mai des!
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: In primul rand, conteaza si influenteaza trecerea de la cald la frig, deci trecerea dintre sezoane. Si, primavara, cred ca as putea si am putea sa punem pe primul loc astenia de primavara. Tot trecerea dintre sezoane ne afecteaza. In ce priveste sezonul de toamna, temperaturile scad, noi luptam sa ne adaptam… Si, pe de alta parte, virusurile prind putere in momentul in care temperaturile scad. Deci este un cumul de factori care „ajuta”, cu ghilimelele de rigoare, la aceasta afluenta de viroze, de imbolnaviri.
Cecilia Caragea: Si unii dintre noi, trebuie sa recunoastem, ne adaptam mai greu la frig.
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Asa este! E un factor foarte important in aceasta ecuatie. Si celalalt factor important, pe langa aceste schimbari de sezon si adaptarea noastra, este sistemul nostru imunitar. In mod automat, el trebuie sa se adapteze. As vrea sa incerc sa explic cum se deruleaza „ostilitatile” intre microbi si sistemul nostru imunitar. Pentru ca, ne place sau nu ne place, microbii sunt prezenti in lumea noastra. Suntem inconjurati de miliarde de microbi. Si, ca sa exemplific, sa incerc sa explic cum functioneaza sistemul imunitar, trebuie pornit de la faptul ca acesti microbi care ne inconjoara, cu care noi traim perioade lungi de timp, in armonie, in simbioza, nu ne deranjeaza cu nimic, la un moment dat ne pot imbolnavi. Si exemplele sunt nenumarate, pornind cu Escherichia coli, cu Candida… Un exemplu important mi se pare Helicobacter pylori, care este purtat de 50-60% din populatia mondiala, o cifra impresionanta. Il contractam cand suntem copii, cu sistem imunitar imatur, nu poate fi eliminat si ajungem sa-l purtam toata viata. Sa dau si un exemplu de virus: Human papillomavirus (HPV), care poate produce cancerul de col uterin. Populatia sexual activa il poarta, dar nu toti ajung sa faca boala. Explicatia pertinenta, stiintifica, medicala este faptul ca, in momentul in care imunitatea noastra are o problema, scade, acesti microbi pe care ii avem „la purtator”, sa spunem, prind putere, incep sa se multiplice, imunitatea nu-i mai elimina si apare infectia. Deci asta este explicatia prin care se demonstreaza, foarte pe scurt, mecanismul de producere a infectiilor. Imunitatea face diferenta.
Cecilia Caragea: Si trebuie sa vorbim si noi de acel microbiom, de acea flora pe care o avem si care este alcatuita din microorganisme benefice pentru noi. Bineinteles, exista acolo si anumite elemente care ne pot face rau, dupa cum ati spus, dar sunt in numar redus si nu au capacitatea sa actioneze. Totul este ca ele sa fie tinute sub control. Si noi trebuie sa avem o microbiota puternica, in forta, care sa poata tine sub control aceste elemente care ne pot face rau. Cum putem noi sa ne intarim microbiota?
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Microbiota constituie o bariera de protectie esentiala pentru corpul nostru. Sistemul imunitar, printre altele, are in structura aceste bariere fizice, anatomice, cum sunt pielea si mucoasele. La nivel de mucoase, dar si la nivel de piele, avem o armata de microorganisme benefice, care au functie de aparare. O sa ma refer la microbiota intestinala, pentru ca acolo este o bariera foarte importanta pentru sanatatea corpului nostru. Si, daca reusim sa o mentinem echilibrata, atunci, agresorii pe care ii aducem la nivel digestiv, prin mancare, prin lichide, bauturi, prin medicamente… atunci, suntem protejati de la interior. Intestinul se stie ca are atasat 70-80% din sistemul nostru imunitar si, in acest fel, ne mentinem imunitatea in stare de functionare optima, in stare de functionare echilibrata. Imunitate care ne apara, printre altele, si de invazia microorganismelor. Fie ca sunt cele pe care deja le purtam, dar, in momentul in care imunitatea nu mai functioneaza corect, acestea se multiplica, nu mai sunt eliminate si apare infectia, fie pot fi acele microorganisme, acei microbi pe care ii intalnim, sunt acele infectii oportuniste, luam contact… Si putem sa punem foarte clar ca exemplu virusul gripal, chiar si SARS-CoV-2, care produce Covidul. Daca sistemul imunitar functioneaza eficient, reuseste sa identifice virusul, sa-l elimine, nu se multiplica si, in acest fel, infectia nu se produce.
Cecilia Caragea: Si ce putem face noi, concret, pentru flora digestiva? Stim ca trebuie sa luam un probiotic atunci cand luam antibiotice, dar mai mult de-atat…
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Da, este recomandarea de baza alopata. Din pacate, consumul repetat de antibiotice si… se intampla frecvent, mai ales in infectiile recurente, in infectiile care tot vin, se tot repeta… Apare, tratez. Dupa ce am tratat, am scapat de infectie, reapare, din nou, dupa o luna, doua. Inseamna ca am o problema si acolo trebuie facut ceva din punct de vedere imunitar. Administrarea de antibiotic este importanta, ne ajuta, dar pentru moment. Abuzul, din pacate, din ultimul timp a dus la antibiorezistenta, un fenomen ingrijorator la nivel mondial. Citeam ca sunt estimari, din statisticile actuale, ca pana in 2050, la nivel mondial, se vor putea inregistra 10 milioane de decese pe an din cauza antibiorezistentei. Administrez frecvent antibiotic, devin rezistent la acel antibiotic si la mai multe, pierd instrumentul de lupta contra infectiilor… In momentul in care, poate, am nevoie de o interventie chirurgicala, la fel, nu mai am instrument sa ma protejez de infectii. Si in domeniul oncologic, la fel, sunt foarte utilizate si foarte importante in salvarea pacientului. Deci am nevoie de acest instrument si trebuie sa incerc sa gasesc solutii astfel incat sa nu abuzez de el si sa nu ajung in postura sa devin antibiorezistent.
Cecilia Caragea: Da, pentru ca, daca abuzezi, ajungi in situatia in care acel instrument sa nu mai aiba efectul scontat.
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Microbii sunt foarte inteligenti. Au capacitatea de a se adapta, la modul foarte bine dovedit… Se adapteaza, pentru ca… il ataci, il ataci si el se adapteaza astfel incat sa supravietuiasca. E legea naturii. Si supravietuieste. Si degeaba iei antibioticul… Pentru ca, de multe ori, spun pacientii, intalnim situatii: „Dar am luat si nu ma ajuta!” Asta s-a intamplat. Il iei degeaba, iti distrugi microflora, acel microbiom bun de care vorbeam, care ne este de folos, si, prin administrari repetate de antibiotic, ajung sa imi fac rau, ajung intr-un cerc vicios, imi distrug si imunitatea, prin afectarea microflorei intestinale.
Cecilia Caragea: Pentru ca, daca flora digestiva este slabita, se pot prinde toate relele, ca sa spunem asa. Si incepi sa ai tot felul de alte probleme.
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Am explicat despre permeabilitatea intestinala… Caile sunt deschise catre tot corpul nostru si, atunci, apare inflamatia, apar infectiile si lucrurile scapa de sub control.
Cecilia Caragea: Si ce putem face ca sa ne protejam flora digestiva?
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Ovoimuno, prin continutul de imunoglobuline Y, are efect probiotic, deci ne protejeaza microflora si ne sustine imunitatea in acest fel. Are efect imunomodulator. Deci imunitatea mea functioneaza optim, iar, in momentul in care am o provocare infectioasa, infectia nu se produce. Iau contact cu acel virus, cu acea bacterie, dar corpul meu este capabil sa il elimine si, astfel, nu se produce infectia. Avem cazuistica foarte bogata, atat pe infectii bacteriene, cat si virale, inclusiv pe Covid. Avem situatii raportate, inclusiv in mediul spitalicesc, pe persoane varstnice… raportat cazul, focarul de catre doamna profesor doctor Luiza Spiru: 36 de pacienti geriatrici, nici unul nu a fost testat pozitiv, in conditiile in care personalul medical era in focar de Covid. Deci ofera protectie la infectii, inclusiv la Covid.
Cecilia Caragea: Adica, daca iei preventiv, poti sa nu te imbolnavesti, chiar daca cei de langa tine sunt bolnavi.
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Da! Ofera protectie solida. Si avem cazuistica bogata, in focare familiale, in focar spitalicesc… E singurul raportat, dar, clar, ofera, confera protectie.
Cecilia Caragea: Si, daca te-ai imbolnavit si n-ai facut aceasta cura de preventie si iei in momentul in care te-ai imbolnavit, te ajuta?
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Da, ajuta. Putem sa intervenim cu doza maxima recomandata, doza de atac, asa cum se procedeaza si cu alte suplimente…
Cecilia Caragea: Adica iei mai mult, mai repede…
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Da. Luam doza maxima pe zi, 6 grame la copil, 12 grame la adult, pana stapanim problema. Deci se poate administra si in plin puseu. Si nu vorbim doar de infectiile gripale. Orice infectie: intestinala, urinara, genitala, pulmonara, nu conteaza… conduita este aceeasi. Pot sa administrez atat preventiv si sa stau linistit, ofera protectie, nu ma imbolnavesc sau, daca ma imbolnavesc, formele sunt foarte usoare – in doua zile, trei zile, cu 2 pastile am scapat de necaz, de problema… Sau, daca m-am infectat, trebuie sa administrez doza maxima recomandata.
Cecilia Caragea: Asadar, este de ajutor atat in preventie, cat si in tratament, pentru infectii. Nu doar pentru infectiile respiratorii, ci si pentru infectiile urinare, pentru infectiile vaginale si asa mai departe…
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Vorbim de orice tip de infectie. Si avem cazuistica. Indiferent de localizare, ca e respiratorie, urinara, genitala, cutanata chiar, avem cazuri de acnee, dermatite si asa mai departe… Deci indiferent de localizare si indiferent de agentul patogen, pornind cu E. coli, Candida pana la Clostridium difficile. Avem situatii raportate, cand se luptau… si stim bine ce probleme ridica Clostridium difficile, septicemia este la un pas… Tot pe persoana varstnica, de fapt, pe persoane varstnice, avem mai multe cazuri inregistrate. Ajuta corpul sa lupte cu infectia!
Cecilia Caragea: Este foarte interesant, pentru ca, tot asa, toamna si primavara, mai ales femeile se plang de infectii urinare mult mai des. Este de ajutor in cazul femeilor care se confrunta des cu infectii urinare, in cazul acestor infectii recurente?
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Da. Prima mea observatie despre ajutorul imunoglobulinelor in cazul infectiilor am avut-o pe o infectie urinara. Caz din familie. Am inceput sa administram in momentul in care am avut mostrele, ca inca nu existau produsele… Foarte interesant si trebuie stiut: este posibil, la inceperea administrarii, organismul sa manifeste simptomele de infectie sau simptomatologia afectiunii pentru care administram…
Cecilia Caragea: Sa fie mai puternice…
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Da, sa fie mai puternica. In cazul acela, s-a declansat infectia, efectiv. S-a speriat, dar dupa aceea am inteles ce se intampla. Acolo a inceput sa se faca curatenie. Si, dupa aceea, am intalnit secretie vaginala puternica, in momentul in care a inceput administrarea… Deci ideea este ca incepe sa curete si sa elimine. Infectia urinara s-a controlat dupa trei cure de cate doua luni, administrate succesiv, cu pauze. Deci am avut nevoie de a reveni. Sistemul imunitar are nevoie de timp sa se refaca, sa-si consolideze functia, sa se echilibreze. Dar de trei ani infectia nu a mai aparut. Lucrurile s-au reglat si acea problema este sub control, nu a mai deranjat de trei ani.
Cecilia Caragea: Este foarte interesant ce ati spus. In momentul in care incepi sa iei Ovoimuno poti sa simti o accentuare a simptomelor si sa te deranjeze acest lucru…
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Da. Este un lucru valabil in orice afectiune pentru care administrezi Ovoimuno. Si acesta este un semn ca organismul incepe sa lucreze si imunoglobulina face ceva acolo, isi face treaba, de fapt.
Cecilia Caragea : Deci incepe organismul sa lupte mai puternic, mai cu forta…
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Da. Deci nu trebuie sa ne speriem, putem sa ne auzim la telefon, scriem mesaje, cerem sfaturi… Dar stim clar ca pot fi manifestari de genul acesta, de aparitie a simptomatologiei bolii respective sau de intensificare a simptomatologiei bolii respective.
Cecilia Caragea : Si, dupa ce se echilibreaza lucrurile, nu poti sa spui… „gata am scapat”, ci trebuie sa mai faci inca o cura.
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Da, in medie, doua-trei cure. Pe parcursul unui an calendaristic, sa repet alternativ cura de doua luni. Doua luni administrare, doua luni pauza, doua luni administrare, doua luni pauza. Pana obtin rezultatul, pana vad ca infectia nu mai reapare si, efectiv, am consolidat… Ce se intampla la nivel de infectie? Este vorba de mucoasa. Mucoasele, in general, au imunitatea lor. Acolo trebuie lucrurile sa functioneze optim, astfel incat, in momentul in care microbul apare sau microbul incepe sa-si faca de cap, sa intervina, sa stopeze multiplicarea si sa nu ajunga sa produca infectia. Imunitatea se reflecta si in imunitatea mucoaselor noastre si, daca am o problema, e clar ca trebuie sa reglez, sa echilibrez imunitatea.
Cecilia Caragea: Da, e foarte important sa nu treaca dincolo de mucoase.
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Da. Sau sa nu se multiplice, pentru ca, in momentul in care se multiplica, atunci apare infectia. Asta este cauza. Mai vin si cu antibioticul, dau imunitatea si mai jos si, atunci, ma invart intr-un cerc vicios si nu reusesc sa scap de problema. Dar imunitatea este cheia!
Cecilia Caragea: Da, pentru ca, daca se administreaza antibiotic si nu este nevoie de acea administrare de antibiotic, imunitatea scade, imunitatea sufera si n-am castigat nimic.
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Din contra, ne afundam… Ajungem sa nu mai raspundem la tratament, ajungem la antibiorezistenta, ce vorbeam mai devreme, si, clar, ajungem… suntem in acel cerc vicios. Si nu antibioticul este solutia, clar. Imunitatea este cea care ne protejeaza, ne poate proteja de boli, daca functioneaza optim. Si putem sa optimizam aceasta functionare, sa echilibram aceasta functionare cu ajutorul imunoglobulinelor Y din Ovoimuno.
Cecilia Caragea: In concluzie, avem nevoie de antibiotice, insa doar cand ne prescrie medicul. Si, in rest, noi trebuie sa stim ce fel de infectie avem, ca e infectie bacteriana, ca este infectie virala si asa mai departe… si sa luam tratamentul recomandat. Nu luam noi, dupa ureche, ce ni se mai pare noua, un antibiotic, doua, acolo, ca poate ne face bine. Nu. Putem sa ne ajutam, dar alegand un alt tip de produse. De exemplu, suplimente naturale care pot sa ne sustina imunitatea.
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Cauza imbolnavirilor… orice imbolnavire apare pentru ca imunitatea noastra are de suferit, nu functioneaza la parametrii optimi, astfel incat sa rezolve problemele, sa ne apere de orice agresor. Si, atunci, da, iau antibioticul, dar trebuie sa ma gandesc si sa fac ceva sa imi ajut imunitatea. Pentru ca unul dintre semnele imunitatii sunt infectiile frecvente, infectiile recurente. E clar, e dovedit, se stie: degeaba administrezi antibiotic… nu am nimic cu antibioticele, sunt salvatoare de viata, avem nevoie de ele, dar trebuie sa facem si altceva. Imunitatea!
Cecilia Caragea: Asadar, cel mai bine ar fi ca, inainte de sezonul racelilor si gripelor, sa facem o cura de preventie. Dar, daca, totusi, ajungem sa ne imbolnavim, putem sa luam o doza de atac si apoi sa continuam acest tratament, aceasta cura, ca sa ne intarim imunitatea.
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Da, abordarile sunt pe doua paliere. Odata preventia, iar noi recomandam preventiv, in special categoriilor de varsta… copiii, cu sistem imunitar imatur, si varstnicii, cu sistem imunitar imbatranit, care nu au aceeasi capacitate de aparare ca adultul… Si, in momentul in care m-am infectat, pot administra cantitatea maxima recomandata, 6 grame la copil, 12 grame la adult, conform indicatiilor din prospect, si atunci ma recuperez mai repede.
Cecilia Caragea: Multumim tare mult! Si nu uitati ca, daca va doriti informatii de calitate, informatii sanatoase de la specialisti de top, va invit sa va abonati la canalul de youtube ACC Media Channel si sa dati like paginii noastre de Facebook. Va multumim tare mult si… nu uitati: sa previi e mai usor decat sa tratezi!