Diferente si Esente – Ce inseamna terapia cranio-sacrala
0Diferente si Esente – Ce inseamna terapia cranio-sacrala
Realitatea TV, 17 martie 2018, de la ora 10.40
Invitat: Domnul Florian Raducu, terapeut.
Emisiune sustinuta de Clinica Eliade.
Cecilia Caragea: In cadrul terapiilor complementare, terapia cranio-sacrala ocupa un loc aparte! In ce consta si cum ne poate ajuta aceasta terapie atat de blanda aflam astazi de la domnul Florian Raducu!
Terapia cranio-sacrala nu are o istorie foarte indelungata, insa ultimele decenii au aratat utilitatea acesteia pentru starea noastra de bine si pentru ameliorarea unor afectiuni!
Florian Raducu, terapeut: Terapia cranio-sacrala incepe undeva in anii ’70, cand doctorul John Upledger impreuna cu o echipa de medici, biochimisti, fizicieni au inceput sa analizeze daca oasele craniene se misca si care este rolul acestei miscari. Si, timp de sapte ani, au analizat si au inteles, au denumit sistemul fiziologic cranio-sacral. Sistemul cranio-sacral are la baza meningele, lichidul cefalo-rahidian si parti unde se produce si se absoarbe lichidul cefalo-rahidian si se regleaza presiunea intracraniana. Iar in acest ritm de productie si absorbtie – este intre 6 si 12 cicluri pe minut – sunt impinse oasele craniene. Asta inseamna ca ele, tot timpul, intra intr-o flexie si o extensie – aceasta se poate masura in oasele pereche: occipital, frontal, temporalele…
Bineinteles, este vorba de miscari pe care nu le putem vedea, insesizabile daca e sa ne bazam pe ceea ce vedem cu ochiul liber!
Florian Raducu, terapeut: Sistemul cranio-sacral este un sistem semi-hidraulic inchis, adica lichidul cefalo-rahidian este produs in sistemul nervos-central si este impins pe maduva spinarii pana la osul sacru, pe care il mobilizeaza. Si aceasta mobilizare este in relatie cu osul occipital, care intra in flexie si osul sacru in extensie si invers. Se misca tot timpul si avem miscarea asta in corp in urma unei operatii post-chirurgicale sau… osul sacru tumefiat. Ajuta foarte mult in migrene, in felul in care traim anumite momente poate mai mult de tensiuni, stari de anxietate, de panica, momente in care nu mai avem vitalitate, destula energie in corp… De asemenea, modul in care abordeaza, de exemplu, la copii afectiunile copilariei de la colici, hiperactivitate, lipsa apetitului!
Iata in ce consta o sedinta de terapie cranio-sacrala!
Florian Raducu, terapeut: O tehnica este mobilizarea fasciala! Va dau un exemplu despre glisarea fasciala: imi asez mana pe glezna, creez o usoara unda de tensiune, iar daca acea persoana are, de exemplu, probleme, are un genunchi afectat, acea tensiune prin intermediul fasciei… o pot simti daca trece dincolo de genunchi sau nu. In cazul genunchiului afectat, nu va trece, va fi acolo un blocaj fascial, o restrictie, iar daca voi lucra pe celalalt picior, creand aceeasi unda de tensiune, pot simti acea unda chiar dincolo de genunchi, dincolo de sold – in cazul piciorului neafectat, fascia este libera, se misca fluid. Asta este un mod de a evalua! De exemplu, doctorul John Upledger a facut un studiu in care a analizat in timpul terapiei parametrii electrici ai corpului. Adica a observat cresterea voltajului si micsorarea rezistentei electrice. Asta ne indica faptul ca, in timpul terapiei, procesul de autovindecare creste!
Lucrurile sunt ceva mai complicate, pentru ca nu este vorba doar de tensiunile fizice, sa spunem, ci si de problemele emotionale!
Florian Raducu, terapeut: Doctorul Upledger a gandit o formula… Lucrand cu pacientii lui, a observat ca exista o limita in a lucra doar fizic si fiecare tinde sa vorbeasca – poate au nevoie sa se miste, poate de a plange, adica de a fi sustinuti si verbal… Si a adaugat tehnicilor si tehnici din psihoterapie, din psihologie – tehnici verbale. Asta inseamna eliberare somato-emotionala si, sustinand acea parte a corpului, creezi mobilizare. Iar daca unora le apar diverse amintiri, stari, senzatii din trecut, poate de cand a avut loc trauma, traumatismul, ii sustin cat sa poata sa scoata mai mult la suprafata. Ei pot simti diverse stari de angoasa, poate presiune, tensiune in corp si ii sustin prin acest dialog cu medicul lor interior, pentru a aduce mai mult si mai clar in constiinta, in prezent, ce s-a intamplat in acel moment, pentru a clarifica cu intelegerea, cu intelepciunea de acum momentul cand a avut loc trauma.
Corpul nostru are o intelepciune a lui si, cateodata, desi noi spunem ceva, semnalele pe care el ni le da sunt cu totul altele!
Florian Raducu, terapeut: Pentru ca una poate sa-mi spuna ce vrea sau cat vrea, cum poate sau nu poate, dar corpul imi arata clar nevoia lui si, usor-usor, eu ii spun despre acea zona pe care am intalnit-o – o restrictie fasciala, mai multa tensiune… Uneori, poate sa spuna: “Uite, am venit cu durere de sold”, cand cauza poate sa fie in cu totul alta parte! Poate la un moment dat a cazut si osul sacru poate sa fie tumefiat. Acea tensiune poate sa urce in coloana si sa ramana o parte din coloana blocata, foarte tensionata si asta sa creeze, bineinteles, in lant, prin sistemul nervos vegetativ, prin nervii periferici, afectarea organelor din zona si poate sa vina cu afectarea vezicii urinare sau, din contra, cu indigestii, constipatie, poate probleme vasculare sau o inflamare a articulatiilor, a soldurilor, spasticitate musculara… si cauza poate sa fie in cu totul alta parte!
Cateodata, insa, nu prea ascultam semnalele corpului nostru si tragem mult prea tare de noi!
Florian Raducu, terapeut: Sa tragem de noi e in detrimentul nostru! Sunt momente, acceptam, dar ne asumam, suntem constienti si, asumandu-ne, corpul reuseste sa compenseze prin intelepciunea lui. Poate dormim mai mult, poate felul in care ne hranim, poate cum cerem ajutor – sunt multe instrumente in jurul nostru de a ne sustine in ce avem de facut, altfel doar tragem de noi. Noi cu noi!
Aceste terapii blande ne pot ajuta sa intelegem necesitatile corpului nostru si sa ne schimbam stilul de viata!
Florian Raducu, terapeut: Daca este o afectiune a coloanei vertebrale, si marea majoritate a adultilor avem coloana vertebrala afectata, o modalitate de a ne afecta este deshidratarea discului intervertebral, iar asta inseamna felul in care noi ne hidratam.
Deci, daca ne hidratam prost, avem probleme cu coloana vertebrala?
Florian Raducu, terapeut: Am putea avea… si fiecare compenseaza si se reorganizeaza in felul lui. Dar o cauza este asta si, intr-un fel, nu am intelege lucrul asta! Am putea avea afectarea coloanei? Da, se intampla si asta! Si atunci inseamna tot ca nu avem timp, ca traim prea multa surescitare, ca nu suntem cu noi, ca nu suntem clari… ce ne dorim, ce facem, traim foarte multa anxietate. Intr-adevar, sunt multi stimuli in jurul nostru, dar observam asta si luam masuri. Nu putem? Cerem ajutor!
La terapia cranio-sacrala putem recurge si doar profilactic!
Florian Raducu, terapeut: Terapia este folosita si profilactic, pentru a se reimprospata vitalitatea corpului, pentru a putea fi mai vitali, mai prezenti cu noi, cat si in afectiunile cronice, in afectiunile inflamatorii. Adica se poate lucra o perioada zilnic sau o sedinta pe saptamana timp de 5-10 sedinte, iar mai apoi se poate aborda un alt ritm.
Aceasta terapie presupune un mod mai complex de a privi corpul nostru, natura noastra!
Florian Raducu, terapeut: Terapia cranio-sacrala, daca privim istoric, ea pleaca de la osteopatie, de la osteopatia craniana. Doctorul Upledger are si aceasta formare. Asta inseamna ca abordeaza fiinta umana intr-un mod holistic, privind si la formula de abordare psihologica, cum a integrat si dialogul psihologic…. Terapia cranio-sacrala functioneaza foarte bine si in relatie cu celelalte terapii complementare. De exemplu, cu terapiile non-invazive, cum este terapia Bach, sau prin terapiile osteopate sau prin masajul de recuperare medical!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sponsorizata de Clinica Eliade (www.clinicaeliade.ro, Adresa: Bulevardul Mircea Eliade, nr. 36, Sector 1, Bucuresti. Tel.: 031.005.08.80, E-mail: office@clinicaeliade.ro, https://www.facebook.com/ClinicaEliade).