Diferente si Esente – Despre detoxifiere
0Diferente si Esente – Despre detoxifiere
Realitatea TV, 30 ianuarie 2016, de la ora 10.40
Cu: Prof. univ. dr. Pavel Chirila, medic primar, si dr. Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut
Emisiune sustinuta de ApiLand
Cecilia Caragea: Alimentatia nesanatoasa, aerul din ce in ce mai poluat, stresul din ce in ce mai mare fac ca organismul nostru sa acumuleze din ce in ce mai multe toxine, ceea ce conduce la o serie intreaga de afectiuni. Ficatul, principalul organ implicat in detoxifierea organismului, este, astfel, suprasolicitat, iar incidenta afectiunilor hepatice este, din pacate, in continua crestere. Iata de ce detoxifierea este un proces atat de important. Ce putem face pentru sanatatea ficatului nostru vom afla de la invitatii nostri speciali, doctor Pavel Chirila si doctor Andreea Dragomirescu.
Ficatul este un organ esential in detoxifierea organismului, insa corecta lui functionare trebuie mentinuta printr-un stil de viata sanatos.
Prof. univ. dr. Pavel Chirila, medic primar: Noi numim, metaforic, asa, in medicina ficatul marele laborator al corpului omenesc. Cam tot ce intra in om, inclusiv prin aer, pot sa spun, trece prin ficat, nu poate ocoli acest organ. El are doua mari functii: una de metabolizare a tot ce intra in corpul omenesc si a doua de detoxifiere, daca in trupul nostru intra anumite substante care nu trebuie sa fie acolo. De aceea, functia hepatica este o functie foarte importanta si ficatul are, sa spun asa, saracul de el, o mare capacitate de a tolera greselile noastre. Dar, la un moment dat, nu mai poate sa faca asta si atunci incepe si o suferinta specifica oarecare. Se spune, asa, in fiziologie, ca, pana cand ramane cam un sfert din ficat functional, cu celule sanatoase si functionale, noi nu simtim simptome deosebite, ca sa ne alarmeze. De-abia cand capacitatea lui metabolica si de detoxifiere scade sub un sfert din functia lui initiala apar si simptomele. Ce ne spune aceasta realitate? Faptul ca trebuie sa lucram preventiv si sa avem un stil de viata corect, ca sa nu ajungem sa lezam cele trei sferturi din functia hepatica.
Daca suntem obositi fara un motiv aparent, daca suferim de astenie, avem probleme cu somnul sau cu digestia, s-ar putea ca toate acestea sa fie din cauza ficatului.
Prof. univ. dr. Pavel Chirila, medic primar: Primele simptome sunt nespecifice. Cel mai important semn – simptom, de fapt – este o astenie, este o oboseala nejustificata. Sigur ca trebuie sa facem diagnosticul diferentiat cu o suprasolicitare, cu o intoxicare oarecare a corpului, cu pierderea somnului, care si ea duce la o astenie… Dupa aceea, apare un sindrom… noi il numim sindrom dispeptic… cu greturi, cu balonari, cu multa flatulenta. Asa… un disconfort digestiv dupa masa sau dupa anumite mancaruri. Acestea sunt semnele care atrag atentia. Sau un gust amar in gura, de exemplu. As putea spune ca prima recomandare, cea mai importanta este sa-i dam organismului nostru si ficatului o hrana corecta. Hrana corecta ce inseamna? Inseamna o hrana pura, o hrana bio sau o hrana pregatita in conditiile de la tara, fara E-uri, fara organisme modificate genetic si fara alimente rafinate. Sa avem o buna hidratare, zilnic… Astea-s lucruri ultraelementare! Din pacate, greseala de a consuma alimente rafinate si alimente aditivate o intalnim foarte frecvent in cabinet. Foarte frecvent! Si asta tocmai din cauza ca ficatul nu reactioneaza la primele greseli.
Iata cateva dintre recomandarile medicilor pentru mentinerea sanatatii ficatului!
Prof. univ. dr. Pavel Chirila, medic primar: Exista cateva plante netoxice, nepericuloase, cum ar fi Taraxacum sau iarba de papadie, cum ar fi Licopodium, de exemplu, sau braduletul, ii mai spun unii popular, asa… Sau Cinara… sau extractele de Vaccinium – plante care cresc la noi… Ele fac un drenaj, de fapt, asta e scopul: sa faca un drenaj biliar sau hepato-biliar si sa elimine intr-un flux mai rapid secretia biliara si, odata cu ea, si eventualele toxine, deseuri metabolice. Dar vreau sa insist pe principiul acesta al preventiei. Daca un om mananca corect toata viata lui, daca se hidrateaza corect, ceea ce este extrem de important, el nu va ajunge niciodata sa faca o suferinta hepatica sau o insuficienta hepatica. Nu va avea nevoie niciodata! Sigur ca exista si metode mai agresive, ceva, dar… atentie! Aceste metode mai agresive, cu sare amara, cu combinatii de ulei de masline si vin sau altele… aici trebuie prudenta. Sa nu cumva sa existe o litiaza biliara cantonata acolo, pentru ca exista riscul sa se angajeze calculul pe canalul cistic si sa ajunga omul, cu icter, in blocaj, la spital… Cel mai bine este sa mancam corect tot timpul!
Trebuie sa fim atenti si la dulciurile pe care le alegem, consumul mult prea mare de zahar nefacandu-ne deloc bine.
Prof. univ. dr. Pavel Chirila, medic primar: Zaharul este… fara sa fie o metafora, e… unul din marii criminali ai sanatatii oamenilor. Zaharul este… sunt niste statistici, la ora actuala, dezastruoase legate de consumul de zahar, care este responsabil de incidenta crescuta a diabetului, de incidenta crescuta a cancerului de colon, de incidenta crescuta a cancerului din sfera genitala, la femei… Bine ar fi sa nu mancam zahar.
Se stie ca mierea este dulcele natural si sanatos, dar nu trebuie uitate nici celelalte produse apicole, extrem de utile sanatatii.
Dr. Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut: Produse apicole, indeosebi, au un rol foarte important in protectia ficatului atat la persoanele sanatoase, care chiar se pot confrunta, stiu eu, temporar, cu aspecte legate de supraalimentare, cat si la persoanele care chiar sufera de diverse afectiuni hepatice. Si aici as putea spune chiar ca toata gama de produse apicole pe care le cunoastem poate ajuta foarte mult ficatul. Vorbim de tinctura de propolis, despre care se stie ca este un excelent antiviral, printre altele, de exemplu. Tinctura de propolis este si un foarte bun stimulent imunitar. Vorbim, de asemenea, si despre miere, care e un foarte bun detoxifiant general al organismului si o substanta nutritiva care poate fi usor asimilata, inclusiv de catre un ficat care… hai sa zicem… este usor mai obosit, in urma unei patologii… Vorbim si despre polen, care are un rol nutritiv foarte important, dar si detoxifiant la nivelul celulelor hepatice si… intr-o foarte mare masura ne poate ajuta pastura.
Pastura este cunoscuta popular sub denumirea de „painea albinelor” si este un produs apicol de exceptie, vitaminizant si detoxifiant.
Dr. Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut: Este un produs care este realizat in stup, prin fermentarea polenului. Albinele amesteca polenul pe care il culeg cu putina miere si cu enzime, iar acesta, la nivelul stupului, este supus unui proces de fermentatie timp de trei luni. Bineinteles, beneficiem din plin, la nivelul organismului, de toata gama de vitamine pe care o contine pastura, de toata gama de enzime, de toata gama de minerale… care fac din pastura un produs foarte valoros. Ea actioneaza la nivelul celulei hepatice, la nivelul microzomilor hepatici… acestia sunt niste organite care contin enzime si care au un rol foarte important in detoxifierea celulei hepatice, astfel incat pastura devine un produs foarte valoros atat pentru nutritia ficatului (chiar si pentru nutritia unui ficat care este afectat de o anumita afectiune), cat si pentru detoxifierea lui.
Iata recomandarile medicilor apifitoterapeuti in privinta curelor de detoxifiere cu apicole de calitate!
Dr. Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut: Fiind un produs usor de asimilat si usor de digerat si cu calitati nutritive importante, s-ar putea spune ca pastura este un produs indicat tuturor grupelor de varsta. Poate fi administrat atat copiilor, cat si adultilor, cat si persoanelor varstnice. Si, bineinteles, persoanelor sanatoase sau persoanelor cu afectiuni hepatice. De regula, doza de pastura recomandata este de o lingurita, adica de aproximativ trei grame de pastura pe zi, care poate fi administrata ca atare sau poate fi administrata in amestec cu miere, iar, pentru copii, doza se injumatateste. Deci la copii se indica jumatate de lingurita de pastura pe zi. Ideal ar fi sa se faca o cura de pastura cam de trei luni, pentru a se vedea un rezultat care sa se si stabilizeze pe termen lung. Este foarte bine ca aceste cure de pastura sa se realizeze atunci cand exista un risc mai mare ca organismul sa fie suprasolicitat. Atunci cand vine anotimpul rece, de exemplu, perioada care coincide, de altfel, si cu scoala copiilor, pentru ca atunci incepe scoala si atunci exista un risc mai mare de suprasolicitare la copii, de exemplu… e bine sa se inceapa o cura de trei luni de pastura… De asemenea, la persoanele care stiu ca exista un risc in ce priveste acele astenii de primavara, care le fac sa se simta mai obosite, de asemenea e bine sa tina o cura cu pastura in perioada de primavara…
Pentru sanatatea ficatului este esential, asadar, un stil de viata sanatos, o alimentatie cat mai naturala, o hidratare corecta, diferite cure de detoxifiere cu remedii apifitoterapeutice, conform recomandarilor medicale.
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de ApiLand.