Diferente si Esente – Despre digestie
0Diferente si Esente – Despre digestie
Realitatea TV, 3 aprilie 2016, de la ora 10.40
Invitat: Florica Munteanu, specialist biorezonanta, Centrul German de Biorezonanta si Dermato-Cosmetica DermaVital
Cecilia Caragea: Stresul si alimentatia nesanatoasa, mesele neregulate si stilul de viata haotic conduc la cresterea incidentei afectiunilor gastrointestinale. De la diaree si constipatie la gastrite si ulcer… sunt nenumarate afectiunile cu care ne confruntam si pe care le ignoram mult prea mult timp pana cand sa le acordam tratamentul care li se cuvine. O alimentatie adecvata si un stil de viata sanatos sunt esentiale pentru buna functionare a sistemului gastrointestinal, pe ale carui semnale nu ar trebui sa le mai ignoram. Si nu uitati: sa previi e mai usor!
Dupa o masa prea copioasa sau care nu ne-a picat prea bine, ne confruntam, de multe ori, cu balonari, cu arsuri la stomac, cu o indigestie… Ne putem confrunta si cu diaree, constipatie sau colon iritabil. Sunt foarte multe afectiunile digestive cu care ne putem confrunta si care ne pot perturba ansamblul sistemului gastointestinal.
Specialist biorezonanta Florica Munteanu: Incepand de la balonari, imediat dupa mancare… Aceste balonari sunt foarte neplacute, produc o tensiune destul de mare pe zona gastointestinala. Iar organele din partea de sus a abdomenului, pancreasul si ficatul, au foarte mult de suferit, pentru ca, in afara de faptul ca nu mai pot ajuta la producerea cum trebuie a sucului gastric… De exemplu, pancreasul mai are si rolul – prin hormonul respectiv – de a regla zaharul in sange, iar el nu mai poate sa se ocupe de activitatea lui asa cum trebuie. Iar ficatul este laboratorul care, de asemenea, nu se mai poate ocupa de activitatea lui cum trebuie, pentru ca trebuie sa faca fata… Organele sunt impinse de aceste balonari excesive, sunt impinse foarte mult in sus si sunt dereglate in activitatea lor. De asemenea, colon iritabil: il intalnim frecvent cu acele treceri de la constipatie la diaree, „orice mananc imi sta ca o piatra in stomac”… Omul nu prea isi face intai ganduri nici despre alimentatie, nici despre cum se produce digestia, pana in momentul in care apar problemele… Si atunci incepe sa se gandeasca: „ce am mancat”… Poate o alta faza, deja mai inaintata, pentru persoanele la care problemele s-au cronicizat… „am mancat acelasi aliment, vad ca imi produce aceleasi probleme”. Deci de foarte multe ori putem intalni intolerante, care sunt foarte greu de diagnosticat. Adica nu se duce gandul spre intoleranta, pentru ca toata lumea mananca de toate. Aceste intolerante produc, pe mucoasa intestinala, inflamatii.
Alimentatia inadecvata sau unele medicamente pot produce un dezechilibru al florei intestinale, care este esentiala pentru buna functionare a sistemului digestiv.
Specialist biorezonanta Florica Munteanu: Avem o flora intestinala dereglata, bacteriile patogene sunt in numar mult mai mare decat celelalte si, practic, este un du-te-vino: pacientul trece de la un medicament la altul, de la un preparat la altul, fara simptome imbucuratoare. Iar polimedicamentatia este una dintre cauzele care trebuie sa ne dea de gandit. Si medicamentele pe care le luam, asa, „ca am o durere”, „ca mi-a spus colegul, ca lui i-a ajutat” sau „au ajutat vecinul sau pe o prietena” sau asa mai departe… pentru un terapeut care se respecta, refacerea mucoasei intestinale si a florei intestinale este baza in terapie. Sigur ca avem si ne confruntam, pe linia aceasta, cu foarte multi pacienti. Avem situatii in care nu neaparat mancarea este, poate, problema cea mai mare (pot fi intolerante, pe care le gasim destul de repede), dar putem sa vedem un stres foarte mare la baza. Un stres foarte mare, un sistem neurovegetativ dereglat… Noi stim ca sistemul neurovegetativ este acea parte din corpul nostru… Daca vrem sa o asemanam – totdeauna am dat exemple – cu o centrala telefonica intr-o intreprindere care… daca nu se mai ridica telefonul… Organele noastre transmit in permanenta informatie… toate sunt conectate la sistemul neurovegetativ si transmit informatie despre starea lor de sanatate. In momentul in care neurovegetativul „nu mai are chef” sa lucreze, practic, organele incep sa transmit informatii, transmit informatii si, la un moment dat, vazand ca nu li se ia informatia in serios, se produce haosul energetic, care duce la o flora intestinala dereglata si o mucoasa intestinala total dereglata. Deci o cascada de reactii, o cascada de boli care se pot declansa si care, de la una la alta, se cronicizeaza, iar pacientul este, de cele mai multe ori, un om nefericit.
De multe dintre aceste afectiuni sunt responsabile greselile din alimentatie. Ce si cum mancam este esential pentru o digestie corecta.
Specialist biorezonanta Florica Munteanu: Fermentatia dureaza prea mult, enzimele de digestie nu se mai produc, pentru ca pancreasul este suprasolicitat, sucul gastric nu mai are un echilibru, avem mult prea multa alimentatie acida decat bazica… Una dintre marile probleme este aceasta alimentatie acida. Deci, alimentatia noastra, 90%, practic, este, din pacate, acida si abia 10% bazica… pentru ca asa ne hranim. Noi trebuie sa avem un echilibru, un echilibru cat mai mare, aici, si sa incercam sa mancam cat mai linistiti si, totdeauna am spus, fara televizor. Deci cand mancam, sa mancam, nu sa vorbim, sa ne scriem toate SMS-urile si mail-urile…
Terapiile complementare pot fi de ajutor si in acest caz. Bineinteles, si medicina energo-informationala, care-si propune sa reechilibreze energetic organismul, este utila in multe afectiuni digestive.
Specialist biorezonanta Florica Munteanu: Terapiile sunt impartite pe simptome, avem incepand de la un colon cu probleme, colon iritabil, avem programe cu care lucram cu mare succes pe flora intestinala, refacerea mucoasei intestinale, curatirea organismului de toxine sau chiar detoxifieri mai masive, in functie de necesitate… Intestinul subtire, unde sunt, de obicei, localizate mare parte a gastritelor… In sezonul de primavara si de toamna, pacientii se plang de acele dureri si balonari imediat dupa mancare… Gastritele – avem programe foarte bune pentru gastrite, cu care actionam si lucram… Dar intervenim pe aceste probleme… munca noastra, fara medicamente, fara sa actionam invaziv, este sa aducem toata zona gastrointestinala, deci toate intestinele, intr-un echilibru. Aducandu-le intr-un echilibru, ele incep sa functioneze intr-o armonie destul de remarcabila pentru pacient…
Nu trebuie insa sa uitam ca sanatatea intregului nostru organism depinde de ce si cum mancam, de o buna digestie. Dar trebuie sa tinem cont si de faptul ca stresul, starile de nervi, de furie sau de suparare ne pot afecta semnificativ. Se considera, de exemplu, ca aceia dintre noi care au probleme cu bila se resimt imediat dupa aceste stari de enervare.
Specialist biorezonanta Florica Munteanu: Sanatatea ne vine din intestine, imunitatea noastra depinde de functionalitatea intestinelor… Nu avem voie sa uitam… O vezica biliara agitata, o vezica biliara maloasa, o vezica biliara in dezechilibru aduce dupa ea simptome (si, iarasi, femeile, in cea mai mare parte… pentru ca stiti cum se spune in popor: „Cand te enervezi, se intoarce bila” – de cele mai multe ori sunt femeile) precum stari de ameteala, de voma, dimineata te trezesti cu acel amar in gura… Din pacate, tot stresul sta la baza… de cele mai multe ori este cauza unei bile, unei vezii biliare dereglate. Si nu totdeauna solutia este… foarte simplu: „m-am dus si mi-am scos bila”. Din experienta, vedem ca la persoanele care si-au scos bila, vezica biliara de multe ori atunci incep sa apara problemele cele mai mari. Astazi, intr-adevar, sunt terapii… Deci un organ trebuie pastrat atata timp cat se poate pastra, pentru ca are rolul lui in organism. Bila poate fi reglata, circuitul ei poate fi, de asemenea, reglat prin terapiile ce apartin de noi, prin biorezonanta Bicom Optima. Iar in terapie se poate face si o combinatie cu homeopatie, de exemplu. Avand specialitate pe homeopatie, combin, in general, terapiile, cu rezultate foarte bune, pana la echilibrarea, chiar, a vezicii biliare. Dar, vezica biliara odata echilibrata, mai mult de un an nu cred ca iti da liniste si iarasi se dezechilibreaza, pentru ca suntem intr-o permanenta schimbare, ne confruntam in permanenta cu probleme. In cazul vezicii biliare este chiar nevoie sa refacem si sa refacem mereu tratamente prin care… si alimentatia respectiva, bineinteles… Aici chiar as putea, usor, aminti: unei persoane care stie ca are o bila lenesa, maloasa nu ar trebui sa-i lipseasca ridichea din alimentatie, de exemplu. Si mai sunt si cateva produse homeopatice care pot ajuta, iar, de doua-trei ori pe an, o intretinere – nu numai a bilei, dar in mare parte a vezicii biliare, cu axa care apartine meridianului respectiv – poate sa-i aduca liniste si pace, sa se simta bine si relaxat.
Nu uitati: esti sanatos daca mananci sanatos!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de DermaVital.