Diferente si Esente – Despre imunitate
0Diferente si Esente – Despre imunitate
Realitatea TV, 13 februarie 2016, de la ora 10.40
Cu: Prof. univ. dr. Pavel Chirila, medic primar, si dr. Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut
Emisiune sustinuta de ApiLand
Cecilia Caragea: Slabirea sistemului imunitar, a capacitatii de aparare a organismului nostru este o problema cu care ne confruntam, din pacate, aproape toti. Vom afla cum sa ne crestem imunitatea de la invitatii nostri speciali, doctor Pavel Chirila si doctor Andreea Dragomirescu.
Sedentarismul, stresul, poluarea, abuzul de antibiotice si alimentatia nesanatoasa, saraca in elemente esentiale pentru buna functionare a organismului nostru duc la o scadere drastica a imunitatii. Pentru a ne intari sistemul imunitar si a ne feri de o serie intreaga de afectiuni trebuie, inainte de toate, sa fim atenti la ceea ce mancam.
Prof. Univ. Dr. Pavel Chirila, medic primar: Anticorpii care ne apara pe noi de infectii sunt proteine. Si atunci noi trebuie sa mancam proteine de cea mai buna calitate. Proteinele de cea mai buna calitate se gasesc in peste (de captura, nu de crescatorie, bineinteles), in ciuperci, in nuci, in cereale… In cereale se gasesc proteine mai putine decat in celelalte, dar sunt de cea mai buna calitate. In avocado… Sunt cateva alimente cu proteine de foarte buna calitate. In branzeturi, de asemenea… Cu conditia ca ele sa fie curate, sa fie bio sau cultivate la tara, fara azotati, fara insecticide… asa cum e normal.
Bineinteles, exista o serie intreaga de remedii care ne pot intari imunitatea.
Prof. Univ. Dr. Pavel Chirila, medic primar: Sunt cateva plante si fructe si alimente intaritoare, cum ar fi, de exemplu, in perioada de oboseala, ceaiul din muguri foliari de alun… Dupa aceea, fructele oleaginoase, toate sunt un substrat nutritiv foarte bun pentru creierul omului: nucile, alunele, cajuul, migdalele, fisticul etc. Am citit undeva ca Eminescu avea tot timpul buzunarele pline de nuci. Ii placeau nucile si… imi place sa pun legatura asta cu activitatea lui intelectuala ferventa, asa, si arzatoare.
Conform teoriei isignaturii a lui Paracelsius, fructele sau legumele care au o forma asemanatoare cu cea a unui organ ar fi indicate pentru buna functionare a organului respectiv. De exemplu, nucile ar fi bune pentru creier. Oricum, fructele si legumele sunt esentiale pentru sanatatea noastra. Convinsi de acest lucru, foarte multi au ales regimul vegetarian.
Prof. Univ. Dr. Pavel Chirila, medic primar: Pe planeta, exista, dupa stiinta mea, aproape un miliard de oameni care se declara vegetarieni sau lacto-vegetarieni si, dintre ei, un procent sunt raw vegani. Toti sunt mai sanatosi decat noi, decat restul populatiei, traiesc ceva mai mult, muncesc ceva mai mult, pana la varste mai inaintate. Exista o carte, care circula acum si in Romania, tradusa (cred ca e scrisa de doi autori americani), care se cheama Sapte locuri in care nu exista boli. Din aceste sapte locuri doar in doua se mananca foarte putina carne. In rest, nu se mananca deloc carne. Se mananca foarte cumpatat, foarte cumpatat.
Perioade de renuntare la carne sunt si posturile religioase, despre care se stie ca sunt perioade de curatare atat a trupului, cat si a sufletului.
Prof. Univ. Dr. Pavel Chirila, medic primar: Este o practica echilibrata, foarte echilibrata. Deci doua zile pe saptamana in care se tine un post, dupa aceea, sapte saptamani inaintea Pastelui, sase inaintea Craciunului, doua inaintea Sfintei Marii, variabil, asa, in jur de zece zile inainte de Sfintii Apostoli Petru si Pavel… Adica, una peste alta, din 365 de zile cam 200 sunt de post daca te tii de calendarul si canoanele Bisericii Ortodoxe. Ceea ce este destul de echilibrant. Toti bolnavii nostri, de exemplu, ne descriu observatia lor empirica, cumva, ca, in momentul cand intra in post, in posturi mai lungi, incep sa apara mici eczeme pe piele, se accelereaza putin tranzitul intestinal, cresc putin transpiratiile – este, clar, un efect de drenaj al regimului vegetarian. Pentru ca postul ortodox este, de fapt, o dieta vegetariana. Oamenii care nu pot sau le e greu sa manance corect… eu ii sfatuiesc sa incerce, pentru ca, cam dupa trei luni de hrana corecta (si din punctul de vedere al compozitiei, si din punctul de vedere gastronomic), deja instinctul alimentar se regleaza atat de bine incat, in mod spontan, nu vrea, de aici inainte, decat ce ii este benefic pentru corp.
Nu trebuie insa sa uitam nici valentele spirituale ale posturilor crestine, ele pregatindu-ne pentru marile sarbatori si fiind parte din viata noastra de crestini.
Prof. Univ. Dr. Pavel Chirila, medic primar: Nu suprapunem suta la suta postul cu vegetarienii. Postul are doua semnificatii sau doua dimensiuni, daca vreti: una este biologica – abstinenta de la o anumita categorie de alimente si alta este spirituala. Mai toate religiile au posturi, dar fiecare cu semnificatia ei. Noi, ortodocsii, postim miercurea si vinerea in baza unui verset biblic, care spune cat timp Mirele este cu ei, ucenicii nu postesc, dar in acele zile in care se va lua Mirele de la ei, ei vor posti. Adica miercurea, cand a fost Hristos vandut, si vinerea, cand a fost rastignit. Acestea sunt cele doua zile in care s-a luat Mirele.
Pentru o viata sanatoasa este esential, asadar, echilibrul. Iar natura ne ofera solutiile de care avem nevoie. Nu trebuie insa sa exageram in nicio directie. Sa pastram masura in toate.
Prof. Univ. Dr. Pavel Chirila, medic primar: La o conferinta, odata, o doamna in varsta a ridicat mana si a spus: Eu vreau sa va spun dumneavoastra si celor din sala ca eu nu am sa mananc soia niciodata in viata mea! Si am intrebat-o de ce. Si mi-a spus: Deoarece contine mangan. Bun, dar ce-ai dumneata cu manganul, nu inteleg? Pai nu: are mangan, deci nu voi manca soia! Era, deci, o mica obsesie, asa… deoarece un aliment are nu stiu ce, nu-l voi manca niciodata. Altii spun: Deoarece un aliment are… nu stiu ce, numai pe asta am sa-l mananc toata viata!
Echilibrul si diversitatea sunt, asadar, esentiale pentru o viata armonioasa si sanatoasa. Iar atunci cand ne incearca diferite afectiuni minore ne putem intari organismul cu remedii apifitoterapeutice. De exemplu, pentru a scapa de racelile si gripele de sezon, pentru energie si vigoare, pentru imunitatea pe care ne-o dorim putem apela si la cure cu produse apicole, pe care noi, romanii, le-am folosit si am stiut sa le apreciem calitatile din cele mai vechi timpuri.
Dr. Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut: Atat pentru prevenirea, cat si pentru tratarea acestor afectiuni respiratorii, care, intr-adevar, apar cu o incidenta mai mare intr-o anumita perioada a anului, la fel, toate produsele stupului ne pot ajuta foarte mult. Si mierea, care are si efect antiviral si antibacterian si stimulent imunitar, si tinctura de propolis, extraordinar de mult, prin efectul ei stimulent imunitar si antiviral… Si mai este un produs extrem de valoros pentru prevenirea si tratarea acestor afectiuni – este vorba de laptisorul de matca.
S-a demonstrat ca laptisorul de matca are in compozitie o serie intreaga de substante benefice sanatatii noastre, fiind indicat mai ales pentru cresterea imunitatii.
Dr. Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut: Laptisorul de matca… chiar s-a constatat ca contine mai multe substante, printre care o substanta… acidul 10-hidroxidecanoic, care e o substanta cu un rol foarte important in stimularea sistemului imunitar. Ea actioneaza prin stimularea limfocitelor T, care au o implicare directa in modularea sistemului imunitar. Se pare chiar ca laptisorul de matca este singura sau printre foarte putinele substante care contin acest acid intr-o forma naturala. Si atunci… este ideal ca, in aceste perioade, cand se stie ca va urma aceasta perioada a virozelor, si mai ales la persoanele care se stiu sensibile la aceste afectiuni, este bine, preventiv, sa se inceapa o cura, tot asa, de trei luni, cu laptisor de matca.
Pentru efecte maxime, trebuie sa alegeti laptisorul de matca in forma lui pura si cruda si sa urmati cure conform indicatiilor apifitoterapeutice.
Dr. Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut: Pentru stimularea imunitatii, laptisorul de matca se recomanda la adulti in doze de 1 gram pe zi. Ideal se consuma in doua doze zilnice de cate jumatate de gram fiecare. Iar la copii se recomanda jumatate din aceasta doza, deci jumatate de gram pe zi, dupa cum am spus, in cura de trei luni.
Iata si cand sunt indicate curele cu laptisor de matca!
Dr. Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut: Vorbim despre acele perioade in care exista un risc mai mare sa contracteze afectiuni respiratorii. Este vorba, o data, de perioada de inceput de primavara, cand incidenta acestor afectiuni respiratorii este mai frecventa… Poate fi vorba, la anumiti copii, si de perioada de intrare in colectivitate, acea perioada de toamna… si atunci e o perioada mai vulnerabila… Dar, practic, la orice copil care este mai sensibil, care este mai astenic, adica mai obosit, care este mai devitalizat, care are nevoie de stimularea poftei de mancare… Se poate administra laptisorul de matca, practic, in orice perioada a anului.
Pentru imunitatea pe care v-o doriti, alegeti, asadar, o alimentatie sanatoasa, un stil de viata sanatos si echilibrat si nu uitati nici de remediile apifitoterapeutice!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de ApiLand.