Diferente si Esente – Despre ortodontie
0Diferente si Esente – Despre ortodontie
Realitatea TV, 23 iulie 2016
Invitat: Dr. Madalina Trofin, medic dentist specialist in ortodontie – Clinicile Dr. Leahu
Cecilia Caragea: Alinierea incorecta a dintilor reprezinta o problema nu doar din punct de vedere estetic, ci si din punctul de vedere al sanatatii. In aceste situatii, vizita la medicul stomatolog este obligatorie. Tratamentele ortodontice nu doar sa avem zambetul visat, ci ne pot imbunatati si sanatatea si, bineinteles, viata sociala si cariera.
De obicei, cei care apeleaza la medicul ortodont o fac gandindu-se la aspectele estetice, dar trebuie sa constientizam faptul ca nealinierile dintilor tin si de sanatate.
Dr. Madalina Trofin, medic dentist specialist in ortodontie: Situatiile in care pacientii se prezinta pentru a incepe un tratament ortodontic sunt, in principal, cele legate de partea estetica. Pacientii asta observa: cand un dinte este in afara, cand nu este aliniat pe arcada, cand dintii sunt spatiati… Dar sunt multe alte aspecte pe care trebuie sa le ia in considerare in afara de partea estetica. Sunt aspectele ce tin de functionalitate.
Nu trebuie sa uitam ca prima etapa a digestiei incepe cu masticatia, iar dintii sanatosi si corect aliniati sunt esentiali pentru realizarea acesteia… dar nu numai! Daca acestia nu sunt corectati, repercusiunile pot fi serioase.
Dr. Madalina Trofin, medic dentist specialist in ortodontie: Functiile dintilor nu sunt doar functiile legate de partea estetica. Desigur, si aceasta este foarte importanta, dar dintii au si multe alte functii, cum ar fi masticatia sau vorbirea. Dintii strambi sau dintii care nu sunt aliniati corect sunt mai predispusi la carii interdentare. De ce? Pentru ca orice manopera de igienizare acasa, oricat de contiincioasa ar fi aceasta sau finalizata aceasta, nu este suficienta pentru a asigura o curatare corecta in spatiile dintre dintii care nu sunt corect aliniati. De asemenea, nici autocuratirea, adica curatirea realizata prin saliva nu se realizeaza corespunzator pe suprafetele care se suprapun ale dintilor strambi… De aici, rezulta mai multe carii interdentare decat la restul pacientilor.
Dintii strambi pot genera, in timp, gingivita, care apoi se poate agrava si se poate ajunge la parodontoza.
Dr. Madalina Trofin, medic dentist specialist in ortodontie: O alta consecinta este cea legata de riscul de inflamare a gingiilor. Din cauza faptului ca dintii sunt strambi, au contactele dintre ei foarte stramte, igienizarea nu se realizeaza corect si se acumuleaza placa bacteriana, resturi alimentare, tartru… lucru care duce la instalarea unei inflamatii gingivale. Aceasta inflamatie a gingiilor vine cu simptomele corespunzatoare, adica marirea lor in volum, sangerare… Daca problemele dentare legate de alinierea dintilor nu sunt rezolvate din prima copilarie sau, sa zicem, din adolescenta, riscul de aparitie a bolii parodontale este foarte mare.
De multe ori, se intampla ca dintii sa fie prea iesiti in afara, iar buzele sa nu reuseasca sa-i acopere integral atunci cand gura este inchisa. Iata care sunt consecintele daca acest efect nu este corectat la timp!
Dr. Madalina Trofin, medic dentist specialist in ortodontie: Alte probleme care pot aparea in conditiile in care nu sunt tratate problemele legate de alinierea dentara sunt fracturile sau accidentele. Dintii care sunt mai iesiti in afara sau mai proeminenti – acest lucru apare foarte des cand arcada este ingusta si nu este suficient loc de aliniere si atunci dintii proemina foarte mult – prezinta un risc foarte mare de fracturare. Si acest lucru este demonstrat in toate studiile de specialitate. Daca un dinte este mai iesit in afara, e mai proeminent… buzele nu-l pot acoperi, mai ales in cazul copiilor, exista riscul de fracturare. Si sunt foarte multi copii care vin cu fracturi dentare din cauza ca dintii proemina foarte mult in afara.
Chiar daca nu vorbim de accidente, ci pur si simplu de sanatatea acestor dinti, faptul ca ei sunt atat de iesiti in afara incat nu vor fi acoperiti de saliva are, in timp, repercusiuni asupra lor.
Dr. Madalina Trofin, medic dentist specialist in ortodontie: Atunci cand arcadele dentare si dintii nu sunt acoperiti in totalitate de catre buze in momentul inchiderii acestora, adica sunt niste dinti care proemina foarte mult in afara arcadelor, acesti dinti nu mai sunt umeziti, umectati de o pelicula de saliva, fapt ce duce la un risc crescut de aparitie a cariilor dentare, un risc crescut de eroziune a smaltului si un smalt mai fragil, care, la fel, poate sa duca la carii dentare si la complicatii ale acestora. Saliva are un rol foarte important in protejarea dintilor impotriva cariilor dentare. Faptul ca suprafetele sunt acoperite permanent de o pelicula de saliva – sau cel putin asa ar trebui sa fie – ne da o garantie a pastrarii sanatatii acestor suprafete care sunt expuse, exterioare.
Faptul ca saliva umezeste dintii este esential pentru sanatatea acestora. In cazul celor care respira pe gura sau obisnuiesc sa doarma cu gura deschisa, saliva nu va acoperi dintii, iar acest lucru va avea, bineinteles, urmari pe termen lung.
Dr. Madalina Trofin, medic dentist specialist in ortodontie: In cazul pacientilor care dorm cu gura deschisa, trebuie cautat motivul pentru care se intampla acest lucru. De cele mai multe ori, problemele sunt legate de aparatul respirator. Adica exista o obstructie pe caile nazale, pe caile respiratorii care ii impiedica pe pacienti sa respire pe nas. Desigur, mai intervine si pozitia capului, situatia in care sunt persoane care dorm in hiperextensie, adica cu capul foarte pe spate… Dar de cele mai multe ori aceste tulburari sunt legate de caile respiratorii nazale. Multi pacienti, in special copiii mici, dezvolta obiceiuri vicioase. Unul dintre aceste obiceiuri vicioase este respiratia orala. Adica acei pacienti care respira predominant pe gura si nu pe nas. Desigur, sunt multi factori care pot duce la aceasta respiratie orala, cum ar fi obstructia nazala, adica un obstacol pe calea respiratorie din regiunea nasului, dar de cele mai multe ori avem de-a face cu ingustari ale cailor aeriene superioare, adica un maxilar foarte ingust, care ulterior duce la o aliniere necorespunzatoare a dintilor.
In situatia dintilor iesiti prea in fata sau aliniati incorect, medicul ortodont va recomanda tipul de aparat adecvat.
Dr. Madalina Trofin, medic dentist specialist in ortodontie: Exista o recomandare foarte ferma pentru purtarea unui aparat dentar in conditiile in care nu poti sa inchizi gura corect, corespunzator. Exista mai multe tipuri de aparate. Exista aparatele mobile, care se poarta in perioada dentitiei temporare si a dentitiei mixte, adica pana sa se schimbe dintii copiilor complet… Si exista mai multe tipuri de aparat fix, care se lipeste pe dinti si nu poate fi indepartat decat de medic. Se poarta 24 de ore din 24, pentru ca pacientul nu are cum sa-si scoata aparatul. De aceea, se pare ca este si mult mai eficient decat aparatele mobile, pentru ca in cazul aparatelor mobile este foarte importanta complianta pacientului si gradul de cooperare. Iar in cazul copiilor – pentru ca vorbim de dentitie mixta sau temporara – este mai greu de dobandit aceasta complianta ideala.
Exista aparate functionale care ii pot ajuta pe copii sa respire doar pe nas.
Dr. Madalina Trofin, medic dentist specialist in ortodontie: Aceste aparate functionale… acesta este rolul lor, de a redobandi o functie care nu este bine stabilita. Este vorba doar de copiii cu dentitie temporara sau dentitie mixta, in perioada de crestere, in care poate fi controlata – fie franata, fie stimulata – cresterea. Si este vorba despre aceste aparate functionale. De obicei, aceste aparate functionale se poarta predominant noaptea si cateva ore in timpul zilei. Un tip de aparat functional este acel aparat care ajuta copilul sa respire pe nas. Este un aparat care, practic, blocheaza, acopera atat arcada superioara, cat si arcada inferioara, cat si spatiul dintre ele si, practic, obtureaza calea aeriana orala, obligandu-l, astfel, pe copil sa respire doar pe nas.
Aparatele dentare pot fi de foarte multe tipuri si din diferite materiale.
Dr. Madalina Trofin, medic dentist specialist in ortodontie: Ortodontia fixa a evoluat foarte mult in ultimul deceniu. Exista o plaja foarte larga de aparate dentare. Vorbim despre aparate dentare mai putin fizionomice, respectiv cele din metal, care au si cea mai lunga istorie, dar sunt si aparatele fizionomice – aparate din ceramica, aparate din safir, aparate care se pozitioneaza in spatele dintilor, pe fata dintilor care priveste spre limba, astfel incat nu se vad deloc din exterior… Este foarte des utilizata tehnica cu gutiere. In Statele Unite, este tehnica cel mai frecvent folosita. Aici, aparatul dentar, bracketii, folositi uzual de noi, sunt inlocuiti de niste gutiere, care sunt transparente si care se pot da jos. Bracketurile sunt partile componente ale aparatelor fixe, sunt acele parti din aparat care se ataseaza pe dinti si raman lipite pe dinti. Practic, acestea sunt cele care difera in functie de tipul aparatului – sunt bracketuri din metal, bracketuri din ceramica sau bracketuri din safir. Exista varianta cu bracketuri din aur, care se pun pe fata interioara a dintilor, dar, mai modern, mai apropiat de zilele noastre, bracketurile sunt inlocuite, din ce in ce mai frecvent, cu gutiere transparente. Gutierele sunt realizate dintr-un silicon transparent, sunt foarte greu perceptibile, adica aproape ca nici nu se vad si trebuie purtate 24 de ore din 24. Ofera, totusi, pacientului posibilitatea de a le indeparta atunci cand mananca, de a se igieniza fara sa aiba nimic pe dinti, lucru care ii usureaza, totusi, purtarea aparatului.
Aparatele dentare se pot purta la orice varsta. Important este ca aceste probleme dentare sa fie corectate.
Dr. Madalina Trofin, medic dentist specialist in ortodontie: Pacientii care vin sa urmeze un tratament ortodontic sunt de la o varsta foarte mica pana la o varsta foarte inaintata. Am avut pacienti care, sa zicem, au venit in tratament adolescenti… apoi au venit si mamele lor in tratament si chiar si bunicile lor!
Dintii strambi si aliniati incorect ne pot afecta sanatatea mai mult decat constientizam, din pacate.
Dr. Madalina Trofin, medic dentist specialist in ortodontie: Masticatia este un rol foarte important pe care-l au dintii. Daca dintii nu sunt corect aliniati, daca sunt in pozitii anormale, ei nu pot asigura o masticatie corecta, nu pot asigura triturarea si maruntirea alimentelor, deci formarea bolului alimentar si digestia sunt primele afectate. Aceste aspecte sunt cu atat mai grave in cazul copiilor, care au nevoie de un aport nutritional corespunzator, iar in cazul adultilor aceasta masticare incorecta a alimentelor se traduce direct in boli ale intregului aparat digestiv. Fonatia (sau vorbirea) este un alt aspect care trebuie avut in vedere. Este o functie foarte importanta a dintilor. De ce? Pentru ca, in momentul pronuntarii unor consoane, limba se sprijina pe fata interna a dintilor si, daca acestia nu sunt in pozitii normale, apar tulburari de vorbire. Sunt foarte multi pacienti care sasaie, care nu pot vorbi corect, care scuipa cand vorbesc… Sunt niste tulburari mari si care le afecteaza integrarea sociala, pana la urma.
Chiar daca uneori aparatele dentare trebuie purtate perioade mai indelungate, sunt absolut necesare pentru sanatatea si aspectul nostru.
Dr. Madalina Trofin, medic dentist specialist in ortodontie: Durata unui tratament ortodontic variaza in functie de foarte multi factori. Un tratament ortodontic, in functie de gravitatea lui, in functie de varsta la care se prezinta pacientul, in functie de foarte multi alti factori, poate dura intre sase luni si doi ani si jumatate, trei ani. Cred ca toata lumea ar trebui sa constientizeze ca aceste aspecte nu tin doar de estetica si de fizionomie, ci tin in primul rand de sanatate.
Daca va confruntati cu asemenea probleme, nu amanati vizita la medicul ortodont, pentru a avea dinti frumosi si sanatosi!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook si va invitam cu drag sa urmariti si urmatoare editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu