Diferente si Esente – Digestie usoara, cu remedii ayurvedice
0Diferente si Esente – Digestie usoara, cu remedii ayurvedice
Realitatea TV, 13 noiembrie 2016, de la ora 17.40
Invitat: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda
Emisiune sustinuta de Star International Med, compania producatoare a brandului de remedii naturale ayurvedice Ayurmed.
Cecilia Caragea: Sanatatea aparatului digestiv si o digestie corecta sunt conditii-cheie pentru buna functionare a intregului nostru organism. Se vorbeste mult despre o alimentatie sanatoasa si despre o digestie corecta, dar mult prea putin despre gusturi. Distingem sase gusturi: dulce, sarat, acru, amar, astringent si picant. Dar, pentru o alimentatie sanatoasa, trebuie sa stim cum sa combinam aceste gusturi. Am stat de vorba cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda, de la care am aflat care este rolul fiecarui gust si cum trebuie acestea combinate pentru o alimentatie sanatoasa.
In traditia ayurvedica, gusturile ne influenteaza atat starea de sanatate, cat si starea emotionala. Iar noi ar trebui sa le alegem pe cele care ni se potrivesc, pe cele de care avem nevoie pentru a ne mentine starea de echilibru. Iar acest lucru il putem face tinand cont de tipologia constitutionala din care facem parte, medicina ayurvedica operand cu trei tipologii, cu trei Doshe: Kapha, Pitta si Vata.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Pentru ca noi sa avem o stare de armonie si de sanatate, trebuie sa avem prezente in alimentatia noastra, pe parcursul unei zile – deci nu la o singura masa – toate cele sase gusturi. Dar nu in proportii egale – in proportii inegale, in functie de tipologia pe care o avem, in functie de dezechilibrele care pot sa existe, in functie de varsta, in functie de necesitatile pe care le avem, in functie de anotimp… Deci noi trebuie sa putem sa facem aceasta adaptare permanenta, pentru ca este foarte usor. Pentru ca, pur si simplu, noi combinam anumite alimente, anumite ingrediente, anumite condimente – in felul acesta, ne putem adapta foarte usor aportul de anumite gusturi. Astfel, ne putem metine echilibrul emotional in parametri… sa spunem normali.
Emotiile ne pot, si ele, bineinteles, influenta alegerile pe care le facem, determinandu-ne sa preferam un gust sau altul la un moment dat. Poate unul nepotrivit. Si toate aceste greseli alimentare ne pot afecta sistemul digestiv.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: In situatia in care noi facem greseli alimentare, care sunt, asa cum spuneam, foarte mult conditionate de emotiile noastre negative sau de gandurile negative, sistemul nostru digestiv are foarte mult de suferit. Si primul organ, sa spunem asa, care are de suferit este stomacul. Pentru ca, in momentul in care noi ne confruntam cu foarte multe situatii care nu ne plac, nu ne convin, pe care nu le putem “digera mental”, sa spunem asa, intre ghilimele, automat si digestia noastra fizica este influentata. In momentul in care nu avem capacitatea sa digeram evenimentele vietii, nu vom putea digera nici alimentele, in special alimentele care sunt mai grele si pe care noi le asociem cu aceste situatii mai tensionate si mai grele, sa spunem, de viata. Aceasta se repercuteaza asupra stomacului si acest organ, care, dupa cum stim, are in structura lui niste glande care secreta acidul clorhidric si care ne ajuta foarte mult la digestie, va avea afectata aceasta secretie acida, care va fi insuficienta. In felul acesta, noi vom suferi de indigestie, vom suferi de balonari, vom suferi de tulburari de tranzit intestinal, care sunt consecinta acestei insuficiente prime etape digestive care este digestia gastrica…
Exista, din fericire, si remedii naturale care ne pot ajuta pentru o buna digestie.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Putem sa intervenim la modul natural pentru a indeparta acest neajuns, folosind suplimente pe baza de plante care sa vina cu un exces de gust picant, care sa amplifice aceasta secretie acida si care sa ajute la buna digestie a alimentelor. Exemple de asemenea plante picante sunt piperul negru, piperul lung indian, ghimbirul, despre care am vorbit si care nu ar trebui sa ne lipseasca nici din suplimente, dar nici din bucatarie, din raftul de condimente, atat in varianta lui proaspata, cat si in varianta pulbere… De asemenea, o alta planta speciala din fitoterapia indiana este Chitrak sau Plumbago zeylanica, care are un efect penetrant, extrem de puternic asupra alimentelor care sunt dense – deci in momentul in care mancam proteine de natura animala sau branzeturi grase si foarte condensate… Aceasta planta ajuta la digerarea acestor alimente si pentru faptul ca stimuleaza secretia gastrica. De asemenea, amestecata – aceasta planta poate fi folosita in alimentatie in amestec cu alte condimente – face ca alimentele greu digerabile sa fie mult mai usor de prelucrat de catre stomac. De asemenea, papaya (Carica papaya, in denumirea ei latina) cunoastem cu totii ca ea contine o enzima care se numeste papaina si care este extrem de eficienta pentru digestia proteinelor in special. In momentul in care noi avem toate aceste plante combinate intr-un remediu (pe care este important, in aceasta situatie, sa-l luam inainte de masa, pentru ca in felul acesta sa avem stimulate secretiile digestive si stomacul nostru sa fie pregatit pentru a putea digera alimentele pe care urmeaza sa le consumam), putem sa fim siguri ca digestia noastra se va desfasura intr-un mod armonios si ca nu vom mai avea nici senzatii de greata, nici senzatii de voma, nici indigestii, flatulenta, balonare, tulburari de tranzit intestinal si toate celelalte neajunsuri in cazul unei digestii insuficiente.
Multi dintre noi se confrunta, insa, si cu hipersecretie de sucuri gastrice, dar in fitoterapia indiana se cunosc remedii care echilibreaza aceste secretii gastrice.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: O hipersecretie acida, dar care, totusi, nu este eficienta pentru digestie. In schimb, ea stagneaza la nivelul la nivelul stomacului si are un efect eroziv asupra mucoasei si in acel moment apare ceea ce noi numim gastrita (gastrita eroziva sau gastrita hiperacida) sau pot sa apara, mai grav, in situatiile in care nu tratam corespunzator, chiar situatiile de ulcer. Bineinteles ca nu este deloc o situatie placuta si trebuie sa tratam si aceasta situatie cat mai curand posibil. Aceasta situatie o deosebim de cea anterioara in special prin faptul ca intre episoadele de alimentatie, deci intre mese, pot sa apara eructatii acide, care sunt extrem, extrem de deranjante. Si, cu toate acestea, alimentele noastre nu sunt digerate corespunzator. Pentru aceasta situatie, putem sa combinam, pe langa remediul pe baza de tablete, un remediu pe baza de sirop, care contine si el plante picante, care stimuleaza digestia, dar care mai contine, de asemenea, plante care sa aiba efect protector asupra mucoasei gastrice si asupra mucoasei intestinale. Pentru ca acele arsuri care sunt date de aceasta hipersecretie acida sunt extrem, extrem de deranjante si ne creeaza o puternica stare de disconfort. Pe langa plantele pe care le-am amintit deja, remediul sub forma de sirop contine suc de aloe – cunoastem cu totii proprietatile antiinflamatorii si cicatrizante de exceptie ale acestei plante. De asemenea, acest sirop contine si fenicul, extract de fenicul – acesta are, de asemenea, un efect protector asupra mucoasei gastro-duodenale.
Iata, pe scurt, cum actioneaza aceste remedii naturale pentru o digestie sanatoasa!
Dr. Carla Fabian, medic specialist: In mod global, aceste doua remedii au efect de stimulare a secretiei acide la nivelul stomacului, a secretiilor enzimatice de la nivel intestinal-pancreatic, stimularea secretiei biliare, o digestie armonioasa, un tranzit intestinal normal… In felul acesta, digestia noastra se realizeaza corespunzator si noi nu mai consumam energie pentru digestie, ci energia pe care alimentele ne-o aduc o folosim pentru celelalte functii ale corpului.
Iata cum remediile naturale din fitoterapia indiana, din medicina ayurvedica ne pot ajuta pentru o digestie corecta, sanatoasa, usoara!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook si va invitam cu drag sa urmariti si urmatoare editie a emisiunii noastre.
Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda, acorda consultatii in cabinetul din Bd-ul Nicolae Balcescu Nr. 35, Bucuresti. Pentru programari, puteti apela numerele de telefon 0787.534.609 sau 021.313.78.46.
Emisiune sustinuta de Star International Med, compania producatoare a brandului de remedii naturale ayurvedice Ayurmed.