Diferente si Esente – Inima sanatoasa, cu remedii ayurvedice
0Diferente si Esente – Inima sanatoasa, cu remedii ayurvedice
Realitatea TV, 6 noiembrie 2016, de la ora 17.40*
Invitat: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda
Emisiune sustinuta de Star International Med, compania producatoare a brandului de remedii naturale ayurvedice Ayurmed.
Cecilia Caragea: Nu mai este un secret pentru nimeni: astazi, afectiunile cardiovasculare reprezinta cauza numarul unu de deces la nivel mondial. Cu toate acestea, continuam sa ne tratam inima cu neglijenta si sa nu acordam suficienta atentie factorilor care duc la cresterea tensiunii arteriale si la cresterea nivelului colesterolului. Supraponderabilitatea, diabetul, consumul excesiv de alcool sau de tutun si, bineinteles, stresul reprezinta tot atatia factori de risc. Tocmai de aceea, este extrem de important sa stim cum putem preveni si cum putem trata afectiunile cardiovasculare. Haideti sa aflam impreuna care este ajutorul pe care ni-l poate acorda medicina ayurvedica!
Inima, motorul vietii, este un muschi aparte, care nu se odihneste niciodata. Functionarea ei permanenta face sangele sa circule si sa oxigeneze toate organele.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Ea are o succesiune clara de contractii, care se numesc sistole, si relaxari, care se numesc diastole… care asigura circulatia sangelui in intregul nostru corp. Din pacate, si muschiul acesta poate sa se imbolnaveasca, poate sa oboseasca… si atunci noi ne confruntam cu ceea ce numim cardiopatia ischemica, adica acea situatie in care acest muschi nu este suficient de bine hranit, nu este suficient de bine vascularizat. Aceasta cardiopatie ischemica se poate manifesta in mai multe feluri. Cele mai cunoscute simptome prin care noi percepem aceste tulburari sunt durerile care apar in zona inimii, care pot sa fie de intensitate mai mica sau mai mare, de la un usor angor pana la durerea cea mai intensa, care semnalizeaza instalarea unui infarct miocardic. De asemenea, pot sa apara tulburarile de ritm: inima nu mai bate in ritmul ei normal si pot sa apara ceea ce oamenii obisnuiti numesc palpitatii.
Inima trebuie menajata. Trebuie evitate situatiile care am constatat ca reprezinta un efort mult prea mare pentru noi.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Este foarte important ca, in momentul in care realizam activitati care ne suprasolicita inima, mai ales in conditiile in care stilul de viata pe care noi il avem nu este cel mai potrivit si cel mai armonios, sa avem grija sa prevenim aparitia acestor situatii.
Bineinteles, exista si remedii fitoterapeutice care ne pot fi de ajutor pentru buna functionare a inimii.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Pentru aceasta, putem sa folosim preventiv anumite plante care ne ajuta in aceasta directie. Si anume: exista in fitoterapia indiana o planta foarte indicata pentru buna functionare a inimii, de fapt indicatia ei principala este aceea de tonic cardiac. Ea se numeste Arjuna (in denumirea ei latina, Terminalia arjuna) si este celebra pentru efectul tonic cardiac pe care il are. Si anume: ea ajuta inima sa se contracte foarte eficient, sa se relaxeze corespunzator, pentru ca hranirea muschiului cardiac prin vasele coronariene se realizeaza in acest moment de relaxare, in acest moment de diastola. Si, atunci, aceasta succesiune trebuie sa fie foarte clara intre contractia muschiului si relaxarea muschiului, iar aceasta perioada de relaxare trebuie sa fie suficient de lunga, astfel incat muschiul respectiv sa poata fi irigat corespunzator cu sange. De asemenea, efectul tonic cardiac este cel care asigura contractia eficienta a muschiului cardiac si, in felul acesta, sangele poate sa fie expulzat cu o forta corespunzatoare pe toate vasele mari care pleaca de la nivelul inimii si care duc sangele in toate partile corpului nostru. Bineinteles ca putem sa folosim aceasta planta si in combinatie cu alte plante care sa sustina aceasta activitate, si anume paducelul, binecunoscutul paducel, cel care se foloseste foarte mult si in fitoterapia romaneasca, dar si in fitoterapia indiana. Paducelul are, de asemenea, un efect benefic asupra inimii si, de asemenea, paducelul are o capacitate speciala de a curata colesterolul de pe vase si in special de pe vasele coronare. Deci in momentul in care noi avem tendinta sa depunem colesterol pe vasele mari sau pe vasele coronare, trebuie sa consumam paducel, pentru ca in felul acesta mentinem sanatatea inimii, dar mentinem, de asemenea, si permeabilitatea vaselor, a arterelor in special.
Medicina ayurvedica include in retetele de preparate pentru o inima sanatoasa si alte plante, pe care le cunoastem si noi, dar pe care traditia noastra nu le-a inclus neaparat si in asemenea remedii.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Trandafirul (Rosa centifolia) este foarte important de folosit intr-un remediu pe care noi vrem sa il luam atat preventiv, cat si curativ, pentru tratamentul bolilor inimii, deoarece el are un efect armonizator atat asupra psihicului, cat si asupra activitatii cardiace. Cunoastem faptul ca, atunci cand suntem in anumite situatii tensionate, in anumite stari mentale sau emotionale dizarmonioase, inima noastra reactioneaza imediat, ea incepe sa bata mult mai repede, iar in situatia in care chiar avem o problema cronica de inima, ne poate produce un disconfort marcat. Tocmai din acest motiv, adaugarea acestor petale de trandafir in acest remediu face ca el sa actioneze si asupra psihicului si sa ne ajute sa ne adaptam mai usor la situatiile care, din cauza incarcaturilor negative, ne-ar putea predispune la aceste tulburari de ritm sau manifestari dureroase din partea muschiului cardiac.
Plantele medicinale reprezinta o adevarata bogatie. Fiind studiate de mii de ani de catre practicienii Ayurveda, le-au fost consemnate efectele, inclusiv ajutorul pe care-l pot oferi inimii.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Coltii babei sau Tribulus terrestris este o planta care este foarte necesara pentru buna functionare a inimii, pentru ca ea creeaza o vasodilatatie la nivelul sistemului vascular global si, in felul acesta, efortul pe care inima trebuie sa-l depuna in momentul in care se contracta ca sa poata sa impinga sangele in vase este mult mai mic. Deci, indirect, sustine aceasta activitate a inimii.
Toate aceste plante trebuie insa combinate dupa retete speciale, bine dozate, pentru a avea efectele benefice pe care ni le dorim. Insa, conform medicinei ayurvedice, daca ne dorim o inima sanatoasa trebuie sa tinem cont si de calitatea sangelui.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Esentiala pentru buna functionare a inimii este si calitatea sangelui. In momentul in care sangele nostru este foarte gros, vascos, are o viteza de circulatie mai redusa si bineinteles ca si in vasele foarte mici, cum sunt vasele coronare, el va circula mult mai greu. De multe ori, in sangele nostru se poate gasi un nivel crescut de colesterol, care are tendinta sa adere de vase si, in felul acesta, sa obtureze vasele de sange si calibrul acestora sa fie mult mai mic. Pentru prevenirea acestei situatii de ingrosare a peretilor vasculari prin depunerile de colesterol la nivelul vaselor putem folosi rasina unei plante numite Gugul, care are acest efect de dezagregare a acestor depuneri de la nivelul vaselor si, de asemenea, are rolul de a scadea nivelul de colesterol din sange. In felul acesta, sangele nostru are fluiditatea corespunzatoare ca sa circule bine chiar si prin vasele mai mici de sange.
Atunci cand vorbim de sanatatea cardiovasculara, un rol important il are si tensiunea arteriala. Se poate intampla ca ea sa creasca peste limitele normale, sa scada sub limitele normale sau sa fie oscilanta. Toate aceste situatii ne afecteaza si trebuie sa le acordam o foarte mare atentie.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Mai deranjante sunt situatiile in care tensiunea creste, si creste la valori mari, creste brusc, fapt care poate sa aiba efecte, dupa cum bine stim, destul de serioase asupra bunei functionari a corpului nostru. Bineinteles ca noi putem sa prevenim si aceasta situatie si chiar putem sa o tratam cu ajutorul remediilor pe baza de plante, folosind plantele care au efect vasodilatator atat la nivel coronarian, cat si la nivel sistemic, plante diuretice si plante care sa mentina permeabilitatea lumenului sau interiorului vasului prin care sangele circula si care sa scada foarte mult rigiditatea peretilor vasculari, astfel incat acestia sa fie suficient de elastici ca sa se poata adapta la variatiile de tensiune care sunt impuse de activitatea cardiaca.
Iata recomandarile medicinei ayurvedice pentru ansamblul aparatului cardiovascular!
Dr. Carla Fabian, medic specialist: In fitoterapia indiana se foloseste o planta celebra pentru efecte pe intreg sistemul cardiovascular, care se numeste Jivanti sau Leptadenia reticulata. Ea are un efect atat asupra inimii, cat si asupra vaselor, spuneam de efectul acesta vasodilatator pe circulatia sistemica, care asigura aceasta relaxare corespunzatoare a vaselor prin care sangele circula si, in felul acesta, rezistenta pe care vasele o opun fluxului de sange se reduce si automat scade si valoarea tensiunii arteriale. Bineinteles ca, in momentul in care noi suntem predispusi la genul acesta de afectiuni si luam din timp remedii pe baza de plante, putem sa tinem foarte bine sub control aceste manifestari.
Pentru o inima sanatoasa, nu uitati, asadar, de ajutorul pe care vi-l pot oferi remediile fitoterapeutice si ayurvedice. Dar fiti atenti si la modul de viata, la miscarea atat de benefica, la alimentatia care trebuie sa fie sursa de sanatate, dar si la emotii!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook si va invitam cu drag sa urmariti si urmatoare editie a emisiunii noastre.
Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda, acorda consultatii in cabinetul din Bd-ul Nicolae Balcescu Nr. 35, Bucuresti. Pentru programari, puteti apela numerele de telefon 0787.534.609 sau 021.313.78.46.
Emisiune sustinuta de Star International Med, compania producatoare a brandului de remedii naturale ayurvedice Ayurmed.
*Aceasta editie a emisiunii Diferente si Esente a fost reprogramata de la ora 17.40 la ora 19.40.