Diferente si Esente – Remedii ayurvedice pentru afectiunile respiratorii
0Diferente si Esente – Remedii ayurvedice pentru afectiunile respiratorii
Realitatea TV, 23 septembrie 2016
Invitat: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda
Emisiune sustinuta de Star International Med, compania producatoare a brandului de remedii naturale ayurvedice Ayurmed.
Cecilia Caragea: Sezonul rece vine insotit de atat de neplacutele afectiuni respiratorii, pentru care exista o serie intreaga de produse, mai mult sau mai putin eficiente, cu efecte secundare mai mult sau mai putin puternice. Haideti sa aflam impreuna care sunt remediile naturale ayurvedice care ne pot ajuta in lupta cu aceste afectiuni respiratorii si care au o eficacitate dovedita si sunt lipsite de contraindicatii!
In filosofia indiana, la baza Universului stau cinci elemente fundamentale, care, combinate, dau cele trei principii vitale care se numesc Doshe si cu care opereaza medicina ayurvedica. Fiecare dintre noi ne inscriem in aceste tipologii: Vata Dosha, Pitta Dosha, Kapha Dosha. Un practician in medicina ayurvedica stabileste, inainte de toate, carei tipologii ii apartine pacientul si astfel va sti care sunt afectiunile la care acesta este predispus. Iata caracteristicile tipologiei Kapha!
Dr. Carla Fabian, medic specialist: O persoana care, din punct de vedere fizic, este o persoana inalta, masiva, bine facuta… Are o osatura puternica, muschii bine dezvoltati, tesutul adipos foarte bine dezvoltat… Este o persoana impunatoare. De obicei, persoanele de tip Kapha se imbolnavesc de diabet, au tendinta catre obezitate, au tendinta de a face afectiuni articulare, pentru ca ea, din punct de vedere dinamic, este o fiinta mai lenta, asa ca toate transformarile in fiinta ei se fac mai lent. Are un foc digestiv constant, dar lent. Din punct de vedere psiho-mental, o persoana Kapha este o persoana care, daca este armonioasa, este o persoana foarte calma, iubitoare… Este un om pe sfatul caruia te poti baza, un prieten bun la care poti sa te duci sa vorbesti cu el, sa te sfatuiasca corect. In schimb, in momentul in care nu este armonios dinamizata aceasta componenta psiho-mentala, este o persoana care este foarte conservatoare, este foarte indolenta, este o persoana care poate sa fie foarte posesiva si foarte geloasa.
Iata si caracteristicile tipologiei Pitta!
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Un Pitta Dosha, predominant fizic, este o persoana… imaginati-va un sportiv de performanta, o structura atletica, fibroasa, foarte dinamica, ca un arc in tensiune, foarte eficient… Lui ii place tot ceea ce inseamna transformare, miscare… Are un foc digestiv foarte bun, are arderile foarte intense. Este o persoana de actiune, focul il predispune la actiune, la transformare. Este un om cu foarte multa initiativa si foarte combativ, un om foarte curajos… Un om foarte organizat. Dar, in momentul in care devine dizarmonios, devine irascibil, se enerveaza foarte usor, ii sare tandara, ii sare mustarul, poate sa devina chiar violent, chiar agresiv, in conditii extreme. Este predispus in general la afectiuni de stomac, afectiuni de ficat, vezica biliara este, de asemenea, intens afectata…
Iata si caracteristicile celei de-a treia tipologii, Vata.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: O persoana de tip Vata este o persoana aeriana din toate punctele de vedere. Vata Dosha este combinatia elementelor aer cu eter. Este o persoana care poate sa fie sau scunda, sau foarte inalta, in schimb da senzatia, asa, de persoana foarte desirata, foarte imprastiata… Are articulatiile proeminente, osatura evidenta, pentru ca musculatura este slab reprezentata, tesutul adipos este foarte slab reprezentat. Este o persoana care are un foc neregulat – cand mananca foarte mult, cand nu mananca nimic. Datorita faptului ca are tendinta sa manance foarte mult si nu are foc corespunzator, este foarte predispusa la indigestii. Foarte predispusa la constipatie, la insomnii, la uscaciune accentuata, pentru ca in general mananca haotic, se hidrateaza haotic… Pentru el, totul este, asa, dupa viteza de bataie a vantului. El este predispus in general la boli ale sistemului nervos. Este o persoana care, in momentul in care este armonioasa la nivel psiho-mental, este plina de entuziasm, este sufletul petrecerilor… Este omul caruia, daca se face un brainstorming, undeva, ii vin idei foarte repede. Dar nu le poate… trebuie sa le preia altcineva, sa le puna pe hartie si apoi sa le sistematizeze. Lui ii vine ideea, ti-o spune si in secunda doi a uitat-o! Un om care retine foarte usor informatii, dar pe o durata foarte scurta. Genul acesta de persoane care au ca predominanta Vata la nivelul structurii se imbolnavesc, in general, de boli care afecteaza principalele ritmuri vitale. Fac variatii de puls, variatii mari de tensiune…
Bineinteles, racelile si gripele, de exemplu, ne pot afecta pe toti, indiferent de tipologia din care facem parte. Dar modul de manifestare a acestora si recomandarile medicinei ayurvedice sunt usor diferite de la caz la caz. Iata cum se manifesta acestea la cei cu tipologia Kapha!
Dr. Carla Fabian, medic specialist: O persoana de tip Kapha o sa faca genul de raceli cu foarte multa congestie, cu foarte mult mucus, cu expectoratie abundenta, cu o tuse productiva, cu o tuse foarte incarcata, cu congestie si la nivelu sinusurilor. Structurile de tip Kapha se imbolnavesc mai greu, dar, in momentul in care se imbolnavesc, bolile lor dureaza mai mult. In momentul in care ei sunt expusi in special la frig de lunga durata si umezeala, ei au tendinta sa faca genul acesta de afectiuni respiratorii cu preponderenta congestiva. Si in acel moment ei trebuie sa scoata toate alimentele congestive din alimentatia lor, trebuie sa manance mult mai usor, trebuie sa manance mai picant, trebuie sa consume multe lichide calde, dar nu lichide onctuoase, ci lichide limpezi, deci nu bem lapte cald, ci bem ceai, un ceai picant, un ceai de ghimbir, un ceai de scortisoara. Genul acesta de persoana, de asemenea, in momentul in care se confrunta cu tusea productiva si cu incarcarea specifica congestiva la nivel respirator, pot sa apeleze la remediile antitusive, la siropurile cu efect antitusiv si expectorant si fluidificant al mucusului, care contin plante care actioneaza exact in aceasta directie.
Se spune ca persoanele care se inscriu in tipologia Pitta au o imunitate buna si se imbolnavesc mai greu, pe cand cele din tipologia Vata sunt foarte sensibile la frig. Iata cateva recomandari ayurvedice si pentru cei din aceste tipologii!
Dr. Carla Fabian, medic specialist: O fiinta de tip Pitta in general se imbolnaveste mai greu, are o imunitate foarte buna si, chiar daca raceste, face o febra usoara, o febrilitate trecatoare si tuseste destul de putin. Vata, in schimb, este foarte sensibil la frig si la curenti de aer rece, deci un frig uscat il afecteaza imediat. In general, poate sa faca febra moderata spre mare, in schimb are o stare de uscaciune foarte intensa la nivelul arborelui respirator, la nivelul mucoasei tractului respirator si se poate confrunta cu fenomene de tuse seaca. Tot asa, el trebuie sa apeleze la remedii incalzitoare. In primul rand, nu trebuie sa se mai expuna la curenti de aer rece, nu trebuie sa se mai expuna la frig, trebuie sa se imbrace corespunzator, trebuie sa consume foarte multe remedii calde, lichide, sa consume foarte multe sucuri din plante. De asemenea, trebuie sa consume remedii pe baza de plante, siropuri din acestea care au efect de fluidificare a mucusului care este foarte uscat si foarte aderent si, de asemenea, care umecteaza mucoasele arborelui respirator si ne ajuta, in felul acesta, sa intre in mecanismul lor normal de functionare.
Bineinteles, exista si remedii generale care pot fi recomandate tuturor, indiferent de tipologia din care ar face parte.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Exista un sirop care poate fi folosit la toate tipologiile, pentru ca contine plante care au efect fluidificant pentru mucus, expectorant, antitusiv, efect de umezire a mucoaselor, efect bronhodilatator, efect antialergic, efect antiinflamator, antibacterial si antiviral.
Mai mult, aceste remedii pot fi luate si preventiv, pentru a nu ajunge sa ne confruntam cu aceste afectiuni de sezon.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: In momentul in care stim ca avem o anumita sensibilitate la nivelul aparatului respirator si se apropie sezonul rece, putem sa luam acest sirop preventiv, pentru ca el ne ajuta sa nu racim si sa nu ajungem la tuse. Se foloseste si pentru tusea uscata, si pentru tusea productiva, si pentru tusea convulsiva. De asemenea, stim ca in perioada anotimpului rece, persoanele care sufera de astm bronsic, indiferent ca este alergic sau inflamator, au de obicei pusee de acutizare a acestei afectiuni. Acest sirop poate fi folosit cu foarte mare succes de persoanele care sufera de astm si care, in felul acesta, pot sa isi previna crizele de astm care apar de obicei in sezonul rece.
Pentru a ne feri de aceste afectiuni, pe care le consideram minore, dar care sunt atat de neplacute si care ne perturba extrem de mult activitatea in sezonul rece, ar trebui sa tinem cont ca… sa previi este mult mai usor. Iar pentru aceasta merita sa luam in considerare si ajutorul pe care ni-l ofera medicina ayurvedica.
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook si va invitam cu drag sa urmariti si urmatoare editie a emisiunii noastre.
Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda, acorda consultatii in cabinetul din Bd-ul Nicolae Balcescu Nr. 35, Bucuresti. Pentru programari, puteti apela numerele de telefon 0787.534.609 sau 021.313.78.46.
Emisiune sustinuta de Star International Med, compania producatoare a brandului de remedii naturale ayurvedice Ayurmed.