Diferente si Esente – Solutii moderne de implantologie
0Diferente si Esente – Solutii moderne de implantologie
Realitatea TV, 20 octombrie 2018, de la ora 10.40.
Invitati: Domnul dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog, si dr. Corrado Cazacu, medic dentist.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.
Cecilia Caragea: Daca suntem sanatosi, inlocuirea unor dinti lipsa nu ar trebui sa reprezinte o problema! Dar daca ne confruntam cu diferite afectiuni (si, odata cu inaintarea in varsta, cu totii ajungem sa ne confruntam, in mod firesc, cu diferite afectiuni), lucrurile pot sa devina ceva mai dificile. Solutii exista! Haideti sa aflam care sunt acestea de la specialistii invitati astazi la Diferente si Esente!
In tinerete, cand inca nu si-au facut aparitia tot felul de afectiuni generale, asociate, de regula, inaintarii in varsta, e mult mai simplu sa apelezi la implanturi dentare, din acest punct de vedere!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Trebuie sa intelegem ca putem sa ramanem fara dinti la orice varsta! Se intampla din cauza bolii parodontale, care, cu cat suntem mai tineri, cu atat e mai agresiva. Adica am cunoscut si am operat pacienti care au ramas fara dinti de la 21 de ani pana la aproape 90 de ani. Este o plaja foarte mare cand vine vorba de varsta pacientului. Si apoi, desigur, in functie de varsta pacientului, pot sa apara si alte complicatii de ordin general, legate de starea lui de sanatate. Statistic vorbind, exista mai mare probabilitatea ca, odata ce pacientul depaseste 60-65 de ani, sa ramana complet fara dantura si sa aiba nevoie de o interventie chirurgicala pentru inserarea de implanturi, pentru refacerea osului. Atunci, sigur ca in jurul acestei varste de 65 de ani mai apar si alte probleme de sanatate. Cea mai frecventa problema de sanatate este hipertensiunea arteriala. Adica sunt foarte multi pacienti, care sunt pe tratament sau ar trebui sa fie pe tratament, cu hipertensiunea arteriala. Acest lucru se depaseste destul de usor, impreuna cu medicul cardiolog, care se asigura ca pacientul este echilibrat, are o tensiune normala, isi ia medicamentele si in timpul interventiei, si dupa interventie. Deci nu este nicio problema, doar atat ca trebuie sa fim siguri ca pacientul este in grija unui medic cardiolog. In timpul interventiei chirurgicale in sine, avand in vedere ca interventia se face si sub supravegherea unui medic anestezist specialist ATI, la noi, chiar si in timpul interventiei, daca observam ca pacientul are fluctuatii de tensiune, medicul se ocupa sa ii ofere pacientului o tensiune normala si noi, ca medici implantologi, putem sa ne facem treaba fara niciun fel de risc.
Un caz special este cel al persoanelor care urmeaza tratamente cu anticoagulante! Ce se poate face in cazul acestora?
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Exista un protocol de tratament. Impreuna cu medicul cardiolog, i se aplica tratamentul special pacientului – el in continuare este pe anticoagulante, dar pe o forma speciala de anticoagulante, astfel incat putem sa facem interventia, iarasi, fara niciun fel de risc. Chiar daca am avut pacient care era pe anticoagulante din 1986, de peste 30 de ani pe tratament cu anticoagulante, am putut sa il operam si are o dantura fixa fara nicio problema, desi in momentul in care l-am operat era la venerabila varsta de 86 de ani. Si pot sa va spun ca in momentul in care s-a vazut cu dintii ficsi in gura a intinerit 20 de ani, in acea zi in care am montat lucrarea provizorie!
Dar un adevarat flagel al zilelor noastre este diabetul si multe persoane care se confrunta cu aceasta afectiune se intreaba daca pot beneficia si ele de implanturi dentare!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Cand vine vorba de glicemie, atata timp cat pacientul are o glicemie pana in 140… oricum, cine are problema aceasta intelege aceasta valoare si, iarasi, putem sa operam fara probleme. Din pacientii pe care ii operam, aproape 15% au probleme de genul acesta. Ori au diabet, ori au probleme cu coagularea sangelui!
Iata ce analize sunt extrem de importante in acest caz si de ce anume!
Dr. Corrado Cazau, medic dentist: Este foarte importanta glicemia, una din valori, si hemoglobina glicozilata sa fie in parametri, pentru ca ea ne indica daca organismul se va putea lupta cu acea rana din gura (cand o vom face pentru inserarea implanturilor) sau nu. Ce se intampla, de fapt? Atunci cand avem o glicemie crescuta, la pacientii cu diabet, scade imunitatea organismului in general si local, ceea ce inseamna ca exista anumite riscuri de infectie locala. Mai ales ca lucram intr-un mediu bucal nesteril, cu incarcare microbiana crescuta si avem acest risc de infectie, plus ca mai avem riscul intraoperator al unei sangerari crescute, pentru ca pacientii cu diabet se caracterizeaza prin sangerare crescuta, din cauza fragilitatii vaselor, pentru ca sunt afectate de aceasta boala. Si, dupa cum bine stim, la pacientii cu diabet care au si alte probleme, ranile se inchid foarte greu. Inclusiv acea remodelare osoasa, remodelarea gingiei se produc foarte greu. Insa aceste lucruri pot fi evitate printr-un bun control glicemic. Asta inseamna ca trebuie sa urmarim acea hemoglobina glicozilata, o analiza care arata cat de bine am controlat glicemia in ultima luna. Si, daca o apropiem de valorile normale, reactia organismului la operatie va fi in parametri normali, luand si anumite masuri de precautie – intraoperatorii, postoperatorii… Raspunsul este ca se pot trata pacientii cu diabet cu implanturi dentare, dar luand anumite precautii si luand in seama la anumite valori ale glicemiei, sa le coboram la un nivel acceptabil.
De asemenea, un caz special il reprezinta pacientii care se confrunta cu hepatita!
Dr. Corrado Cazau, medic dentist: E afectata functia ficatului, iar functia ficatului e foarte importanta pentru producerea proteinelor din care se face ulterior si se remodeleaza osul, gingia si toate tesuturile din jurul implanturilor. Trebuie sa fim atenti sa facem preoperator anumite analize care sa ne indice starea si statutul actual al pacientului si daca noi, in limite normale, trebuie sa il echilibram ca sa ne asiguram ca, ulterior, organismul va reactiona pozitiv la implanturile inserate, adica va face tot posibilul sa reconstruiasca osul, gingia si nu vom avea infectii locale. Si ficatul este foarte important pentru acea imunitate, in producerea acelor imunoglobuline care ajuta imunitatea organismului. La fel este sa ne asiguram preoperator, in caz de hepatita, ca nu vom avea o sangerare crescuta, pentru ca ficatul este responsabil de sinteza anumitor factori de coagulare care sunt foarte importanti intraoperator. In cazul in care ficatul este atat de afectat, vom avea o hemoragie destul de pronuntata, atat intra-, cat si postoperator, cu anumite complicatii postoperatorii ulterioare.
Insa, pe langa aceste situatii mai deosebite, exista o alta afectiune: osteoporoza, care mai ales pe femei le face sa se intrebe daca mai pot apela si ele la implanturi dentare in aceasta situatie!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Cand vine vorba de doamne, afectiunea pe care o intalnim destul de des diagnosticata este osteoporoza! Osteoporoza este diagnosticata de o sumedenie de medici specialisti, care toti au tendinta sa prescrie un medicament, o clasa de medicamente care interactioneaza cu ceea ce urmeaza sa se intample in gura pacientului. Sunt niste medicamente care se dau pentru oase, in cazul osteoporozei, care pot duce la necroza oaselor fetei. Adica: daca pacientul are probleme cu dintii, daca pacientul este fara dinti si vrea dinti si primeste acest tip de tratament, de multe ori trebuie sa intrerupem tratamentul, sa asteptam 6 luni de cand s-a intrerupt tratamentul si sa reparam atunci dintii. Asta este o situatie care se rezolva extrem de simplu! Daca cumva auziti ca ati primit diagnosticul osteoporoza, veniti intai la dentist, sa va consulte o echipa de medici specialisti in stomatologie si in toate ariile stomatologiei, ca sa primiti intai tratamentul dentar, iar apoi, dupa ce primiti acordul dentistului, sa incepeti orice fel de tratament va da orice alt medic pentru aceasta osteoporoza.
Asadar, exista solutii moderne de implantologie care le permit pacientilor cu diferite afectiuni sa beneficeze de implanturi dentare. Si aceasta chiar si in cazul persoanelor pentru care resorbtia osoasa a fost extrem de grava!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Chiar daca ar trebui sa mergem sa facem interventia intr-un bloc operator, intr-o sala de chirurgie generala, in care pacientul a primit anestezie generala ca sa putem face o interventie foarte ampla si in care sa putem pune implanturi chiar in oasele zigomatice, care sunt aceste oase plasate imediat sub ochi… Pentru ca, atunci cand maxilarul dispare complet, este foarte afectat de tot felul de infectii, implanturi puse gresit sau purtarea protezei pentru un termen foarte lung, pana dispare complet osul maxilar. Atunci, singura optiune este sa mergem in acest os, osul zigomatic. Si aceasta este o interventie mai ampla, pe care vrem sa o realizam chiar in cadrul unui spital. Si, atunci, avem si bloc operator, in care putem sa facem acest tip de interventii cu anestezie generala. Este o interventie care dureaza, de multe ori, cam 5-6 ore si, tocmai de aceea, trebuie sa avem toata aceasta siguranta!
Dar recuperarea?
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Chiar daca sunt tehnici mai ample, o operatie mare care se face cu anestezie generala, bloc operator, pacientul, daca este sa se umfle, se umfla in primele cateva zile, iar, undeva spre maxim doua saptamani, pacientul arata perfect normal, doar ca are dinti ficsi in gura. Aceasta este marea schimbare pentru acest tip de interventii!
Insa in partea de jos, la mandibula, ce solutii exista?
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: In partea de sus, avand optiunea aceasta cu implanturile zigomatice, cumva mai ai o optiune suplimentara. In partea de jos, daca lasam sa se atrofieze de tot, sa dispara complet osul mandibulei, singura rezerva este osul mandibular. Optiunile sunt clar mai limitate decat in partea de sus, dar, in acelasi timp, in osul de la mandibula, chiar daca mai raman acolo 7-8 milimetri, putem pune niste implanturi speciale ultrascurte, in care putem sa punem dinti ficsi. Deci nu suntem limitati. Osul de la mandibula este un os mult mai dur decat osul de la maxilar, iar aceasta ne ajuta!
Asadar, important este sa avem grija de sanatatea noastra si sa mergem periodic la controalele medicale si, bineinteles, la cele stomatologice, pentru ca sa previi este mai usor, mai putin costisitor si mai putin dureros. Sanatate, ca-i mai buna decat toate!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.