Din Cetatea Albinelor Apidava – Traditii de Rusalii
0Din Cetatea Albinelor APIDAVA – Traditii de Rusalii
Proiect susținut de APIDAVA.
Realizator: Cecilia Caragea.
In Cetatea Albinelor APIDAVA, iubim si respectam traditiile! Si vrem sa le marcam impreuna, sa le onoram si sa le ducem mai departe! De aceea, vrem ca astazi va invitam sa aflati mai multe despre traditiile legate de sarbatoarea Rusaliilor!
TRADITII
La 10 zile de la Inaltarea Domnului si la 50 de zile de la Inviere, in Biserica Ortodoxa se sarbatoreste Pogorarea Sfantului Duh, praznic cunoscut si sub numele de Rusalii sau Cincizecime.
Sarbatoarea Pogorarii Sfantului Duh dateaza de la inceputul crestinismului. Atunci, la Cincizecime erau marcate atat Inaltarea lui Hristos, cat si Pogorarea Duhului Sfant. Ulterior, in jurul secolului al V-lea, cele doua sarbatori au fost separate. Evenimentul Pogorarii Duhului Sfant este descris in Faptele Apostolilor, unde se spune ca Duhul Sfant S-a coborat din cer ca un vuiet puternic, impartindu-se deasupra capului fiecaruia dintre cei prezenti in chip de limbi de foc. Potrivit exegetilor, precum Sfantul Ioan Gura de Aur, la eveniment nu au luat parte numai Apostolii. In traditia ortodoxa, precum si in cea romano-catolica, se spune ca la Cincizecime era de fata si Maica Domnului. Asadar, Sfantul Duh s-a revarsat peste toti membrii Bisericii, iar faptul ca limbile de foc se despart arata ca fiecare dintre noi se invredniceste de primirea Duhului dupa propriile puteri. Duhul ne sfinteste pe toti in parte si pe toti laolalta, in comuniune.
In momentul Pogorarii Duhului Sfant, se spune ca Apostolii au primit harul de a grai in limbi pe care, pana atunci, nu le cunoscusera, pentru a propovadui invatatura Mantuitorului si altor neamuri, in diverse limbi. Inca din ziua Cincizecimii, Apostolii s-au facut intelesi de toti cei veniti la Ierusalim din toate colturile Orientului.
In ziua de Rusalii, se obisnuieste sa se aduca in biserici frunze de tei, simbol al limbilor de foc si al coborarii Sfantului Duh. Acestea sunt binecuvantate, apoi impartite credinciosilor. Dupa terminarea slujbei, preotul iese in camp pentru a sfinti apa ce se va folosi la stropitul semanaturilor, in timp ce oamenii impodobesc mormintele cu flori si frunze verzi. Popular, acum sunt Mosii de Vara, se fac pomeni si se amintesc mosii si stramosii.
Cu aceasta sarbatoare se incheie perioada sarbatorilor pascale. Suprapunandu-se peste sarbatoarea precrestina a Rusaliilor, este foarte dificila diferentierea obiceiurilor si practicilor crestine de cele precrestine.
In mitologia romaneasca, Rusaliile mai sunt cunoscute sub numele de imparatesele-vazduhului. Sunt fiinte ce danseaza in vazduh si vietuiesc in locuri neumblate. Nu se stie cate sunt la numar si nici nu li se spune pe nume, ca sa nu se supere. In traditia populara, erau respectate si temute, crezandu-se ca sunt aducatoare de boli.
In traditia populara, Rusaliile sunt, asadar, niste fiinte fantastice, malefice, asemanatoare ielelor, care umbla prin vazduh incepand din a 25-a zi dupa Pasti si pot provoaca mult rau oamenilor: ii pocesc, ii schimonosesc si ii innebunesc pe toti cei care nu le respecta zilele. Tot credinta populara spunea ca acela caruia i-au fost luate mintile pentru ca a privit la dansul Ielelor poate fi vindecat numai de „calusari”, pentru ca ei aveau puterea de a vindeca si de a alunga aceste spirite.
Ca sa apere gospodariile de mania Rusaliilor, oamenii mai obisnuiesc si astazi sa agate la porti sau la intrarea in casa ramuri verzi de tei. Despre tei se crede ca are puterea sa fereasca gospodariile de grindina sau de duhurile rele.
Tot din ziua de Rusalii, batranele incep sa culeaga plantele cu puteri tamaduitoare, caci se crede ca multe plante de leac au cu adevarat puteri tamaduitoare daca sunt culese pana de Sanziene.
Pastram impreuna aceste traditii frumoase, ne amintim de ele cu drag, pentru ca sunt radacinile noastre si parte din identitatea noastra si e firesc sa le perpetuam cu drag! Si noi, din cetatea albinelor Apidava, va vom invita mereu sa ne respectam si sa ne onoram traditiile!
CONCURS
Ca de obicei, va invitam si la traditionalul concurs al emisiunii online “Din Cetatea Albinelor Apidava”. 5 dintre dumneavoastra vor putea castiga cate un borcan de miere de tei de la Apidava. Iata ce trebuie sa faceti pentru a participa la concurs! La prezentul material video va invitam sa inserati un comentariu cu textul: “Respect traditia, precum brandul romanesc Apidava“ si peste 3 zile (in 31 mai 2018) vom extrage la sorti cei 5 castigatori care vor primi fiecare cate un borcan cu miere de tei Roua Florilor (de 500 de grame) de la Apidava!