Profesionistii Zambetului – Importanta planului de tratament si a echipei medicale in stomatologie
0Profesionistii Zambetului – Importanta planului de tratament si a echipei medicale in stomatologie
Sambata, 20 aprilie 2019, de la ora 08.30, pe Realitatea TV.
Invitata: Doamna doctor Andreea Jianu, medic dentist specialist in ortodontie.
Emisiune sponsorizata de Unique Smile (www.uniquesmile.ro).
Un proiect ARENA Communications.
Astazi, in stomatologia moderna, la o prima vizita intr-o clinica stomatologica se realizeaza o evaluare a situatiei pacientului si un plan de tratament care poate sa includa o intreaga echipa medicala, in functie de complexitatea cazului!
Dr. Andreea Jianu, medic dentist specialist in ortodontie: Tratamentele interdisciplinare si stomatologia moderna sunt toate spre beneficiul pacientului. De ce spun asta? Cand se prezinta un caz complex, este investigat, se face un set de fotografii dentare, se iau niste amprente, se fac niste modele de studiu pentru a studia cazul, dupa cum spune si denumirea… Toti medicii din echipa medicala respectiva vad acel caz prin prisma experientei lor si. atunci. se face si un plan de tratament tintit. Fiecare pe specializarea lui. Stabilim impreuna care este ordinea, care este prioritatea si apoi trecem la treaba. E foarte important ca. pe parcursul colaborarii noastre. sa tinem legatura unii cu altii, in ideea in care eu am realizat, de exemplu, un implant dentar, peste cateva luni ajunge la medicul protetician, sa ii puna o coroana. E foarte importanta colaborarea aceasta intre medici si comunicarea dintre ei. Adica, in momentul in care pacientul se aseaza pe scaun, lui i s-a explicat foarte bine de la inceput tot parcursul tratamentului, este linistit, stie ca ajunge si la medicul chirurg, si la medicul endodont.
Astfel, aceasta colaborare intre membrii echipei medicale este in beneficiul pacientului si se reflecta in rezultatele obtinute!
Dr. Andreea Jianu, medic dentist specialist in ortodontie: In cadrul unei sedinte medicale, cand discutam despre un pacient, este foarte frumos ca poti beneficia tu, ca medic, de expertiza colegului tau, tu facand doar anumite interventii si doar o parte din stomatologie, colegul tau, facand partea lui, vine si iti ofera suportul si in tratamentele pe care tu le faci!
Asadar, viitorul stomatologiei inseamna specializare si colaborare!
Dr. Andreea Jianu, medic dentist specialist in ortodontie: Din punctul meu de vedere, viitorul este al colaborarii interdisciplinare, beneficiile asocierii mai multor ramuri din stomatologie, facute toate la un standard ridicat. Asta, din punctul meu de vedere, inseamna tratamente premium. Actualmente, sunt tot felul de tehnologii noi, echipamente, aparate, materiale care vin in ajutorul medicilor specialisti si care ofera rezultate bune in timp.
In plus, astazi au aparut noi tehnologii digitale, noi materiale si proceduri care au schimbat, efectiv, modul de realizare al tratamentelor stomatologice!
Dr. Andreea Jianu, medic dentist specialist in ortodontie: Stomatologia viitorului nu reprezinta doar tratamentul interdisciplinar si mai multi medici asociati, ci si o tehnologie de ultima generatie. Asta inseamna, de fapt, evolutie in orice ramura a medicinei. De exemplu, un confort al pacientului si o mai buna exactitate a investigatiilor facute este data de o radiografie tridimensionala 3D, pe care medicul chirurg (sau medicul ortodont, in cazul problemelor articulare) o verifica si stabileste un diagnostic. Totul spre stomatologia digitala, adica scanerul, un scanner intraoral care iti permite sa nu mai iei o amprenta clasica, pe care o luai in trecut cu materiale care pot provoca o senzatie de disconfort, o senzatie de greata, in anumite cazuri, pacientilor… Scannerul intraoral ofera foarte multe avantaje! De exemplu, am avut o pacienta care, pana nu am avut disponibila aceasta tehnologie, nu a putut sa isi efectueze niste lucrari dentare din cauza ca nu a putut sa isi ia o amprenta. Am incercat inclusiv teste, i-am dat lingura acasa, ca sa faca ea exercitii si a luat calmante ca sa putem sa finalizam o lucrare. Iar, in momentul in care tehnologia a fost disponibila, si pacienta a putut beneficia de o lucrare dentara, adica lucrul oarecum imposibil in trecut.
Dar, pentru succesul tratamentelor este importanta, cum spuneam, colaborarea dintre membrii echipei medicale!
Dr. Andreea Jianu, medic dentist specialist in ortodontie: De exemplu, sunt pacienti care vin la noi pentru inlocuirea unei lucrari dentare vechi, care nu mai este nici de actualitate, creeaza un anumit disconfort… Si, atunci, medicul protetician, in principiu, este dirijorul orchestrei de medici, pentru ca el stabileste ce isi doreste in final si apoi ne comunica noua, din echipa, ce are nevoie ca acel rezultat din final sa poata fi realizabil. Si am avut un caz in care realizarea unei lucrari dentare predictibile si mult mai actualizate nu a putut fi posibila deoarece era necesar sa mutam pozitia anumitor dinti. In trecut, daca nu apelai la medicul ortodont sau daca nu aveai o astfel de colaborare, realizai o lucrare dentara cu un mic compromis. De ce spun asta? Pentru ca, daca un dinte se extrage si nu este inlocuit la timp, toti ceilalti dinti se muta, migreaza, apar modificari ale muscaturii si, atunci cand medicul vrea sa faca o lucrare dentara, este limitat de un cadru existemt. Daca nu ai colaborarea unui medic ortodont care iti poate muta dintii astfel incat sa iti realizeze o lucarea dentara caracteristica standardelor actuale, nu faci decat sa ii oferi acelasi rezultat din trecut, poate, da, un pic mai estetic, dar, ca functie si ca viabilitate, mai redus.
Insa, pentru obtinerea unui zambet frumos si sanatos, si pacientii trebuie sa inteleaga ca este necesara aceasta colaborare interdisciplinara intre mai multi specialisti din domeniu, in propriul lor avantaj!
Dr. Andreea Jianu, medic dentist specialist in ortodontie: In practica noastra, avem si pacienti care isi doresc tratamente estetice, adica au, de exemplu, mai multe obturatii (plombe) pe dintii din fata, care, in timp, si-au pierdut din culoare, nu mai au marginile foarte bine conturate, tot felul de probleme aparute in timp si isi doresc un rezultat estetic mai predictibil. Orice obturatie realizata nu ofera neaparat un rezultat predictibil in timp, pentru ca materialele compozite absorb pigmenti din alimentele noastre colorate si, in timp, este nevoie sa le dam un refresh. Si, atunci, pacientii isi doresc poate fatete dentare. In cazul in care iti doresti fatete dentare si ocluzia ta, muscatura ta nu este in regula, nu poti sa beneficiezi de niste fatete dentare care sa reziste si care fie in niste limite biologice. Nu poti sa vii cu dintii strambi si sa iti doresti, de asemenea, fatete dentare! Nu poti sa ai marginile gingiei la niveluri diferite si sa iti doresti fatete dentare. Poti sa iti doresti, dar mai inainte trebuie sa treci, poate, pe la medicul ortodont, pe la medicul chirurg, astfel incat cei doi specialisti sa pregateasca terenul proteticianului, care ziceam ca este dirijorul, pentru a realiza aceste fatete dentare. De asemenea, fatetele dentare realizate pe o muscatura cu probleme, in primul si in primul rand, sunt foarte greu de realizat. Dar, si in cazul in care se realizeaza, nu rezista. Adica se pot ciobi, se pot descimenta, pentru ca exista o forta anormala care se tramsmite dintilor din fata… Atat timp cat avem niste dinti in fata care sunt tociti, s-a tocit smaltul nostru natural, care este cel mai dur tesut din organism… Daca s-a tocit smaltul nostru natural, nimic din ceea ce o sa punem noi acolo, artificial, nu va rezista in timp, dintr-un anumit motiv. Si, atunci, daca nu actionam asupra cauzei care a dus la tocirea smaltului, echilibrarea muscaturii, nu putem avea pretentia ca o fateta dentara, un material artificial lipit si creat acolo sa reziste, pentru ca sunt aceleasi forte anormale care vor duce la dezlipirea si desprinderea ei.
Astfel, prin abordarea in echipa a unui caz complex, se obtin solutii pe termen lung si rezultate durabile!
Dr. Andreea Jianu, medic dentist specialist in ortodontie: In consultatiile pe care le efectuez, explic pacientilor (bineinteles, celor care au nevoie de tratamente complexe – a nu se intelege ca orice caz care ajunge la noi are nevoie de tratamente complexe), le explic pacientilor ca, pentru atingerea unor obiective cu un standard ridicat, este nevoie de abordarea in echipa. Si are nevoie si pacientul sa inteleaga ca va trece si va ajunge sa fie tratat de mai multi medici la un loc. In trecut, era foarte confortabil si comod sa te duci la medicul dentist, sa iti faca toate tratamentele de care ai nevoie si, ca pacient, nu prea iti venea sa te duci in alta parte sau sa mergi spre o alta specializare pentru ca tie iti e comod si te-ai obisnuit cu medicul respectiv. Trebuie sa intelegem ca asta este o abordare mai veche, din trecut, si trebuie sa fim deschisi pentru a primi experienta si expertiza specialistilor. In sedintele noastre de prezentare a planului fiecarui pacient ii explicam ca are nevoie sa aiba mintea deschisa spre a colabora cu fiecare medic in parte!
Asadar, nu e vorba doar de o colaborare intre membrii echipei medicale, ci si intre pacient si echipa medicala, pentru ca doar astfel se pot obtine rezultatele dorite!
Dr. Andreea Jianu, medic dentist specialist in ortodontie: Ii sfatuiesc pe pacienti, pe cei care merg al un consult si doresc o reabilitare a zambetului lor, sa fie deschisi in a asculta si parerea mai multor specialisti. Daca cel care face consultatia decide ca are nevoie si de colegii lui pentru a realiza un plan bine structurat si predictibil in timp, sa mearga pe mana lui, pentru ca cei care lucreaza in echipa stiu de ce lucreaza in echipa. Si, atunci, dupa ce ai finalizat tratamentul, tu, ca pacient, esti fericit, esti cu zambetul pe buze. Si nu uita: mentinerea este foarte importanta, pentru ca e important sa prevenim! Si, atunci, prezinta-te si la controlul de sase luni, realizeaza-ti o igienizare profesionala intr-un cabinet… Atunci, cred ca problemele stomatologice din trecut, unde toata viata am mers pe la stomatolog, cred ca pot fi prevenite!