Profesionistii Zambetului – Parodontoza si implanturile dentare
0Profesionistii Zambetului – Parodontoza si implanturile dentare
Sambata, 21 septembrie 2019, de la ora 08.30, pe Realitatea TV.
Invitati: Doamna doctor Anca Rusu si domnul doctor Alexandru Pintilie, medici specialisti in chirurgie dento-alveolara.
Emisiune sponsorizata de Dental Premier (www.dentalpremier.ro).
Un proiect ARENA Communications.
Multi pacienti se intreaba daca pot beneficia de implanturi dentare daca se confrunta cu temuta parodontoza. Inainte de toate, haideti sa aflam ce este parodontoza si in ce masura se poate recurge la solutia implanturilor dentare!
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Boala parodontala sau parodontoza reprezinta o afectiune des intalnita, care afecteaza dintii, afecteaza, de fapt, tesuturile de sustinere a dintelui in alveola. Boala parodontala este insotita de sangerari gingivale, de mobilitatea dintilor, de inflamatia tesuturilor de sustinere a dintelui in alveola, lucruri care trebuie sa-l alarmeze pe pacient si sa-l determine sa vina la un control. In functie de situatie, boala parodontala poate fi tratata, poate fi oprita in evolutie sau, in cazurile cele mai avansate, cele mai dificile, este necesara, din pacate, extractia tuturor dintilor si inserarea implanturilor dentare. Din fericire, aici, chiar daca pacientul are boala parodontala, se pot insera implanturi – se numesc implanturi rapide. Intr-o sedinta, are loc extractia impreuna cu inserarea implanturilor, urmand ca in 24 de ore pacientul sa beneficieze de o lucrare fixa provizorie.
Asadar, pacientii pot beneficia de o reabilitare orala chiar daca sufera de parodontoza?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Chiar daca pacientii au boala parodontala, pot beneficia de reabilitarea orala cu conditia ca, inainte, sa aiba loc niste pregatiri. Lucrul cel mai important il reprezinta o igienizare a cavitatii orale, astfel incat placa bacteriana, incarcarea bacteriana sa fie cat mai scazuta. Chiar daca, in urma planului de tratament propus, stim ca urmeaza sa se faca extractia tuturor dintilor, este, totusi, necesara igienizarea, inainte, a cavitatii bucale, respectiv un detartraj, intrucat, in felul acesta, scade contaminarea gingiilor, scade placa bacteriana si vom beneficia de gingii mai putin inflamate, astfel incat riscurile, la final, sa fie cat mai scazute.
Dar daca pacientii cu parodontoza au ajuns la o mobilitate foarte mare a dintilor din cauza acestei boli?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Este o conceptie gresita, conform careia, daca exista boala parodontala, mai bine sa se astepte pana cand pierdem toti dintii, intrucat la final oferta osoasa va fi mult mai scazuta. Cu cat lasam mai mult dintii afectati de boala parodontala, cu atat osul se va resorbi mai mult si, cand vom dori sa inseram implanturi dentare, nu vom avea suficient os sau suficienta gingie. De aceea, recomandam ca, in cazul bolii parodontale avansate, sa se faca extractia dintilor si inlocuirea lor cu implanturi si cu lucrare fixa.
Exista masuri suplimentare care trebuie avute in vedere in cazul acestor pacienti?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Daca este necesara extractia tuturor dintilor afectati de boala parodontala si inserarea implanturilor, este foarte important ca, intraoperator, sa se curete foarte bine osul, inclusiv gingia. Pentru aceasta se poate folosi chiar laserul, in momentul operatiei.
Dupa o asemenea interventie, care sunt regulile pe care trebuie sa le respecte un pacient?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Daca pacientul a avut boala parodontala si a fost nevoie sa se faca extractia tuturor dintilor, inserarea implanturilor si reabilitarea totala a danturii, este foarte important ca pacientul sa isi mentina rezultatele. Bacteriile se pot depune si pe suprafata implanturilor. Deci o igienizare corect facuta de catre pacient, dar si detartrajul profesional, facut periodic in cabinet, reprezinta lucruri foarte importante. Igienizarea implanturilor si a lucrarilor inserate peste implanturi se realizeaza, evident, cu periuta dentara, printr-o tehnica corect condusa. Trebuie completata prin utilizarea atei dentare sau a ceea ce se numeste superfloss, o ata speciala cu care se curata zona de sub lucrare, care este in contact cu gingia. Foarte importanta este si folosirea dusului bucal, care, prin presiunea apei, indeparteaza bacteriile din zonele mai putin accesibile.
Pacientii trebuie sa vina periodic la medicul stomatolog, pentru o igienizare profesionala si detartraj. De ce anume?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Placa bacteriana se poate depune si pe dinti, dar si pe suprafata ceramica a coroanelor realizate pe implanturi. De aceea, detartrajul reprezinta o manopera care trebuie realizata in medie la sase luni.
Altfel, care sunt riscurile?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Daca nu se respecta toate indicatiile medicului, daca nu se face un periaj corect, se poate instala ceea ce se cheama periimplantita, adica afectarea gingiei, chiar si a osului din jur-imprejurul implantului, putand duce, in cazuri extreme, in cazul in care nu se iau masuri, chiar la pierderea implantului.
In aceste situatii, exista solutii?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Daca pacientul se prezinta cu periimplantita in cabinetul stomatologic, se poate ajunge chiar la extractia implantului. Vestea buna este ca se poate repara aceasta problema. Adica, in functie de tipul de defect osos, chiar in momentul scoaterii implantului sau ulterior, se poate insera un alt implant dentar.
De ce este atat de importanta igiena riguroasa in cazul acestor pacienti?
Dr. Alexandru Pintilie, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Este foarte important ca, dupa operatia de inserare de implanturi, pacientul sa aiba grija de tratamentul realizat. Astfel, el trebuie sa aiba o igiena riguroasa, sa vina la controale periodice, iar rezultatele vor fi multumitoare. In caz contrar, se ajunge la periimplantita. Periimplantita este afectiunea tesuturilor din jurul implanturilor. Astfel, un pacient care nu are grija de implanturile dentare printr-o igiena riguroasa poate sa ajunga la periimplantita. Se resorb tesuturile din jurul implanturilor, iar terapia implantara poate sa fie pusa sub amenintare din cauza periimplantitei.
In ce constau aceste igienizari profesionale?
Dr. Alexandru Pintilie, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Pacientul se prezinta in cabinetul medical pentru o igienizare in zona implantara… se realizeaza un periaj profesionist, un detartraj la dintii vecini, pentru ca acumularea de tartru produce inflamatie gingivala, iar inflamatia gingivala poate sa duca la periimplantita.
Dar in cazul pacientilor care au beneficiat de sistemul de reabilitare orala printr-o lucrare fixa pe implanturi?
Dr. Alexandru Pintilie, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Dupa reabilitarea orala completa, igienizarea profesionala se realizeaza in cabinet in urmatorul fel: pacientul se prezinta o data la sase luni pentru un control, in momentul controlului lucrarea este desurubata de pe implanturi, se curata foarte bine lucrarea, se evalueaza foarte bine si starea tesuturilor din jurul implanturilor, astfel incat sa stim ca totul este in regula. Daca igienizarea realizata de pacient acasa este defectuoasa, exista posibilitatea ca sub lucrarea protetica pe implanturi sa se acumuleze placa bacteriana. Aceasta placa bacteriana inflameaza foarte mult tesuturile din jurul implanturilor, astfel incat pot sa apara probleme pe viitor. De aceea, este recomandat ca pacientul sa viziteze medicul stomatolog o data la sase luni, pentru o curatare profesionala.
Asadar, in concluzie, si pacientii care se confrunta cu boala parodontala pot beneficia de implanturi dentare daca se repsecta anumite masuri suplimentare.
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Asadar, chiar daca pacientii se confrunta cu boala parodontala, exista, din fericire, solutia de inserare a implanturilor, boala parodontala nereprezentand un obstacol pentru inserarea implanturilor!