Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Ce este condilografia si cum se realizeaza fatetele dentare condilografiate
0Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Ce este condilografia si cum se realizeaza fatetele dentare condilografiate
B1 TV, 30 octombrie 2021, de la ora 9.30
Invitat: doctor Andi Dragus
Emisiune sponsorizata de Clinica Dr. Dragus (www.clinicadrdragus.ro, www.facebook.com/clinicadrdragus, 021 312 4690)
Atunci cand avem nevoie de lucrari protetice, de coroane sau de fatete dentare, de exemplu, chiar daca la prima vedere pare ceva simplu, ar fi bine sa intelegem ca acestea trebuie realizate tinandu-se cont de foarte multe aspecte. Se fac analize si masuratori specifice, pentru ca acestea sa poata sa fie executate conform unicitatii fiecaruia dintre noi. In unele situatii mai complexe, este nevoie de condilografie. Aceasta este o tehnica digitalizata de diagnosticare utilizata in stomatologie, prin care se studiaza cele doua articulatii temporo-mandibulare, ceea ce este extrem de important pentru predictibilitatea si succesul planului de tratament. Pentru a afla in ce consta condilografia, trebuie mai intai sa intelegem specificul acestor articulatii temporo-mandibulare.
Dr. Andi Dragus, medic dentist: Mandibula este un os care este in aer, pe care se insereaza muschi, care o tin intr-o anumita pozitie fata de craniu. Aceasta numim noi dimensiunea verticala de ocluzie. Cand incep sa se piarda din dinti, automat, dintii migreaza in plan orizontal, vertical si se produc niste dezechilibre la nivelul acestui plan. Exista pacienti care au deja planuri dezechilibrate, pentru ca au diverse malpozitii dentare, adica oasele sunt mai putin dezvoltate, iar dintii nu incap pe aceste oase sau, invers, au spatii, sunt oasele mai mari si dintii mai mici. Depinde de situatie. Ceea ce ne intereseaza este sa facem un plan de tratament functional si estetic. Deci functia e pe primul plan. Si aceasta functie ce inseamna ? Ca inregistrezi dinamica mandibulara. Dinamica mandibulara consta din cateva miscari: protruzie, cand vin cu dintii in fata, retruzie, cand ma duc in spate, lateralitate stanga, lateralitate dreapta. Acestea sunt miscarile pe care le facem cand masticam. Cand incepem masticatia, venim in fata, sa prindem alimentele, deschidem usor gura, dupa care incepem stanga-dreapta sau dreapta-stanga, depinde de pacient, apoi ma duc inapoi si tot asa… Deci pacientul nu mananca asa, doar asa, e imposibil sa mananci asa. Aceasta e pozitia de intercuspidare, cum o numim noi. Dar aceasta nu este o pozitie de dinamica, este o pozitie statica, care exista si e importanta, ne da anumite informatii. Dar, fara aceasta dinamica, lucrarile pe care le facem sunt aleatorii! Nu pot sa fie niste lucrari integrate in biologia si functionalitatea sistemului stomatognat, adica tot ce inseamna stomatologia. De aceea, indiferent ca facem un tratament ortodontic, ca facem implanturi, regenerari osoase, ca facem fatete, ca facem, sa zicem, chirurgie ortognata, inregistram dinamica mandibulara, vedem ce limitari avem… Pentru ca fiecare caz are un interval in care poti sa te misti. Nu poti sa faci dintii oricum. Si asta trebuie sa inteleaga si pacientii! Nu poti sa-i faci oricum. Deci ei trebuie integrati in aceasta dinamica mandibulara, care tine, de fapt, de anatomia craniului. Aceasta este anatomia craniului, unde exista fosa glenoida, stanga-dreapta, si aceasta eminenta. La unii este o fosa mai plata, la unii, mai adanca si asa mai departe… Deci pana nu faci condilografia nu ai de unde sa stii cum e aceasta fosa si cum e dinamica, deci cum se misca acesti condili!
Dar haideti sa aflam ce este condilografia!
Dr. Andi Dragus, medic dentist: Condilografia este o metoda neinvaziva de diagnosticare a articulatiilor temporo-mandibulare. E foarte simplu de realizat, nu e nimic dureros. Exista condilograful, care este un aparat… Acest aparat se leaga la un computer sau la un laptop care contine un soft cu care inregistram dinamica mandibulara. De fapt, condilografia o consider baza oricarui plan de tratament. Deci tot timpul, la orice fel de lucrare, ca e pe implanturi, ca e pe dinti naturali, ca urmeaza sa fac extractii… tot timpul incep cu o condilografie.
Asadar, aceasta tehnica digitalizata ofera o serie de informatii precise, care il ajuta pe medicul stomatolog sa realizeze viitoarele lucrari conform necesitatilor specifice pacientului respectiv, pacientul beneficiind, astfel, de un tratament predictibil. Dar cum anume sunt utilizate aceste informatii petnru realizarea lucrarilor finale?
Dr. Andi Dragus, medic dentist: Aceste informatii se transmit catre un articulator, in laborator, si se fixeaza modelele in pozitia respectiva. Si orice miscare pe care o facem pe acel articulator va fi identica cu ceea ce face pacientul in gura.
De exemplu, pentru un pacient care isi doreste fatete dentare cum se procedeaza? Dupa ce se realizeaza condilografia, in cazul pacientului respectiv, care sunt pasii urmatori?
Dr. Andi Dragus, medic dentist: Se realizeaza un wax-up diagnostic functional secvential, in ceara, inainte de a incepe sa slefuim dintii si a face orice. Si atunci ii prezentam pacientului cazul. Luam fiecare dinte, il modelam in ceara, cu doua pinuri, aici… Fiecare dinte e sectionat, e pus in articulator, unde se face aceasta dinamica… Si, atunci, acesta este pacientul intr-o zona de functionalitate si estetica! Daca vrea asta, putem sa obtinem, dar ceea ce-si doreste mai incolo nu am cum sa-i ofer, pentru ca ar fi riscant pentru el si nu am cum sa fac asta.
Dar in ce masura pacientii inteleg aceste lucruri? Adica faptul ca au nevoie de condilografie intr-un tratament predictibil si ca nu intotdeauna se poate tot ceea ce-si doresc!
Dr. Andi Dragus, medic dentist: Fiecare dinte, in gura, este pus la fel si este ghidat, de-a lungul dentitiei mixte si de-a lungul vietii, deaceasta dinamica mandibulara. Deci, cum spuneam, fiecare dinte este intr-o continua eruptie si intr-o continua abrazie. Dintii acestia sunt usor mobili in gura, asa e normal sa fie (o mobilitate pe care n-o simti), si ei se adapteaza! Cand s-au abrazat dintii, s-a micsorat dimensiunea verticala, ei se adapteaza singuri si se functionalizeaza! Este un organism foarte inteligent corpul nostru! Daca eu, in acest echilibru, care nu e la 20 de ani ca la 30 de ani… deci oamenii trebuie sa inteleaga… Multi zic: „Dom’le, vreau sa am dintii ca la 20 de ani!” OK, oi vrea sa-i ai, dar in primul rand nu avem dintii tai de la 20 de ani, poate ai niste amprente sau poate nu… Este foarte greu sa transferi acei dinti in realitate, e foarte, foarte greu. Si, atunci, ceea ce trebuie sa inteleaga pacientul este ca el va primi tot ce este mai bun pentru el in momentul respectiv, dar nu putem sa-i promitem ca facem minuni sau ca putem sa-i indeplinim dorinte! Pentru ca toata partea aceasta de estetica e ceva subiectiv, e ceva ce-si doreste el, isi imagineaza el… Si nu poate, de multe ori, sa ne spuna cum isi imagineaza. Este foarte greu! De aceea, tot timpul spun ca estetica este ceva relativ, subiectiv.
Dar cand are nevoie cineva de fatete dentare?
Dr. Andi Dragus, medic dentist: Cineva are nevoie de fatete daca are procese carioase pe dinti, daca dintii sunt abrazati, deci exista un comportament nocturn de abrazie… de stres management, unde in trecut erau contraindicate fatetele, pentru ca nu existau materiale de cimentare atat de bune si materiale de laborator care sa reziste la fortele acestea. Acum exista! Exista aceste gutiere de bruxism, cu care dormi noaptea si, atunci, protejezi aceste fatete. Acestea sunt situatiile. Sau cand refacem alte fatete.
Cand trebuie refacute fatetele?
Dr. Andi Dragus, medic dentist: Cateodata, se decimenteaza, apar spatii intre dinti, pentru ca, lungind dintii, de exemplu, dinamica mandibulara ramane aceeasi… i-ai lungit si incep sa se loveasca cei de jos cu cei de sus si ea actioneaza ca un aparat ortodontic. Incep sa apara niste spatii intre ei. Automat, cand apar spatiile, apar depuneri de tartru si de microorganisme, acest biofilm, cum il numim noi. Automat, acolo incep sa apara si niste procese inflamatorii la nivelul gingiei…. Sunt tot felul de situatii. Sunt situatii in care isi pun fatetele, eventual si coroane, si nu se simt bine cu ele – nu trebuie sa se supere nimeni. Pentru ca orice lucrare protetica, fie ca e o proteza, ca e o punte, ca sunt coroane, ca sunt fatete, pe implanturi sau pe dinti naturali, trebuie sa se integreze in aceasta dinamica mandibulara. Daca nu se integreaza, atunci lucrurile se dezechilibreaza… si pacientul nu se simte bine! Multi au dureri la nivelul articulatiilor, au dureri la nivelul fetei, au dureri la nivelul cefei, la nivelul tamplelor… nu stiu de ce le au… Si li se schimba viata, efectiv!
Dar, cand iti faci fatete, poti sa-ti face fatete doar sus? Pentru ca multa lume se intreaba daca poate sa-si faca fatete doar pe dintii de sus din fata!
Dr. Andi Dragus, medic dentist: Daca iti faci fatete doar sus si lungesti dintii si nu faci nimic altceva, acele fatete vor fi intr-o interferenta, pentru ca musculatura ta, dinamica ta mandibulara ramane aceeasi – e un reflex, nu poti s-o schimbi, asa te-ai nascut! Si, automat, creezi dezechilibre. Daca vrei sa-ti faci dintii mai lungi, trebuie sa faci condilografia, vezi cat poti sa deschizi gura, cati milimetri poti sa deschizi gura fara sa afectezi articulatiile, si faci si pe premolari, pe molari si pe arcada niste table tops-uri, niste coroane speciale si, atunci, da, poti sa-ti lungesti dintii! Dar, daca ti-i lungesti doar aici, atunci cu siguranta o sa ai probleme. Deci nu poti sa faci pe bucatele. Asta trebuie sa inteleaga pacientul. Cand faci o astfel de reabilitare, chiar daca dintii tai n-au nicio problema, dar vrei sa ai dinti mai lungi, atunci trebuie sa-ti deschizi usor gura, sa vezi cat (pentru ca, daca o deschizi prea mult, iar e o problema, o problema mare) si dupa aceea vezi daca te satisface. Dar exista, cum v-am spus… facand acest vax-up diagnostic, vedem cat de lungi pot sa ti-i fac, cat pot sa-ti deschid gura si iti fac un mockup, adica situatia aceasta ti-o transfer peste dintii tai fara sa ma ating de dintii tai, sa-i slefuiesc. Si, atunci, tu vezi. Si, dupa ce vezi, te hotarasti – iti place sau nu.
Asadar, astazi exista noi tehnici speciale, digitalizate, si noi proceduri de lucru in stomatologie, care pot face ca pacientii sa aleaga in cunostinta de cauza si in siguranta ceea ce-si doresc. Altfel spus, sa poata beneficia de tratamente predictibile.
Noi va invitam sa urmariti in continuare emisiunile noastre de sanatate, in care prezentam noi tehnici, proceduri si materiale din medicina si din stomatologie. Si va dorim multa sanatate! Aveti grija de voi si de zambetul vostru!