Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Importanta planului de tratament
0Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Importanta planului de tratament
B1 TV, 22 decembrie 2019, de la ora 9.30.
Invitata: Doamna dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara.
Emisiune sustinuta de Clinica Dental Premier (www.dentalpremier.ro, www.facebook.com/dentalpremier.ro, Telefon: 0726.203.032).
Multi pacienti se intreaba de ce, atunci cand merg la dentist pentru o carie sau un tratament de canal, de exemplu, inainte de toate, in cadrul primei consultatii, se elaboreaza un plan de tratament al tuturor problemelor lor stomatologice.
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Pacientii care se prezinta, poate pentru prima oara, intr-o clinica stomatologica trebuie obligatoriu sa beneficieze de un plan de tratament corect si complet, facut de la bun inceput. Ce inseamna acest lucru? Poate ca de multe ori exista situatia in care pacientul considera ca are una sau doua probleme, o carie, un tratament de canal, dar, de fapt, situatia lui stomatologica este mult mai complexa decat isi imagineaza.
Dar ce presupune elaborarea planului de tratament?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Un plan de tratament complex inseamna o evaluare per ansamblu, adica trebuie sa vedem toata situatia. Exista pacienti care, pe langa cariile dentare pe care vor sa si le rezolve, au, de fapt, de exemplu, o problema cu ocluzia, adica cu felul in care musca. Sau pot exista probleme parodontale – dinti care se misca… Pot exista probleme ortodontice – dinti care nu sunt perfect aliniati si nu permit, de exemplu, realizarea unei lucrari corecte sau realizarea unui implant, tocmai din cauza faptului ca nu stau in pozitia corespunzatoare. De aceea, tratamentul, de fapt, trebuie sa fie conceput multidisciplinar. Este bine sa avem o echipa complexa si bine formata. De multe ori, pacientul, pe langa o consultatie generala, trebuie sa mearga si la medicul parodontolog, trebuie sa mearga si la medicul ortodont, la medicul care se ocupa de partea de fatete, de estetica dentara, astfel incat, de la bun inceput, dinainte sa ne apucam de tratament, sa stim exact unde dorim sa ajungem. Putem ajunge foarte usor la un esec daca nu stim dinainte care este punctul final.
In ce consta prima consultatie, in care se elaboreaza planul de tratament?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Consultatia trebuie insotita obligatoriu de o radiografie tridimensionala, la computerul tomograf. O simpla radiografie panoramica ne ofera date, dar nu suficiente. Alaturi de radiografie, se pot realiza fotografii, astfel incat sa stim exact punctul de pornire, o scanare intraorala, adica o reproducere… scanarea intraorala inseamna o reproducere a situatiei initiale a pacientului, astfel incat sa obtinem arcadele si pozitia arcadelor… Trebuie sa adunam cat mai multe date, incat sa facem planul de tratament.
Si, odata elaborat planul de tratament, in ce fel se pune acesta in aplicare? In ce ordine se rezolva problemele stomatologice ale pacientului?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: De cele mai multe ori, este nevoie de o abordare multidisciplinara. Adica: medicii cu diverse specializari se intrunesc pentru a discuta cazul, situatia pacientului, situatie de care pacientul nu este neaparat constient. De aceea, trebuie sa-i explicam exact toate etapele. In functie de situatia lui, se hotaraste si ordinea in care au loc aceste etape, pentru a fi cat mai coerenta, cat mai logica si pentru a pregati, de fapt, terenul pentru urmatoarea etapa.
Asadar, ordinea nu e neaparat cea la care s-ar astepta pacientul.
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: De exemplu, putem avea situatia foarte simpla a unui pacient care are o problema estetica – ii lipseste un dinte in fata si se prezinta la noi pentru a-i rezolva aceasta problema. Se intampla, chiar destul de des, ca lucrurile sa fie mai complicate. Adica: din cauza faptului ca spatiul lipsa nu a fost protezat la timp, dintii vecini bresei sa fi migrat. Daca au migrat, noi nu avem loc suficient sa facem acea lucrare, respectiv implantul dentar. In acest caz, pacientul trebuie sa mearga si la medicul ortodont. Facand si radiografia, vedem ca pacientul are si probleme parodontale. nu putem insera un implant dentar daca exista o cavitate orala incarcata de bacterii. Cariile trebuie oprite din evolutie, tratate, aplicate obturatiile… Sau: muscatura, ocluzia pacientului nu este corespunzatoare, de multe ori putand duce si la afectarea articulatiei temporo-mandibulare sau la o pozitie vicioasa.
Iar in acest situatii pacientii se pot confrunta cu dureri fara a ei sa-si dea seama ca sunt cauzate de o muscatura incorecta?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Un pacient avea dureri de cap si nu reusea sa identifice care ar fi cauza. Cauza era, de fapt, foarte simpla, dar, intr-adevar, destul de greu de observat. Faptul ca nu avea muscatura corespunzatoare, ocluzia cum ar trebui sa fie il facea sa muste intr-o pozitie vicioasa. Automat, muschii fetei nu erau simetrici, apareau dureri in sfera gatului, care se transmiteau mai departe, transformandu-se in dureri de cap.
Sunt dese aceste situatii? Si cum se pot rezolva?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: O problema destul de des intalnita o reprezinta cracmentele articulare, adica faptul ca, in articulatia temporo-mandibulara, la deschiderea si la inchiderea gurii apar anumite zgomote. Cauza cea mai frecventa o reprezinta faptul ca exista edentatii – pacientul nu are toti dintii. Automat, nu exista sustinere suficienta – dentara si, mai departe, in articulatii. Sarcina masticatorie se transmite mai departe in articulatie. Trebuie observat foarte din timp, pentru ca, daca avanseaza, din pacate, nu prea exista solutii pentru a rezolva. La pacientii cu cracmente, dupa cum spuneam, principala cauza o reprezinta ocluzia necorespunzatoare, muscatura necorespunzatoare, faptul ca, din cauza lipsei maselelor, maxilarele s-au apropiat mult mai mult. Solutia este destul de simpla. Inseamna, in primul rand, testarea unei noi muscaturi – aceasta se realizeaza prin niste lucrari provizorii, cu care, usor-usor, putem sa inaltam ocluzia la dimensiunea initiala. Evident, aceste lucrari se realizeaza pe implanturi dentare. Deci trebuie inserate implanturile dentare, facute niste lucrari provizorii, poate unul, doua, chiar trei seturi de lucrari provizorii, cu care inaltam treptat ocluzia, pana cand ajungem la punctul de echilibru, de la care putem sa spunem ca… da, facem lucrarea definitiva.
Dar in cazuri mai obisnuite, in care pacientii au nevoie doar de un implant dentar?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Foarte multi pacienti au nevoie de implanturi dentare. Aici trebuie facuta o planificare foarte riguroasa. Aceasta inseamna ca noi trebuie sa stim, de dinainte, in ce pozitie vom insera implanturile. Iar aceasta pozitie este data, de fapt, de felul in care vor fi lucrarile finale, atasate peste implanturi. Deci noi, de fapt, intai si-ntai, ar trebui sa planificam lucrarile finale si, in functie de pozitia lor, gasim si pozitia implanturilor care sa sustina aceste lucrari. Aceste planificari ale implanturilor se fac prin niste softuri speciale, astfel incat totul devine mult mai predictibil. Inainte de a ne apuca de interventie, noi stim, de fapt, exact unde trebuie sa inseram implantul. Avem si situatii in care, daca este nevoie, putem sa planificam dinainte si lucrarea provizorie care se va atasa implantului.
Asadar, pentru rezultatele scontate, pacientii trebuie sa urmeze planul de tratament elaborat de medicul dentist, in colaborare cu alti medici dentisti, pentru diferite specializari si competente, pentru ca, in final, sa se bucure de o dantura frumoasa si sanatoasa timp indelungat!
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Imaginea veche a stomatologului care se ocupa de toate si le stie pe toate, usor-usor, face loc unui concept nou, acela de abordare multidisciplinara, in care medicii, fiecare cu specializarea lui, cu imaginea lui proprie asupra situatie, pot sa evalueze si sa faca un plan corect de tratament, astfel incat pacientul sa beneficieze de cea mai buna solutie.