In Arena – Zoom pe Harta: Australia Nebanuita, expozitie temporara la Muzeul Hartilor
1Muzeul Hărților vă invită joi, 6 iulie 2023, ora 17.00, la vernisajul expoziţiei fotografilor Radu Păltineanu și Irina Repede, intitulată Zoom pe Hartă: Australia Nebănuită, proiect curatoriat de Ioana Marinescu. Expoziția prezintă peste 30 de imagini surprinse de fotografii Radu Păltineanu și Irina Repede în timpul periplului lor cu tricicletele prin Australia.
Vernisaj: joi, 6 iulie 2023, ora 17:00 -19:00
Adresă: Muzeul Hărților, str. Londra nr. 39, București
Preț bilet: 5 lei întreg; accesul la vernisaj este gratuit
Deschisă în perioada 7 iulie – 10 septembrie 2023
Programul de vizitare este de miercuri până duminică, orele 10.00-18.00
Călătoria lui Radu și a Irinei a început în nordul Queensland-ului, în octombrie 2021, atunci când cei doi exploratori și-au luat cu ei tricicletele, dintre care una era echipată cu motor solar. Drumul i-a purtat prin Teritoriul de Nord, până în Australia de Vest, unde au traversat regiuni semiaride și au explorat munți și canioane pitorești. Punctul final a fost atins pe 18 februarie 2023 în Torbay Head, marcând astfel finalul acestei călătorii uimitoare. În timpul acestei aventuri, cei doi au avut privilegiul de a observa schimbările de climă de la o coastă la alta și diversitatea uimitoare a peisajului, vegetației și faunei australiene.
Imaginile fotografiate de la înălțime, cu drona, au frumusețea și plasticitatea unor modele 3D care intră în dialog cu ideea de hartă și cu patrimoniul Muzeului Hărților. Prin această expoziție, Radu și Irina își împărtășesc pasiunea pentru aventură, fotografie și descoperirea planetei. Ei promovează o metodă alternativă de deplasare și de a privi lumea, prin mijloace care te încetinesc automat și te determină să fii mai conștient de natura și oamenii din jurul tău.
Capturând esența Australiei și prezentând-o în imagini memorabile, ei ne inspiră să explorăm și să descoperim frumusețea din jurul nostru. Nu uitați să dați zoom pe hartă și să îi urmați pe Radu și Irina în aventura lor, pentru a experimenta emoția și bucuria de a cunoaște și de a înțelege mai bine acest teritoriu vast și fascinant.
Str. Londra nr. 39, 011762, sector 1, București, România
E-mail: office@muzeulhartilor.ro; Tel: 0740 220 202
Printre partenerii media ai evenimentului se numără şi revista online www.daciccool.ro şi www.accmediachannel.ro.
Radu Păltineanu (n. 1989) este fotograf, explorator și speaker internațional. După ce a emigrat în Canada la vârsta de 15 ani, Radu și-a finalizat studiile de Inginerie Software la Universitatea McGill din Montreal. După absolvire a realizat că visul său nu este să stea la birou ci să exploreze diferite colțuri ale planetei, folosind mijloace de transport nemotorizate (de la mers pe jos, la bicicletă, tricicletă sau caiac). În prezent, Radu Păltineanu explorează și documentează ultimele zone rămase sălbatice pe Terra.
Irina Repede (n. 1992) este născută la Chișinău, dar a copilărit în București. Consideră că dragostea pentru natură și aventură i-a aprins setea de explorare a colțurilor îndepărtate ale Terrei. Între 2020 și 2023 a explorat la pas, în caiac-canoe și la pedală, insulele arhipelagului neozeelandez și Australia, într-o expediție unică alături de Radu Păltineanu. În prezent se implică în explorarea și documentarea celor mai îndepărtate Colțuri ale Terrei alături de Radu.
Ioana Marinescu (n. 1988) este muzeograf al Muzeului Hărților și doctor în istoria artei, cu o teză despre biografia cuplurilor de artiști. Din interesele sale profesionale fac parte imaginea hărților în arta contemporană. Este autor de texte și editor pentru volume precum Mapping: Narratives/Time/Space sau MSGTL, care prezintă opera artiștilor contemporani bucureșteni.
Muzeul Hărților din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă.
Nu ratati oportunitatea de a vizita Muzeul Hartilor si de a participa la evenimentul de lansare a expozitiei Zoom pe Harta: Australia Nebanuita. Eu unul voi fi acolo, va astept cu drag sa povestim proiectul fascinant al lui Radu si Irinei si despre toate comoriile ce rezida in ladul Muzeului. Salutam aventura si descoperirea noului!